CD-bespreking: Snakes in Exile - Time flies when you're having fun
In 2007 mochten de heren van Snakes in Exile 15 kaarsjes uitblazen en dat vierden ze met een vierde album, het allereerste live-album van het slangengebroed. Opgenomen in een klein maar fijn theaterzaaltje in het Hasseltse, onder productioneel toezicht van Erwin Libbrecht, gitarist van Kadril en baas van Wild Boar Music.
Doel van de cd was niet hun best of live te brengen, maar eerder oudere nummers nieuw leven in te blazen, livefavorieten die nog niet eerder op cd verschenen eindelijk hun kans te geven, minder bekende pareltjes ten gehore te brengen en samen met het publiek en een resem gastmuzikanten van jetje te geven.
De cd trapt af met A place in the choir, een nummer uit de beginperiode dat al meteen de kenmerkende meerstemmigheid (herinner u hun acapella versie van Jumpin Jack Flash van de Rolling Stones) van de heren in de verf zet. Vervolgd wordt met Carrion Crow, een tradiotional die de Snakes jaren geleden via Jakke Teut (van Black Velvet) leerden kennen. Jakke mag dan ook graag een deuntje meefluiten op de tin whistle. Op het illustere Cambridge Folk Festival mochten de Snakes jaren geleden graag een nummertje meezingen met de Saw Doctors, van wie ze N17 al jaren op hun playlist hebben staan. Een leuk heen-en-weertje met het publiek (N17 stone walls and the grasses green) werd hun deel.
Dan tijd voor het eerste pareltje, het obscure maar wondermooie Destination Donegal, een ode aan de Ierse provincie met een gedreven Toon van Mierlo (Naragonia, EmBrun, Fluxus,
) in een hoofdrol op zijn pipes. En meteen volgt nog een prachtnummer, het van Christy Moore maar door zijn broer Luka Bloom geschreven City of Chicago. Ditmaal is het meestergitarist Jokke Schreurs die de honneurs als gastmuzikant mag waarnemen.
Hoe de wereld een dorp is, wordt duidelijk door de keuze voor Demons and Dragons. Een nummer geschreven door Chris Strong, zanger van de ter ziele gegane Engelse groep Poison the Poteen, die ooit voor veel ambiance zorgden in een Limburgs café. In dat groepje zat ook een dijk van een drummer, die voor de fun ook wel wat viool wilde leren. Ondertussen is Guy Fletcher (bekend van onder meer Tickled Pink en Little Johnny England) al jaren een meesterviolist en als parttime Snake paraat op alle grote afspraken van de Snakes in Exile. In Demons and Dragons mag hij zich dan ook uitleven op viool, terwijl Toon van Mierlo zich alweer laat opmerken op uileann pipes. Opzwepend en catchy, folkrock op zijn best.
Uitgehijgd begint Luc Bailleul aan het bloedmooie Ride on, alweer een van grootmeester Christy Moore gekende ballade, neergepend door Jimmy McCarthy. Het gitaarspel van Jokke Schreurs zorgt voor een extra dimensie. Ook mooi is Out of the woods, een van Nickel Creek bekend zeemzoet liedje. Maar van een nog veel grotere pracht is Feel so near, van de Schotse bard Dougie MacLean. Ook hier werd weer een mooie rol voor het publiek weggelegd.
Voor een rondje acapella zijn de Snakes in Exile altijd te vinden. Hun vorige cds toonden aan dat hierin wel eens hun sterkste troef zou kunnen liggen, en dat wordt meer dan bestendigd door hun bewerking van Janis Joplins Mercedes-Benz en het zeemansied The last shanty.
Via het opzwepende The Rambling Rover gaat het opnieuw naar een publieksmeezinger van formaat: Fox on the run. Hier is het aan het publiek om de tweede, derde en zelfs vierde stem van het refrein mee te zingen, tot het ook van Nickel Creek bekende The Fox zich aandient en het publiek opnieuw uit de boel doet gaan.
En dat publiek was nog niet uitgezongen, want hun participatie werd weer verlangd bij The Weight, een nummer van de legendarische The Band. Een mooie afsluiter van een mooie live cd, ware het niet dat de Snakes nog eens beroep deden op de onwaarschijnlijke fiddlekwaliteiten van Guy Fletcher. Via enkele tradionals en andere tunes spreidt hij zijn talenten tentoon en die worden nog duidelijker als de Snakes opnieuw invallen voor een stomend The Fiddlers Tail.
15 jaar Snakes in Exile lieten een duidelijke stempel na op deze liveregistratie. We hoorden spelplezier, virtuositeit, eigenzinnige nummerkeuzes, ervaring en vooral veel leute. Natuurlijk moet je ze eens in het echt gezien hebben om ten volle de livereputatie van de heren te kunnen toetsen en natuurlijk krijg je de livesfeer nooit helemaal op een schijfje geperst, maar zowel voor wie ze nog moet ontdekken als voor de vele fans van de Snakes is dit album alweer een schot in de roos.
www.snakesinexile.com www.wildboarmusic.com
08-02-2008 om 00:00
geschreven door Folkspot.be 
|