Kevin's wielerblog
Weetjes, nuttige info en wedstrijdverslagen
Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben Kevin Deltombe
Ik ben een man en woon in Sint-Andries (België) en mijn beroep is Student Latijnse.
Ik ben geboren op 27/02/1994 en ben nu dus 31 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wielrennen, PC en PSP games.
Ik ben een simpele gast die graag koerst, maar in de eerste plaats ook goed wil scoren op school zonder daarbij te wille
{TITEL_VRIJE_ZONE}
{TITEL_VRIJE_ZONE}
{TITEL_VRIJE_ZONE}
08-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het topcompetitie programma begon vandaag, in Moerbeke Viane, zuidoosten van Oost Vlaanderen en dan gaat er een belletje rinkelen bij de doorsnee wielerfan. Inderdaad de streek van de Ronde Van Vlaanderen. Op het eerste zicht lijkt het parcours schitterend maar na de koers .... Vooral de Bosberg sprong in het oog, de klassieke laatste berg uit de Ronde Van Vlaanderen met kasseien tot 11% is een echte kuitenbijter en die stond ons al na 8.5km te wachten.

De topfavoriet was Belgisch kampioen Ruben Boons, hij won hier vorig jaar als eerstejaars de wedstrijd tegen kampioenen als Carolus en Vanbrabant.  We gaan met 10 Bodysol-renners van start.  Uiteindelijk zullen er slechts vijf de eindmeet halen.  Iedereen moest eerst door de verzetcontrole, wat de spanning alleen maar opdreef.

Het begin van de koers was extreem nerveus, er werd 2km achter de wagen gereden en er werd 2 keer gevallen, ook ploegmaat Jaspers Dylan lag erbij.  Hij moest de wedstrijd staken met materiaalpech. Toen de vlag naar beneden ging begon het wringen. Er werd gereden over fietspaden, in de tuinen, tussendoor, onder, boven, links, rechts .... overal probeerden renners naar voor te rijden. Er waren er zelfs enkele die in de gracht vielen !!  In de ganse koers ben ik er slechts drie keer in geslaagd om vooraan te komen.  Daar blijven was een ander paar mouwen !!  Ik kon ergens halfweg het peleton aan de bosberg beginnen.  Jordy Ganseman rijdt hier lek en zal na een wielwissel de ganse tijd op achtervolgen aangewezen zijn. 

Na de bosberg waren Van Goethem en Raeymaekers weggereden en kwamen de eerst doortocht met z’n twee voorbij.  Toen kwamen de vijf plaatselijke rondes, met daarin 2 hellingen die serieus pijn deden. Eén daarvan was voor het bergklassement, ook waren er op dat rondje nog 2 knelspurten. Van Goethem en Raeymaekers kregen iets later het gezelschap van 3 andere vluchters (Vallée, Mynheer en Mertens), maar alles zou opnieuw hergroeperen.

Het was een zeer gevaarlijke ronde, vandaag zijn er zeker 50 renners gevallen of plat gereden en die wegjes op dat rondje van 2 meter breed zijn echt niet geschikt voor een peloton van toen nog 100 man ! Het parcours was echt niet mooi en met die dalende aankomstlijn ook niet echt interessant voor toeschouwers. De seingevers lieten ook verkeer door in tegengestelde richting, iets wat ondenkbaar is in West-Vlaanderen.

Tom Mertens graaide de groene trui van knelspurten mee, maar zijn aanval met Van Goethem, Vallée, Raeymaekers en Myngeer werd teniet gedaan. Thomas Raeymaekers hield er wel de bergtrui aan over. Hij ging iets later opnieuw in de aanval met West Vlaams Kampioen Whytic Priem.  Martijn Degreve knalde in de laatste ronde naar de twee koplopers toe,samen met Kerf, Vliegen, Van Goethem, Vanreyten en De Buyst. Die 8 gingen sprinten voor de zege en het was ploegmaat Martijn Degreve die hem won.

Ik was al blij dat ik nog in het grote peloton zat en kom in de uitslag voor als 43ste.  Opschuiven zat er vandaag niet in, hoewel de benen zeker meer aankonden.  68km afhaspelen aan 42 gemiddeld is ook al een nieuwe ervaring voor mij.  Verder zag ik voor het eerst een cijfer “7” op mijn kilometerteller verschijnen in een afdaling.  Gelukkig ben ik gespaard van valpartijen vandaag.  Twee handen aan het stuur was geen overbodige luxe.  Tijd voor eten en drinken was er nauwelijks.




28-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moerkerke 22-03-2009
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens mijn ribbenfestijn enkele weken geleden hadden we beloofd aan Hubert Van Nieuwkerke, de inrichter van deze wielerwedstrijd, om in zijn koers te komen rijden.  Die belofte kwamen we vandaag na.  We reden hier een afwachtingswedstrijd tussen start en aankomst van een interclub voor juniores.  Katja en Geert, twee vrienden van mijn ouders kwamen naar Moerkerke afgezakt voor mij i.p.v. naar het voetbal te gaan zien. Ook Boudewijn, een kennis van mijn pa stond met de fiets langs het parcours. 

Er stonden slechts 39 renners aan de start voor een wedstrijd van 50 km.  We kregen 15 ronden van 3.3 km voorgeschoteld.  Voor de derde keer op rij hadden we ook weer geluk met het weer : stralende zon, maar wel veel wind.  Dit maakte de koers toch wel hard op bepaalde momenten. 

Klepper Mike De Bie was hier ook present.  In ronde 2 van de 15 kiezen Mike De Bie en Van Trijp Maarten het hazepad.  Mike had al een eerste keer gedemarreerd.  Toen kon ik zijn wiel nemen, maar hij hield opnieuw in.  Bij zijn tweede demarrage zat ik echter een beetje te ver naar achteren, waardoor ik wat ingesloten raakte en niet kon counteren.  Op twee ronden tijd bouwen Mike en Maarten een voorsprong van 1.20 minuut uit.  Ik probeerde na een viertal ronden wedstrijd nog tevergeefs alleen naar hen toe te rijden - ik zag ze in de verte rijden - maar laat me na 1 ronde uitnieuw uitzakken.  In de achterhoede deed mijn ploegmaat verwoede pogingen om me bij te benen.  Alleen had hij niet direct door dat hij het ganse peleton op sleeptouw nam. 

We malen de volgende vijf ronden af in een compact peleton van een 14-tal renners.  Echt goed draait het niet rond en de twee koplopers gaan met alle prijzen naar huis.  Iets voorbij half wedstrijd plaats ik een nieuwe demarrage.  Er komen drie renners aansluiten : Robin Bruneel, Arthur Vanlokeren en de Nederlander Nijmeijer Maurice.  Onze voorsprong op de achtervolgers blijft lange tijd zo'n 15 seconden.  We draaien goed rond, maar drie ronden voor het einde dreigt het peleton ons toch opnieuw in te halen. 

Op dat moment zat ik nog fris in de wedstrijd.  Bijtijds drinken en eten is hier de boodschap.  Ik kies dan ook net voor de hergroepering opnieuw voor de aanval en alleen Maurice kan volgen.  We hebben op dat moment nog drie ronden te gaan.  We begrijpen elkaar wonderwel en bouwen op één ronde tijd een voorsprong van een 15-tal seconden uit, wat zo zal blijven.

Ondertussen is  Mike vooraan de solotoer op gegaan en wint afgescheiden de wedstrijd.  Maarten wordt alleen tweede.  Ik haal het gemakkelijk van Maurice voor de derde plaats. Stijn De Craemer wint 20 seconden later de peletonspurt. Bedankt, supporters om te komen kijken vandaag.



20-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knesselare-Ursel 15-03-2009
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In de Knesselaarse deelgemeente namen we met 79 deelnemers de start.   Het was zalig koersweer.  Korte mouwen en korte broek waren hier zeker op hun plaats.

De eerste aanval was meteen de goede: Robin Bruneel, Indiana Slabbinck, Robin de Ketele en Brecht Craeymeersch kozen bij het begin van de tweede van negen af te leggen ronden het hazenpad.   Ik zag het gevaar, sprong vanuit tweede positie uit het peleton alleen naar de koplopers toe en nam daar onmiddellijk de kop om de samenwerking op gang te zetten.    Een halve ronde later kregen we nog het gezelschap van eerstejaars Michael Cools en Jens De Meyere zodat we met zeven renners het commando namen.

We bouwden gestaag onze voorsprong uit tot anderhalve minuut.   Er werd onderling afgesproken om elk één premie op zak te stekenHet was pas diep in de finale dat er reactie kwam van ondermeer Jens Nachtegaele.  Onze voorsprong slonk van 1.30 minuut naar 37 seconden, maar we bleven evenwel buiten schot.  Jens De Meyere probeerde het nog even solo, maar Indiane Slabinck hield alles samen.  Ikzelf bleef alles van uit de achterhoede in de gaten houden en probeerde op die manier te controleren. Uiteindelijk besliste een prangende spurt over de uitslag.

In de slotbocht dwong Indiana mij de koppositie op.  Het was nog te vroeg om de sprint in te zetten.  Ik hield wat in, keek links en Indiana probeerde me te verrassen door mij rechts te passeren.  Hij nam direct twee fietslengtes, maar die reed ik onmiddellijk weer dicht.  Ik remonteerde Indiana, zat daardoor weer op kop, maar moest nu - met nog 160 meter te gaan - wel voluit doorgaan omdat ik ondertussen voluit gelanceerd was.  Gelukkig kon ik mijn snelheid houden tot op de eindmeet.  Ik haalde het vóór Robin Bruneel, Michael Cools, Indiana Slabbinck, Robin De Ketele, Jens De Meyere en Brecht Craeymeersch. Op ruim een halve minuut werd Jeroen Cannie achtste,  Ruben Ros negende en Timothy Put maakte de toptien compleet.

Slechts 26 renners reden de wedstrijd uit, de rest mocht voortijdig en op ruime achterstand de kleedkamers opzoeken.

Geen haar op mijn hoofd dacht er aan dat ik zo vroeg in het seizoen als eerstjaars al met de bloementuil naar huis zou gaanDit ging blijkbaar niet onopgemerkt voorbij.  In de loop van de week kreeg ik telefoontjes van zowel het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws als het Brugsch Handelsblad voor een interview.




12-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ichtegem 08-03-2009
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Toen ik wakker werd op de dag van mijn eerste wedstrijd bij de nieuwelingen, viel de regen met bakken uit de hemel.  Ik bereidde mij al voor op een kletsnatte wedstrijd deze middag.  Hoe verder de ochtend vorderde, hoe mooier weer het werd.  We konden uiteindelijk onze wedstrijd uitrijden onder een staalblauwe hemel, weliswaar met een stevig windje. Goed genoeg voor een korte broek, maar wel met lange mouwen.  Mijn arm- en beenstukken zijn nog niet binnen.

De kleine voorbereidingen voor de wedstrijd liepen niet zo vlot.  Toen we mijn fiets op het rek wilden plaatsen, zagen we dat ik een lekke band had.  Vlug vervangen en weg waren we.  Mijn opa dacht dat het inschrijving was in De Engel, maar de juiste inschrijving was 1.5 kilometer verderop.  Ik daar met de fiets naar toe. Tweede stressmoment.  Eens ingeschreven, bleek dat we geen veiligheidsspelden mee hadden voor het rugnummer.  Dan maar aanbellen en rekenen op de vriendelijkheid van een paar mensen.

Uiteindelijk heb ik toch nog goed kunnen opwarmen.  Voor alle zekerheid stond ik een tiental minuten voor het beginuur aan de start, om de eerste trein zeker niet te missen en mogelijke valpartijen in de buik van het peleton voor te blijven.  't is toch allemaal nieuw en we moeten de risico's niet opzoeken.

De wedstrijd brak onmiddellijk open.  Robin Bruneel en Laurens Colle, twee tweedejaars, gaven er direct een lap op.  Toen het wat stil viel, ging Miel Pyfferoen in zijn gekende stijl in het begin van een wedstrijd hard tegenaan.  Het 72-koppige peleton werd onmiddellijk uiteengereten in een viertal groepjes.  Er vormde zich een kopgroep van 10 renners, waaronder Robin Bruneel, Laurens Colle, Maxime Farazijn, Miel Pyfferoen, Giorgio Derycke en ikzelf.  Bij iedere passage aan de eindmeet ging de snelheid de hoogte in door de premiespurten.  Ook dit is nieuw.  De snelheid piekte hier iedere keer weer naar de 50 km/uur. Ik slaagde er in om 2 van de 12 premies naar mij toe te halen. 

Halfweg wedstrijd werden we op 100 meter na ingehaald door een achtervolgend peleton van een 20-tal renners, waar ploegmakkers Jordy Ganseman en Robert Pollak in zaten.  Robert probeerde zo goed en zo kwaad als het kon af te stoppen. Ondermeer de premiespurten zorgen er voor dat we toch weer stelselmatig onze voorsprong konden uitbouwen. 
De meest verdienstelijke renner in de kopgroep was Maxime Farazijn.  Hij nam grote stukken met wind op kop voor zijn rekening.  Voor de rest was de verstandhouding niet optimaal.  Het was een beetje zoeken voor een aantal onder ons.  Wie nemen we mee ?  Wat soort renner is het ? 

Met nog drie ronden te gaan ging Maxime Farazijn er in zijn eentje vandoor.  Ik zat op dat moment achteraan in de groep en kon niet onmiddellijk reageren.  De conditie was er echter ook niet meer om dat te doen.  Ook bij de andere acht was dit blijkbaar zo.  Bij het ingaan van de laatste ronde heeft hij een voorsprong van een 15-tal seconden.  Er wordt op dat moment een offensief ingezet door Giorgio Derycke, maar dat draagt niet ver.  We kijken de laatste halve ronde wat de kat uit de boom, waardoor Maxime zijn voorsprong verder kan uitbouwen tot 30 seconden en solo over de meet komt op een prachtige manier.

Voor de slotbocht zit ik in tweede, derde positie en wil op 160 meter voor de eindmeet van rechts aangaan in de binnenbocht.  Op dat moment doet Robin onbewust de deur dicht.  Ik roep, hij wijkt wat uit naar links.  Ik zoef op centimeters langs de nadarspanning en geef hem uit pure noodzaak een kwak.  Het was dat of de stenen in Ichtegem.  Op dat moment zit ik op kop en moet volop doorgaan.  Miel wacht af in mijn wiel en komt er 30 meter voor de eindmeet mooi uit.  Hij wint de spurt voor de tweede plaats en ikzelf word derde.  Hiermee ben ik heel tevreden over mijn vuurdoop bij de nieuwelingen.

We leggen de 40 km af in juist één uur.  Mijn 52 x 16 heeft hier dus al zijn dienst bewezen.




02-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste wedstrijd nieuwelingen
Omdat we pas zaterdagavond 28/02/2009 laat thuiskwamen van de meer dan geslaagde wielerstage in Spanje met Lotto-Bodysol, was het alle renners aangeraden om geen wedstrijden te fietsen tijdens het openingsweekend.  Er kwamen dan ook geen Lotto-Bodysol renners voor in de uitslagentabellen dit weekend.

Voor mijn vuurdoop bij de nieuwelingen ga ik op zondag 8 maart naar Ichtegem (zie www.3dwvl.be), waar de start is voorzien omstreeks 12.00 uur.  Er worden ons daar 12 ronden van 3.3 km voorgeschoteld, wat ideaal is om mee van start te gaan.  Benieuwd wat dat zal geven.

Met mijn ploegleider Rik werden ook de grote lijnen van mijn jaarprogramma uitgestippeld.  Het is de bedoeling om twee meerdaagse rittenwedstrijden af te werken : de Ridley tour in mei en de Ronde van West-Vlaanderen in augustus.  Verder zal ik - mits selectie door de provincie in samenspraak met de ploeg - ook deelnemen aan de topcompetitiewedstrijden.  Voor de overige interclubs hangt een selectie af van de situatie op het moment zelf.  Ruimte genoeg dus om zelf de "kleinere" wedstrijden uit te kiezen.



11-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldegem 11-10-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Aan alles komt een einde.  Vandaag rij ik toch wel met een beetje spijt in het hart mijn laatste wedstrijd als aspirant bij de Koninklijke Brugse Velosport.  Vandaag mogen we misschien wel voor het laatst rijden op eigen gevoel, zonder inmenging van anderen naast het parcours.

Veldegem presenteert een mooi rechthoekig parcours van 1.8 km lang.  Er zijn twee lange, smalle stroken, waar je alles al kunt blokkeren door met drie renners naast elkaar te rijden.  De twee verbindingsstukken zijn dan heel wat breder.  Enkel hier kun je maneuveren van achter naar voor. 

De nazomerzon is volop van de partij.  Zowel in de aankomstzone als langs het parcours is heel wat volk komen opdagen, wat voor gezellige drukte zorgt.  De 51 ingeschreven renners willen blijkbaar allemaal vlug van start gaan.  We staan ruim twintig minuten in de startzone te wachten op het "startschot".  Jonas en ik staan helemaal achteraan in zesde, zevende stelling.  Er wordt in één reeks gereden met een sterke bezetting.  Ondermeer Jonas Rickaert, Miel Houflyn, Benjamin Declercq, Arthur Vanlokeren, Maxime Farazijn en niet te vergeten topsportleerling Niels Vanderaerden zijn van de partij.

De eerste twee ronden worden in een hoog tempo afgemalen.  Het duurt dan ook twee volle ronden vooraleer ik mij van achter naar voor kan werken op het smalle parcours.  Ik had deze week maar één training van een 50-tal km afgewerkt, en dat voel je direct.  De benen voelden eerst niet goed aan, maar dat beterde wel na een aantal ronden.  De wedstrijd wordt volledig gecontroleerd door Niels Vanderaerden. De talrijke demarrages door verschillende renners worden hoofdzakelijk door toedoen van Niels in de kiem gesmoord.  Hij houdt hiermee het peleton samen. 

Mij was het al vlug duidelijk dat demarreren hier vandaag weinig zin had.  Op de lange smalle stroken kun je dit alleen vanop de kop van het peleton.  Niels en Thieme namen hier steevast hun stek in en konden hierdoor direct reageren.  De twee verbindingsstroken waren dan weer te kort om een forcing door te voeren vanuit de achtergrond.  Dan maar de krachten sparen en blijven zitten.

Halfweg wedstrijd krijgt Miel Houfflyn een vrijgeleide.  Niels kent die nog niet goed en reageert daarom niet onmiddellijk.  Jonas en ik spreken af om zelf niet achter Miel aan te gaan.  Hij toonde dit jaar al zo veel mooie dingen dat hij ook wel eens een overwinning op zijn naam mag schrijven.  We proberen dan ook wat afstopwerk te verrichten en zeker niet over te nemen.  Miel houdt het een tweetal ronden alleen uit, maar bouwt niet meer dan een tiental seconden voorsprong op.  Vooral door toedoen van Niels en Thieme, die zich niet laten intimideren, wordt Miel terug gegrepen.

Het peleton is ondertussen uitgedund tot een 35-tal renners.  Het tempo ligt de ganse tijd vrij hoog, zodat er geen demarrages met enige draagkracht meer volgen.  We stevenen af op een massasprint.

Ik ga als 20ste à 25ste de laatste ronde in.  "Shit, het zal niet voor vandaag zijn" schiet er door mijn hoofd.  "Hoe moet ik hier in godsnaam nog opschuiven op dit smalle parcours".  Het is bang afwachten tot aan de voorlaatste bocht.  Ik kom die nog altijd vrij ver achteraan uitgedraaid.  De weg is hier voor zo'n 250 meter drie keer zo breed, wat mij ruimte geeft.  Gestuwd door de adrenaline plaats ik een volwaardige tussenspurt en kan mij op 200 meter tijd in een tweede positie wringen, in het wiel van Niels Vanderaerden.  Ik zit nu ideaal en moet er gewoon voor zorgen dat ik die positie niet meer kwijt raak.  We draaien in die volgorde de slotbocht uit.  Naar de eindmeet is het nu nog een goede 300 meter.    Ik bewaar mijn kalmte en schuif gewoon mee met Niels.  In mijn ooghoeken zie ik de dreiging van Thieme en Jonas, die zelf ook de spurt nog niet aantrekken en niet langszij komen.  Ik sta nu iets steviger op de trappers om mijn positie te bevestigen te hoogte van Niels zijn achterwiel.  Ik zie de pa van Niels staan op zo'n 200 meter voor de eindmeet en voel dat zijn moment daar aankomt.  Hij zet aan, maar ik anticipeer op zijn versnelling en blijf op dezelfde hoogte hangen.  Ik ben nu mooi gelanceerd.  Na 100 meter voel ik dat Niels lichtjes verzwakt.  Ik kom uit zijn wiel en ik ga mij links naast hem zetten.

We sprinten nu naast elkaar op dezelfde hoogte, bijna aan topsnelheid.  De laatste 75 meter gaat het telkens op en af tussen Niels en ikzelf.  We zijn elkaar beslist waard.  Een extra versnelling zit er niet meer in, maar stilvallen doen we allebei ook niet.  Een goed geplaatste eindjump beslist uiteindelijk wie de winnaar wordt van ons twee.  Dat word ikzelf, met een 20-tal centimeter voorsprong op Niels.  De ontlading bij mij is groot, de ontgoocheling bij Niels ook.  Zijn entourage wou bevestiging van de uitslag op de fotofinish, maar het verschil was met het blote oog goed zichtbaar.  Jonas en Thieme waren in ons kielzog gevolgd.  Zij kregen een gedeelde derde plaats toegewezen, zodat we met vier op het podium mochten verschijnen.

Ik geef toe dat het wat mij betreft een beetje een grijze wedstrijd was qua aanvalslust en wedstrijdopbouw, maar ik ga met de bloemen naar huis na een mooie en zuivere eindsprint.  Niels had tijdens de wedstrijd heel wat gaatjes moeten dichtrijden.  Hij werd door een aantal van ons soms in die rol gedwongen.  Ikzelf heb mij vandaag zoveel mogelijk gespaard en voor de verandering ook eens zuiver gerekend op mijn eindsprint.  Dat zal hier mijn geluk geweest zijn zeker ?  In Oostende was Niels mij te vlug af, nu is het omgekeerd.  So what.  Het moet niet altijd vuurwerk zijn.

Na afloop van de wedstrijd zette ik mijn aantal overwinningen van dit seizoen bij de wedstrijdomroeper nog recht tijdens het interview : 11 in de plaats van de aangekondigde 9.  Kwestie van de juiste statistieken bij te houden.

