Explaining the unexplainable
Meningsverschillen in de klas.
13-04-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wetenschappelijke methode
Zoals vermeld in de intro ben ikzelf als mens enorm geïnteresseerd in de wereld rondom mij en hoe deze werkt. Mezelf constant kwellen met vragen over van alles en nog wat is één van mijn specialiteiten. Want trouwens niet alleen ik, maar velen zijn opzoek naar vaste waarde in het leven. Opzoek naar onveranderlijke zekerheden, echtheid of waarheid. De waarheid is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Maar gelukkig was er een bekend persoon genaamd Réne Descartes die ongeveer 400 jaar geleden de beginselen van ‘ de wetenschappelijke methode’ begon aan te halen. De wetenschappelijke methode is een manier van werken die alom gebruikt wordt in de wetenschap en techniek. Het komt er op neer dat als we iets niet of niet goed begrijpen dat we onderzoek gaan doen. Het is een systematische werkwijze waarin observatie, het formuleren van een hypothese, voorspelling maken en deze testen aan de hand van experimenten centraal staat. Deze manier van werken geeft, niet altijd maar vaak, een mooie benadering van constante waarheden binnen de natuurwetenschappen. De wetenschappelijke methode heeft onze samenleving op technologisch vlak enorm veranderd. En dat is zonder twijfel een feit! Allemaal omdat we goede voorspellingen kunnen maken van hoe de natuur werkt. Het heeft ons geleerd de natuur te begrijpen en te kunnen gebruiken in onze moderne technologie. Door de wetenschappelijke methode leren we natuurlijke fenomenen begrijpen, en kunnen we bepaalde zaken gaan voorspellen en doen werken. In het begin van de 20ste eeuw was de luchtvaart in zijn prille begin fase, maar naar het einde van eeuw toe hebben we mensen naar de maan gevlogen. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone die verbonden is aan een gigantische telecommunicatie netwerk . Allemaal zaken die ongelofelijk werden geacht rond het jaar 1900. In het begin van deze eeuw zijn we begonnen met het ontwikkelen van de 5de generatie datatransmissie, ontdekken we gen manipulatie met technologieën zoals ‘CRISPR’ en nog veel meer. Ik kan slecht gokken naar wat de mensheid na deze eeuw allemaal zal bereikt hebben. En één ding is zeker, al deze vooruitgang hebben we te danken aan een de prachtige, systematische manier van onderzoek doen, voorspellingen maken en problemen op te lossen. De natuur kunnen we naar ons hand zetten in de vorm van technologie en de hoe beter we de natuur begrijpen hoe geavanceerder onze technologie zal worden. Bedankt wetenschappelijke methode!

13-04-2020 om 20:00 geschreven door Hans Van Droogenbroeck  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-04-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
Proficiat!

Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

U kan uw blog bekijken op https://www.bloggen.be/hansvandroogenbroeck

We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar https://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

Met vriendelijke groeten,
Bloggen.be-team

06-04-2020 om 16:21 geschreven door  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding
Beste lezers, 

De mens is het meest intelligente dier op aarde. We hebben als geen ander het vermogen om abstract na te denken, om gelijkenissen en verschillen op te merken in onze waarnemingen en om problemen te beredeneren en op te lossen.

En dit doen we allen massaal en dagelijks. ikzelf als wetenschapper voel dagelijks de nood om vragen te stellen en problemen op te lossen. En gelukkig zit het leven boordevol met nog onverklaarde fenomenen en onopgeloste vragen Dit kan misschien te wijten zijn aan het feit dat niet alle vragen even gemakkelijk te beantwoorden zijn. 'wat is de zin van het leven?','hoe ontstond het universum?' of 'waar komen wij mensen vandaag?' zijn allemaal moeilijke vragen waarvan het antwoordt nog ver weg lijkt.


Leerkrachten hebben als functie anderen te onderwijzen in kennis, gedrag of vaardigheden. Maar wanneer leerkrachten anderen moeten onderwijzen in kennis, die verbonden is de thematiek van deze grote levensvragen, kunnen er zich problemen voordoen. Meningsverschillen en ongeloof kunnen zeker voorkomen in een les. De meest bekende meningsverschillen komen voor wanneer de vraag 'hoe is de mens ontstaan?' aan bod komt. Volgens de leerplannen moet deze thematiek, de scheppingsleer, aangeleerd worden aan de hand van de evolutietheorie. Maar de evolutietheorie staat vandaag nog in contrast met vele religies. Want in vele religies wordt de scheppingsleer verklaard met een onverklaarbare, bijzondere scheppingsdaad.

Hoe gaat men om met zulke situaties als leerkracht? Dat is een vraag die elke leerkracht natuurwetenschappen zich kan stellen.

In deze filosofisch en psychologisch getinte blog zullen we het hebben over hoe men kan omgaan als mens, maar ook als leerkracht met leerlingen die manifest niet willen geloven in wat je hen moet aanleren. Na deze inleiding zullen er nog artikels volgen waarin ik waarheid, weten en geloven en de wetenschappelijke methode bespreek. Maar bovenal ook 'evolutietheorie en creationisme in het onderwijs' en 'hoe omgaan met meningsverschillen in de klas'.

Ik wens u alvast veel lees plezier toe. 

Van Droogenbroeck Hans.

06-04-2020 om 00:00 geschreven door Hans Van Droogenbroeck  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (1)


Inhoud blog
  • De wetenschappelijke methode
  • Proficiat!
  • Inleiding
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs