7 oktober 2006
We vertrekken vanuit Brussel en vliegen via Lissabon naar São Paulo, de grote metropool van Brazilië, waar we na de middag aankomen. We maken meteen kennis met het Braziliaanse klimaat en vieren onze aankomst met een échte, Braziliaanse caipirinha!
8 oktober 2006
São Paulo is met haar 17 miljoen inwoners één van de grootste steden ter wereld. De geschiedenis van de stad gaat meer dan 4 eeuwen terug, maar daar is de dag van vandaag niet zo veel van terug te vinden. São Paulo is altijd een kleine provinciestad geweest, tot ze plots heel sterk begon te groeien. Het bevolkingsaantal van de stad is verhonderdvoudigd in 75 jaar tijd. Dit is grotendeels te wijten aan immigratie. In die tijd floreerden de koffieplantages en dit lokte vele immigranten die hoopten op werk en een beter leven. De meeste immigranten kwamen uit Europa en Japan, en ook nu is de stad een smeltkroes van culturen. São Paulo heeft onder andere een grote Italiaanse wijk, de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan, een Spaanse en een Portugese wijk, en er is een goed vertegenwoordigde Arabische en Joodse gemeenschap.
9 oktober 2006
We brengen een bezoek aan het unieke Memorial do Imigrante waar we meer te weten komen over de immigratie die São Paulo zo typeert. Daarnaast verkennen we ook het stadscentrum en de Italiaanse en Japanse wijken. Ook de wijk Jardins is een bezoekje waard.
Na een dag of 2 acclimatiseren in de stad wordt het tijd om verder te gaan en het Braziliaanse binnenland te ontdekken. We nemen de nachtbus naar Campo Grande, een gateway naar de Pantanal.
10-13 oktober 2006
We laten er geen gras over groeien en vertrekken meteen op een 4-daagse expeditie door de Pantanal. De Pantanal is een uitgestrekt natuurgebied midden in Zuid-Amerika. Het is bijna zo groot als Frankrijk, maar er wonen heel weinig mensen en er zijn geen dorpen of steden. De Pantanal is een soort moerasgebied dat jaarlijks bijna volledig overstroomt. Hierdoor is landbouw en het systematisch bewerken van het land onmogelijk, en wordt het erg lastig voor de mens om erin door te dringen. Het gebied is echter een paradijs voor dieren en voor ons is het een unieke gelegenheid om dit alles te aanschouwen. We bezoeken de Pantanal in het droogseizoen, als het aanwezige water zich beperkt tot een aantal poelen en vijvers en al het wild zich daar rond verzamelt.
We verblijven in een kamp middenin de Pantanal. Het kamp bestaat uit niet meer dan een aantal hutten en we slapen in hangmatten. Overdag maken we heerlijke wandeltochten met een gids waarbij we de sfeer van de Pantanal opsnuiven en de vogels en zoogdieren bekijken. Er zijn mogelijkheden voor een tocht te paard, om te zwemmen te midden van de krokodillen of om te proberen een piranha te vangen! s Avonds verzamelen we rond het kampvuur en aanschouwen we de indrukwekkende sterrenhemel.
14 oktober 2006
We verlaten s ochtends de Pantanal en nemen de bus naar Bonito. Bonito is een klein, stoffig dorpje waar op zich niet veel te beleven valt. De natuur die zich in de omgeving bevindt daarentegen, is ronduit spectaculair! Door een geologisch accident hebben de rivieren er kristalhelder water en zitten ze vol met kleurrijke vissen. Er zijn veel natuurlijke aquaria en ook grotten met meren en druipstenen. Voor zowat alle activiteiten die we hier kunnen doen, zullen we dus onze zwemkledij nodig hebben!
De lokale overheid schrijft strikte regels voor, wat betreft het bezoek aan de attracties. Niemand mag het gebied betreden zonder gids, en er staat een beperking op het aantal bezoekers dat er dagelijks toegelaten wordt. Dit doen ze voornamelijk om het delicate ecosysteem niet te beschadigen.
15 oktober 2006
We proberen een uitstap in Bonito te regelen naar één van de beschikbare attracties. We brengen ook een bezoek aan het Balneário Municipal dat een natuurlijk gevormd zwembad is met helder water en veel vissen.
16 oktober 2006
De bus brengt ons naar Campo Grande. Dit is de hoofdstad van de staat Mato Grosso do Sul, en is een grote, levendige stad met wel 4 universiteiten. In de streek wordt veel aan veeteelt gedaan, en de stad is dan ook bevolkt met Gauchos, cowboys die hun vee komen kopen of verkopen. Campo Grande is pas sinds kort een vertrekplaats voor expedities naar de Pantanal. Het is duidelijk dat men nog wat moet wennen aan het steeds toenemend aantal toeristen dat naar de stad trekt. Het toerisme is aan een opmars bezig, en ook al is er niet veel te zien in de stad zelf, Campo Grande is een levendige stad met een jonge bevolking. Afhankelijk van het uur kuieren we wat rond in de stad, en brengen we eventueel een bezoek aan het enige museum van de stad. Daarna nemen we een nachtbus die ons naar Belo Horizonte zal brengen.
17 oktober 2006
De lange busrit brengt ons uiteindelijk in Belo Horizonte, hoofdstad van de staat Minas Gerais (Algemene mijnen). Dit is de streek waar 300 jaar geleden goud werd ontdekt. Ondertussen zijn de mijnen al lang leeg, maar wat nog overblijft zijn de vele koloniale dorpen die de heuvels van Minas Gerais sieren. Oorspronkelijk was Ouro Prêto de hoofdstad van de staat, maar nadat de Gold Rush voorbij was, viel dit stadje uit de smaak als hoofdstad, deels omdat het moeilijk bereikbaar is. Daarom werd in de 18e eeuw deze nieuwe hoofdstad gebouwd. Belo Horizonte is ontworpen door de architect Oscar Niemeyer, en heeft aan hem zijn wijde lanen en grote parken en pleinen te danken. We strekken onze benen na de lange busrit, en snuiven de sfeer op in deze unieke stad.
