Kruiden

Inhoud blog
  • Uitstapje
  • Versier je cocktail met bloemen
  • Kruiden om te vermageren
  • Aromatherapie en etherische oliën
  • Frambozenlikeur
  • Hondsdraf en weegbree
  • Aloë Vera
  • Rozenbottelthee
  • Soep van aardpeer met sinaasappel

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    Foto

    Kruidentips
    Op deze blog kan je tips vinden over de medische kracht van kruiden, kooktips met kruiden, gebruik van etherische oliën,... Als je zelf tips, weetjes, recepten,... hebt zijn deze altijd welkom!!!
    14-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstapje

    KRUIDENTUIN

    Voor de kruidenliefhebbers die op een zondag niet weten wat gedaan, hier is alvast een leuke tip:

     

    http://nl.youtube.com/watch?v=HnzfOPrblDo

     



    Veel plezier ermee!

     

    Fanny en Nele

    14-10-2008, 15:52 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    30-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Versier je cocktail met bloemen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VERSIER JE COCKTAIL MET BLOEMEN




    Een vrolijk rietje, een parapluutje, een fruitbrochette… je wil natuurlijk wel eens origineler uit de hoek komen als je een lekkere cocktail presenteert. Wat vind je van eetbare bloemen? De volgende bloemen kan je in de lente, de zomer en de herfst met een gerust hart verorberen.

     

    Lentbloemen

     

    Bloemen:

         madeliefje

         kamperfoelie (opgepast, de bessen zijn giftig!)

         pinksterbloem

         maarts viooltje

         viooltje

         sleutelbloem

     

    Kruiden:

         lente-ui

         bieslook

         komkommerkruid

         kervel

         rozemarijn

     

    Zomerbloemen

     

    Bloemen:

         anjer (verwijder de kelk, het witte hieltje en het steeltje)

         roos (gebruik losse bloemblaadjes)

         goudsbloem

         lavendel (gebruik niet teveel vanwege de sterke smaak)

     

    Kruiden:

         koriander

         dille

         basilicum

         kamille

         marjolein

         tijm

         klaver

     

    Herfstbloemen

     

    Bloemen:

         stokroos

         zonnebloem

         teunisbloem

         chrysant (verwijder het bittere, gele bloemhart)

     

    Tips:

     

    Wees voorzichtig met giftige planten en bloemen! Gebruik alleen die bloemen waarvan je zeker bent dat je ze mag eten. Soms zijn bepaalde delen van de plant giftig. Informeer je grondig!

     

    De beste bloemen pluk je in je tuin of in de vrije natuur.

     

    Vermijd vervuilde bloemen langs wegen.

     

    Bloemen uit de winkel zijn vaak behandeld. Tegenwoordig vind je speciaalzaken in eetbare bloemen.

     

    Pluk de bloemen liefst ’s morgens voor de frisse geur en kleur.

     

    Verwijder de groene delen en de stengel.

     

    Maak de bloemen zuiver, spoel ze voorzichtig en laat ze op keukenpapier drogen.

    30-09-2008, 21:59 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden om te vermageren

    KRUIDEN OM TE VERMAGEREN

    Vermageren, een levensstijl

     

    Hoe blijf je op je gewicht? Het is een vraag die al miljoenen keren werd gesteld. Maar hoe komt het dat je na een dieet zo vlug opnieuw aan je oorspronkelijk gewicht bent, soms zelfs nog zwaarder wordt?

    Telkens als je de voedselvoorraad terugschroeft slaat je lichaam alarm. Zo gauw je, in een onbewaakte periode, dan toch het één en ander naar binnen schuift, houdt je lichaam alles, of toch zeker zoveel mogelijk, lekker vast. Het neemt zo zijn voorzorgen, voor als jij nog eens in je krullen krijgt te gaan diëten. Ze zullen je body niet meer hebben, in perioden van nood is er reserve.

     

    Vermageren heeft alles te maken met een levensstijl. Eet dus geen twee stukken taart, één is meer dan genoeg. Drink geen drie pinten bier, ééntje geeft ook al smaak. Trouwens moet er elke dag bier of wijn op het menu? Snap je een beetje waarover het gaat?

     

    Vastenkuur om je lichaam te zuiveren

     

    Bij een vastenkuur vertrek je vanuit een ander uitgangspunt. Dan is je bedoeling je lichaam te zuiveren. Afvallen komt daar op de tweede plaats. Mensen die een tijdje vasten hebben een andere, reine uitstraling. Je merkt het zelf ook, je emoties en gedachten veranderen. De afvalstoffen in je bloed verdwijnen en dat zie je aan de buitenkant. Na zo’n totale zuivering voel je je opgewekt en vol energie. Dan pas snap je hoe nauw lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

     

    Onze voorouders vastten noodgedwongen. In de vroege lente waren de meeste voorraden opgepeuzeld. Overdadige maaltijden waren er zeker, bij de gewone mensen, niet meer bij. Die waren dan ook heel blij, als ze de eerste blaadjes van kruiden, groenten, struiken en bomen, uit het niets zagen geboren worden. Ze gebruikten ze in hun gerechten. En dat was meer dan zo maar vers voedsel. Deze prille blaadjes zorgden voor een stofwisseling en hadden een activerende werking.

     

    Tips om bewuster om te gaan met je voedsel

     

    Kruiden, natuurlijke hongerstillers, suikervervangers, zoutvervangers, lichaamzuiveraars enz. Kleine dingen om je leven lang op je gewicht te kunnen blijven zonder dat je het grote woord “dieet” in je mond moet nemen. Onder het motto: AFVALLEN IS EEN LEVENSHOUDING

     

    Brandnetel (Urtica dioica)



    Brandnetel zuivert je lichaam, daar kan je zeker van zijn. Brandnetel stimuleert de nieren. Die moeten de vuile troep (stofwisselingsslakken) opruimen. Dat doen ze door meer urine te vormen. Die is in ’t begin van de brandnetelkuur donkerder van kleur en ruikt sterker.

     

    Van brandnetels kan je thee en soep maken. En je kan gedroogde brandnetelblaadjes op je gerechten strooien …

     

    Maar één ding mag je zeker niet doen: overdrijven. Dan zou je een nierkoliek kunnen krijgen. Je nieren willen de boel wel schoonmaken, maar ze willen niet heel de rotzooi in één keer op hun dak krijgen. Hoe zou je zelf zijn.

     

    Heermoes (Equisetum arvense)

     


    Sommigen noemen deze plant akkerpest of akkerpaardestaart.

     

    Attentie: de heermoes die je op akkers vindt (Equisetum arvense) is geneeskrachtig. Zijn grotere broer (Equisetum palustre) groeit in moerassige weiden en is giftig.

     

    Heermoes is een grote bloedzuiveraar. Hij bevat meer mineralen dan de meeste planten en is rijk aan silicium (kiezelzuur). Silicium hebben we nodig voor stevige botten, haren en nagels.

     

    Dit kruid helpt ook bij waterophoping (oedeem), tenminste als het oedeem geen gevolg is van een verminderde hart- of nierfunctie.

     

    Als je thee wil maken van dit kruid kan je het in de lente mengen met verse daslook, prille berkenblaadjes, sleutelbloem en vlierbloesem. Meng de kruiden, giet er heet water over één theelepel van deze thee en laat niet langer dan 5 minuutjes trekken.

     

    Paardebloem (Taraxacum officinale)

     


    Net zoals de brandnetel, zuivert ook de paardebloem je lichaam. Ze werkt vochtafdrijvend, helpt bij spijsverteringsproblemen en winderigheid. Deze plant is een weldaad voor lever, gal en pancreas. Paardebloem stimuleert de productie van galsappen en helpt bij problemen tijdens de galafvoer.

     

    Paardebloem gebruik je bij voorkeur vers. De groene, uitnodigende blaadjes hebben het meeste kracht, als je ze plukt voor de plant in bloei staat. Ze smaken een beetje bitter, maar een oud spreekwoord zegt: Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Alles wat bitter smaakt, stimuleert de lever.

     

    We kunnen niet het gehele jaar door beschikken over verse paardebloemblaadjes. Gelukkig is er gedroogde paardebloemwortel in de handel te koop. Je kan er thee van maken. Op de verpakking staat hoe dat moet. Ook paardebloemwortel ondersteunt de werking van de lever. Als je de wortel zelf wil oogsten, kan je daar in de herfst mee beginnen. Dan gaan alle waardevolle stoffen naar de plantenwortels. Was de wortels, snij ze in stukken en droog ze op de verwarming. Thee van paardebloemwortel smaakt wel erg bitter. Daarom kan je er beter andere kruiden bij doen.

     

    Maak een mengeling van de hier besproken kruiden onder elkeaar, neem 1 theelepel hiervan, overgiet met heet water en laat 5 minuutjes trekken. Deze thee helpt tegen oedemen en vochtophopingen in de weefsels, als je drie koppen per dag drinkt.

     

    Tip: Drink de thee drie weken lang, dan een week stoppen om weer drie weken te genieten van je gezonde thee. Het is niet goed om dag in, dag uit altijd dezelfde thee te drinken. Dan krijg je gewenningsverschijnselen.

    30-09-2008, 21:59 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aromatherapie en etherische oliën
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    WAT IS AROMATHERAPIE?

    WAT ZIJN ETHERISCHE OLIËN?

    Aromtherapie en etherische oliën

     

    Aromatherapie is een onderdeel van de fytotherapie of de kruidengeneeskunde.

     

    In de fytotherapie wordt gebruikt gemaakt van de gehele plant, bloemen, wortels, bladeren, waarvan men dan tincturen, thees, siropen, kompressen maakt. Ze worden uitwendig en inwendig gebruikt om een lichaam gezond te houden of om het gezond te maken.

     

    Aromatherapie gebruikt niet de gehele plant, maar slechts een klein stukje van de plant, nl. de etherische olie. Deze etherische olie zit in kleine celletjes ergens in de plant: soms in de bloem, soms in het blad, of de wortel,…

     

    Het zijn vluchtige, olieachtige stoffen met een geur.

    Ze zijn vluchtig, etherisch: ze gaan dus heel gemakkelijk over van vloeistof naar gasvorm.

    De meeste etherische oliën zijn lichter dan water: ze drijven er bovenop. Ze zijn dus niet mengbaar met water. Ze lossen wel op in alcohol en plantaardige oliën waar ze hun geur en eigenschappen behouden.

    Ondanks we over etherische olie spreken is het geen vette olie, ze voelt ook niet vettig aan. Als je een druppel op een blad papier laat vallen, verdampt de etherische olie, er blijft geen vetvlek achter, eventueel wel een kleurring. Want ze zijn nooit kleurloos: soms geel, groen, roos en zelfs diepblauw.

     

    Hoewel aromatherapie een tak is van de fytotherapie, worden de etherische oliën toch anders gebruikt dan de kruiden, waaruit ze gewonnen worden. Onze kennis over planten gebruikt in de kruidengeneeskunde kunnen we dus niet overplaatsen naar de aromatherapie.

     

    Desondanks dat alle etherische oliën onderling zeer verschillend zijn, kunnen we toch een aantal algemene kenmerken en eigenschappen noemen die voor een groot deel van de etherische oliën opgaat:

    Alle etherische oliën gaan, wanneer ze in een milieu komen waar bacteriën groeien, minstens de groei van die bacteriën afremmen: bacteriostatisch. Sommigen zijn sterk genoeg om de bacteriën te doden: bactericide.

    Ze hebben een krachtig doordringend vermogen in ons lichaam én ons lichaam herkent ze niet als lichaamsvreemde stoffen.

    Alle etherische oliën werken op het centrale zenuwstelsel. Ze kunnen zenuwachtige mensen kalmeren, bij neerslachtigheid iemand oppeppen, iemand die zeer gestresseerd is ontspannen…

    Bij verstuiving in de atmosfeer wordt de ademhaling vergemakkelijkt.

    Niet alle etherische oliën vertonen deze eigenschappen in dezelfde mate. Bij de ene primeert de antiseptische werking, bij een andere de kalmerende,...

    Daarom is aromatherapie ook niet eenvoudig, kan aromatherapie niet zomaar door een leek toegepast worden.

     

    Enkele kruiden en hun werking

     

    TEA-TREE:

    kan bij de meest uiteenlopende kwaaltjes gebruikt worden, o.a. bij schimmel- en bacteriële infecties, acne, vele huidaandoeningen, sinusitis, verkoudheid enz.

     

    DEN:

    verdampen bij astma, bronchitis, griep en verkoudheid. Ook voor o.a. reumatische klachten, zenuwpijnen, zweetvoeten.

     

    EUCALYPTUS:

    heeft een krachtige antiseptische werking. o.a. te gebruiken bij verkoudheid, griep, gordelroos, zenuwpijnen

     

    LAVENDEL:

    de rustgevende geur uit de Provence o.a. te gebruiken bij brandwonden, infecties, acne, insectenbeten. Heerlijk in bad of verdamper bij slapeloosheid. Lavendel kent ontelbare toepassingen, maak nu voordelig kennis met deze fantastische olie.

     

    CAJEPUT:

    wordt al vele eeuwen met succes gebruikt bij de behandeling van spierpijn, gewrichtspijn, jicht, verkrampte spieren, zenuwpijnen. Ook effectief te gebruiken bij o.a. astma, sinusitis, acne, verkoudheid

     

    MANDARIJN:

    o.a. te gebruiken bij nerveuze hoest, maagpijn, oprispingen, slecht en onrustig slapen. Bij uitstek geschikt voor nerveuze, overgemotiveerde kinderen en zwangere vrouwen

     

    PEPERMUNT:

    heeft vele toepassingen o.a. te gebruiken bij hoofdpijn, tand- en kiespijn, verkoudheid, reisziekte, slechte adem, hartkloppingen, duizeligheid, maag- en darmstoornissen

     

    ROZEMARIJN:

    in het bad bij stress en vermoeidheid. o.a. te gebruiken bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn. Bij droog haar een paar druppels aan shampoo toevoegen.

     

    ROZENHOUT:

    o.a. te gebruiken bij huidaandoeningen, huidirritaties, ruwe droge handen en voeten. Verdampen voor een ontspannen sfeer en een heerlijke geur.

     

    VENKEL:

    bij vastzittende hoest, verkoudheid, blauwe plekken, maag- en darmkrampen. Zeer geschikt als kalmeringsmiddel voor kleine kinderen.

     

    HAVERVLOKKEN:

    heeft een schurende werking. 

    30-09-2008, 21:58 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frambozenlikeur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    FRAMBOZENLIKEUR




    Ingrediënten:

     

         250g verse frambozen ( eventueel ook diepgevroren)

         200g witte kandijsuiker

         1 vanillestok

         0,5l wodka

     

    Bereidingswijze:

     

    1. Neem 250 gr frambozen

    2. Spoel de frambozen kort en laat ze uitlekken.

    3. Neem een vanillestokje en snij het met een mes overlangs open zodat de smaak ervan ten volle kan
        ontplooien in de drank.

    4. Doe de frambozen, vanillestok en de kandijsuiker in een propere bokaal (1l) en overgiet met de
        wodka.

    5. Sluit de bokaal goed af en plaats hem op een koele plaats.

    6. Laat het mengsel trekken gedurende een 6tal weken

    7. Daarna kan je het geheel zeven en in een mooie fles of karaf overgieten.

     

    Deze frambozenlikeur kan zeker 4 maanden bewaard worden.

    30-09-2008, 21:55 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    29-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondsdraf en weegbree

    HONDSDRAF EN WEEGBREE

    Hondsdraf

     

    Als je je netelt kan je twee dingen doen:

    ð je verzoenen met de gedachte dat het mierenzuur in de brandnetels goed is tegen reuma en jicht
    OF

    ð  een blaadje hondsdraf zoeken om over de zere plek te wrijven.

     

    Meestal groeit dat plantje wel ergens in de buurt van de brandnetel.

     


    Weegbree

     

    Vind je geen hondsdraf, dan kan je ook weegbree gebruiken voor hetzelfde doel. De brede weegbree komt ook goed van pas als je een blaar op je voet dreigt te krijgen. Zoek een breed weegbreeblad, kneus het en leg het op je geïrriteerde huid.





    29-09-2008, 19:58 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aloë Vera
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    ALOË VERA

       

    Kleine brandwonden :


    Snij een blad van de Aloë Vera open en leg dat op kleine brandwonden of op pijnlijke zonnebrandplekken.

    In de plant zit een dik sap, dat verzacht en heelt meestal.

     

    Je kan in de handel verzachtende Aloë lotions kopen om je pijnlijke, verbrande huid mee te behandelen.

     

    Puistjes, gekloofde schrale huid en eczeem:

     

    Het dikke plantensap (of pulp) van deze plant verzacht en reinigt de huid en gaat puistjes te lijf. In elk blad zit een helder, geleiachtig sap.
    Het is dus helemaal niet ingewikkeld. Gewoon een stukje van zo’n blad

    open snijden en op de huid leggen.

     

    Goed om te weten:

     

    Volgens wetenschappers zou Aloë Vera stralingsverbranding kunnen genezen. In de V.S. zouden ze een hele boel planten stockeren om met deze plant eventuele nare gevolgen van gevaarlijke stralingen op te lossen.

     

    Tip:

     

    Als je de bladeren aan de basis afsnijdt, krijg je sap. Dat kan je als licht laxerend middel gebruiken. Je mag dit laxeermiddel enkel in beperkte hoeveelheden gebruiken.

     

    Als je de bladeren breekt, komt er een gel vrij, die je om uitwendig kan gebruiken.

     

    Dat uitwendig gebruik kan echt geen kwaad.

     

    Hoe moet ik mijn Aloë Vera plant verzorgen?

     

    Eigenlijk is de plant met zijn dikke, vlezige, grijsgroene bladeren en een paar korte stekels niet onmiddellijk moeders mooiste. In het begin kunnen er zelfs wat vlekken op de bladeren zitten. Maar je kan niet alles hebben. De Aloë is namelijk een gemakkelijke klant. Hij heeft niet veel verzorging nodig. Hij kan alleen niet tegen vriesweer.

     

    Deze plant zet je best op de vensterbank in volle zon of lichte schaduw. Hij staat graag met zijn voeten in korrelige, goed gedraineerde aarde.

    Je kan de plant vermenigvuldigen door de uitlopers (die zitten vast tegen het onderste gedeelte van de moederplant) te plukken. Laat ze twee dagen drogen. Maak dan deze onvriendelijke behandeling weer goed door ze een vaste stek te geven in twee delen kompost en één deel scherp zand.

     

    Je kan de bladeren niet drogen.

    Snij gewoon een blad af als je het nodig hebt.

    29-09-2008, 18:48 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozenbottelthee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ROZENBOTTELTHEE



    Ingrediënten:

     

         sinaasappel

         kokend water

         rozenbottels

     

    (Gecultiveerde rozen uit de tuin kan je niet gebruiken, het gaat hier om wilde roosjes)

     

    Werkwijze:

     

    1. Pluk wilde rozenbottels, was ze en vermorzel ze in een keukenrobot.

    2. Doe de pitjes, velletjes en haartjes (want meer is het nu niet meer) in

        bv. kartonnen doosjes en zet ze op de verwarming. Leg er een

        handdoek over zodat er geen vuil in valt.

    3. Als de stukjes rozenbottel na een dikke maand goed droog zijn, doe je ze in een papieren zak. Bewaar ze op een donkere plek.

    4. Neem nu een theelepel van de haartjes en schilletjes

    5. Overgiet met een kop kokend water, laat 15 minuten trekken.  

    6. Een schijfje sinaasappel is er lekker bij.

     

    Tip 1:

     

    Je kan de gekneusde rozenbottels ook kopen in een natuurwinkel of bij de apotheker.  Je hebt daar zelfs de keuze. Met pitten of zonder. Om thee te maken hoeven de pitjes er echt niet uit.

     

    Tip 2:

     

    Doe een beetje kaneel of kardemon bij de thee, die zorgen voor een pittig smaakje.

    29-09-2008, 18:44 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van aardpeer met sinaasappel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    SOEP VAN AARDPEER MET SINAASAPPEL



    Ingrediënten:

         3 eetlepels boter

         3 stengels bleekselder

         3 ajuinen

         een snuifje gember

         ½ kg in stukken gesneden aardpeer

         2 ½ liter groentebouillon

         boter om te garneren

         35g okkernoten

         1 theelepel geraspte sinaasappelschil

         2 eetlepels boter op kamertemperatuur

         kruidenzout en peper

         3 eetlepels vers sinaasappelsap zout en peper


    Werkwijze:

     

    1. Fruit de ajuinen en de bleekselder.

    2. Doe er de aardperen, sinaasappelschil en de groentebouillon erbij.

    3. Breng op een groot vuur aan de kook.

    4. Kook verder op een laag vuur tot de aardperen gaar zijn.

    5. Hak de noten fijn en doe ze samen met de fijngehakte sinaasappelschillen bij de boter.

    6. Doe er nog wat zout en peper bij en meng alles goed met een vork.

    7. Maak een rolletje van de boter en laat opstijven in de koelkast.

    8. Neem nu de sinaasappelschillen uit de soep.

    9. Doe er nog wat gember bij

    10. Pureer de soep.

    11. Doe het sinaasappelsap erbij en breng met wat peper en zout op smaak.

    12. Laat de soep niet meer koken.

    13. Werk af met een beetje sinaasappelschil en een schijfje sinaasappelboter.

     

    29-09-2008, 00:00 geschreven door FaNe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    Welkom op de blog van Fanny en Nele


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kruidenlinks
  • Toveren met geuren en smaken
  • Kruidenrecepten
  • De chef geeft zijn geheimen prijs
  • Aanleggen van een kruidentuin of moestuin
  • Zelf potpourri maken

  • Gastenboek
  • kruiden
  • sjiek
  • tof tof tof!
  • chique
  • geestig

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 13/10-19/10 2008
  • 29/09-05/10 2008

    Blogs van klasgenoten
  • Shari: lekker eten
  • Gino: leefgroep Fontein
  • Karel en Lien: mensen met een beperking
  • Tinneke: Zeepreventorium
  • Joke G: Franse buldogs
  • Kelly: turnen
  • Joyce en Sara: opvoedersbib
  • Joke H: autisme
  • Leandros: schizofrenie


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs