Narcissus was een zeer knappe jongeman die door de aanblik van zijn eigen spiegelbeeld in een meertje zo verliefd werd op zichzelf, dat hij zich niet meer los kon maken van het urenlang staren naar deze onbereikbare schoonheid en langzaam wegkwijnde. Uiteindelijk veranderde de wraakgodin Nemesis hem in een narcis.Het voorovergebogen hoofd van de narcis lijkt op het voorovergebogen hoofd van Narcissus.
De hyacint is een bolgewas uit de aspergefamilie. De plant is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden Turkije tot Libanon). Deze soort groeit in Belgiƫ buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd. De bel heeft een doorsnede van 3 tot 7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15 tot 35 cm lang en 1 tot 3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20 tot 45 cm hoog. De bloeiperiode valt vroeg in het voorjaar.
Je ziet de prachtigste foto die ik gevonden heb van hyacinten. Ik zal vertellen waar ik de foto vandaan heb: via google, je moet typen 'hyacinten' afbeeldingen.
Blauwe druifjes staan dicht op elkaar en zijn bijna kogelvormig. De onderste bloempjes zijn knikkend en de bovenste zacht opstaand. Deze laatste meestal zonder stamper of meeldraden. De bloemen zijn blauw met een witte rand of helemaal wit. De blauwe druifjes komen oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied en uit Klein-Aziƫ. Deze plant is vooral in de warmere streken van Midden-Europa verwilderd geraakt en groeit nu tussen de boomgaarden en wijngaarden. De plant groeit bij ons vooral in graslanden maar is ook te vinden in het bos en weilanden.
De narcis is een bloembol. Narcissen kunnen verschillende kleuren krijgen (rood, roze, oranje, zalm of wit). Narcissen zijn voorjaarsbloemen en hebben een koude rustperiode nodig. Een narcis kan 35 centimeter groot worden.
Tulpen werden in de Westelijke wereld bekend door een Weense ambassadeur voor Turkije die over de bloemen schreef die hij in 1551 in Turkije had gezien. Later zond hij enkele zaden ervan naar Oostenrijk. De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt. De bostulp is de enige soort die bij ons in het wild voorkomt. De naam tulp is afkomstig van het Pezische woord 'tulipan' dat tulpband betekent.
We voelen al volop de lente. Hoog tijd dus om onze klas in de bloemetjes te zetten! Deze voormiddag trokken we naar de markt en kochten daar de eerste lentebloemen. Later planten we ook nog groenten en kruiden in de moestuin.
Vanaf nu moeten die dus ook verzorgd worden. Hoog tijd om al wat info op te zoeken op internet. In de klas zorgen we nu voor: narcis, tulp, hyacint, ...
Jullie moeten niet enkel voor de bloemen en de planten zorgen. Vanaf nu is het ook aan jullie om dit blog verder te maken. Firdaous en Zilan namen alvast de eerste foto's van de voorjaarsbloemen.