Inhoud blog
  • Start van deze blog
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Blogje van de avonturen van de drie musketiers
    Onze culinaire avontuurtjes
    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start van deze blog
    Vandaag ging ik opnieuw op zoek naar een receptje dat Nadine, Erica en ik in onze allereerste samenkomst Koken hadden gemaakt.

    Op dat moment kwam ik op het idee, om onze receptjes hier op deze blog te gaan zetten, zodat ik ze zelf makkelijk terug kon vinden en ook net zoals we ze hebben gemaakt. Tevens kunnen anderen hier mee van genieten.

    Het zijn soms hele gewone dingen, de gewone dagdagelijkse boerenkost zoals we het wel eens noemen, maar we wagen ons ook al eens aan verfijnde dingen. Nou ja of het echt tot de verfijnde dingen mag genoemd worden weet ik eigenlijk niet eens, maar wat ik wel weet is dat er al enkele ontzettend heerlijke gerechtjes tussen zaten die ik jullie zeker niet wil onthouden.

    We komen soms tot verrassende combinaties omdat elk van ons 1 gerechtje moet uitkiezen. De ene kiest het voorgerecht of de soep, de volgende het hoofdgerecht en de laatste het dessert dan weer. We overleggen uiteraard ook wel of er dingen bij zitten die de ene of de andere echt niet mag. En we zijn altijd met meer dan 3 personen om te eten.

    Ik ga dan ook beginnen met het eerste receptje van onze eerste kookavond.

    Zoete aardappelsoep (4 personen)

    Benodigdheden :

    1 kg zoete aardappel (ook wel bataat genoemd)
    2 ajuinen
    3 teentjes look
    1 spaans pepertje (zonder pitjes) of pili pili naar wens
    2 liter groente- of kippebouillon
    verse peterselie
    potje zure room

    Bereiding :

    Zoete aardappelen schillen en in grove stukken snijden, de ajuin en look pellen en in stukjes snijden.
    Het pepertje fijn snijden, met pitjes maak je de soep extra sterk, zonder is ze wat milder.
    Een pan opzetten met 2 liter water, 4 bouillonblokjes, de groenten en het pepertje.
    Laten koken (30 à 40 min) en mixen. Opdienen.
    Qua versiering en smaak kan je er peterselie en/of zure room aan toevoegen net voor het opdienen.

    Dan ons hoofdgerecht :

    Stampot boerenkool met rookworst (3 tot 4 personen)

    Benodigdheden :

    1 kg aardappels (afkokers)
    zout, peper, nootmuskaat
    500 gram gesneden boerenkool
    2 rookworsten (à 250 gram)
    100 gram magere spekblokjes
    20 gram boter
    1 1/2 dl melk

    Bereiding :

    1. Giet een laagje water van ca. 4 cm in een kookpot. Voeg er de aardappelen met wat zout aan toe en breng aan de kook.
    2. Leg, zodra de aardappelen koken, de boerenkool erop en de rookworst.
    3. Draai het vuur lager en kook de aardappelen en de groenten (met het deksel op de pot) in ca. 15-20 minuten gaar.
    4. Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn. Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit.
    5. Giet het kookvocht af. Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar met een stamper.
    6. Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de melk.
    7. Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
    8. Serveer de stamppot met de rookworst.

    Extra tip :

    De boerenkool 1 uurtje in de diepvries stoppen alvorens hem te gebruiken maakt hem minder hard.
    Serveer er mosterd of Pickles bij.

    En als last but not least het nagerechtje :

    Tiramisu met of zonder Amaretto

    Benodigdheden :

    200 gr biscuits Boudoir van LU
    500 gr Mascarpone Galbani
    1.25 dl sterke koffie
    4 eierdooiers
    2 eiwitten
    100 gr poedersuiker
    2 cl Amaretto of Cognac (je kan de drank er ook uitlaten, smaak is uiteraard anders dan)
    3 soeplepels cacaopoeder

    Bereiding :

    Schik de Boudoirs en besprenkel ze met koffie. Maak een beslag met de eierdooiers, suiker en likeur (eventueel).
    Voeg hier de Mascarpone Galbani aan toe.
    Klop het eiwit tot een luchtig schuim en meng het heel voorzichtig onder het beslag.
    Schik, de Boudoirs in lagen en breng tussen iedere laag wat crème aan.
    Laat het gerecht 2 tot 4 uur in de ijskast staan. Bestrooi het geheel met cacaopoeder alvorens op te dienen.

    Tip :

    Je kan er ook variaties op maken, met speculoos in plaats van Boudoir, of met wat aardbeien toe te voegen aan de crème.

    Zo dit waren onze gerechtjes van onze eerste samenkomst.
    Mijn persoonlijke voorkeur ging bij deze 3 gerechtjes absoluut naar de aardappelsoep. Echt een heel bijzonder smaakje. Genieten van de eerste tot de laatste lepel. Alle eer voor Nadine dit keer dus. Dit was haar inbreng.

    Wat de boerenkool betreft, ik dacht eerst dat het hier om witte kool, of groene kool of zo ging. Het was voor mij de allereerste keer dat ik met dit recept in aanraking kwam. Maar alvast niet de laatste keer. Voor degene onder ons die graag een gerecht maken waren heel weinig werk en omkijken naar is, een absolute aanrader.

    Er volgen dus nog meer uiteenzettingen van onze volgende kookavondjes.

    29-11-2010 om 00:22 geschreven door Drie musketiers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs