dikzijn
Inhoud blog
  • Afvallen en opstaan
  • Slechte dag: 10 brossen op een rij...
  • Obesitas is een maatschappelijk probleem, geen individueel
  • Startsituatie: 123 kilogram

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Omgaan met obesitas/vermageren?
    29-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obesitas is een maatschappelijk probleem, geen individueel
    De Belgische Cardiologische Liga vroeg vorige week aandacht voor de problematiek van de te grote suikerinname in België. Ze deed dat naar aanleiding van de 40e editie van de 'Week van het Hart' die vandaag eindigt met de internationale dag van het hart. Obesitas kan leiden tot diabetes en de helft van de mensen die daaraan leiden, sterft ten gevolge van een cardiovasculaire aandoening. Jaarlijks sterven in ons land 30.000 mensen aan een hart- of vaatziekte. Het is dan ook meteen de voornaamste doodsoorzaak in België.

    Volgens de Liga is vandaag 1 op 12 mensen diabeet en volgens prognoses zal dat percentage nog toenemen tot 1 op 10 in 2030. Ze richtte zich ook specifiek naar tieners, omdat ze het belangrijk vindt dat de jongvolwassenen al vroeg goede gewoontes aannemen. Vooral de achteloosheid bij het nuttigen van frisdrank, fruitsap en de erg zoete energiedranken blijken of blijven liever een doorn in het oog.

    De suikerinname is ook onderzocht. Volgens voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) eten we gemiddeld 100 gram suiker per dag, de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 25 gram. Mullie zelf hanteert een humanere marge: 10% van je totale caloriegebruik mag bestaan uit suikers. Als je bijvoorbeeld 2.000 calorieën mag eten, zou je volgens hem 50 gram suiker mogen eten.

    Er verschenen verschillende alarmerende koppen in bijvoorbeeld Het Belang van Limburg waarin gesteld wordt dat de huidige suikerinname neerkomt op 35-50 klontjes suiker per dag. Dat lijkt me veel, maar het kan natuurlijk wel.

    Op de website van Goed Gevoel vond ik een artikeltje terug over het topic, met daarin wat tips. Eentje ervan is perfect van toepassing op mij persoonlijk: koffiedrankjes. Ik ben een grote fan van koffie op alle tijden van de dag en ook in verschillende versies: zwart, met melk én suiker, enkel met melk, enkel met suiker...Een andere handige tip is om in de ingrediëntenlijst op zoek te gaan naar verborgen suikers. Dat zijn dan in terminologie uitgedrukt mensen die op -ose eindigen: fructose, sacharose, maltose.

    Persoonlijk: huidig gewicht -> 121,5 kilogram (-1,5 kilogram) (zware werkweek)

    29-09-2019, 14:11 geschreven door Eeuwigopdieet  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Dieet, Obesitas, Diabetes, Week van het Hart, Belgische Cardiologische Liga, Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, Suiker, Patrick Mullie, Goed Gevoel, Suikerklontje, Koffie, Koffiedrank, Energiedrank, Fruitsap, Fructose, Maltose, Sacharose, Doodsoorzaak
    Archief per week
  • 31/12-06/01 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs