Onder de impuls van de Belgische vzw Apopo worden Afrikaanse Reuze hamsterratten getraind om landmijnen op te sporen en...het opsporen van TBC ( tuberculose)
Vandaag ben ik maar eens voor een griezelige ervaring naar Antwerpen getrokken. Griezelig voor de meesten onder ons, eigenlijk een openbaring voor mij. Ik vind - culinair- China immers een boeiend iets en ik wou al een hele poos de traditionele Chinese keuken proeven. Niet wat jij dus bij de Chinees om de hoek vind, want dat is immers aangepast aan onze westerse smaak. Op het menu vandaag stond:
Kippenpoten met zwarte bonensaus (echt dus de tenen van de kip, niet het onderboutje ofzo)
Stoofpotje van Eendenpoten (de tenen van de eend)
Runderpees
Rundermaag (heel lekker zelfs)
Rundsingewanden (een mix van stukjes hart, nier, long, darm en maag)
Ik kan me voorstellen dat je begint te gruwelen bij deze zaken, maar het valt best mee. Gewoon even verstand op nul zetten. Ik vermoed zelfs dat het meeste van wat ik gegeten heb nog niet zo heel lang geleden hier ook wel zonder bekken trekken gegeten werd. Eens aan onze grootouders vragen. Nu nog een stukje muskusrat aub.
Nee toch niet. Maar we houden ons ook nog met andere zaken bezig zoals het opruimen van houtkanten, uitruimen van huizen/appartementen waar bv in geen 5 jaar een vuilniszak is buiten gezet, ontsmetten, ....
Dus vandaar dat het een beetje stil is in rattenland, maar niet voor lang hoor
Neen, niet in de letterlijke zin van het woord natuurlijk. Maar ik ben eigenlijk al de ganse week bezig geweest, met het herstellen van de lokaasbakken die we dan op de besmette plaatsen neerzetten. Nu, normaalgezien worden plastic bakjes gebruikt om rattenvergif in te leggen. Maar het nadeel hiervan is dat die niet zo heel groot zijn, en ratten er minder makkelijk een nest in bouwen (het gebeurd wel) en je ze moeilijk levend kan vangen vanuit zo een plastic bak. Mijn houten bakken zijn ongeveer een meter lang en twintig centimeter breed. Ideaal voederplaatsje en ook wel interessant om een nest in te maken. Het is geen uitzondering dat zo 1 bak tot soms wel een 20 tal dieren kan bevatten. Natuurlijk is zo een grote bak niet voor overal geschikt. Vb in de horeca (waar vooral preventief gewerkt word) is dit niet voor de handliggend.
Onvoorstelbaar, vorige week terug naar hetzelfde bedrijf geweest en terug...140 exemplaren gevangen.
Morgen breng ik het bedrijf terug een bezoekje. Benieuwd wat we er gaan ontdekken...
Dus als we even tellen... 140 + 147 = 287 exemplaren...op twee week tijd in het zelfde bedrijf...
Nuja...de aard van het bedrijf speelt uiteraard ook een rol, sowieso, maar het is toch vrij extreem om zo een populatie aan te treffen. Benieuwd naar de volgende vangst!
Ook tegen deze beestjes moet ik soms wel eens strijden. Zoals afgelopen week dus. Heb ik deze beestjes naar het walhalla verbannen? Neen, zeker niet. Wel er voor gezorgd dat ze geen nestplaats meer kunnen maken tussen balken en stijlen, ze hier niet meer kunnen op uitrusten of hun slaapje doen.
Ooit noemde iemand ze de ratten van de lucht. Menig duivenliefhebber kan zich misschien niet verzoenen met zo een uitspraak, maar deze foto zegt meer dan genoeg. Mits deze vogels verzorgd en onderhouden zijn kan mer er veel plezier aan beleven. Maar zo een bende als op de foto zal zich maar eens in de buurt van je huis ophouden. Natuurlijk ligt een groot deel van de oorzaak bij de mensen zelf. Verwilderde stadsduiven (vliegende bommen vol ziektekiemen) worden immers gretig gevoederd door de mensen. Sommigen doen dit onbewust - half opgegeten broodje naast de vuilbak kieperen - anderen vinden het leuk om beestjes te voederen. Toch niks mis mee, vraag je je misschien af? Even opsommen wat deze lieverdjes op hun palmares hebben: Ten eerste door hun uitwerpselen ( ongeveer 14 kg per duif per jaar!!!) kunnen duiven allerlei ziekten verspreiden waaronder Ornithosis en paratyfus. Verder dragen ze in hun verenpakje parasieten mee zoals mijten, teken en vlooien. Om nog maar te zwijgen van het ongedierte dat in hun nesten huist en onze woning kan binnenglippen (motten, vliegen, tapijtkevers, stofluizen,...)
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:duiven, ratten van de lucht, parasieten, verwilderd
Goed dat iemand me er op attent maakte. Ik had nl over het hoofd gezien dat de gebeurtenissen in Hamelen zich afspeelden op 26 juni. Toeval of niet...die dag ik het ook mijn verjaardag.
Samenvatting: De rattenvanger van Hamelen is een sage die o.a. werd beschreven door de Gebroeders Grimm. De legende verhaalt van een gebeurtenis die plaatsvond in de Duitse stad Hamelen (Hameln), naar verluidt op 26 juni 1284. Er kwam een man naar Hamelen die beweerde rattenvanger te zijn en bereid om de stad van een rattenplaag te ontdoen. De bevolking beloofde hem goed te betalen voor zijn diensten. De rattenvanger gebruikte daarvoor een fluit en met zijn spel lokte hij alle ratten achter zich aan, waarna ze verdronken in de rivier de Weser. Het volk van Hamelen weigerde na dit succes echter de rattenvanger te betalen.
Toelichting: De Rattenvanger van Hamelen is een sage die vooral bekendheid kreeg door de publicatie van de gebroeders Grimm uit "Duitse Sagen" rond 1845. Onderstaand een vertaling van Monique van Rossum
De sage van de Rattenvanger van Hamelen volgens de gebroeders Grimm In het jaar 1284 verscheen er een vreemde man in Hamelen. Hij droeg een veelkleurige jas en beweerde een rattenvanger te zijn. Hij beloofde voor een bepaald bedrag de stad te bevrijden van alle ratten en muizen. Met de burgerij sprak hij een bedrag af, hij haalde een fluitje uit zijn zak en begon te fluiten. Al snel kwamen uit alle huizen de ratten en muizen tevoorschijn en verzamelden zich om hem heen. Toen hij merkte dat er niet één over was gebleven ging hij de stad uit en de hele groep volgde hem. Zo leidde hij ze naar de rivier de Weser, daar trok hij zijn kleding omhoog en liep het water in; alle dieren volgden hem, stortten in het water en verdronken. *~*~* Nu de burgers van hun plaag verlost waren, kregen ze spijt van de beloofde beloning. Ze verzonnen allerlei uitvluchten en weigerden de man te betalen, waarna hij kwaad en verbitterd wegging. Op 26 juni, Johannes- en Paulusdag, 's ochtends vroeg om 7 uur (volgens anderen 's middags) verscheen hij weer, ditmaal in de gedaante van een jager, met een verschrikkelijk gezicht en een rode, wonderlijke hoed, en hij liet zijn fluitje horen in de straatjes. Al snel kwamen dit keer niet ratten en muizen, maar kinderen, jongens en meisjes vanaf 4 jaar in groten getale aangelopen, met bij hen ook de al volwassen dochter van de burgemeester. De hele groep volgde hem en hij voerde hen de stad uit naar een berg, waar hij met ze verdween. Dit was gezien door een kindermeisje, dat ze met een kind op haar arm nog een grote afstand gevolgd was, daarna teruggekeerd was en het gerucht in de stad verspreidde. *~*~* De ouders liepen talrijk rond voor alle poorten en zochten met bedroefd hart naar hun kinderen, de moeders schreeuwden en huilden jammerlijk. Meteen werden bodes over water en land naar alle streken gestuurd om te informeren of iemand de kinderen had gezien, maar alles was tevergeefs. Totaal waren 130 kinderen verdwenen. Twee zouden er, volgens zeggen, te laat geweest en teruggekeerd zijn; de ene was blind, zodat het de plaats niet kon tonen, de andere stom, zodat het niets kon vertellen. Een jongetje was meegelopen in zijn hemd en teruggekeerd om zijn jas te halen, waardoor hij het onheil ontliep - want toen hij terugkwam waren de anderen al in een holte in de heuvel verdwenen. *~*~* Het straatje waardoor de kinderen naar de poort gevoerd werden, heette nog in het midden van de 18e eeuw 'bunge-lose' (trommel-, toonloze, stille), omdat daar geen dans gedanst noch snarenspel beroerd mocht worden. Ja, als een bruid onder begeleiding van muziek naar de kerk gebracht werd, moesten de muzikanten in dat straatje stil zijn. De berg bij Hamelen, waar de kinderen verdwenen, heet de Poppenberg, waar links en rechts twee stenen in de vorm van een kruis zijn opgericht. Sommigen zeggen dat de kinderen door een grot geleid zijn en er in Siebenbürgen weer uitgekomen zijn.
Naar de gebroeders Grimm uit "Duitse Sagen". Vertaling: Monique van Rossum Nog jaarlijks wordt een openluchtvoorstelling van de 'Rattenvanger' opgevoerd in de stad Hamelen, elke zondag van mei tot september. Info over dit gebeuren en over de stad Hamelen is te vinden op de site: http://www.hameln.de.