Inhoud blog
  • Annemarie Postma
  • Yann Rougier
  • Sonja Bakker
  • Montignac
  • Sonja Kimpen
    Een gezonde geest in een gezond lichaam!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Gezond afvallen
    Een gezonde geest in een gezond lichaam
    15-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annemarie Postma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezond worden en je natuurlijke gewicht bereiken begint met positieve en constructieve gedachten en het vergroten van je gevoel van eigenwaarde.

     

    De 7 principes voor een gezond en slank lichaam:

    1. Discipline is vrijheid

    2. Verandering is leuk

    3. Gezond eten en afvallen kan ook leuk zijn

    4. Mijn lichaam is perfect

    5. Ik luister naar mijn lichaam

    6. Ik eet alleen wat mij krachtig maakt

    7. Ik ben het waard gezond en slank te zijn

     

    Wees niet bang om het stil te laten worden in jezelf
    We kunnen écht met veel mínder eten dan we doen. Veel mensen hebben een ontembare eetzucht die niet gebaseerd is op honger van de maag, maar op honger van de geest. Heel veel mensen zijn verslaafd aan het opvullen van emotionele en spirituele leegte omdat ze niet verbonden zijn met zichzelf en hun ware levensdoel. Het lichaam raakt door het vele, onophoudelijke eten en drinken niet alleen overbelast en ‘vergiftigt’, maar mensen raken daardoor steeds verder verwijderd van hun essentie. Niet voor niets is het vasten onderdeel van vele religies. Door je lichaam de kans te geven om te reinigen en tot rust te komen wordt het stiller binnenin ons en wordt onze geest helderder. Zo komen we weer in contact met onszelf en worden we spiritueel ontvankelijker.

     

     

    Annemarie Postma:

    Ik probeer elke dag weer bewust te kiezen hoe ik met de dingen omga. Dat lukt me ook niet altijd, hoor. Maar ik laat me niet helemaal opslokken door mijn gevoelens en gedachten. Ik kan wel steeds gaan jammeren dat mijn lichaam niet doet wat ik wil, maar daar schiet ik niets mee op. Het lichaam wil gehoord en gekend worden en dat gaat beter als je het liefdevol en constructief benadert. De grootste vrijheid is dat je jezelf toestaat om te zijn wie je bent. Dat je niet aan de verwachtingen van anderen voldoet, maar naar je eigen hoop en dromen leeft.’

     

    Maar van jezelf houden is je taak en je plicht. Als je jezelf veroordeelt voor al je onvolkomenheden, zul je dat in uitvergrote mate bij anderen doen. Eigenwaarde is de kracht die bepaalt of we keuzes voor onszelf of tegen onszelf maken. Bijvoorbeeld ook om gezond met ons lichaam om te gaan. Een mens die respect heeft voor z’n aanwezigheid hier op aarde, heeft ook respect voor zijn medezielen. Je komt dan op evenwaardigheid uit: het vermogen om je met anderen te verbinden. Ik voel me vanuit eigen kwetsbaarheid vooral verbonden met dieren, minderheidsgroeperingen en mensen in verdrukking.

     

    Jezelf zijn is de grootste sieraad van de mens. Je wordt het pas als je echt vrij bent van binnen. Toch is dat niet zo gemakkelijk als het klinkt. Het heeft te maken met zelfkennis, met in de diepste krochten van je ziel durven kijken, ook die dingen in de ogen durven zien die onvolkomen en onaangenaam zijn. Er echt naar kijken en het accepteren, is de enige manier om te groeien en het uiteindelijk te veranderen. Als je jezelf bent, ben je waarachtig. Daarin zijn de natuur en de dieren een fantastische spiegel. Dieren hebben zo’n natuurlijke waardigheid en integriteit. Dat is prachtig om te zien.

     

    Ziels Gezond
    Een spirituele kijk op gezondheid, ziekte, lichamelijke beperkingen en gewichtsproblemen

    Wat betekent écht gezond-zijn? Wanneer zíjn we gezond? En, is gezond-zijn wel hetzelfde als de afwezigheid van lichamelijke ongemakken en ziekte?

    In Ziels Gezond slaagt bestseller auteur Annemarie Postma er opnieuw in om ons een zeer verrassende kijk te bieden op een onderwerp dat ons allemaal aangaat: gezondheid. Ze laat zien dat gezond-zijn op de eerste plaats te maken heeft met het hebben van een gezonde relatie met je ziel. Lichamelijk zal er namelijk altijd wel iets pijn doen, we zullen altijd wel iets mankeren. Het gaat er dus om dat we onze gedachten over ons lichaam onderzoeken en zien hoe we onszelf gevangen houden in onze beperkte concepten over wat gezondheid is. Hoe we ons lichaam onterecht steeds weer de macht geven om onze innerlijke vrede weg te nemen. En hoe we ons lichaam als excuus gebruiken om niet gelukkig te hoeven zijn.

     

    15-12-2009 om 15:47 geschreven door Elly  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yann Rougier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je bent niet zelf verantwoordelijk voor die overtollige kilo's, je karakter heeft er niets mee te maken. Wie is dan wel de schuldige? Je brein! In vijftig jaar tijd is onze voeding meer veranderd dan in vijftig eeuwen: we eten te veel, te vlug en vooral zeer slecht (te veel suiker, te veel zout, te veel geraffineerde voeding...) Het resultaat: een sterk ontregeld metabolisme dat je hersenen aanzet om steeds meer voedsel te eisen, meer dan je echt nodig hebt. Vandaar dat het brein tijdens een dieet op de loer ligt om bij het geringste moment van zwakte het overgewicht waaraan het gewend is te herstellen en niet jouw slanke gewicht dat al vanaf je geboorte in je brein geprogrammeerd zit.
    De SLIM-datamethode is gebaseerd op vijfentwintig jaar ervaring en helpt je bij het wakker maken van je 'slankheidsbrein'. Bij de toepassing ervan vind je je verzadigingscentrum terug en zal je lichaam zich aanpassen aan de voeding van vandaag.

    Recensie

    Voor dit dieetboek baseerde Yann Rougier, specialist in neurobiologie en voeding, zich op 25 jaar ervaring met zijn SLIM-datamethode ('Slimness with the Lowest Index of Metabolism'). Hoe hoger de SLIM-data van een voedingsmiddel, hoe gemakkelijker het zich als vet in je vetweefsel zal ophopen. Rougier gaat ervan uit dat overgewicht voortkomt uit een ontregeling van je metabolisme door een onevenwichtige voeding, waardoor je hersenen prikkels krijgen om meer te eten dan je eigenlijk nodig had. Met de methode kun je je verzadigingscentrum heropvoeden en leer je voedingsmiddelen te combineren met het oog op de SLIM-data. In veertien hoofdstukken geeft de auteur informatie over het ontstaan van overgewicht, het verschil tussen de voedingsmiddelen vijftig jaren geleden en nu, en het inpassen van voedingsmiddelen in onze maaltijden. Dat alles wordt aangevuld met schema's, samenvattende kaders, recepten, tips, lichaamsoefeningen en massagetechnieken. Daarnaast bevat deze uitgave een folder en een uitneembare poster met de verschillende voedingsmiddelen. Een bijzonder inzichtrijk dieetboek.

    14-12-2009 om 22:57 geschreven door Elly  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sonja Bakker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het populairste dieet van eigen bodem is het Sonja Bakker dieet. Het dieet staat beschreven in haar boek 'Bereik je ideale gewicht'. Het dieet is in de volksmond al sonjabakkeren gedoopt. Sonja Bakker heeft niet stil gezeten en twee nieuwe boeken uitgegeven. In het boek "Bereik én behoud je ideale gewicht" beschrijft Sonja Bakker 8 nieuwe weekmenu's en tevens biedt ze oversteuning na het dieet met 4 weekmenu's om op gewicht te blijven. Het boek "Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners" is special gericht op tieners en kinderen.

    Het Sonja Bakker dieet is een unieke methode waarbij je van alles mag eten, geen calorieën of punten hoeft te tellen en toch afvalt. De kracht zit vooral in de variatie en de hoeveelheden. Het resultaat is verbluffend, blijvend en daardoor bijzonder motiverend!

    Bereik je ideale gewicht bevat naast uitleg over de dieet een berg extra informatie om je afslank doelen te bereiken zoals lekkere en gezonde dieet recepten.

    Wat zegt Sonja Bakker er zelf over in de media:

    Zij ziet de methode Sonja Bakker niet als een dieet, maar als een voedingspatroon. ,,Bij dieeten vallen mensen sneller af. Ze resulteren echter vaker in het jojo-effect. Ik heb liever dat het afvallen langer duurt, maar dat die kilo's er ook af blijven. Mensen moeten ook positiever kijken. Het gaat er niet om hoeveel kilo's er nog af moeten, maar hoeveel er al af zijn.'' Het snoepen en een goed gewicht staan bij haar op gespannen voet met elkaar. Die wedloop wekt haar interesse voor het vak van voedingsconsulente op.

    Ze denkt te weten wat het geheim van het succes is. ,,Ik maak het niet mooier dan het is. Zonder strijd geen kilo's kwijt. Die nuchtere, eerlijke kijk op de zaak spreekt, denk ik, veel mensen aan.

    14-12-2009 om 22:53 geschreven door Elly  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montignac
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Montignac-dieet is een dieetmethode die in de jaren ’90 ontzettend populair was. Volgens de Franse dieetgoeroe Michel Montignac gaat het bij afvallen niet alleen om het tellen van het aantal calorieën. Het is een dieet dat gebaseerd is op combinatoir eten, eten op basis van goede combinaties.

    Volgens de principes van het dieet moet je rekening houden met de glycemische index (GI) van de koolhydraten. De GI is de maat voor de snelheid waarmee het bloedglucosegehalte in het bloed stijgt na de consumptie van koolhydraten.

    Montignac maakt een onderscheid tussen de ‘goede’ en de ‘slechte’ koolhydraten. Goede koolhydraten hebben een GI lager dan 50 en ‘slechte’ koolhydraten een GI hoger dan 50.  Vetten en koolhydraten kun je best niet samen eten. Zo is een maaltijd met vlees, aardappelen en groente bijvoorbeeld niet goed, maar een eenvoudige boterham met kaas ook niet.

    Goede koolhydraten, die je wel mag eten, vind je onder meer in volkorenpasta, bruine en witte bonen, erwten, linzen, fruit, zilvervliesrijst, pinda’s, volkoren- en roggebrood.

    Slechte koolhydraten, die je beter laat staan, zitten onder meer in aardappelen, witte rijst, pasta, kaas, pompoen, rode bieten, tuinbonen, bananen, gedroogd fruit, honing, jam en suiker.

    Voor- en nadelen

    Een van de voordelen van het dieet is dat je onbeperkt kunt eten, zolang je maar geen (of niet te vaak) koolhydraten met vetten combineert. Het dieet heeft zijn doeltreffendheid wel al bewezen, want mensen van over de hele wereld vielen af met de dieetmethode van Montignac.

    Toch heeft het dieet altijd veel kritiek te verduren gekregen. Het is namelijk wetenschappelijk niet bewezen dat het scheiden van vetten en koolhydraten ertoe leidt dat je afvalt. Een ander punt van kritiek is dat je een vrij hoog eiwit- en vetgehalte binnenkrijgt.

    Een laatste nadeel is dat het dieet van Montignac niet eenvoudig is om te volgen, omdat je er altijd op moet letten dat je bepaalde voeding niet samen eet.

    14-12-2009 om 22:48 geschreven door Elly  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs