Stap 4: personaliseer je blog

We kunnen niet enkel teksten toevoegen op ons blog. We kunnen onze persoonlijke website echt naar onze eigen hand zetten en dat kan dankzij de functie “personaliseer uw blog”.
Zo kunnen we talloze extra's toevoegen aan ons blog om het echt naar onze eigen smaak te zetten en vrijwel alles te doen wat je ooit wilde doen met je eigen website!

Dit hoofdstuk is als uitbreiding, je hoeft dit hoofdstuk niet te kennen om een goed blog te kunnen maken. Dit hoofdstuk helpt je enkel om je website nog meer naar je eigen zin te zetten en nog meer mogelijkheden toe te voegen op je blog. Dit is dus geen "verplicht" hoofdstuk.

Bloggen.be is super gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Samen met deze goede handleiding geschreven door een speciale auteur die reeds meerdere zeer succesvolle computerboeken geschreven heeft kan iederéén een eigen website maken !
Laat je niet afschrikken door de lange pagina's, juist door de talloze duidelijke figuren en goede uitleg ben je er zó door!

Tip: druk deze pagina's af en leg ze naast je tijdens het registreren, zodat alles super eenvoudig kan verlopen!
Klik hier voor een AFDRUKBARE versie! [voor Word document, klik hier] [voor PDF, klik hier]

Aan de slag

Surf dus naar www.bloggen.be en log in met je gegevens, zoals in vorige hoofdstukken uitgebreid werd uitgelegd.

Je krijgt na het inloggen het menu te zien:

weblog

Vervolgens klik je de functie “Personaliseer uw blog” aan met je linkermuisknop.

weblog

Je hebt je blog ongetwijfeld al bekeken en gezien dat in het midden van je blog de teksten komen die je kan ingeven bij het toevoegen van berichten, maar je hebt waarschijnlijk ook opgemerkt dat er links en rechts van die teksten ook nog allerlei dingen staan.

weblog

Déze dingen kunnen we nu gaan aanpassen, volledig zoals jij het wil!

Op de pagina die je te zien krijgt na het klikken op “Personaliseer uw blog”, wordt jou blog schematisch voorgesteld. De pagina ziet eruit zoals op volgende foto.

weblog

Je ziet links een kader met “linkerkant blog” staan. Op de foto staat er zo “inhoud eigen blog”, “zoekmachine voor blog”, “beoordeel mijn blog” en “teller”.
Dit zijn de dingen die ook op jou blog staan nu. Zo staat er eerst een inhoud van jou blog, met eronder een mogelijkheid dat de bezoeker zoekt in jou blog, enz.

In het midden zie je een hele hoop mogelijkheden. Zo zie je “archief”, “begroeting per uur”, “beoordeel mijn blog”, “bestaat sinds…”, enz. staan. Al deze dingen zijn de mogelijkheden die je kan toevoegen op je blog aan de linker en/of rechterkant.

Een voorbeeld

Als je bijvoorbeeld een tekstje wil toevoegen aan de linkerkant van je blog dat aangeeft hoe lang je persoonlijke website al bestaat, dan doe je dit als volgt.
Je zoekt eerst in het lijstje in het MIDDEN naar wat je wil toevoegen, in ons geval “bestaat sinds…”. We willen het aan de linkerkant van ons blog toevoegen, je klikt dus ter hoogte van “Bestaat sinds…” op de pijlen aan de linkerkant. Zo voeg je dus “Bestaat sinds…” toe voor de linkerkant van je blog. Zie ook de foto om het duidelijk te zien.

weblog

Je krijgt nu een scherm te zien waar je allerlei dingen kan instellen. Je kan hier opgeven hoe dat eruit moet zien en welk tekstje er moet komen. De standaard gegevens zijn goed en je kan drukken op “Toevoegen”. Indien je iets wil wijzigen kan dat uiteraard.
Eenmaal toegevoegd krijg je een bevestiging dat het toegevoegd is en kan je terug naar het overzicht van “personaliseer” gaan.

Je ziet dan bij in het lijstje aan de linkerkant onderaan “Bestaat sinds…” toegevoegd. Het is dus gelukt. Neem maar een kijkje op je blog en je zal zien dat dit nu toegevoegd is op je blog!

Volgorde wijzigen

Het voorgaande werd nu helemaal onderaan toegevoegd. Indien je de volgorde wil wijzigen dan kan je dat als volgt doen.
Je ziet vooraan een aantal oplopende nummers.

weblog


Wijzig deze nummers naar de volgorde zoals jij wenst. Wil je het onderste bijvoorbeeld als eerste, maak dan van dat nummer 1 en verander het andere naar de plaats zoals je wil. Indien je klaar bent, druk je op de blauwe pijl die staat naast “wijzig volgorde” met je linkermuisknop. De volgorde zal vervolgens aangepast worden. Hetzelfde werkt uiteraard ook voor de rechterkant.

