Daaaaaag dit is een blog waar je heel veel te weten komt over dingen en tegelijkertijd niet verveelt !!!
15-03-2011
fantasia
Ik heb een boek gelezen en het heet Fantasia ! Het gaat over Geronimo Stilton en het zit boordevol fantasie !!! Dit is de korte inhoud :
Geronimo Stilton, een muis, vindt op zolder een muziekdoos. Deze leidt hem naar een gouden trap, die hem door zeven fantasielanden voert om uiteindelijk, met hulp van pad Prulletje Prulschrijver en de muziekdoos, de feeenkonigin te bevrijden. Fantasieverhaal waarin sprookjes, legendes, mythologische en historische verhalen herkenbaar zijn. Elk land wordt betreden door een poort met een afbeelding van een edelsteen waarover gewreven kan worden om de geur van de bewoners te ruiken . Vervolgens worden een karakteristiek en een plattegrond van het land gegeven en volgt het "avontuur" waarin raadsels en geheimschrift opgelost moeten worden. De rode draad is vriendschap.
Wij gaan op rievierklas naar Péronnes !! Dit is een stukje informatie:
Het centrum ''Aqua Pérrones '' ligt in de deelgemeente Péronnes. Péronnes behoort niet tot Vlaanderen Maar tot Wallonie. Ze spreken daar dus Frans. Pérrones ligt in de provincie Henegouwen.
Dit zijn een paar afmetingen van vrachtschepen:
(39 x 5 m) = Spits (50 x 6,60 m) = Kempenaar (60 x 5,75 m) = Canal Du Nordschip (67 x 8,20 m) = Dortmunder (80 x 9,90 m) = Rijnschip Dan hebben we nog een Containerschip en een Duwkonvooi.
SLIB Tijdens een beektocht voelen we onze laarzen een eind wegzakken in een soort smurrie. We noemen die smurrie ''slib'' . We kennen de aanslibbing van de zee. Het zwin is daar een voorbeeld van. Soms vormt die aanslibbing van de zee een probleem. Wat is die smurrie in de beek en kan die ook een ook een probleem vormen ?
WAT IS SLIB ? Natuurlijke waterlopen stromen niet in een bedding van betton. Ze komen uit de buik ven de aarde en zoeken een weg over zand, aarde, klei,... Veel van die grondkorrels worden meegenomen. Soms vallen de oevers in. Deze oevers bevatten eveneens zand en aarde. Als je aarde met water mengt, krijg je een papje, een modderbrij. Dat is nu het slib in waterloop. Het bevindt zich meestal op de bodem, maar komt bij regenvlagen of hevige stormen bovendrijven. Slib wordt bagger en een probleem voor de scheepvaart. Voor de beek vormt het slib geen probleem. Het slib vormt voor vele zoetwaterdiertjes handige schuiloorden. Op beken varen ook geen schepen. Maar het slib verplaatst zich richting moding. Beken monden uit rivieren. Rivieren brengen ook slib mee want ze stromen eveneens in een natuurlijke bedding. Waar een beek uitmondt in een rivier, botsen 2 slibstromen tegen elkaar en vormen een soort slibplaat, te vergelijken met een zandbank in de zee. Op veel rivieren varen wel schepen en op die plaatsen hebben ze xeinig diepgang. Het slib is voor de scheepvaart dus een echte pest ! Dat slib moet daar weg ! We halen het eruit met speciale schepen, baggerschepen . Dat baggerern kost natuurlijk handen vol geld. En dat is nog nietb alles, het gebaggerde slib noemt men bagger of baggerspecie. Als bagger van goede kwaliteit is , dan valt het nog mee. Als de bagger van slechte kwaliteit is , dan begint het probleem pas echt......
2 SOORTEN BAGGER Als de bagger enkel gevormt word door de gronddeeltjes die de waterloop meeneemt, dan is daar niks verkeerds mee voor de gezondhet van de mensen. De bagger ken dan gebruikt worden vool allerlie ophopingen bij de aanleg van bruggen of autosnelwegen. De bagger wordt ook gebruikt om een perceel grond dat oneffen is, effen te maken om er dan een huis op te zetten. Bagger die niet schadelijk is krijgen we dus meestal nog kweet. Vaak staan er echter fabrieken langs de watrloop. Die hebben jarenlang hun afvalwater in de waterloop geloost. Dat afvalwater bevatte vaak schadelijke stoffen . Die stoffen zijn in de bagger terechtgekomen. Die bagger kunnen we niet zomaar gebruiken. Die moet eerst gezuiverd worden. Die schadelijke producten moeten daaruit ! Dat schoonmaken kost heel veel geld . Vaak an men die kosten niet opbrengen en dan moet de bagger erdens worden opgeslagen. Men probeert daarvoor tereinen aan te kopen. Waar men de bagger dan op een berg kan opspuiten. Het is echter zeer moeilijk om tereinen hiervoor te vinden. Ondertussen blijven de waterlopen stromen en bagger aanvoeren en de scheepvaart word verder bemoeilijkt. Het is een moeilijk gevecht en het zal altijd een moeilijk gevecht blijven. Overwinnen doe je nooit want zolang de waterloop blijft stromen, zal ze bljven slib aanvoeren. En zonder het water van de waterloop, geen scheepvaart !!! Het kan nog spannend worden....