15/06/2013xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eceabat
Opgestaan onder een zonnetje,
ontbijt op het terras met de rustige zee op de voorgrond. Inpakken en naar de
volgende stop. Op amper een uur rijden tussen de bergen en de zee aan onze
linkerkant komen we aan in Troye. Onze eerst blik valt op het Troyaanse paard;
alles is hier mooi aangelegd zodat we rustig op deze site kunnen wandelen. Het
houten paard staat er sinds 1975 en ziet er als nieuw uit, binnenin is er een
mooi uitzicht op de site. Verder langs wandelpaden zie je al weer veel oude
stenen maar met wat fantasie kun je veel van de verschillende troyse bouwstijlen
zien het zijn er 10 en start in 3000 V.C tot de 13de eeuw. We zijn
beide onder de indruk van deze stad. We zetten onze weg verder naar Canakalle
en zien onderweg het paard staan dat in de film Troye werd gebruikt. De weg
naar de ferry boot is zelfs wat zoeken voor onze gps, zonder het zelf te
beseffen staan we op de parking voor de ferry; we krijgen geen kans om enkele
dingen in Canakalle te zien. De overtocht van de Dardanellen verloopt vlot en
zien aan beide zijden de 2 forten die deze zee-engte bewaakten. Aangekomen aan
de overkant vergeten we onze oude sites en stenen en worden geconfronteerd met
de W.O. 1. De eerste indruk staat in het teken van de Turkse overwinning op de Geallieerden.
Na de eerste fotos zoeken we ons hotel op dat op het einde van de stad ligt. Ibrahim
ontvangt ons zeer vriendelijk zoals we op de andere plaatsen werden ontvangen.
We trakteren ons op nen raki en de chef verwent ons met een extra hapje: kaas
van Ezine en komkommer uit den hof. Nu is het weer tijd om te eten eerst in de
lokal bar nen Efese en een plaatselijk wit wijntje met zicht op de 10 talle
bussen die staan te wachten op de ferry. In het restaurant naast de bar gaan we
eten. Cris kiest Köfte en ik neem Adana kebab. En neem nog een proevertje van
het plaatselijke stoofvlees. Zoals gewoonlijk staat er geen alcohol op de kaart
maar onze kelner maakt er geen probleem van om in de lokal bar onze witte wijn
te gaan halen, later brengt zelfs de chef van de lokal bar onze witte wijn. Wat
later gaan we goedgemutst naar het hotel voor een welverdiende nachtrust.
|