De grootste shock van de avond was de eliminatie van de Belgische zangeres Kate Ryan, die nochtans een van de favorieten was voor het festival. Dit maakt van de halve finale een drama. Dit staat te lezen op de website van de Britse zender BBC. Andere getipte winnaars voor Zweden, Bosnië-Herzegovina en Rusland, gaan wel door naar de finale.
De BBC bracht voor de jaarlijkste liedjeswedstrijd een panel specialisten samen die voor de halve finale een top-tien van de finale hadden samengesteld. Kate Ryan ging volgens de Britten winnen, met op twee Griekenland en op drie Zweden. Zelf zagen de Britse waarnemers hun eigen land binnen de top-tien stranden, zij het nipt op een bescheiden tiende plaats. Voor Groot-Brittannië gaat dancester Daz Sampson met Teenage Life naar de finale. Groot-Brittannië was rechtsstreeks geplaatst.
Underdogs als de Finse gemaskerde metalgroep Lordi en de Litouwse mannengroep raakten wel door de voorrondes, wat bij de meeste mensen in het verkeerde keelgat is geschoten. De finale gaat zaterdag door in de Griekse hoofdstad Athene.
Het heeft weinig zin om de uitschakeling van Kate Ryan te wijten aan het sms-stemgedrag in Oost-Europese landen. Zelfs een vakjury zou de Meerhoutse eruit gekieperd hebben in de halve finale van gisterenavond. Dat valt af te leiden uit de resultaten van de zogenaamde reserve-puntentelling. De zogeheten back-up-jury's, die de punten verdelen als er onverhoopt niet telefonisch kan worden gestemd, kwamen immers op één na tot dezelfde winnaars als de televoters.
Tot nu toe zijn de resultaten van zo'n jury één keer nodig geweest, in Nederland: toen het festival daar op 13 mei 2000 werd onderbroken door de vuurwerkramp in Enschede. De punten die de schaduwjury geeft, worden ook gebruikt wanneer onverhoopt de telefoonlijnen het begeven. Ook als te weinig kijkers hun stem uitbrengen, wordt de jury-uitslag gebruikt. De telefonische uitslag is dan niet representatief, zo meent organisator EBU, waarin de publieke omroepen van Europa samenwerken.
In tegenstelling tot popular belief: de uitslag van de schaduwjury is zeker de afgelopen jaren altijd nagenoeg identiek geweest aan die van de televoters. Ook dit jaar was er eigenlijk maar één opmerkelijk verschil: Turkije kreeg bij de telefonische stemming meer punten.
Om een representatieve uitslag te krijgen moet de schaduwjury voldoen aan strenge eisen. Zo is het aantal mannen en vrouwen gelijk, moet de helft bestaan uit jongeren en moet 50 procent verbonden zijn aan de muziekindustrie. Hun identiteit moet echter geheim blijven. De juryleden hebben een spreekverbod totdat de einduitslag zaterdag bekend is gemaakt: het publiek zou door hun commentaar anders kunnen worden beïnvloed. Ook onderling praten de juryleden tijdens hun beoordeling niet.
Opmerkelijk is dat de schaduwjury punten geeft op basis van de generale repetitie, en niet de gewone uitzending beoordeelt. Iemand die voor het oog van heel Europa zo vals als een kat zingt, kan dus - als de generale repetitie goed was - een hoog puntenaantal krijgen van de back-up-jury.