Verwijderen

Indien je iets per ongeluk hebt toegevoegd en je wil het terug verwijderen, dan druk je op het rode kruisje achter het onderdeel. Druk bijvoorbeeld achteraan “Bestaat sinds…” op het rode kruisje om “Bestaat sinds…” terug te verwijderen van je blog. Na het klikken op het rode kruisje met je linkermuisknop dien je nog even te bevestigen dat je echt zéker bent dat je het wil verwijderen.
Daarna krijg je een bevestiging te zien van de verwijdering en kan je terug gaan naar het overzicht van personaliseer.

Wijzigen

Indien je achteraf nog iets wil wijzigen, dan kan je dat doen door in de linker of rechterkolom op de naam te klikken. Merk op dat deze allemaal onderlijnd zijn en dus een link is naar een pagina. Druk bijvoorbeeld op “Inhoud eigen blog” of op iets anders in het linker of rechter lijstje. Je krijgt daarna een pagina te zien waar je alle instellingen kan veranderen. Bevestig de wijziging(en) door op “Wijzigen” te klikken met de linkermuisknop.

De mogelijkheden

Je kan talloze zaken toevoegen aan jou persoonlijke website. Laat ons ze samen overlopen. Dit is een beperkt overzicht, niet àlles is besproken.

Archief
Het archief geeft je bezoeker de mogelijkheid om hierop te klikken en zo je blog te lezen van langer geleden. Je kan het archief laten maken per dag, week, maand of jaar.

Begroeting per uur
Dit maakt het mogelijk dat op je blog er een ander tekstje staat afhankelijk van het uur van de dag. Begroet zo je bezoekers met een goede morgen, goede middag of goede avond.

Beoordeel mijn blog
Met de mogelijkheid van “beoordeel mijn blog” kan de bezoeker opgeven hoe goed of slecht hij of zij jou blog vindt. Men kan dit aanklikken en vervolgens het resultaat zien wat de andere bezoekers hebben gestemd, dat voorgesteld wordt in een grafiekje.

Bestaat sinds…
Deze mogelijkheid hebben we reeds in het voorbeeld uitgelegd. Hier kan je de computer automatisch het aantal dagen laten tellen sinds een bepaalde datum. Dit kan zijn sinds de datum dat jou blog bestaat, maar ook evengoed een totaal andere dag zoals bijvoorbeeld hoeveel dagen je jong bent!

Bezoekers tegelijk online
Hou een teller bij en laat steeds je bezoekers zien met hoeveel mensen er op dàt ogenblik op je blog zijn! Inclusief een "geheugen" dat het record bijhoudt.

Datum/tijd
Dit is een leuke mogelijkheid om een klok toe te voegen aan jou blog. Voeg de datum en/of tijd toe. Je hebt de keuze uit heel wat verschillende uitzichten.

weblog

E-mail mij
De functie van “e-mail mij” maakt het mogelijk dat bezoekers jou kunnen contacteren via e-mail dankzij een formulier op je persoonlijke website. Dit komt heel professioneel over en zorgt er bovendien voor dat men jou e-mail adres niet hoeft te weten. Je hoeft het dus niet op je website te zetten terwijl de mensen jou toch kunnen bereiken. Zo vermijd je bijvoorbeeld ongewenste reclame.

Foto
Je kan aan de linker en/of rechterzijde van je blog één of meerdere foto’s toevoegen. Net zoals bij elk bericht kan je dus ook foto’s toevoegen aan je blog die altijd op die plaats blijven staan. Je kan zoveel keren een foto toevoegen als je wil. Uiteraard kan je achteraf steeds terug een foto verwijderen of wijzigen indien je het beu bent gezien!

Gastenboek
Prachtig aan Bloggen.be is dat er een geheel geïntegreerd gastenboek aanwezig is. Op deze manier kan elke bezoeker een berichtje bij je achterlaten om te zeggen hoe men je website vond, tips te geven, enz. Zo heb je contact met je bezoekers!

Hoofdpunten ander blog
Heb je een ander blog gezien op Bloggen.be? Dan kan je de hoofdpunten van dat blog toevoegen op je eigen blog. Zo maak je je eigen blog interessanter. Dit kan je ook goed gebruiken indien je bijvoorbeeld meerdere blogs hebt om ze zo aan elkaar te koppelen.

Inhoud eigen blog
Met de functie van “inhoud eigen blog” komt er een overzicht van alle berichten van je blog onder elkaar te staan. De bezoeker kan dan vervolgens de gewenste titel aanklikken om dan het bericht te lezen. Je kan de inhoud beperken, door bijvoorbeeld enkel maar de laatste 20 berichten te laten zien in plaats van ze allemaal (want dat kan na verloop van tijd een erg lange lijst worden!)

Lichtkrant
Een lichtkrant is een stukje tekst dat van links naar rechts of van rechts naar links over het scherm loopt. Dit trekt erg de aandacht en hier kan je dus iets inplaatsen dat je graag de aandacht laat trekken. Je kan hier zelfs de snelheid en andere instellingen bepalen indien je dat wil; al is het niet verplicht.

