Toen ik destijds mijn woning kocht ging ik uiteraard alle banken af in een processie van Echternach op zoek naar de laagste rente. Die kreeg ik bij een grootbank, met name KBC.
Achteraf bleek dat KBC er een rare manier op nahield om de intrest te berekenen. Ik heb nog steeds niet ontdekt welke logica ze gebruiken, maar bij een kleinere bank als de BKCP bleek dezelfde intrestvoet een lagere mensualiteit te betekenen. Dit betekende voor mij een verschil van 24,29 per maand ofwel 5829,60 gedurende de hele looptijd. Genoeg om eens goed op vakantie te gaan met Magic Life met het hele gezin. Dank u KBC... Om mij tevens te verbinden tot een schuldsaldoverzekering en een veel te dure brandverzekering.
Niet getest, maar via via gehoord dat ING, Dexia en Fortis zaliger zulke praktijken hanteren. Dus altijd checken en dubbelchecken welk bedrag je nu werkelijk per maand zal betalen. Rentevoeten zijn slechts schone schijn. Het cynische is dan ook dat KBC dat zelf zegt in zijn reclamecampagne: val niet voor percenten.
Wees gerust, ik zal het niet meer doen in de 10 jaar dat ik nog verplicht klant ben.
In het vernieuwde stelsel van de aftrek van de hypothecaire lening, de zogenaamde woonbonus, dien je een zogenaamde schuldsaldoverzekering af te sluiten. In de praktijk zal de bank dit altijd vragen om haar risico in te dekken. De premies die je betaalt komen in aanmerking voor aftrek. Dus stel dat je elk jaar 300 betaalt, je in de hoogste schijf zit en in een gemeente woont waar 7% gemeentebelasting wordt geheven, recupereer je twee jaar later dus 160. Niet mis?
Toch wel.
In België kun je slechts een beperkt bedrag aftrekken van minimum 2080 en maximum 2840 per partner voor intresten, kapitaalaflossingen én schuldsaldoverzekering. Als je met twee bent, is dat bedrag al snel bereikt. Een lening van 85.000 aan 3% op 20 jaar is al voldoende, als je rekening houdt met een inflatie van 2% waarmee de aftrekbare bedragen zullen verhoogd worden, volstaat een lening van 103.600 (voor degenen die dit narekenen: na 10 jaar verlies je de verhoogde aftrek). Om een lang verhaal kort te maken: je korf is snel gevuld.
Wanneer je een fiscaal contract hebt, m.a.w. je krijgt elk jaar een attest van de verzekeraar voor je belastingen, zal je wanneer je partner overlijdt hierop belast worden. Dit volgens het stelsel van de fictieve rente. Dit wil zeggen dat je in je personenbelasting belast zal worden voor een inkomen dat je niet gekregen hebt (de bank zal dit immers inpikken om haar verlies te compenseren) volgens een percentage al naargelang je leeftijd:
Leeftijd
Fictieve rente
aantal jaar belastbaar
-40 jaar
1%
13 jaar
41-45 jaar
1,5%
13 jaar
46-50 jaar
2%
13 jaar
51-55 jaar
2,5%
13 jaar
56-58 jaar
3%
13 jaar
59-60 jaar
3,5%
13 jaar
61-62 jaar
4%
13 jaar
63-64 jaar
4,5%
13 jaar
65 jaar en ouder
5%
10 jaar
Dus neem het geval van een jong koppeltje van 31 jaar dat een huis wenst te kopen. Ze lenen hiervoor 200.000 aan 4,75% gedurende 20 jaar. Beide zitten in de schijf van 40% en betalen 7% gemeentebelastingen. Wanneer een van de twee overlijdt vlak na de afsluiting van het fiscale contract, zal de andere 13 jaar lang belast worden op een fictief inkomen van 2000. Dat betekent 11.128 belasting waar ze het niet nodig hadden een fiscaal contract af te sluiten aangezien hun korf al gevuld was met kapitaalaflossingen. Sterft één van de twee na 10 jaar, is hun schuldsaldo bij een goede bank (want sommigen berekenen hun intresten nogal raar) nog 122.796. De overlevende wordt nu belast aan een fictieve rente van 1842 per jaar ofwel 10.249.
Je zou voor minder al gaan nadenken over een fiscaal of een niet-fiscaal contract. Ik wel... Zeker als je op latere leeftijd een hypothecaire lening afsluit voor bv. renovaties. Dat mag, dus waarom zou je dat niet doen? Stel dat je op je 63e een renovatie wil doen voor een beperkt bedrag van 50.000. Je korf is nog niet vol, de bank en de boekhouder staan klaar met een extra aftrek en jij, jij denkt: hoe meer ik kan aftrekken, hoe beter. Wat doe je? Hoe groot is de kans dat je voor je 73e sterft? Niet onbestaande denk ik dan. Vind jij het leuk heen te gaan met de idee dat je partner nog 15.649 belastingen moet betalen voor een maximale fiscale besparing (cijfers berekend met Delta Lloyd Union Gold SSV simulator) van 7500?
Wat denk je? Ga je een gokje doen in het Belgische casino van de schuldsaldoverzekeringen? Aan jou om te beslissen.
Dit is mijn eerste bericht in mijn eerste weblog. Ik had nooit gedacht dat ik zelf ooit een blog zou beginnen, maar er moeten mij een aantal dingen van het hart die ik ondervonden heb toen ik mijn belastingsbrief beter ging analyseren. Dingen die ik mijn boekhouder nooit heb horen vertellen, dingen die de bank mij verzweeg, die mijn verzekeraar ook niet vertelde. Moest ik toen weten wat ik nu weet, had ik een aantal dingen niet gedaan die ik wel gedaan heb. Jammer, maar te laat.