David schilderde dit werk ca 1520 ,olieverf op eiken paneel,met afmetingen 35op 29 cm.Het is te bewonderen in Brussel in het Museum voor Schone Kunsten.men noemt dit werk ook nog Madonna with the milk soup of nog Madonna with the porridge.Er bestaan verscheidene versies van;zij hangen in musea van Genua,New-York en San Diego.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgegeven:
ANTIGUA 1973/FUJEIRA 1973/UMM AL QUIWAIN 1972 EN BURUNDI 1978
El Greco schilderde dit portret rond 1595,olieverf op canvas,met afmetingen 59 op 46 cm.Het is te bewonderen in New York,in het Metropol Museum of Arts;de schilder portreteerde zich zelf op 65 jarige leeftijd.Sommige kunstcritici o.a.Jorge Manel twijfelen of dat wel een zelfportret is en denken dat het wel eens El Greco's vader zou zijn.
Volgende landen hebben dit portret op een postzegel uitgegeven
Michelangelo schilderde dit rond schilderij met diameter 120 cm ,tempera op paneel rond 1505.Het is te bewonderen in Florence,Uffuzi.Het is de enig bewaard gebleven paneelschildering ,gerestaureerd in 1985.Het werd besteld door Agnoli en zijn vrouw Maddelena Strozzi ter gelegenheid van hun huwelijk.Het stelt de H.Familie voor met Johannes de Doper.Het blijkt een theologisch,filosofisch werk te zijn:in de achtergrond naakt-figuren die de heidense wereld voostellen voor de komst van Christus.Sint-Jan verbindt die heidense met de gelovige wereld.
Volgende landen hebben dit rond schilderij op een postzegel uitgegeven:
Picasso schilderde dit werk in 1903,pastel op papier met afmetingen 47,5 op 41 cm.Het is te bewonderen in het Picasso-museum in Barcelona. Het is te situeren in de Blauwe periode van de schilder,gekenmerkt door triestheid.
Volgende landen hebben dit werk op een postzegel uitgegeven:
Memlinc schilderde dit werk in 1487,olieverf op eikenhout met afmetingen 44 op 33 cm.Het is te bewonderen in het Sint-Jans Hospitaal in Brugge.Het is een onderdeel van een tweeluik;op het andere luik staat het portret van Maarten van Nieuwenhove,de schenker en burgemeester van Brugge.Maria wordt afgebeeld als de Nieuwe Eva en de appel is symbool van de erfzonde
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgegeven:
Velasquez schilderde dit werk in 1650 ,olieverf op doek,met afmetingen 122,5 op 77 cm.Het is te bewonderen in Londen ,in de National Gallery sedert 1905.Het is het enigste naakt van Velasquez.Het was een gedurfd werk in die tijd en was een doorn in het oog van een dolgedraaide suffragette die het in 1914 bewerkte met 7 bijlslagen;Het is gelukkig gerestaureerd in 1966.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgegeven:
Van Eyck schilderde dit werk in 1435,olieverf op eikenhout,met afmetingen 66 op 62 cm.Op het schilderij zijn Maria met Jezus en kanselier Rolin afgebeeld;Het is te bewonderen in het Louvre te Parijs.Oorspronkelijk was het bedoeld om de kathedraal van Autun te versieren.Tot 1800 is het daar gebleven .Interessant om weten is dat men niet weet welke stad in de achtergrond is afgebeeld:eerst dacht men Maastricht,Luik,Utrecht,Lyon,Geneve,nu denkt men dat de schilder een ideaal stadje fantaseerde.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgeven:
CAMEROUN 1973/DOMINICA 1991/GRENADA 1976/ST VINCENT 1992/GAMBIA 2004
Matisse schilderde dit werk in 1905,olieverf op canvas,met afmetingen 42,5 op 32,5 cm.Het is te bewonderen in Denemarken,in Copenhagen in het Statens Museum for Kunst.Het schilderij stelt de echtgenote van de schilder voor:Amelie met een groene streep over het gelaat.Matisse wil het laatste taboe van de schilderkunst opheffen en als een wilde gaat hij te keer met de kleur.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgegeven:
JONGEN MET DE FRUITMAND (CARAVAGGIO) op postzegels
Caravaggio schilderde dit werk in 1594,olieverf op canvas,met afmetingen 70 op 67 cm.Het is te bewonderen in Rome,in de Galleria Borghese. De jongen ,die als model diende,heet Mario Minniti en was toen 16 jaar.Prof. Jules Janick heeft zich bezig gehouden met welke soorten fruit er in de korf zitten;zie website www.hort.purdue.edu/newcrop/caravaggio
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgeven:
SAN MARINO 1960/PARAGUAY 1975 EN 1968/ALBANIE 1973/AJMAN 1972
Ingres schilderde dit werk in 1814,olieverf op canvas met afmetingen 91 op 162 cm.Het is te bewonderen in Parijs,in het LOUVRE.Het stelt een dienstmeid voor in dienst van de haremvrouw en -heer.Het schilderij was besteld door de zuster van Napoleon.Typisch aan dit schilderij zijn de abnormale verhoudingen: m.a.w. het klopt niet volgens de regels van de anatomie-uitbeelding.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgegeven:
PARAGUAY 1971/GUINEA EQUATOR 1975/OMAN 1972/ST VINCENT 1993/YEMEN 1971
Toulouse Lautrec schilderde dit werk in 1895,olieverf op canvas,met afmetingen 55 op 75 cm.Het is te bewonderen in Parijs,Musee d'Orsay. Het stelt een clownes voor in de Moulin Rouge,die in die tijd zeer populair was.De naam komt van de transcriptie chatuts-chaos wat betekent lawaai en chaos.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel uitgegeven:
Van Gogh schilderde dit werk in 1888 ,olieverf op canvas met afmetingen 90 op 72 cm.Het is te bewonderen in NewYork in het Metropolitan Museum of Arts.Dit schilderij wordt ook nog l'Arlesienn genoemd en stelt de bazin van Café de la Gare uit Arles voor.Interessant om weten is dat er een tweede versie van bestaat ,te bewonderen in Parijs Orsay-museum,waar de boeken vervangen zijn door handschoenen en parasol.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel:
Titiaan schilderde Flora in 1515,olieverf op canvas met afmetingen 79 op 63 cm.Het is te bewonderen in Florence meer bepaald in het Uffizi.Tot 1641 was het in bezit van de Spaanse ambassadeur in Amsterdam en via een schilderijenruil belandde het in 1793 in Florence.De naam Flora komt van Sandrart,die de naam op het schilderij graveerde in de 17de eeuw.Het werd gerestaureerd in 1992.
Volgende landen hebben Flora op een postzegel uitgegeven:
Gauguin schilderde dit schilderij in 1892,olieverf op doek met afmetingen 113,7 op 87,7 cm.Het is te bewonderen in New York in het Metropolitan Museum of Art.Orana Maria wil zeggen :wees gegroet Maria.Dit schilderij stelt Maria en het kind Jezus voor als Tahitianen.Het is een symbolisch werk,een religieuse allegorie.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel:
Botticelli schilderde dit meesterwerk rond 1486,tempera op canvas met afmetingen 172,5 cm op 278,5 cm.Het is te bewonderen in Florence in het Uffizi sedert 1815.Het is een allegorisch schilderij dat vermoedelijk de spirituele liefde uitbeeldt.De wind-goden ,de Zephyrs ,blazen op Venus en een van de Ores of seizoenen werpt een doek op Venus.
Volgende landen hebben dit schilderij op een postzegel:
LE FIFRE of de dwarsfluitspeler is geschilderd door Manet in 1866,olieverf op doek met afmetingen 161 op 97 cm.
Een vriend van Manet,commandant Lejosne zorgde voor het model:een kleine muziekant in een rood uniform.
DIt schilderij werd in die tijd geweigerd of afgebroken op alle tentoonstellingen ,behalve Emile Zola vond het goed. Het was blijkbaar te modern in die tijd.Het is te bewonderen in het Louvre.
Volgende landen hebben een postzegel met de afbeelding van Le Fifre:
Dit portret is geschilderd door Renoir in 1880,olieverf op doek met afmetingen 65 op 54 cm.Het schilderij heeft een bewogen geschiedenis gehad.Het is wel 20 keer gestolen geweest,men heeft het met een mes bewerkt en hersteld;het is in de handen geweest van Hermann Goering onder de Tweede Wereldoorlog,die het verpatste aan een rijke Zwitser,die gestolen schilderijen opkocht Georg Buhrle.Na de bevrijding moest hij het afstaan en in 1949 werd het te koop aangeboden in Parijs.En wie was de koper? Buhrle ...het schilderij zit dus opnieuw in Zwitserland in de Foundation Buhrle.
Ik vond slechts twee landen die dit portret op een postzegel geplaatst hebben:KATHIRI 1967 en NIGER 1998;