Deze maand was het heel griezelig in onze school. Als je het lef had in onze gangen rond te kuieren, kon je wel eens schrikken, van wat je er kon tegenkomen.
WAT HEBBEN WE IN DE MAAND OKTOBER UITGESPOOKT?
leerjaar
muzisch aspect
beschrijving activiteit
1ste leerjaar
muzikale opvoeding
raplied over monsters maken en monsterhoudingen zoeken
2de leerjaar
dramatisch spel
toneel van de gruffelo
3de leerjaar
beeldende kunst - muzisch taalgebruik
natuurmonster maken en je monster interviewen
4de leerjaar
beeld - dans - expressie
maken van een monsterdans
5de leerjaar
actua - dramatisch spel
maken van een monsterkrantenartikel en nieuws presenteren
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en zowel de leerlingen als de leerkrachten staan te popelen om er in te vliegen. Dit jaar gaan we van start met een nieuw muzische vorming project.
WAT HOUDT HET IN?
Elke klas krijgt elke maand een opdracht, ze krijgen enkele lessen om deze tot een goed einde te brengen. Op het einde van de maand krijgen de kinderen de kans om hun werk voor te stellen aan de hele school.
WAT HEBBEN ZE IN DE MAAND SEPTEMBER GEDAAN
leerjaar
muzisch aspect
beschrijving activiteit
1ste leerjaar
dans - beeld - expressie
dansexpressie: terug naar school
2de leerjaar
beeldende kunst
maak je eigen droomboekentas
3de leerjaar
muzikale opvoeding
maak een schoollied op een bestaand liedje
4de leerjaar
dramatisch spel - beeld
maak een toneel zonder woorden over je eerste schooldag
Zoals afgesproken met onze vertegenwoordiger mevr. Dua en zoals beloofd aan u in ons telefonisch contact heb ik het materiaal van jullie muzisch project eens doorgenomen.En ik moet zeggen, het geheel spreekt me aan maar het is absoluut nog een ruwe diamant. Ik zet voor alle duidelijkheid even alles op een rijtje.
Wat spreekt me aan: - Het concept is leuk: het gaat over de volledige lagere school (met de gemeenschappelijke momenten als onmiddellijke bonus) en het spreekt alle muzische domeinen aan. - De makers hebben volkomen gelijk als ze stellen dat je daarmee ook de leergebiedoverschrijdende ET van sociale vaardigheden en de taalvaardigheid nastreeft. Door de manier waarop jullie het aanpakken twijfel ik er niet aan dat dit ook gebeurt. - De manier van uitwerken is leuk en goed, in deze zin, je doet veel met weinig middelen, dus haalbaar voor al wie een beetje inspanning wil doen. - Ook de manier van uitschrijven biedt kansen: werken met fiches en bijlagen is zeker een goede keuze. Mensen in het veld hebben zeker voor muzische vorming geen boodschap aan uitgesponnen handleidingen. - Er is beeldmateriaal beschikbaar om te illustreren, zij het niet altijd van goede kwaliteit, maar vaak wel sympathiek door zijn spontaniteit.
Maar als je hiervan een uitgave wil maken, is er echter nog veel werk aan de winkel.
- Alles is voorlopig toegeschreven naar de leerplannen van het VVKBaO, wat met de andere twee netten? - De vorm van een eventuele handleiding met die fiches en bijlages is als concept ok maar vraagt zeker nog (heel) wat werk (controleren, herschrijven ). - Het beeldmateriaal is er wel maar niet altijd van een voldoende kwaliteit, zelfs al kijk je ernaar met een welwillende bril. - Wat met geluidsopnames? Wie gaat daarvoor instaan? - En wat met het materiaal van andere uitgeverijen (Axenroos, Alfred J. Kwak ) dat wordt gebruikt en dat wij zeker niet kunnen overnemen?
Dus samenvattend, er zit zeker heel wat in maar er is tegelijk ook nog heel wat werk aan om het van een zeer goed schoolproject uit te bouwen tot een heuse uitgave.
Ik ben echter zeker bereid om dit laatste ernstig te overwegen maar dan moeten we eens rustig alles doorpraten en bekijken. Ik hoor van jullie?
Beste groeten Nic Pappijn
Uitgever Basisonderwijs Uitgeverij Die Keure Brugge
We starten een project op, geënt op het nieuwe leerplan muzische vorming. We testen dat project, in maandthema's gegoten, een jaar uit in de eigen school, in alle leerjaren (3u per week-resulterend in een maandafsluiting). We schrijven het project uit in een volledige handleiding en hebben een uitgever gevonden die interesse toont zodat het aangeboden wordt aan alle scholen in Vlaanderen.
Doel
Het project moet een antwoord bieden aan de nood die is ontstaan in het lager onderwijs na het opstellen van de nieuwe leerplannen ICT, muzische vorming, sociale vorming. Deze leerplannen moeten ervoor zorgen dat onderwijs kinderen voorbereidt op de vraag van de maatschappij naar creatieve spreekvaardige, soepele, informatici-minded, groepsvaardige, zelfstandige mensen.