Lijst van links
De kracht van het internet is dat je op elke website wel een aantal nuttige links vindt om vervolgens verder te surfen over datzelfde onderwerp of naar een andere interessante website kan gaan. Ook jij kan op je persoonlijke website een lijst van links aanleggen.
Je kan dit doen dankzijde “lijst van links”. Je geeft de internetadressen op die je wil toevoegen.

Linkuitwisseling
Dit is een methode om extra bezoekers te krijgen. Indien je dit toevoegt op je blog dan wordt er telkens een link geplaatst van een ander blog op Bloggen.be, totaal willekeurig.
Elke keer dat jij een bezoeker krijgt, ga je op jou beurt telkens dankzij de “linkuitwisseling” getoond worden op een ander blog. Dankzij deze methode maken dus alle blogs die één of meerdere keren een “linkuitwisseling” toevoegen op hun blog reclame voor elkaar.

Muziek
Dankzij deze methode kan je kiezen uit talloze muziekjes om te gebruiken als achtergrondmuziek voor jou persoonlijke website. Je kan zonder moeite een liedje kiezen uit de enorme bibliotheek die voorhanden is. Indien je echter zelf een liedje hebt of je hebt er een gezien op een andere website kan je ook dat hier opgeven zodat een ander liedje wordt gebruikt. Let uiteraard wel dat je in orde bent met de auteursrechten.

Poll / rondvraag
Stel een vraag aan jou bezoekers waarop men kan antwoorden. De antwoorden krijg je netjes grafisch voorgesteld. Heel interessant en leuk!

Snelnieuws / krantenkoppen
Via deze mogelijkheid kan je de krantenkoppen toevoegen op jou blog en zo steeds nieuws op je persoonlijke website hebben staan zonder dat je er verder iets aan hoeft te doen! Je hebt keuze uit tientallen verschillende nieuwsbronnen uit binnen- en buitenland!

Stel in als startpagina
Indien je dit toevoegt aan je blog, heeft de bezoeker de mogelijkheid om op een link te klikken en zo jou blog in te stellen als zijn startpagina.

Teller
Standaard krijg je een teller op jou blog. Op die manier kan jij en alle andere bezoekers zien hoeveel bezoekers je tot nu toe hebt gehad. Je kan uit een hele hoop van uitzichten kiezen hoe je jou teller eruit wil laten zien. Kies een uitzicht dat het beste past bij het uitzicht van jou blog.

weblog

Voeg toe aan favorieten
Deze mogelijkheid geeft een link voor de bezoeker om op te klikken. Indien deze bezoeker erop klikt, kan deze jou blog automatisch laten toevoegen bij zijn lijst van “Favorieten”!

Vrije tekst / html
Dankzij deze functie kan je links of rechts op je blog teksten toevoegen. Op deze manier kan je volledig je persoonlijke website maken zoals het echt helemaal naar jou smaak voldoet. Plaats tekstjes, mededelingen, enz. op eender welke plaats. Ook hier kan je steeds opmaak geven aan je teksten die je toevoegt.
Je kan hier ook zogenaamde HTML code toevoegen, die bijvoorbeeld extra functies oproept van je blog; maar dat zien we later!

Zoekmachine algemeen
Door het toevoegen van een algemene zoekmachine kan een bezoeker op jou blog onmiddellijk iets opzoeken bij een van de grote zoekmachines in deze wereld. Zo kan je hopen dat ze je blog regelmatig gebruiken en bovendien snel iets kunnen opzoeken bij bijvoorbeeld Google.
Je hebt echter de keuze uit meerdere zoekmachines: Google, MSN, AltaVista, Ilse of Yahoo.

Zoekmachine voor blog
Je hebt de mogelijkheid om een zoekmachine voor jou eigen blog toe te voegen. Op deze manier kan een bezoeker van jou persoonlijke website iets ingeven dat deze zoekt en zo onmiddellijk alle berichtjes te zien krijgen die voldoen aan zijn zoekcriteria. Zeker als je persoonlijke website veel informatie begint te bevatten is dit erg interessant en nuttig voor je bezoekers!

Je ziet nog enkele andere mogelijkheden in het grijs staan. Dit zijn onderdelen die momenteel nog niet werken maar wel gepland zijn om toe te voegen door Bloggen.be.

Voorgaande lijst is daarom ook niet helemaal volledig. Regelmatig komen er nieuwe leuke functies bij op Bloggen.be!

Met voorgaande gegevens kan je je blog (weblog) volledig aanpassen aan je eigen smaak en met alle functies die je zelf maar wenst.

© 2005-2024 Bloggen.be | Blog | Helpdesk | Contact
Je eigen website blog snel, gebruiksvriendelijk en gratis! Op Bloggen.be natuurlijk!