Voor een Belg valt dit goed mee want een gemiddelde Belg heeft een voetafdruk van 8. Dat is een verschil van 6,6 met de gemiddelde Afrikaanse voetafdruk.
Uit cijfers van 2007 is dit de gemiddelde voetafdruk per inwoner per continent.
Europa
4,7 hectare
Noord - Amerika
7,9 hectare
Latijns - Amerika
2,6 hectare
Oceanië
5,4 hectare
Azië
1,8 hectare
Afrika
1,4 hectare
Volgens WWF hebben de mensen maar recht op 1,8 hectare als:
- we niet meer gebruiken dan de aarde jaarlijks kan produceren
- iedereen de zelfde toegankelijkheid heeft tot natuurlijke bronnen.
Een aantal tips van WWF om je ecologische voetafdruk te verminderen zijn:
- verse producten gebruiken ipv ingevroren
- reclame in de brievenbus vermijden
- 2x in de week vegetarisch ipv vlees te eten
- gerecycleerd papier gebruiken
- openbaar vervoer of trein nemen naar het werk.
Teveel mensen op de wereld? Oorzaken van het probleem
Rond het begin van de 19de eeuw werden er de eerste voorspellingen over de groeiende bevolking en mogelijke problemen gemaakt.
Een van die voorspellingen kwam van Thomas Multhus. Hij voorspelde dat de bevolkingsgroei exponentieel zou zijn en de voedselproductie lineair.
Als oplossing zei hij dat de arme mensen die geen gezin konden onderhouden geen gezin moesten stichten.
Het probleem van de huidige voedselcrisis is niet dat er voedsel te kort is maar dat het gewoon te duur is, dat is het grote verschil tussen vroeger en nu.
Het te dure eten is volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon te wijten aan:
- grote groeilanden zoals China en India
- brandstofprijzen die omhoog gaan
- klimaat verandering waardoor de oogst mislukt
- massa productie van mais en soja voor biobrandstoffen
- investeringen in de ontwikkelingshulp van landbouw werd verminderd
- exportgewassen zoals cacao
Een bijkomend probleem van honger bij de boeren zelf is te wijten aan dumping.
Dumping is de export van gesubsideerde Westerse voedseloverschotten voornamelijk naar arme landen.
Door die dumping kunnen boeren hun eigen geproduceerde producten moeilijker kwijt.
Een goed voorbeeld hiervan is melk. Nederland exporteer tonnen melkpoeder naar Senegal waardoor lokale boeren hun geproduceerde melk nietmeer verkocht krijgen.
Globalisering betekent dat lokale economieën en maatschappijen opgenomen worden in één wereldomvattend wereld-systeem.
Het houdt in dat de handel en de wereldmarkt een steeds grotere rol spelen. Dit heeft grote gevolgen voor elk land van de wereld, naargelang de positie die het inneemt in het wereld-systeem.
Positie wereld-systeem
kenmerk landbouw
problemen
oplossingen
Frankrijk
kern
gesubsideerde veeteelt met overschotten
mest en milieuproblemen
kleinschalige landbouw
Senegal
periferie
dumping melkproducten
lokale boeren verliezen van concurrenten
coöperatie boeren
Brazilië
semi periferie
productie soja
uitputting grond
coöperatie
Eigen mening:
Dat onze ecologische voetafdruk moet verlaagt worden staat vast want de problemen zullen zich na verloop van tijd opstapelen. De regering zou acties moeten starten die ons aanzetten tot een zuiniger leven.
Persoonlijk vind ik ook dat Thomas Multhus gelijk heeft en dat arme mensen geen gezinnen moeten starten. Natuurlijk is het onmogelijk om het tegen te houden omdat arme mensen ook niet het geld hebben voor anticonceptiemiddelen. Ik vind ook dat de dumping moet stoppen of veel verminderd worden zodat eerst de lokale boeren hun producten kunnen verkopen en de Europese landen eventueel nog aanvullen.
Deze post zal over het derde en laatste deel gaan van ons driedelige onderwerp.
Tijdens deze post zal ik het hebben over verschillende oplossingen voor het voedselprobleem.
Oplossingen via politiek
In 1943 is organisatie FAO die staat voor Food and Agriculture opgestart. Deze organisatie heeft als doel armoede en honger de wereld uit te helpen.
Aangezien elk land lid is van FAO zouden de problemen dus voor ieder land duidelijk moeten zijn, maar toch sterft er elke 3 seconden een kind door de honger.
Oplossingen via nieuwe technieken
Voor oplossingen via nieuwe technieken hebben we naar een fragment van Greenpeace over genetisch gemanupileerd eten (GGO's) gekeken.
In dat fragment zagen we dat mais, soja, katoen en koolzaad het meest gemanupileerd wordt vooral door Monsanto die door zijn vestigingen in Amerika, Argentinië, Brazilië en Canada 90% van alle GGO's produceert.
De GGO's worden dan vooral in Europa en de VS geconsumeerd.
Tijdens dit fragment worden een aantal gevaren/problemen aangeduid, een aantal zijn:
- grondwater wordt vergiftigd
- GGO's die zich verspreiden in de natuur
- Planten in de buurt van GGO's verdwijnen
- Boeren worden afhankelijk van grote bedrijven
Oplossingen via kleinschalige landbouw
kleinschalige landbouw heeft een paar voordelen zoals:
- productiever en efficiënter
- beter voor het milieu
- omliggende steden bloeien (meer handelszaken)
- meer werkgelegenheid
Eigen mening:
Persoonlijk vind ik dat het vooral de wereldleiders zijn die het initiatief moeten nemen om oplossingen te zoeken. Daarnaast moet de FAO die alle landen samenkrijgt meer oplossingen vinden. Dit hoeven niet onmiddellijk de grootste oplossingen zijn, maar stap per stap het probleem oplossen.
Dit is de laatste post van ons driedelig onderwerp. Eerst en vooral wil ik u bedanken om het te lezen en ik hoop dat het leerzaam was en u heeft aangezet tot nadenken.