De eekhoorn heeft een ronde kop, een kort snuitje en grote ogen. De oren zitten bovenop de kop. De eekhoorn is niet zo groot, ongeveer 24 cm lang. De eekhoorns leven in bossen. Ze slapen s nachts en overdag zijn ze bezig.
De staart van de eekhoorn is lang en breed. Bij alles wat de eekhoorn doet is de staart belangrijk. Als hij bijvoorbeeld over de takken loopt dan houdt de staart hem in evenwicht. Als de eekhoorn naar beneden moet springen uit de boom dan maakt hij de staart heel breed en is het een soort parachute zodat hij veilig op de grond neerkomt.Als hij in de zon zit gebruikt hij zijn staart als een parasol over zich heen, zodat hij in de schaduw kan zitten.
De voorpoten van de eekhoorn hebben vier tenen en de achterpoten vijf. Ze hebben hele stevige nagels, hierdoor kunnen ze vlug in de bomen klimmen. In de zomer heeft de eekhoorn een roodbruine kleur pels en in de winter is hij wat donkerder. De eekhoorns kunnen wel goed zien, maar niet alle kleuren. Ze zien alleen grijze tinten, alleen de kleur geel kunnen ze wel zien.
Eekhoorns kunnen wel goed ruiken.
Ze kunnen wel hun begraven voedsel terug vinden door over de grond te snuffelen.
Ze hebben in hun boven en ondergebit twee hele scherpe snijtanden.
Tijdens hun leven groeien deze tanden steeds door. Ze slijten ook steeds af doordat ze tegen elkaar aan schuren bij het knagen. De eekhoorn heeft geen hoektanden. De kiezen zijn knobbelig, hierdoor kunnen ze het voedsel goed fijnmaken. Als de eekhoorn eet dan houdt hij zijn voedsel vast tussen zijn voorpootjes.
Over de hele wereld zijn verschillende soorten eekhoorns, maar in Nederland leeft alleen de gewone eekhoorn. Deze eekhoorn komt voor in heel Europa en in Azië.
Eekhoorns kunnen alleen leven in bossen met hoge bomen. Ze verplaatsen zich over grote afstanden door de bomen. Eekhoorns kunnen wel zwemmen, maar niet heel ver. Daarom zijn er geen eekhoorns op eilanden. Het voedsel van de eekhoorn bestaat uit eikels, beukenoten, zaden, bladknoppen, eieren enz. Het is beter om eekhoorns niet te voeren. Er zijn heel veel eekhoorns dood gevonden doordat ze te veel pindas hadden gekregen van mensen. Hij kan zelf het beste uitzoeken wat voor voedsel hij nodig heeft.
In de herfst als er genoeg eten is, gaat de eekhoorns voedsel verzamelen en bewaren voor de winter. Ze verstoppen dit meestal in de grond, maar soms in boomholtes. Eekhoorns houden geen winterslaap. Ze slapen maar een paar dagen achter elkaar en gaan dan weer voedsel halen.
De vrouwtjes krijgen twee keer per jaar jongen. Per keer krijgt ze drie tot zeven jongen. De eerste keer ongeveer in februari en de tweede keer in de zomer. Ze is ongeveer 38 dagen zwanger voordat de jongen geboren worden. Als ze geboren worden zijn ze blind, kaal en 6 cm lang. Als ze twintig dagen oud zijn, zijn ze behaard en met dertig dagen gaan de ogen open. Wanneer de jongen twee maanden oud zijn, zijn ze zelfstandig, dan hebben ze geen hulp meer nodig van de moeder. Ze blijven tot ongeveer een half jaar bij de moeder.
De eekhoorn woont in nesten. De nesten hebben een ronde vorm en zijn van takken met bladeren gemaakt. Meestal wordt een oud kraaiennest gebruikt, die de eekhoorn dan helemaal verbouwt totdat die mooi rond is.
De eekhoorn heeft ook vijanden. Jonge eekhoorns die nog niet zo handig zijn worden vaak gepakt door zwerfkatten en uilen. De grootste vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en de havik. Een boommarter is een roofdier die zich snel door de bomen beweegt. De boommarter en de havik zijn beide heel zeldzaam in ons land.
