Vandaag ging ik opnieuw op zoek naar een receptje dat Nadine, Erica en ik in onze allereerste samenkomst Koken hadden gemaakt.
Op dat moment kwam ik op het idee, om onze receptjes hier op deze blog te gaan zetten, zodat ik ze zelf makkelijk terug kon vinden en ook net zoals we ze hebben gemaakt. Tevens kunnen anderen hier mee van genieten.
Het zijn soms hele gewone dingen, de gewone dagdagelijkse boerenkost zoals we het wel eens noemen, maar we wagen ons ook al eens aan verfijnde dingen. Nou ja of het echt tot de verfijnde dingen mag genoemd worden weet ik eigenlijk niet eens, maar wat ik wel weet is dat er al enkele ontzettend heerlijke gerechtjes tussen zaten die ik jullie zeker niet wil onthouden.
We komen soms tot verrassende combinaties omdat elk van ons 1 gerechtje moet uitkiezen. De ene kiest het voorgerecht of de soep, de volgende het hoofdgerecht en de laatste het dessert dan weer. We overleggen uiteraard ook wel of er dingen bij zitten die de ene of de andere echt niet mag. En we zijn altijd met meer dan 3 personen om te eten.
Ik ga dan ook beginnen met het eerste receptje van onze eerste kookavond.
Zoete aardappelsoep (4 personen)
Benodigdheden :
1 kg zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) 2 ajuinen 3 teentjes look 1 spaans pepertje (zonder pitjes) of pili pili naar wens 2 liter groente- of kippebouillon verse peterselie potje zure room
Bereiding :
Zoete aardappelen schillen en in grove stukken snijden, de ajuin en look pellen en in stukjes snijden. Het pepertje fijn snijden, met pitjes maak je de soep extra sterk, zonder is ze wat milder. Een pan opzetten met 2 liter water, 4 bouillonblokjes, de groenten en het pepertje. Laten koken (30 à 40 min) en mixen. Opdienen. Qua versiering en smaak kan je er peterselie en/of zure room aan toevoegen net voor het opdienen.
Dan ons hoofdgerecht :
Stampot boerenkool met rookworst (3 tot 4 personen)
1. Giet een laagje water van ca. 4 cm in een kookpot. Voeg er de aardappelen met wat zout aan toe en breng aan de kook. 2. Leg, zodra de aardappelen koken, de boerenkool erop en de rookworst. 3. Draai het vuur lager en kook de aardappelen en de groenten (met het deksel op de pot) in ca. 15-20 minuten gaar. 4. Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn. Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit. 5. Giet het kookvocht af. Stamp de aardappelen en de boerenkool door elkaar met een stamper. 6. Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de melk. 7. Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout, peper en nootmuskaat. 8. Serveer de stamppot met de rookworst.
Extra tip :
De boerenkool 1 uurtje in de diepvries stoppen alvorens hem te gebruiken maakt hem minder hard. Serveer er mosterd of Pickles bij.
En als last but not least het nagerechtje :
Tiramisu met of zonder Amaretto
Benodigdheden :
200 gr biscuits Boudoir van LU 500 gr Mascarpone Galbani 1.25 dl sterke koffie 4 eierdooiers 2 eiwitten 100 gr poedersuiker 2 cl Amaretto of Cognac (je kan de drank er ook uitlaten, smaak is uiteraard anders dan) 3 soeplepels cacaopoeder
Bereiding :
Schik de Boudoirs en besprenkel ze met koffie. Maak een beslag met de eierdooiers, suiker en likeur (eventueel). Voeg hier de Mascarpone Galbani aan toe. Klop het eiwit tot een luchtig schuim en meng het heel voorzichtig onder het beslag. Schik, de Boudoirs in lagen en breng tussen iedere laag wat crème aan. Laat het gerecht 2 tot 4 uur in de ijskast staan. Bestrooi het geheel met cacaopoeder alvorens op te dienen.
Tip :
Je kan er ook variaties op maken, met speculoos in plaats van Boudoir, of met wat aardbeien toe te voegen aan de crème.
Zo dit waren onze gerechtjes van onze eerste samenkomst. Mijn persoonlijke voorkeur ging bij deze 3 gerechtjes absoluut naar de aardappelsoep. Echt een heel bijzonder smaakje. Genieten van de eerste tot de laatste lepel. Alle eer voor Nadine dit keer dus. Dit was haar inbreng.
Wat de boerenkool betreft, ik dacht eerst dat het hier om witte kool, of groene kool of zo ging. Het was voor mij de allereerste keer dat ik met dit recept in aanraking kwam. Maar alvast niet de laatste keer. Voor degene onder ons die graag een gerecht maken waren heel weinig werk en omkijken naar is, een absolute aanrader.
Er volgen dus nog meer uiteenzettingen van onze volgende kookavondjes.
29-11-2010 om 00:22
geschreven door Drie musketiers