Het aardige aan de toekomst is dat ze vandaag begint.
16-01-2009
Persoonlijke-assistentiebudget (PAB)
Persoonlijke-assistentiebudget (PAB)
Wat is een PAB?
Een PAB is een budget dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) u geeft om uw assistentie thuis, op school of op het werk te organiseren en te financieren. Vandaar dat u (of uw wettelijke vertegenwoordiger) in dat geval budgethouder genoemd wordt. Met het PAB werft u assistenten aan. U wordt dus werkgever.
Het PAB-bedrag schommelt tussen 8.543,24 en 39.868,45 euro op jaarbasis. Dit zijn de bedragen voor 2007. Deze bedragen worden 1 keer per jaar aan de index aangepast.
Een commissie van deskundigen bepaalt de hoogte van het budget. Ze houdt hierbij rekening met uw noden en behoeften. Die zijn onder meer afhankelijk van de aard en de ernst van uw handicap, en van uw leefsituatie.
Waarvoor kan je een PAB gebruiken /waarvoor niet?
De assistenten kunnen hulp bieden in de volgende domeinen:
·huishoudelijke taken (koken, opruimen, enz.)
·lichamelijke taken (wassen en aankleden, eten, enz.)
·verplaatsingen (boodschappen of andere verplaatsingen, enz.)
·dagactiviteiten (uitstappen, enz.)
·agogische, pedagogische of orthopedagogische begeleiding of ondersteuning van de persoon met een handicap en zijn of haar ouders (aanvaarding van en omgang met de handicap, zelfredzaamheid, assertiviteit, opbouw van een sociaal netwerk, toekomstplanning, enz.).
Met het PAB kan u volgende zaken niet betalen:
·Hulpmiddelen of aanpassingen
·Tolken voor doven of slechthorenden
·Medische of paramedische therapieën, onderzoeken en behandelingen
·Inhoudelijke assistentie op school of op het werk
·Budgetbegeleiding
·Assistentie in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of rust- en verzorgingstehuis
Dit is voor als je zelfstandig wilt leven maar jehulp nodig hebt bij de activiteiten van het dagelijks leven (ADL).
Wie?
De diensten voor zelfstandig wonen richten zich tot volwassenen met een fysieke handicap. Maar je moet een positieve beslissing van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) hiertoe hebben.
Wat is het precies?
Zelfstandig wonen betekent dat u in een aangepaste woning van de dienst in een woonwijk verblijft, in de buurt van een centraal gelegen ADL-centrum. Voor uw ADL-assistentie doet u dan een beroep op dat centrum. Het ADL-centrum is 24 uur op 24 bereikbaar via een oproepsysteem. U krijgt dus assistentie aan huis op uw vraag, en dit maximaal 30 uren per week.