De eekhoorn is zelf ook steeds zeldzamer, maar ze weten niet precies waardoor dat komt. Misschien door de zure regen of door een virusziekte. Eekhoorns kunnen maximaal vijf jaar oud worden.
De olifant De olifant is het grootste dier dat op het land leeft. Een olifant kan 6.000 kilo wegen en 3.5 tot zo'n 4 meter hoog worden. Geen enkel dier heeft zo'n lange slurf. Er zijn wel dieren met een kortere slurf (of langere neus) zoals tapir en olifant spitsmuis.
De slurf Wat is nu eigenlijk een slurf? Eigenlijk is een slurf in de loop van de jaren ontwikkeld uit de neus en de bovenlip van de dieren. Binnenin de slurf zitten eigenlijk twee buizen, die lijken op neusgaten. Waarschijnlijk hadden de vroegere slurfdieren wel al slagtanden en daardoor konden ze moeilijker aan voedsel komen. De slagtanden hingen wat in de weg. De langere neus maakte het makkelijker.
Waarvoor gebruikt een olifant een zijn slurf nou eigenlijk?
De slurf is eigenlijk een soort grijparm om zowel grote als kleine dingen op te tillen. De olifant pakt het voedsel beet en steekt het zo in zijn mond. Ook bij drinken gebruikt hij zijn slurf, hij zuigt water (de hoeveelheid van een emmer) en houdt zijn hoofd op en laat het water in zijn mond lopen. Eigenlijk is voor een olifant een slurf zijn tweede douche. Zijn huid moet regelmatig besproeit worden met water stof en zand. Ook kan een olifant goed trompetteren dit doet hij ook met zijn slurf, hij maakt wel meer geluiden maar veel daarvan kunnen wij niet horen. Een olifant kan ook heel goed zwemmen dan gebruikt hij zijn slurf ook als een soort snorkel. Een olifant kan ook goed ruiken, soms wel op 5 kilometer afstand. De slagtanden Slagtanden Slagtanden hebben net als de slurf ook functies: Ze kunnen de slagtanden gebruiken om mee te vechten en te werken. De slagtanden groeien aan vanaf zijn tweede (eerst worden het stoottanden genoemd). Een helemaal grote slagtand kun je maar voor 2/3 zien want de rest zit in hem gegroeid. De allergrootste slagtand die ooit gevonden is weegt 102 kilo.
Wat eet en drink een olifant? Per dag eet een Afrikaanse olifant 200 kilo, een Aziatische olifant eet iets minder. De olifanten eten vooral veel gras, maar ook wortels en boomschors. Olifanten zijn de enige dieren die hout eten. Een olifant drinkt zo'n 70 tot 160 liter per dag. BIj de drinkplaatsen komen veel olifanten bij elkaar ze gaan dan gezellig in bad. Een olifant vangen en temmen In Azie gebeurt het al heeeeeel lang dat jonge olifanten getemd worden en daarna worden ze gebruikt om dingen te vervoeren zoals boomstammen en hogere mensen. Vroeger werden olifanten ook wel gebruikt voor oorlogen er werd dan een soort toren op de rug gezet en dan konden de soldaten vanuit die toren precies zien wat er gebeurde. Op zijn rug kan een olifant een gewicht dragen van 500 kl. Nu worden olifanten vooral gebruikt om toeristen op rond te rijden. Kuddes Een olifant leeft graag in een kudde. Een kudde bestaat meestal alleen uit vrouwtjes en jonkies. De oudste en het wijste meisje wordt de matriarch (leidster). Als een bul (zo heet een jongen) tien jaar wordt dan gaat hij vaak zelf uit de kudde. Als hij dat niet doet wordt hij er gewoon uitgezet. Een kudde bestaat ook alleen maar uit meisjes. Er komen wel andere bullen bij de groep anders zouden er geen nieuwe jonkies meer komen. Een kudde is vaak goed bevriend met andere kuddes.
Kwallen, oesters en zeegras Zeeschildpadden halen hun voedsel uit de zee, maar ze eten niet allemaal hetzelfde. De dikkopschildpad eet bijvoorbeeld graag oesters, de lederschildpad duikt liever naar diep water om kwallen te zoeken. De karetschildpad plukt sponzen, zeedieren die veel op koraalriffen zitten. De groene zeeschildpad is de enige die geen andere dieren eet. Hij eet planten en zeegras, dat hij in ondiep water van de bodem graast.Eitjes op het strand Zeeschildpadden komen alleen aan land om hun eitjes te leggen. Daarvoor zwemmen ze meestal naar het strand waar ze zelf geboren zijn, ook al is dat duizenden kilometers ver. Daar paren ze eerst in het water. Als het donker is, kruipt het vrouwtje daarna aan land. Voor een zeeschildpad is dat een zware en gevaarlijke klus. Lopen kost een zeeschildpad veel moeite en snel wegkomen voor een dier dat van schildpadden houdt, zit er niet in. Eenmaal op het land, graaft het vrouwtje een kuil, legt daar haar eitjes in, en dekt alles weer af met zand. De eitjes zien eruit als zachte pingpongballetjes en een zeeschildpad legt er ongeveer honderd en soms zelfs tot tweehonderd per keer. Sommige zeeschildpadden stampen het zand waarmee de eitjes zijn afgedekt nog een beetje aan door er met de onderkant van hun schild op heen en weer te wiebelen. Zo valt het nest minder op.Zon maakt jongetjes en meisjes Een zeeschildpad verbergt haar eitjes op het strand onder een laagje zand. Daarna broedt de zon ze in 55 tot 75 dagen uit. De warmte van de zon bepaalt of er jongetjes of meisjes uit de eieren komen. Is het erg warm, dan komen er meer meisjes. Bij lage temperaturen komen er meer jongetjes. Is alles normaal, dan komen er ongeveer evenveel jongetjes als meisjes. Eenmaal uit het ei, gaan de jonge zeeschildpadjes als het donker is op een holletje naar zee. Degene die dat halen, leven daar de eerste jaren van kleine zeedieren. Zelf zijn ze ook voedsel voor andere zeedieren en voor vogels. Van elke duizend kleine zeeschildpadjes, worden er met al die gevaren maar enkele volwassen. Dat duurt lang: minstens tien en soms wel vijftig jaar. Maar dan nog hebben ze een flinke tijd voor zich, want zeeschildpadden kunnen meer dan honderd jaar oud worden.
Er bestaan 3500 kikkers op de wereld de grooste kikker is 30 cm groot .Wat eet een kikker nog al wormen,spinnen,vliegen,kleine vissen, en andere kleine reptielen .De felle kleuren van kikkers waarschuwen alle slangen, roofvogels en andere zoogdieren dat hij oneetbaar is. Wie daar geen acht op slaat en de kikkers eet, gaat een snelle dood tegemoet door het snelle vergif dat door de huidklieren wordt uitgescheiden.
Tuimelaars verdedigen mensen tegen haaien en zeehonden.We weten ook dat tuimelaars ook elkaar helpen.Tuimelaats helpen mensen omdat ze hen verwarren met zoort soortgenoten. Dankzij hun sonar kunnen tuimelaars binnenkijken in lichamen.Ze weten dus met wat voor een wezen ze te maken hebben.Misschien voelen ze zich verbonden met andere zoogdieren,want,ze snellen niet alleen mensen maar ook zeehonden te hulp.Tuimelaars zijn ongeloofelijk hulpvaardig .zo hebben al veel zwemmers die in moeilijkheden waren geraakt verteld hoe een tuimelaar hen naar de oever had geduwd of begeleid.
muziek maken We hebben vrijdag,Alex en Olivier hebben instrumenten gemaakt het was leuk.We moesten in het eerste leerjaar optreden Olivier had een soort xylofoon en Alex had een soort lange buis waar je op moet kloppen heeeeeeel leuk!