18 oktober 2006
Ons bezoek aan Belo Horizonte blijft beperkt, want ons hoofddoel in deze streek is het stadje Ouro Prêto. Ouro Prêto is Portugees voor zwart goud en dat is ook wat een bandeirante (ontdekkingsreiziger) per ongeluk ontdekte toen hij dronk van een kleine rivier.
19 oktober 2006
De dag van vandaag is Ouro Prêto een charmant historisch stadje op de top van een heuvel. De smalle straten zijn bedekt met kasseien en het stadje is bezaaid met koloniale kerkjes. We dompelen ons onder in de charme van dit stadje, bezoeken een aantal van die kerkjes, snuiven de sfeer op van het koloniale verleden van Brazilië en maken kennis met de kunst van de ongelooflijke Aleijadinho, de Michelangelo van Brazilië.
20 oktober 2006
We brengen ook een bezoek aan Mina da Passagem, een oude goudmijn net buiten de stad. Deze mijn is de oudste van de streek en werd uitgebaat tot in 1985.
21 oktober 2006
Rio de Janeiro, wereldberoemd door voetbal en carnaval, is een unieke stad, een fenomeen op zich. Alleen al de natuurlijke setting is adembenemend: de stad heeft zich gevormd tussen een baai van de Atlantische Oceaan aan de ene kant, en de nog steeds met regenwoud beklede heuvels aan de andere kant. Bij aankomst nemen we onze intrek in een pension en gaan alvast op verkenning in de omgeving. Een bezoek aan het Copacabana strand, wellicht het meest besproken stuk strand van de hele wereld, mag daarbij zeker niet ontbreken!
22 oktober 2006
Maar Rio is veel meer dan enkel de beroemde stranden. Het centrum heeft een rijk historisch verleden en ook de volkswijken zijn een bezoek waard. We brengen een bezoek aan de Christo Redentor, het beroemde standbeeld van Christus dat met open armen uitkijkt over de hele stad.
23 oktober 2006
We nemen een klein geel trammetje en kuieren door de volkswijk Santa Teresa, waar Ronnie Biggs, de grote treinrover, zijn thuis heeft. Misschien brengen we ook een bezoek aan het museum van Arte Naïf. De Pão de Açúcar of Suikerbrood is een van de andere heuvels van Rio waarvan je een prachtig zicht over de stad kan genieten.
24 oktober 2006
Rio de Janeiro is ook berucht omwille van zijn favelas of sloppenwijken en de problemen die daar mee gepaard gaan. We proberen de problematiek te doorgronden tijdens een bezoek aan één van deze sloppenwijken. Ook een sambaschool is zeker de moeite waard en misschien kunnen we wel een wedstrijd volgen in het Maracaña stadion, de tempel van het Braziliaanse voetbal.
25 oktober 2006
Ondertussen is het tijd geworden om het strandleven van Brazilië van naderbij te leren kennen. We verlaten de grote stad en gaan naar Paratí, een klein havenstadje aan de Atlantische Oceaan, een parel aan de Costa Verde, of Groene Kust. Ook Paratí heeft een lange geschiedenis. Het stadje is al bewoond sinds halverwege de 17e eeuw, en heeft in het begin van de Gold Rush een belangrijke rol gespeeld. Het goud uit de mijnen werd via oude paden van de Indianen naar Paratí gebracht, en van daaruit verscheept naar Europa. Later is Rio de Janeiro die rol gaan overnemen, en bleef Paratí een beetje uit de wind liggen.
Nu is Paratí een heel levendig en gezellig stadje. De kleine straatjes met kasseien, de koloniale kerkjes, de gezellige bars en restaurantjes, de haven en de nabijheid van prachtige stranden maken van Paratí een zeer aangenaam vakantieoord.
26 oktober 2006
We varen met een boot langs de stranden en de eilandjes voor de kust en genieten intussen van een caipirinha en een frisse duik in het zeewater.
27 oktober 2006
We huren een fiets en verkennen de kust met haar prachtige stranden en de bergen en groene bossen.
28 oktober 2006
We ronden de reis af in stijl, met een bezoek aan Ilhabela. Ilhabela betekent letterlijk mooi eiland en dat is het ook. Het eiland is bedekt met een dichte laag tropische begroeiing en heeft prachtige stranden. Er wordt ook veel suikerriet verbouwd, waar dan cachaça van gemaakt wordt, het hoofdingrediënt van caipirinha. Vele Paulistas, inwoners van São Paulo, komen hier hun vakantie doorbrengen.
29 oktober 2006
We trekken de jungle in en gaan op zoek naar watervallen met bijhorende poelen en natuurlijke waterglijbanen. Vele van de stranden zijn enkel te voet bereikbaar. We maken dan ook urenlange wandelingen over de kleine paden op zoek naar het mooiste strand! s Avonds genieten we van het nachtleven in het stadje Vila Ilhabela en brengen een toast uit op Brazilië!
30 oktober 2006
We nemen s ochtends de bus naar São Paulo, waar we onze reis in schoonheid afsluiten. En van daaruit nemen we een nachtvlucht vlucht terug naar huis.
31 oktober 2006
Helaas
waren we maar gebleven.
20-09-2006 om 00:00
geschreven door Els en Ellen 
|