De jongste generatie vaatwassers is in niets meer te vergelijken met zijn voorgangers, echte energieverslinders. Nu zijn ze energiezuiniger dan ooit. De Duitse merken spannen de kroon. Ze zijn zelfs zuiniger dan een afwas met de hand. Er zijn nu voor het eerst toestellen op de markt die voor één vaat minder dan tien liter water verbruiken. Hoe energiezuiniger je vaatwasser hoe beter, zowel voor het milieu als voor je bankrekening. Maar hoe is het gesteld met de overige prestaties van de jongste vaatwassers en wat moet je zeker in het oog houden om de meest geschikte vaatwasser op de kop te tikken?

De vaatwasser is ongetwijfeld een van de populairste en meest gebruikte keukentoestellen. In de eerste plaats omdat hij nu veel minder water en energie verbruikt, maar zeker ook omdat ze veel minder plaats in beslag nemen. Er zijn nu zelfs mini- vaatwassers verkrijgbaar, uitstekend geschikt voor gebruik op appartementen, die qua prestaties zelfs voor hun grotere broers niet moeten onderdoen.
De vaatwasser is pas de laatste jaren aan zijn opmars begonnen. Zijn zuinigheid op het vlak van energie- en waterverbruik is aan deze evolutie zeker niet vreemd. Recent onderzoek wees zelfs uit dat sommige (Duitse) vaatwassers zuiniger afwassen dan met de hand. Voor een handafwas moet je het water minstens één keer vervangen, dat betekent al vlug minstens tien liter warm water en meestal meer. Dat is gemiddeld het dubbele in vergelijking met de jongste vaatwassers, die er ook veel efficiënter zijn op geworden. Het electriciteitsverbruik van het zuinigste toestel is beperkt tot amper één kwh.
Zuinigheid ten koste van duurtijd
Deze zuinigheid gaat spijtig genoeg wel ten koste van de duurtijd van het afwasprogramma. Dat prgramma duurt gemiddel 140 minuten, bij de energiezuinigste vaatwassers zelfs drie uur.
Wasresultaat laat te wensen over
Het wasresultaat van de nieuwste vaatwassers is een echte tegenvaller. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van verbruikersorganisatie Testaankoop. Vooral het resultaat van kookpotten laat veel te wensen over. Met borden, tassen, bestek en glazen hebben de vaatwassers veel minder moeite.

Niet alleen het was- maar ook het droogresultaat is bij kookpotten en pannen echt ondermaats. De duurste vaatwassers beschikken over een ingenieus sproeisysteem, dat voor een schoner resultaat zorgt. Kookpotten, pannen en plastieke voorwerpen blijven verwonderlijk genoeg ook hier.../...
Lees verder:
http://www.hoe-waar.be/keuken-vaatwasser-met-minste-energie-en-waterverbruik/