Derde betaler bij huisdokter
Vanaf 1 oktober (vandaag dus) is de huisarts verplicht de derde betalersregeling toe te passen. Maar wat houdt dat eigenlijk in voor de patiënt? Daarom eerst even een korte uitleg over hoe de betaling tot vandaag gebeurde.
De patient betaalt een bepaald bedrag voor een consultatie bij de huisarts. Bij alle geconventioneerde huisdokters is dit totaal bedrag hetzelfde. Geconventioneerde artsen zijn akkoord gegaan met de tarieven die ze samen met de mutualiteit (ziekenfonds) afspraken. Niet-conventioneerde huisartsen mogen vragen wat ze zelf willen.
Het betaalde bedrag bestaat uit een deel remgeld en een deel terugbetaald door de ziekteverzekering. Mensen met een verhoogde terugbetaling betaalden minder remgeld en kregen meer terugbetaald door de ziekteverzekering. Het is natuurlijk een omslachtige procedure de patiënt eerst moest voorschieten om dan een bedrag teruggestort te krijgen. Ook komt dit niet de laagdrempelige zorg tegemoet die de huisarts aanbiedt.
Als de patiënt met een verhoogde terugbetaling dus vanaf 1 oktober naar de huisdokter op raadpleging komt, dan betaalt die enkel het verminderde remgeld. Het "groene briefje" blijft dan wel bij de huisarts, want die krijgt het terugbetaalde bedrag van de mutualiteit dan rechtstreeks uitbetaald door de mutualiteit.
Wie heeft er recht op een verhoogde terugbetaling?
Het betreft alle patienten die op hun klevertjes of siskaart een nummer hebben in de vorm van 101/101 (vergis je echter niet met het nummer van de mutualiteit CM Limburg heeft bijvoorbeeld als nummer 131, maar al die aangesloten leden krijgen natuurlijk niet rechtstreeks het verhoogde terugbetalingstarief. Het betreft een getal bestaande uit 2 cijfers met een slash ertussen) .
De personen met een verhoogde tegemoetkoming zijn onder andere personen met een integratietegemoetkoming of gelijkwaardige bijstand, volwassen personen met een tegemoetkoming voor gehandicapten (tussen 21 en 65 jaar), weduwes of weduwnaren, werklozen, erkende gehandicapten, eenoudergezinnen...
Meer info hierover vind je op het RIZIV
|