Ik ben er weer terug. Ik was met het idee game creator gestopt. Als hydrograaf, dat ik al 34 jaar doe, was ik steeds met zelfstudie bezig. Ik bestudeerde alles van hydrografie, GIS, Databases, Webmapping, 3D kaarten enz. Ik was eigenlijk verveeld geraakt dat mijn kennis en ervaring, mijn dagelijkse werk overklaste. Ondanks een nieuwe boot en toestellen, geraakte ik daar niet op het niveau van mezelf, door de structuur die daar gevormd was. Ik kon vernieuwing niet doorduwen en ik heb voor mezelf een soort eindwerk gemaakt waarin ik van opgenomen data, analyses, webmapping naar een eigen website toe waarin ik data kon opvragen, uploaden, via pc, laptop, tablet en zelfs smartphone. Na enkel uren met dit eindwerk gespeeld te hebben, heb ik de boel gewist en een punt achter gezet aan die zelfstudie hydrografie. Ik was niet meer gemotiveerd.
Daardoor is er terug ruimte en goesting gekomen voor gamedesign. Ik heb het nu wat anders aangepakt. Via het NHA heb ik een studiepakket Gamedesign aangeschaft. Dat is een thuis studie, die bestaat uit een ringmap met allerlei lesdelen en 2 boeken waaruit je moet leren. Deze zijn 1 boek game design fundamenten (Engelstalig) en een leerboek om games te maken met Gamemaker, een software voor games te maken. Ik moet zeggen, een zeer goed lespakket. Het is toch moeilijk als je die diepgaande fundamenten van games wil leren, je vraagt je soms af, moet ik dat allemaal nu echt kennen? Ja. Ik zie ook veel op Youtube filmpjes over gamestudio's, gamedesign en over het maken van uitgegeven games en hetgeen dat ik al heb geleerd, komt daarin terug. Je krijgt op het einde van elke les er vragen over en deze met een ontworpen spelletje vanuit de 2de boek moet je dan via de website van NHA je huiswerk insturen. Een docent kijkt dat na en geeft daarna punten en opmerkingen. Ge kunt natuurlijk ook de antwoorden uit het boek overschrijven en vertalen, maar daar leer je niks mee. Leren is de boodschap. Als je alles doorlopen hebt en voldoende punten behaaald, een half jaar later of meer, kun je een getuigschrift aanvragen, dat goedgekeurd is door de Vlaamse gemeenschap. Je kan je terecht een Gamedesigner noemen. Ik ben halverwege nu, dus een halve gamedesigner.
Ik ben terug. Lang geleden, he? Twee jaar maar. Het werd niets, dus ik nam een sabbatjaar of 2. Intussen ben ik niet ver gevorderd, het volgende level werd zwaarder dan de eerste. Ik heb een nieuwe computer besteld, want daar lag het waarschijnlijk aan Ik heb de bonanza editie van FPS creator gekocht, dat is FPS creator met wat uitbreidingen en tutorials en ga nog eens beginnen. Ik heb ook het gratis UDK gedownload. Dat is Unreal Development kit dat gebaseerd is op Unreal tournament 3 engine. Daar kun je games, simulations, machinima enz.. mee maken. ONGELOFELIJKE graphics. Laad een meegeleverd level (ik weet niet van buiten welke, moet je maar even zoeken) en bekijk dat water. Net echt. Daar moet ik ook eens iets mee proberen.
Hey, Gasten, Wat Nu? heeft er nog niemand mijn "one level" spelletje gedownload? Ook niet gespeelt? Hoe kan ik nu weten of het goed is, of wat er fout aan is? Dat is pas motiverend. Was het dan zo slecht? Laat eens iets horen.
Hey, Gasten, Ik ben iets vergeten over de klavier instellingen van mijn spel. Om een wapen te kiezen moet je op de toetsen 1 tot en met 9 drukken. Je moet natuurlijk wel dat wapen hebben. Zo, dat is het.
Hey, gasten, Al het spel gepeeld? Natuurlijk niet, ik heb het pas 5 minuten geleden geplaatst. Nu moet ik iets zeggen over zo'n blog als deze. Ik vind dit uitstekend voor de vooruitgang van een "standalone" Game creator als ik. Als ik iets doe, zoals games maken zonder publiek, want dat zijn jullie trouwens, dan geef ik het te snel op bij problemen. Pas op, ik ben de enige niet hoor! Ik zou ze geen cent willen geven, degene die dat ook zouden doen, want dan ben ik arm. Nee, door publiekelijk te zeggen dat ik een spel ga maken, verbind ik mij ertoe en dat is een doel op zich. Daar zullen er nog komen, maar hopelijk beter want dat is de bedoeling. Zo een spel maken alleen is toch moeilijk hoor. Ik moet niet programmeren bij Fps creator ,Reality Factory en Cube2, maar met groep kun je de zaken bespreken en taken verdelen. Dat is belangrijk. Door jullie opmerkingen bereik ik, dat het spel besproken wordt en dat maakt de dingen gemakkelijker. Hoop ik. Daarom is een blog hét middel om snel bij te leren en de motivatie te vinden om steeds verder te doen. Dat is belangrijk voor een standalone game creator als ik en anderen.
Ik sta redelijk ver. Mijn gebouwen zijn klaar, de verlichting is klaar, de meubels en andere items zitten er in en zelfs sommige vijanden zijn aanwezig. Ik heb dat uitgetest en ja, hoor, uiteraard, natuurlijk, hoe kan het ook anders, mijn spel is te zwaar! Alles speelt zich sterk vertraagd af. Ik ga vooruit tegen een gemiddelde van 8 frames per sekonde. Normaal zou dat in de buurt van de 30 moeten zijn. Ik vind FPS creator nogal snel vertraagd. Als ik mijn vijanden er allemaal (het zijn er ocharme maar 5) eruit gooi, dan loopt het redelijk, ik zit dan aan een gemiddelde van 26 fps. Zo ik zal moeten snoeien in de speciale effekten, zoals vuur en geluiden. Ook zal er links en rechts een lampje moeten sneuvelen, vrees ik. Dus het zal zoeken en schuiven worden met vanalles. Ik hoop dat het spel niet te kaal gaat worden. Intussen begin ik ook Reality Factory te leren. Daarna ga ik hetzelfde spel maken, dat ik nu in FPS creator maak. Eens kijken wat dat gaat geven. Hebben jullie al de website van Sauerbraten bekeken? Ferme graphics, he? Dat ga ik ook wel leren, maar die rare manier van levels bouwen houd me wat tegen. Ik vrees dat ik bouwsels ga maken die helemaal niet de bedoeling zijn. Zo, ik heb nog een heleboel te leren, bekijken en te bouwen, maar mijn spel ziet er wel mooi uit. Nu wat meer speed erin pompen en hij is klaar. Maar die speed moet ik nog ergens zoeken.
Tussendoor wil ik 2 game creation pakketen vermelden die ik in de toekomst ook wil gebruiken of tenminste proberen. Dat zijn ook shooters, namelijk Reality Factory , www.realityfactory.info/cms en Sauerbraten cube 2, http://sauerbraten.org . ze zijn beiden gratis en ik heb de eerste kennismakingen al gedaan. Voor deze twee pakketen is geen programmeerkunde vereist. Reality Factory heeft een editor, die vergelijkbaar is met dat van de grote spellen, zoals UT 2004, The elder scrolls III (van de andere versies weet ik niet), Halflife en Quake 4. In deze editor worden levels gemaakt door middel van basismodellen, zoals een cubus, bol, cilinder en die modellen te veranderen of samen te voegen met andere. Zo krijg je een model naar keuze. Ook lichten, mannekes, wapens kun je daarin plaatsen. Er zijn lessenreeksen genoeg te verkrijgen op het internet om RF te leren. Vanuit die editor kun je het spel testen en is ze klaar, dan kun je een spel bouwen, op cd branden of via internet, voor je vrienden of wat je ermee wil doen. Lees altijd de licensie reglementen van RF voor uw gepubliceerde spellen. Sauerbraten is een heel apart geval. Ongelofelijk mooie werelden kun je daar mee maken. Voor UT2004 en Halflife 2 moet die niet onderdoen. Het level ontwerpen, doe je in het spel zelf. Als op E drukt kom je in de edit mode, daarna op ESC om in een 3D menu te geraken, naar "mapop" en daar selekteer je een nieuw spel. Dan kom je in een wereld met gras. Nog steeds in editmode klik je op de grond en met de scrolltoets scroll je een zuil uit de grond. Vandaar scroll je een gebouw of wereld verder. Verder weet ik het ook niet, maar weeral is daar de nodige tutorials en handleidingen te vinden op het internet. Het is wel wennen, die manier van levels maken. In de 3D menu kun je een spel spelen, en ook multiplayer en browse naar servers en je krijgt een pak online multplayer games. Dat gaat daar razend snel met ongelofelijk mooie graphics. Weeral schieten ze me in de kortste keren tegen de grond, maar ik heb één voordeel. Dat is, als ik dood ben moet ik op de linkermuisknop drukken om terug te kunnen spelen. Zolang dat ik dat niet doe, kan ik de gebouwen en belichting e.d. om mijn gemak bestuderen, zonder dat ze me afknallen. Handig, he? Wat het uiteindelijk bouwen en op cd branden enzovoort, weet ik niet. Dat moet ik nog uitproberen in de toekomst.
Ik ben in FPS creator aan mijn eerste level van mijn eerste spel begonnen. Dit is maar een proef, want mijn eerste spel zal maar 1 level hebben. Ik had dus geen verhaal, geen script en geen storyboard. Intussen heb in een verhaal bedacht. Het gaat als volgt: Ik ben binnen geraakt in een geheim laboratorium, waar de vijand een enorme chemische bom aan het maken zijn. Daarmee wil men al het leven op aarde vernietigen. Het spel begint dat ik in een kamer ben binnengedrongen, waar een onderdeel van de chemische stof op een tafel ligt en neem het mee. Deze stof is nodig om de bom te kunnen maken. Mijn doel is om terug uit het labo te geraken en dit chemisch component te vernietigen. Natuurlijk zal de vijand niet alle deuren open zetten en een rode loper uitrollen . Ik zal me naar buiten moeten schieten. Het labo dient ook om de nieuwe mens te maken, dus wat zal ik allemaal tegen komen? Gemakkelijk is het niet voor een "leek" als ik en moet zeker op mijn gebouwen en verlichting letten. Ze worden nogal in "gewone huisstijl" gemaakt, dus ik heb al wat kunnen verwijderen. Langs de andere kant moet ik dan weeral opletten dat ik niet overdrijf met die speciale effekten of de speler krijgt hoofdpijn. Maar zo zie je, he? Al doende, leer ik. Als mijn "one level game" klaar is, kun je het downloaden en daarna misschien uw mening zeggen. Veel moet ge er niet van verwachten, het is nog maar mijn eerste spel.
Het begin. Tja, waar moet ik beginnen? Bij een verhaal? Waar moet dit spel over gaan? Het wordt een first person shooter, dat weet ik. Het probleem is dat er al zoveel zijn, zodat het risico réeel is, dat ik een kopie van de één of ander maak. Ik zit hier al een tijd met een leeg papiertje, iets later met wat gekribbel op dat papiertje, en nog wat later ligt dat papiertje in de prullemand en vervangen door een ander leeg papiertje. Ik heb al vanalles gezocht, in prentjesboeken, op het internet, video's. geen goed verhaal voor mijn spel. Het spel mag niet teveel op bestaande spellen lijken, want daar heb je niets aan. Dat maak je voor dat je er erg in hebt, hoor. Hoe maak ik een goed spel.......... Ik geraak nog niet bij een goed verhaal en de volgende stap zou een storyboard moeten zijn. Wat moet dat dan niet worden. Dus voor je eigenlijk op je computer het spel ineen steekt, heb je al een hoop breinbrekerij, een prullemand vol gefrommelde papiertjes en een hoop tijd verspeeld. Dat komt door gebrek aan spelervaring en geen fantasie, denk ik. Weet je wat? Ik ga nu doen wat zeker niet aangeraden is, door de experten in de boeken, en begin er zo aan. Misschien komt mijn verhaal wel vanzelf. We zien wel.