Neuropatische pijn, blijf in gesprek! Je blijft een mens met mogelijkheden.
blog van gw.23.vanveen
29-02-2012
autogene's training - ontspanning kun je oefenen!
In de vier weken revalidatie in het Universiteits Kliniek in Münster heb ik vrijwel elke dag (1 uur) een autogene's training gevolgd, het leren ontspannen waardoor Neuropatische pijn even op de achtergrond komt te staan. Autogene's training is eigenlijk heel eenvoudig, Ton Mensink een Psychotherapeut heeft op zijn website:http//www.hetvoetlicht.nl. een aantal mp3 bestanden die men gratig kan downloaden. Als je in een ontspannen zithouding en de stem (via het mp 3 bestand) volgt, dan kun je na de vierde of vijfde sessie mogelijk je echt te ontspannen, zonder al te veel hokes spokes.
Autogene's training geeft je de mogelijk tot echte ontspanning te komen en tegelijkertijd dicht bij je zelf te blijven. Vooral mensen die om welke reden dan ook het maar niet voor elkaar krijgen te ontspannen dan is deze training een echte aanrader. Natuurlijk zijn er ook groepen die met ondersteuning van een Psychotherapeut autogene's training ondergaan. Het blijft een persoonlijke keuze te kijken op welke wijze het ontspannen voor jou het beste werkt. Is het echt nodig te ontspannen neem dan in elk geval er ook de tijd voor en laad jouw batterij op tijd op. Veel succes!!!
Geschiedenis van hernia naar spondylodese S1 / L5 - neurostimulator
Eind 1999 heb ik na een lange tijd rugklachten (herniaklachten) te hebben gehad een spondilodese (S1/L5) operatie ondergaan. Na de herstel periode ( ik heb geen revalidatie gekregen) kreeg ik meer en meer pijnklachten. Waardoor ik half 2000 weer werd opgenomen omdat ik mijn benen bijna niet kon bewegen. De schrik zat er behoorlijk in niet alleen voor mij maar ook voor mijn partner en mijn kinderen. Al met al een spannende periode.
Na een intensieve behandeling door een revalidatiearts en een interne revalidatieperiode heb ik enigzins mijn leven weer op kunnen pakken. Toch bleven de pijnklachten aanhouden en moest ik specialistische behandelingen ondergaan om neuropatische pijn te behandelen. Zowel het pijnteam als de fysiotherapeut (manueletherapeut) hebben veel tijd en energie aan mij besteed. Met de aangeboden behandelingsmethodiek kreeg ik de neuropatische pijn klachten niet goed onder de duim.
Er werd in 2006 besloten een neurostimulator van medtronic te plaatsen. Tot januari 2010 heeft dit SCSysteem heel goed gefunctioneerd, helaas kreeg ik technische problemen waardoor eerst de IPG werd verwisseld voor een nieuwe. Echter de pijn klachten bleven omdat het SCSysteem niet goed functioneerde. Uiteindelijk heeft dit erin geresulteerd dat in december 2010 een geheel nieuwe IPG en elektrode kabel operatief is geplaatst.
Helaas bereikt het nieuwe geplaatste systeem niet de gehele zenuwbaan S1/L5, ik blijf pijnklachten houden. Na de operatie heb ik contact gezocht met specialisten in het Universiteits kliniek Münster- Duitsland. Zij hebben mij in oktober en november 2011 geholpen met revalideren en hebben mij fysiek onderzocht over hoe de stand van zaken rondom mijn fysieke gesteldheid nu is. Voorgaande periode heeft veel duidelijkheid gegeven, dat laatst geeft ook rust en tergelijkertijd weet je ook dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Door de beschadiging van de zenuwbaan S1/L5 functioneert mijn rechterbeen niet naar behoren. Het aansturen van het rechterbeen is problematisch, de neuroloog van het UKM gaf aan dat de beschadiging van de zenuw S1/L5 blijvend is. Het was mogelijk om opnieuw de wervels S1 - L5 - L4 - L3 operatief vast te zetten, in combinatie met deze operatie wilde men ook de zenuw S1/L5 opnieuw vrij te leggen. Echter het risico dat ik helemaal niet meer zou kunnen lopen was zeer groot en om nu zo'n grote operatie te ondergaan en daarna in een rolstoel verder te moeten dat was mij een reden om voorlopig van deze operatie af te zien.
Verder is er geconstateerd dat mijn rechterheup flink versleten is en dat deze door een heupprothese vervangen moet worden. In overleg met de specialisten in Duitsland en Nederland heb ik besloten eerst te werken aan het verminderen van de neuropatische pijn en daarna te kijken welke invloed de versleten heup heeft op mijn fysieke mogelijkheden.
Mijn specialist Pijnpoli Velp heeft in januari 2012 voorgesteld een nieuwe hoogfrequentie neurostimulator te plaatsen. Op 23 april 2012 zal ik worden geopereerd en krijg ik naast twee elektrode draden en een externe IPG geplaatst, als dit succesvol verloopt krijg na 10 dagen een interne IPG geplaatst.
Ik ben zeer hoopvol en verwacht dat ik na mijn WAO periode van bijna 2 jaar weer kan re-integreren op mijn werkplek en mijn werkzaamheden weer kan oppakken. Tussentijds heb ik 3x per week fysiotherapie en doe ik thuis fysieke oefeningen die mij in elk geval zo fit mogelijk houden.
Een hond geeft plezier en motiveert tot dagelijks bewegen
Bewegen is erg belangrijk ook als het soms niet zo goed gaat en je beperkt voelt. Buiten een frisse neus halen, anderen ontmoeten. Iets van een must tot een leuke activiteit maken. Blijven bewegen geeft je kracht maar vooral de mogelijkheid jouw grenzen weer eens te verleggen. Je voelt je weer mens!!!
Met het open van mijn persoonlijk blog wil ik mijn ervaringen mbt. het leven met neuropatische pijn delen met anderen. Ik wil niet met het open van mijn blog de indruk wekken dat ik zielig ben. Wel wil ik het positieve delen, ja ook als je neuropatische pijn hebt kun je wel degelijk leuke en positieve momenten hebben. Voorgaande is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor hen die "direct"om je heen staan en dagelijks meemaken wat jij doormaakt. Begrip en vooral blijven praten over datgene wat je bezig houdt maakt dat anderen begrijpen hoe je ervoor staat. Hou jezelf op de benen, geef jezelf de ruimte voor nieuwe ontdekkingen of ontwikkelingen die je helpen een positieve kijk te blijven houden.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Ik ben Gerrit Van Veen
Ik ben een man en woon in Dinxperlo (Nederland) en mijn beroep is Coördinator sponsor en fondsenwerven / adviseur - coach (ECA member).
Ik ben geboren op 23/09/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: schilderen, fietsen, lezen, wandelen, vrienden bezoeken.
Ik ben een mensen mens.Belangrijk voor mij is dat een ieder dat wordt wat hij of zij wil zijn. Grenzeloos vertrouwen in