Boekenweek en houtwerken vandaag was het boekenbeurs en Alex mocht een boek uit kiezen en hij heeft 2 Geronimo boeken uitgekozen en we mochten met hout werken met:hamers,zeeg enz.....
de olm leeft altijd op grote diepte,waar het water voortdurend door de natuurlijke stromeningen wordt verniewd. Om adem te halen kom hij alleen dan naar het oppervlak als het water niet genoeg zuurstof meer bevat. Het vrouwtje legt een hoopje eieren tegen de zoldering van het kleine hol,dat ze samen met het mannetje bewoont. Het mannetje heeft als taak het water in de nabijheid van de eieren met zijn staart in beroering te houden, zo dat het zuiver blijft.De olm is een van de weinge nog levende fossielen van de europese dierenwereld. Naast andere kenmerken heeft hij drie tenen aan de voorste poten en slechts twee tenen aan de achrterste poten. De olm eet het liefst:ongwervelde dieren.
De schelde,en brabo,en stempels. We gingen vandaag onder de SCHELDE (voetgangerstunnel) en we gingen ook voorbij BRABO en het was tijd voor een mooie fotootje.En we gingen stempelen we hebben een t-shirt versierd met stempels van dieren.
Orka's Orka's komen in alle wereld zeeën voor,maar er bestaan 2 aparte volken:de gevreesde reizende orka's trekken van de tropen naar de ijsvelden van de noord-en zuidpool,terwijl de honkvaste orka's op 1 plek blijven en daarop vis jagen.Orka's hebben 40 tot 50 puntige tanden die in elkaar grijpen als de kaken zich sluiten.Ze dienen om de prooi te pakken,niet om ze te kauwen:ze slikken hun prooien in zijn geheel door.Te midden van zijn familie is de bul herkenbaar aan de enorme verticale rugvin.Deze is zo'n 2m hoog terwijl die van de vrouwtjes niet hoger komt dan 90 cm.DE klappen die ze bij de jacht met hun staart geven,dienen om kleine vissen schrik aan te jagen en op te drijven. Orka's komen een paar keer per dag in een baai,want ze voelen graag grote zeewier over hun lijf striijken.Gevangen orka's zijn te herkennen aan hun gebogen rugvin.Omdat ze in het bassin altijd in dezelfde richting rondzwemmen ,buigt door de centrfugale kracht uiteindelijk hun trotse vaandel.
er zat eens een meneer in douche en er komt een olifant bij en die olifant begint te lachen en die meneer zegt waarom moet jij lachen en dan zegt moet jij daar met eten .
de miereneter de kleverige tong van een miereneter kan 60 cm diep in de aardhoop dringen de tweede en de derde vinger zijn voorzien van lange sterke klauwen om te graven en zich te verdedigen klauwen worden bij het lopen ingetrokken om ze te beschermen.een termietenheuvel wordt voordurend opnieuw aangevallen door de miereneter.
De blauwevinvis eet het liefst plankton en krill zijn tong weegt zo veel als een olifant en zijn hard is zo groot als een aoto. een romale blauwe vinvis ongeveer 33 meter worden hij weegt 170 ton een blauwe vinvis kan 80 tot 100 jaar worden de blauwe vinvis zwemt in een groep van 2 of 3 .
carnaval:vandaag in onze school was het carnaval Alex was verkleed als jujutsier en Olivier was een clown met losse oogballen en op de foto van jujutsiers zit Alex aan de linkerkant.
leeuw de leeuw woont in Afrika de leeuw heeft een lange ruwe tong de mannetje staat recht om te pissen en vrouwtjes bukken en leeuwen hebben scherpe tanden om vlees te schrapen
De eekhoorn de eekhoorn is een knaagdier en er zijn twee soorten eekhoorns, eentje is er wit en de andere is bruin hij eet graag noten,en vruchten en als ze baby's krijgt dan zijn ze nog blind en na een week of 2 zijn ze niet meer blinden er bestaat ook een vliegende eekhoorns maar je ziet ze niet vaak rond vliegen maar ze vliegen meestal s'nachts.