Nu gaan we een periode van een drie, viertal weken rust in waarbij er geen fiets in de buurt komt.  Daarna geleidelijk opbouwen in de vorm van een aantal pistemeetings in de Blaarmeersen.  Vanuit mijn nieuwe ploeg voor volgend jaar - Bodysol Lotto Cycling Team - zal ik ook wel de nodige begeleiding krijgen voor een goede wintervoorbereiding.  Hopelijk beleef ik met hen even mooie tijden als bij de aspiranten, hoewel de verwachtingen sterk naar beneden zullen worden bijgesteld wat de prestaties betreft als eerstejaars nieuweling.




05-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waregem 05-10-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag waren er twee aspirantenkoersen in West-Vlaanderen : Watou en Waregem.  Bij regenweer zouden we naar Waregem gaan, bij droog weer naar Watou.  De reden hiervan is simpel : de slotbocht in Watou is zo al gevaarlijk (net na een afdaling op 150 meter voor de eindmeet).  Bij regenweer is dat gewoon het risico opzoeken. 

Het regende al de hele dag pijpestelen.  Daar ik mijn deel van valpartijen al heb gehad was de keuze rap gemaakt : Waregem.  Mijn keuze was blijkbaar ook de die van vele anderen.  Dat zullen ze in Watou geweten hebben, met een heel magere opkomst van een 11-tal renners tot gevolg.  In Waregem daarentegen gingen we met 42 renners van start op een mooie omloop van 1.5 km lang.

Het tempo zat er van in de eerste ronde al in.  Dat bleef zo gedurende de ganse wedstrijd.  Het was alsof iedereen zich warm probeerde te rijden zonder resultaat.  De ene demarrage volgde de andere op.  Geen enkele droeg echter langer dan een paar honderd meter.  Aan de kop van het peleton waren telkens andere renners te zien.  Iedere ontsnappingspoging werd door het peleton tenietgedaan door collectieve tempoversnellingen, waarbij alles op een lint werd getrokken. Verspreid over de wedstrijd moesten zo een tiental renners de rol lossen.  Ondanks de regen en de wind waren er geen valpartijen.  Iedereen had de neiging om wat meer afstand te houden om zo te kunnen anticiperen op onverwachte maneuvers.  Dat is veel lastiger koersen zo.  De wind heeft vrij spel.  Bovendien zorgen de weersomstandigheden er voor dat je lichaam stilaan gevoelloos wordt.   Op den duur moest ik met mijn hele hand mijn versnellingsapparaat bedienen omdat het met duim en wijsvinger alleen niet meer lukte. 

Halfweg koers moet Maxime Farazijn van wiel wisselen.  Erik Rickaert klaart die klus in een mum van tijd.  Wat Maxime daarna demonstreert was toch wel een sterk staaltje.  In een drie, viertal ronden tijd slaagt hij er in om opnieuw aansluiting te hebben met het peleton, waar hij onmiddellijk weer een voortrekkersrol vervult.  Bij mij is de zin voor initiatief ver te zoeken.  Niet vallen en me laten meedrijven met de bende is mijn hoofddoel vandaag.  Ik probeer een tweetal keer aan de boom te schudden, zonder succes.

We gaan de laatste ronde in met een peleton van een dertigtal renners.  Ikzelf zit op dat moment in zesde,zevende positie maar kan mij op het einde nog naar een tweede stek maneuvreren.  Net voor de slotbocht gaat Jonas Rickaert voluit door en neemt die bocht met aardig wat risico's.  Met mijn vroegere valpartijen in gedachten doe ik het hier een stuk kalmer aan.  Ik draai als tweede de bocht uit, maar heb op dat moment een zestal fietslengtes achterstand op Jonas.  In de aankomstzone gaat het heel lichtjes bergaf.  Bovendien blaast de strakke wind pal in de rug.  In die omstandigheden valt Jonas niet meer stil.  Jonas en ik sprinten wat afgescheiden voor de overwinning.  Op zo'n 250 meter kan ik nog wel vijf fietslengtes goedmaken, maar de zesde is er teveel aan.  Jonas wint verdiend de wedstrijd en kan scoren voor eigen publiek.  Ook eens leuk voor hem.  Maxime wordt nog knap derde, ondanks de zware inspanningen tijdens zijn achtervolging.

Verkleumd van de kou doorlopen we de podiumceremonie.  Daarna rap naar de kleedkamers van de paardenjockeys in de hippodroom in Waregem, waar we ons wat kunnen opwarmen onder een deugddoende douche.

Volgende week trekken we naar Veldegem voor mijn laatste koers als aspirant. Hopelijk kunnen we die in mooi weer afsluiten.



28-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielsbeke 28-09-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag gaan we koersen in het hol van de leeuw.  Ja, in Wielsbeke staan ze met een tientallen langs de kant te roepen naar Jonas Rickaert, die hier zijn supporterslokaal langs het parcours liggen heeft.  Ik mocht hier de bloemen mee naar huis nemen bij zowel de 12-jarige als 13-jarige aspiranten.  Een drie op drie in Wielsbeke zou heel mooi zijn.

In tegenstelling tot de vorige jaren is de rijrichting op het parcours omgekeerd.  Dit maakt het een stuk beter in de aankomstzone, waar de eindmeet nu zo'n 300 meter voorbij de laatste bocht ligt.  Tijd genoeg dus om vanuit tweede, derde, vierde positie nog naar voor te schuiven indien nodig.

Er zijn niet iets teveel inschrijvingen om in één reeks te mogen starten.  In de eerste reeks hadden ze blijkbaar weinig zin om te rijden met een wedstrijdgemiddelde van amper 30 km/u tot gevolg.  Jordy Ganseman wint hier verdiend de massasprint en wordt de voorspelde winnaar.

Ik start in reeks twee met 27 renners voor 19 ronden van 1.8 km.  Zoals meestal wordt er de eerste ronden wat afwachtend gekoerst.  Jonas zal zich hier ongetwijfeld willen tonen.  Bijna instinctief nestel ik mij bij hem in de buurt om tijdig op de te verwachten demarrages te kunnen reageren.  In ronde drie deelt Jonas een eerste speldeprik uit, zonder gevolgen. 

In ronde vijf, net na het uitdraaiien van de gevaarlijkste bocht op het parcours springen Jonas en Miel Pyfferoen weg uit het peleton.  Ik laat ze enkele honderden meter rijden en spring er dan op mijn beurt zelf naar toe.  Hierbij zorg ik ervoor dat niemand uit het peleton in mijn wiel kan springen, zodat ze dezelfde inspanning moeten leveren, willen ze er ook bij blijven.  Ik kom bij Miel en Jonas, ga onmiddellijk in de tegenaanval en kan een bres slaan van een 100-tal meter.  Miel en Jonas worden terug ingelopen.  Op dat moment hapert Jonas met zijn schoen in een wiel, waardoor er een sluiting afbreekt en hij niet meer zo vast in zijn schoen zit.  Een fractie later slaagt Miel Houfflyn erin om op zijn beurt alleen naar me toe te rijden. Ik zie hem komen uit de achtergrond en hou lichtjes in.  Miel Houfflyn is immers een ideale vluchtpartner zonder capsones.  Een taai kereltje en een temporijder van de beste categorie.  We voelen elkaar aan zonder woorden en geven onmiddellijk het beste van onszelf.

Onze samenwerking loont.  We slagen erin om gedurende dertien van de negentien ronden voor een jagend peleton uit te rijden. We krijgen hierbij nooit meer, maar ook niet minder dan tien seconden en blijven de ganse tijd in hun gezichtsveld rijden.  Hierbij tikt de kilometerteller grote delen van het parcours 40 km/u of meer aan. Het peleton is halfweg wedstrijd in twee stukken gebroken.  De dichtste achtervolgers zijn met zeven renners, waarvan drie "Jonge Renners" : Arthur Vanlokeren, Ward Goethals en Maxime Farazijn.  Verder maken ook Jonas Rickaert en Miel Pyfferoen deel uit van deze selecte groep.  Het resterend peleton is ondertussen in de achtergrond verdwenen.

In tegenstelling tot vorige week laat Arthur zich hier wel vaak opmerken vooraan bij het achtervolgingswerk.  Ook zijn ploegmakkers Maxime Farazijn en Ward Goethals doen hun deel van de job, samen met mijn ploegmaat Miel Pyfferoen, die (terecht) van geen afstoppen moet weten.  In de voorlaatste ronde is onze zwanezang ten einde.  We rijden nog slechts een vijftigtal meter voor de achtervolgers uit.  Miel Pyfferoen doet een ultieme poging om naar ons toe te spurten en neemt de zes andere achtervolgers mee in zijn kielzog.  We gaan de laatste ronde in met een compacte groep van negen renners.  Jammer voor Miel Houfflyn, die het nog altijd niet echt van zijn spurt moet hebben.  Bij deze : Chapeau Miel, de uitslag is van ondergeschikt belang aan je prestaties vandaag.

Die laatste ronde maak ik dankbaar gebruik van het gezapiger tempo om zoveel mogelijk terug op adem te komen.  Ik neem nu niet meer over.  Ik draai de slotbocht uit in het wiel van Arthur.  Naar de eindmeet is het nog 300 meter.  We kijken wat naar elkaar en er wordt nog niet onmiddellijk gesprint.  Met nog 200 meter te gaan trekt Jonas de spurt op gang aan de andere kant van de weg.  Ik schiet mij van achter Arthur en sluit aan bij Jonas.  Arthur sluit op zijn beurt aan bij mij.  De laatste 100 meter kan ik er toch nog een ultieme versnelling uitpersen, kan Jonas remonteren en val niet meer stil.  De laatste meters voel ik nog de bedreiging van Arthur langszij, maar ik kan stand houden en haal hier mijn negende overwinning op de weg binnen dit seizoen met een fietslengte voorsprong op Arthur.  Maxime Farazijn wordt derde en Jonas in een geaccidenteerde sprint vierde.  De ontlading is groot na weeral een bewogen wedstrijd vol strijdlust in de voorhoede en de achtergrond.  Ons wedstrijdgemiddelde : 38 km/u, een groot contrast met de eerste reeks.  Een drie op drie in Wielsbeke bij de aspiranten, wie had dat kunnen denken.

In de wagen naar huis ben ik gretig beginnen lezen.  Tegen morgen moet er voor school een verplichte boekbespreking af zijn en ik moest nog een 100-tal bladzijden doorworstelen.  We hoorden ondertussen ook dat Ballan wereldkampioen was geworden.

Nog een "leuk" voorval : op de uitslagenlijst die naar de kranten werd gestuurd, sta ik als tweede vermeld en Arthur als eerste.  Ik meldde de fout bij afgifte van mijn nummer.   "Een plaagstreek" zei WBV-afgevaardigde en bestuurslid bij mijn club Dirk Taloen  "omdat je volgend jaar naar Menen vertrekt". Wat moet je daar nu van denken ?



21-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waardamme 21-09-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag rijden we niet zo ver van huis, in Waardamme.  Ze schotelen ons hier een mooi parcours voor van 3.750 km, met een aankomstzone bergaf op een lange, brede baan.   We mogen hier negen ronden rijden.  In totaal zijn bij de 14-jarigen 64 inschrijvingen, vandaar weer een start in twee reeksen.  Ikzelf zit in reeks 1, samen met ondermeer Thieme Vanruymbeke, Miel Pyfferoen, Miel Houfflyn, Benjamin Declercq en Michael Cools, de winnaar in Dikkebus vorige week en voor mij nog een minder bekende naam.  Het is prachtig koersweer en er staat een licht maar per momenten veraderlijk windje.

Ik had me voorgenomen om niet stil te zitten en resoluut voor de aanval te kiezen.  De eerste ronde wordt in groep afgewerkt.  Kwestie van nog wat op te warmen.  Halfweg ronde twee besloot ik om een eerste bommetje te gooien en ruk mij los van het peleton.  Ik kan een volledige ronde alleen voorop rijden, maar er wordt achter mij volop gejaagd.  Ondermeer mijn ploegmaat Miel Pyfferoen haalt het onderste uit de kan om mij opnieuw bij te benen.  In ronde drie zitten we met een uitgedund peleton terug samen.  Benjamin Declercq weet als geen ander de juiste timing uit te kiezen voor de tegenaanval en hij gaat er alleen vandoor.  We blijven hem in ons gezichtsveld houden, maar er wordt niet onmiddellijk initiatief genomen in het peleton om het gat terug dicht te rijden.  Ikzelf moest nog wat bekomen van mijn inspanning voordien.

Benjamin blijft een kleine ronde alleen voor ons uit rijden en krijgt iets later het gezelschap van Michael Cools, die uit het peleton weg demarreerde.  Er wordt niet onmiddellijk gereageerd en het tweetal bouwt in anderhalve rond tijd een voorsprong uit van maximaal 20 à 25 seconden.

Halfweg wedstrijd is het tijd voor actie.  In de groep van een 25-tal renners nemen er slechts een vijftal renners het initiatief in het achtervolgingswerk : Miel Houfflyn, Miel Pyfferoen, Thieme Vanruymbeke, Laurens Loeters en ikzelf.  De rest - waaronder ook de latere nummers 1 en 2 Arthur Vanlokeren en Jonas Lammens - laten zich gewoon meedrijven.  Zonder individuele acties blijven we echter op een goede 20 seconden hangen van de koplopers.  Dan maar iets anders proberen.

Ik laat mij uitzakken in de buik van het peleton.  Miel Houfflyn rijdt op dat moment naast me.  Ik zoek oogcontact, knik naar hem en demarreer.  Miel springt in mijn wiel en we kunnen gedurende een halve ronde zo'n 50 à 100 meter voorop blijven rijden.  Een vrijgeleide krijgen we niet en we worden terug tot de orde geroepen.  Wat we hiermee wel hadden bereikt is dat de voorsprong van de koplopers wat was geslonken.

Een ronde later zie ik beide koplopers op een lang recht stuk voor mij uit rijden op zo'n 300 à 400 meter.  Ik demarreer opnieuw alleen uit het peleton, met de bedoeling om het gat in één ruk toe te rijden.  Ik kan echter maar een 100-tal meter goedmaken op Benjamin en Michael.  Een kleine halve ronde verder staak ik mijn poging om mij niet helemaal op te blazen.  De twee koplopers vallen niet stil en een gat van 15 seconden alleen dichtrijden is voor mij blijkbaar iets te hoog gegrepen vandaag na de voorbije inspanningen.  Ik rij weer gewoon mijn eigen tempo en laat me inlopen door het peleton.  De voorsprong van de koplopers is ondertussen wel geslonken tot een kleine 10 seconden en blijft verder geleidelijk afnemen.

Met nog één ronde te gaan komen we in de aankomstzone.  De koplopers zien we op 50 meter voor ons rijden.  Plots begint Thieme uit volle kracht te sprinten.  Ik dacht dat hij van plan was om er bij het ingaan van de laatste ronde alleen vandoor te gaan en probeer met alle vezels van mijn lijf het gaatje op Thieme toe te rijden.  Bij het overschrijden van de aankomstlijn heeft Thieme de koplopers te pakken en hij steekt tot ieders verbazing zijn handen omhoog.  Hij had de omroeper voordien iets horen roepen van "laatste ronde", dacht dat het aankomst was en sprintte ten onrechte al voor de overwinning.  Die "laatste ronde" was echter bedoeld voor de gedubbelde renners en er was voor ons nog een ronde te gaan.  Oeps !!!

In die laatste ronde zit hierdoor alles weer samen.  Nu komen Jonas Lammens en Arthur Vanlokeren zich vooraan moeien, fris als ze nog zitten omdat ze zich de ganse wedstrijd niet hadden getoond.  In de aankomstzone gaat het bergaf.  De sprint wordt al een hele tijd voordien ingezet.  Jonas Lammens zit op kop.  Ik neem zijn wiel en kan op 100 meter voor de eindmeet net niet op gelijke hoogte komen met hem.  In de laatste vijftig meter zit er voor mij geen versnelling meer in omdat ik al mij pijlen al had verschoten tijdens de wedstrijd.  Arthur Vanlokeren kan mij en Jonas in de laatste 50 meter nog remonteren en wint de wedstrijd op een toch wel kleurloze manier.  Jonas Lammens wordt tweede en ikzelf derde op een fietslengte van de winnaar.  Op de finishfoto zien we Cedric Vanhoutteghem met de hand voor het gezicht.  Die dacht dan weer dat we nog een ronde langer moesten rijden.

Veel renners en toeschouwers waren het erover eens.  Arthur wint wel de wedstrijd, maar was zeker niet de sterkste renner van het peleton.  Die titel mag voor mij gerust aan Benjamin Declercq worden toegekend.  Zijn aanvalslust zorgt telkens voor vuurwerk en mooie wedstrijden, zeker als daar vanuit de achtergrond gebald op wordt gereageerd.  Hij verdiende meer dan een zevende plaats, maar die tijd komt ongetwijfeld nog.  Ik ben het volledig met Benjamin eens : enkel door aan te vallen wordt je sterker als renner en als persoon.  Voorbeelden daarvan zijn legio bij de nieuwelingen.



14-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortegem-Petegem 14-09-08
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Om 14.00 uur is het verzamelen geblazen bij ons thuis voor een uurtje rijden naar Wortegem-Petegem, waar zowat mijn favoriete parcours ligt van het ganse seizoen.  Wie gaat er mee : mijn nonkel Freddy, nonkel dirk, mijn pa en natuurlijk mijn opa.
Ik kom hier voor het derde jaar op rij.  De vorige twee keren stond ik er op het podium : 1 keer tweede en 1 keer derde.  De verwachtingen zijn dan ook groot, maar druk leg ik mezelf niet op.  We zullen ons beste beentje voorzetten en minstens opnieuw voor een podiumplaats gaan.

Afgelopen week verzette mijn opa heel wat werk om tijdig een "nieuwe" fiets in elkaar te knutselen, daar ik die van mij vorige week in de prak reed na een valpartij is Gistel.  Ik mag voor de rest van het seizoen een reservefiets gebruiken van mijn neef Tommy, die ondertussen belofte is, maar ongeveer even groot is als ik.  We hebben hierdoor gelukkig dezelfde kadermaat.  Bij deze wil ik ook Rik Deleye bedanken voor het alternatieve voorstel dat hij deed aan de telefoon deze week.

In Wortegem-Petegem komt altijd veel volk.  Niet verwonderlijk dat er dan ook in twee reeksen moet worden gereden.  Ikzelf mag in reeks één van start gaan, samen met ondermeer Tiesj Benoot, Jonas Rickaert, Benjamin Declercq, Thieme Vanruymbeke.  We vertrekken met 34 renners voor 11 ronden van 3 km op een parcours met een steile, vrij technische afdaling op smalle wegen, een stukje plat en daarna zeker 1.5 km omhoog op brede provinciebanen.  De aankomst ligt zowat op het hoogste punt, na een zware klim.  De laatste 150 meter gaan dan weer wat naar beneden.

De eerste drie ronden worden in een compacte groep uitgereden.  Er valt weinig te beleven.  Iedereen wacht nog wat af.  Vanaf ronde vier komt er schot in de zaak en zijn er vrij veel tempowisselingen onder impuls van diverse renners.  Hierbij is weer Benjamin Declercq opvallend veel vooraan terug te vinden.  Ook Thieme, Jonas en ikzelf laten niets aan het toeval over en blijven alert.

We zijn iets na halfweg wedstrijd.  De benen voelen uitstekend aan en ik rij op overschot.  Op een vlak stuk van het parcours waag ik mijn kans en spring weg uit het peleton.  Meer dan een kleine 100 meter wordt mijn niet gegeven.  Vooral door toedoen van Jonas wordt ik vlug weer ingerekend.  Door mijn demarrage hebben een zestal renners het peleton moeten lossen, maar dat is het wat.

Ik blijf anderhalve ronde wat rustig zitten om de batterijen op te laden en probeer het met nog drie ronden te gaan nog een keer.  Ditmaal ga ik aan op het lastigste stuk van het parcours op zo'n 450 meter voor de aankomstzone.  Bij het nemen van de afdaling na de aankomst heb ik een kleine afscheiding van een 50-tal meter.  Ik kan die niet uitbouwen, ondanks de hoge snelheid en een grote halve ronde verder wordt ik opnieuw ingerekend door een uitgedund peleton.  Dit was toen wel de snelste ronde van de wedstrijd.  Nog een ronde later gaat Benjamin Declercq in de tegenaanval op hetzelfde lastige stuk.  Ook zijn liedje duurt niet lang en wordt op een kleine halve ronde tijd bijgehaald.

Alles groepeert terug in de laatste ronde en het ziet er weer naar uit dat de wedstrijd op een massasprint zal uitdraaien.  Op zo'n 700 meter voor de eindmeet zit ik in een verloren positie midden het peleton in derde, vierde linie.  Toen schoot er door mijn hoofd "het zal voor vandaag niet zijn".  Hoe dichter bij de finish, hoe nerveuzer het peleton wordt en hoe meer maneuvreerruimte je krijgt.  Op 500 meter voor de eindmeet zie ik plots een gaatje, ik schiet mij er door en zit op dat moment naast Jonas Rickaert op de eerste rij.  Thieme zit aan de andere kant van het peleton, net iets achterop.  Jonas en ik gaan zij aan zij dansend op de trappers de helling op.  Wie trekt de sprint op gang ???  Ik had doelbewust gekozen om zo lang mogelijk op mijn 50 x 20 te rijden, om onmiddellijk te kunnen reageren op een ultieme uitval.

We zitten op 350 meter voor de eindmeet.  Het gaat nog steeds bergop.  Achter mij voel ik het peleton meer en meer wriemelen.  De derailleurs verspringen als een automatisch geweer.  Tijd voor actie.  Ik kan me niet meer inhouden en trek zelf de spurt op gang.  Na vijf trekken zie ik dat Jonas mijn wiel niet kan houden en ik schakel naar mijn 50 x 18.  Thieme, die op dat moment aan de andere kant van de weg zat, reageert iets te laat en ook op hem kan ik vlug een zestal fietslengtes nemen.   Stilvallen doe ik niet in de licht dalende laatste 150 meter.  Zo'n 10 meter voor de eindmeet kijk ik rechts in de ramen van de huizen om polshoogte te nemen van de situatie achter mij.  Ik zie dat mijn voorsprong comfortabel is en laat mij uitbollen.  Tijd genoeg voor de "Usain Bolt" beweging.  Genieten is dat.  Een beetje show mag ook nu en dan.  Thieme stelt zijn tweede plaats veilig.  De derde plaats is voor een Nederlander.  De bloemen zijn ditmaal voor mijn nonkel Dirk, als dank voor de reservefiets.

Ook de tweede reeks eindigt in een massaspurt.  Seppe Verschueren haalt het laken naar zich toe en haalt hiermee in Wortegem een drie op drie bij de aspiranten.  Miel Houfflyn reed een heel knappe wedstrijd en wordt derde.




07-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistel 07-09-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gistel heeft een heel bochtig parcours.  Wanneer je hier voor een kleine afscheiding kunt zorgen, raak je weg wanneer er ook maar een paar seconden getwijfeld wordt achter je.  Vorig jaar slaagden Jonas en ik er in om zo alleen weg te rijden.  Dit jaar ben ik naar hier gekomen met de intentie die weer te proberen.

We starten in één sterk bezette reeks met 48 renners, waaronder twee fransen die vorige week ook in Diksmuide te zien waren.  Bij de start ligt het parcours er droog bij, ondanks het slechte weer vroeger op de dag.

De toon wordt vanaf de eerste meters gezet door beide franse renners.  Ze gaan er keihard tegenaan en het is onmiddellijk harken om hen bij te houden.  Het peleton wordt op een lint getrokken van in de eerste ronde en er melden zich onmiddellijk al een vijftal afvallers.  Tot halfweg wedstrijd keert de rust wat terug in het peleton.  Er wordt stevig doorgefietst, maar aan een gelijkmatig tempo.  Op het bochtige parcours zorg ik ervoor dat ik zelden uit de eerste tien renners koers.

Iets voor halfweg wedstrijd demarreren Maxime en één van de franse renners.  Ze krijgen niet meer dan 100 meter op het peleton.  Een halve ronde verder demarreer ik alleen naar de twee koplopers toe en we proberen met drie een forcing door te voeren.  Het liedje blijft echter niet lang duren.  Seppe, Benjamin en Miel rijden met een pak andere renners in hun wiel het gat op ons terug dicht.

In de tweede wedstrijdhelft zijn er nog wat individuele aanvallen, maar het uitgedunde peleton kan die telkens collectief neutraliseren.  Twee ronden voor het einde plaats Cedric Vanhoutteghem nog een demarrage.  Hij krijgt een 50-tal meter, maar wordt vlug terug ingerekend, samen met zijn metgezel.

Bij het horen van de wedstrijdbel gaan we als gekken de laatste ronde in onder aanvoering van één van de Franse renners.  Halfweg hebben alle favorieten zich vooraan kunnen werken. Het ging hier ondermeer om Miel Pyfferoen, Seppe Verschuere, Arthur Vanlokeren, Benjamin Declerck, de twee franse renners en ikzelf.  Drie bochten voor het einde zitten we vooraan op twee lijnen.  Miel Pyfferoen neemt de bocht met een aantal renners in zijn wiel van buiten naar binnen.  Ikzelf wil mij binnendoor in het gat smijten en ondermeer Seppe gaat met mij mee.  Miel doet echter de deur dicht voor mij.  Ik moet kort overdraaien en in de remmen gaan op een witte lijn op het wegdek.  De lijn lag nat door een regenbui en ik ga onderuit.  De gevolgen waren heftig : de ganse kopgroep gaat mee onderuit en we liggen daar met een zes à zevental renners op een hoop (Miel, Seppe, Arthur, Benjamin, ikzelf en nog een tweetal anderen van wie ik hun naam niet ken).

De spurt voor de overwinning gaat nu tussen renners die zich op het moment van de feiten in de tweede linie bevonden.  Maxime Farazijn haalt verdiend de zege binnen, zijn eerste van het seizoen.  Proficiat Maxime !!  Beide franse renners vervolledigen terecht het podium.

De slachtoffers van de valpartij druppelen iets later binnen.  Niemand blijft liggen.  Ikzelf en Seppe duwen Miel voort naar de aankomstzone omdat hij niet meer kon trappen wegens geblokkeerde ketting.  We maken achter de eindmeet samen een inventaris van de gevolgen.  Bernard Callens komt naar ons toe en feliciteerde ons voor de fair play.  "Ik heb nog zelden zo'n collegialiteit gezien.  Meestal wordt er gescholden dat het een lieve lust is in zo'n situaties."

We gaan met een viertal naar de rode kruispost voor verzorging van de stilaan gebruikelijke schaafwonden.  Daar doen ze echt hun best om ons goed op te lappen, waarvoor dank.

Met mijn fiets is het erger gesteld.  Mijn drinkbushouder is er tijdens de val uitgerukt en het kader is in de lengte gescheurd halfweg de benedenbuis.  Alle stevigheid is zoek en de boel is goed voor de container.  Voor de rest van het seizoen zal ik misschien gebruik mogen maken van een reservefiets van één van mijn koersende neven, die dezelfde kadermaat heeft.  We zien wel.




31-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diksmuide 31-08-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de laatste dag van de vakantie trokken we naar Diksmuide met de intentie mijn overwinning van vorig jaar daar te vernieuwen.  Het weer zat alvast mee en ook in het kopje zat alles op de juiste plaats.  Alleen de benen moesten nog mee willen.  Aan de training deze week zou het alvast niet gelegen hebben.

Er waren 52 inschrijvingen, waardoor de 14-jarigen jammer genoeg in twee reeksen werden opgedeeld.  Ikzelf mocht starten in de eerste reeks voor 25 ronden op een vlak parcours van 1.4 km.  In het verleden was al vaak gebleken dat er in Diksmuide weinig ontsnappingsmogelijkheden zijn.  Er zijn veel stroken waar je lang in het visier van het peleton blijft.  Bovendien rij je op brede banen, waardoor er voldoende uitwijkmogelijkheden zijn voor de initiatiefnemers in de achterhoede.

Was het de (eerste) zomerwarmte of wachtte iedereen de eindsprint af ?  In onze reeks was er alvast zo goed als niets te beleven.  Het povere wedstrijdgemiddelde van 33 km/u is hier de stille getuige van.  Gedurende de wedstrijd werden er enkele speldeprikken uitgedeeld door individuele renners.  Die speldeprikken werden telkens in de kiem gesmoord, meestal onder aanvoering van Maxime Farazijn, die hiermee de bedrijvigste renner was van het peleton.

Met nog een zestal ronden te gaan trok ik dan toch eens aan de bel en plaatste een stevige demarrage.  Ik kreeg drie andere renners mee : Maxime Farazijn, Cedric Vanhoutteghem en Miguel Peiren.  We kunnen echter niet tot een goede samenwerking komen en worden al vlug weer ingerekend door het voltallige peleton.  Dan toch maar de eindsprint afwachten zeker ?  De rest van de wedstrijd liet ik mij gewoon meedrijven met de bende, zij het wel met de nodige aandacht en alert voor uitvallen van de laatste minuut.  De conditie was er om meer te tonen, maar het spookbeeld van de schoolbanken doemde voor mijn ogen.

De aankomstzone is er eentje die mij goed ligt : een lange, brede baan van een slordige 250 meter, rechtdoor tot aan de finish.  Maxime Farazijn plaatst een tussenspurt om als eerste de slotbocht uit de komen, maar ik was hem net iets te vlug af.  Ik ga onmiddellijk op volle snelheid door met een lichte zijwind die in het voordeel blies.  Maxime is de enige die min of meer mijn wiel kan houden, maar ik kan hem afhouden en als eerste de finish overschrijden met een paar fietslengtes voorsprong.  Mijn zevende seizoenzege is een feit.  Ik heb er een volle maand op moeten wachten.  Maxime en ik komen met een lichte afscheiding over de eindmeet.  Op een afstand van 250 meter hadden we een spurtend peleton op zo'n 10 à 15 meter gereden.  Mijn topsnelheid : 57 km/u.

Als winnaar kreeg ik een mooie trofee, een medaille en een mooie bloementuil.  De bloementuil gaf ik mee met mijn nonkel Freddy, die dit seizoen op de meeste van mijn wedstrijden present was.  Zo konden we de vakantie toch in schoonheid eindigen.  Benieuwd wat voor vlees we morgen in de kuip krijgen in het derde middelbaar.



24-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meulebeke 27-08-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na twee weken inactiviteit en positief nieuws over mij knie van de orthopedist gingen we wat onverwacht koersen in Meulebeke.  Meulebeke heeft naar mijn gevoel één van de betere parcours in het aspirantencircuit, met een mooie afstand van 2.1 km en een lange, brede aankomstzone.  Er wordt in twee reeksen gestart, waarbij de samenstelling van de reeksen gewoon op afroep gebeurde op het moment van de inschrijving.  Nooit meegemaakt, maar dit zorgde wel voor een gelijkmatige verdeling van de favorieten over beide reeksen.

Om vier uur gaan we met een 35-tal renners van start onder een bewolkte hemel, maar op een droog wegdek.  Gelukkig maar.  De eerste helft van de wedstrijd wordt er wat afwachtend gekoerst.  Het enige hoogtepunt was een demarrage van Gianni Bossuyt, die echter niet ver droeg.  Iets voor half koers plaats ik ongeveer gelijktijdig met Maxime Farazijn een tempoversnelling op het smalste stuk van het parcours.  We krijgen een 50-tal meter, maar Jonas Rickaert rijdt het gaatje toe met het ganse peleton in zijn wiel.  Een ronde later probeer ik het eens alleen vanop kop van het peleton, ongeveer op dezelfde plaats.  Mijn escapades duren ook niet langer dan een halve ronde, waarna ik door het collectief weer word ingerekend.

Het cruciale moment van de wedstrijd situeert zich een zestal ronden voor het einde.  Jonas Rickaert plaatst een geslaagde demarrage en neemt een 200-tal meter (negen seconden).  Ik laat dit niet begaan en zorg er gedurende een halve ronde voor dat zijn voorsprong niet vergroot.  Op het brede stuk voor de eindmeet, met wind op kop langszij, demarreer ik vanuit het peleton en slaag erin om alleen aansluiting te vinden bij Jonas. Achter ons komt er een tweede afscheiding tussen het drietal Maxime Farazijn, Arthur Vanlokeren, Cedric Vanhoutteghem en de rest van het peleton.

Het is niet de eerste keer dat Jonas en ikzelf er met z'n twee op uit trekken en we werken zoals altijd goed samen tot diep in de finale.  We slagen er uiteindelijk in om een voorsprong van 50 seconden uit te bouwen op het achtervolgend drietal en 1.12 minuten op het peleton.  Bij de aflossingsbeurten voel ik wel dat ik door de kleine twee weken verplichte rust wel wat conditie mis.  Echte recuperatiemomenten komen er niet, ook niet in het wiel van Jonas.

Op zo'n 250 meter voor de eindmeet wil ik de spurt aantrekken.  Het geluk zit me weeral niet mee en bij het omhoogtrekken van mijn rechter trapper schiet ik uit mijn klikpedaal.  Jonas merkt dit op en gaat onmiddellijk zelf voluit door.  Tegen de tijd dat ik weer in mijn klikpedaal zit heeft Jonas een meter of tien voorsprong.  Over een afstand van 150 meter kan ik dit gat grotendeels opnieuw overbruggen, maar aan de eindmeet heeft Jonas toch nog een fietslengte voor.  Hij wint verdiend de wedstrijd.  Sommige kwatongen beweerden achteraf dat ik Jonas heb laten winnen.  Daar is uiteraard niets van aan.  We sprintten zoals alle vorige keren rechttoe rechtaan voor de overwinning.

Wat later kan Arthur Vanlokeren beslag leggen op de derde plaats na winst voor Cedric en Maxime.  Lorenzo Blomme wint de peletonspurt voor de zesde plaats.

Al bij al ben ik de verplichte rustperiode goed doorgekomen, hoewel ik toch wel een beetje basisconditie ben verloren en wat meer op karakter door moest rijden.

De tweede reeks eindigt na en vrij vlugge wedstrijd in een massaspurt.  Miel Pyfferoen zet die achter zijn naam. Benjamin Declercq wordt knap tweede op een wiel na een sterke eindsprint.  Kenny Bouvry vervolledigt het podium.



10-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Kampioenschap Ciney 10-08-08
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor de derde belangrijke afspraak van het seizoen trokken we naar Ciney. Daar het voor ons toch zo'n 200 km rijden was, hadden we een gite gehuurd in Braibant op 4 km van het parcours.  We hadden die van zaterdag 12.00 tot maandag 12.00 ter beschikking, zodat we voor en na de wedstrijd alle tijd hadden om rustig op- en af te bouwen.  Naast mijn ma, mijn pa en mijn zus waren ook mijn nonkel Freddy en mijn opa meegekomen.  Zaterdagnamiddag trokken we al eens met de fiets naar het parcours voor een eerste verkenning.  Niets van te zeggen, met uitzondering van de aankomstzone, waar op 100 meter voor de eindmeet een bocht van 180 graden genomen moest worden.  We zagen ondermeer Jonas, Niels en Otto.  Elk had wel zijn eigen visie over hoe die laatste bocht wel het beste genomen kon worden, maar niets is zo onvoorspelbaar als een wielerwedstrijd.

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt kwamen we pas rond 11.00 uur op de wedstrijd toe. Vroeger was niet nodig, omdat het toch maar een miezerig weertje was in de voormiddag.  Van de familie Blomme mochten we zoals voordien afgesproken weer gebruik maken van hun accommodaties.  Conny zorgde weer voor een goede warme maaltijd na de tijdrit, waarvoor dank.

Mijn starttijd voor de tijdrit was 13.11.  Deze keer nam ik wel ruim de tijd om goed warm te rijden op de rollen.  Ik ga zonder enige stress van start en geef al wat er in me zit.  Tijdens de tijdrit kan ik me niet op een foutje betrappen en kan juist doseren.  Ik klok af op 6:23:88, voorlopig een derde tijd na die van Miel Pyfferoen en Kevin Rasschaert. De vier grootste kanshebbers voor eremetaal gingen echter nog na mij van start.  Uiteindelijk blijk ik op een zesde stek te belanden, één plaats beter dan op het BK van vorig jaar.  Ik rij 6,95 seconden trager dan de winnaar Dylan Jaspers, die zijn rol als topfavoriet waarmaakt.  Het podium voor de tijdrit was zoals velen hadden voorspeld : Dylan Jaspers op 1, Saimen Delaeter op 2 en Niels Vanderaerden op 3.  De verrassing van de dag kwam toch wel van Miel Pyfferoen, die met zijn 6:20:83 een vierde tijd neerzet op een parcours dat volgens velen toch niet op zijn lijf geschreven is.  Die tijdrithelm zal er wel voor een paar seconden hebben tussengezeten denk ik.

Voor de wegrit was het wachten tot 17.00 uur.  Om 16.30 draaien Lorenzo en ik al wat rond in de startzone.  We besloten toch nog eens het parcours volledig te rijden, maar komen hierdoor als laatsten bij de verzetcontrole toe, tot ergernis van onze pa's.  Ik heb het nadien nog wel een paar keer mogen horen, misschien wel terecht.  Op de koop toe stelt Lorenzo 3 minuten voor de start vast dat hij achteraan lek staat.  Lieven (de pa van Otto) is direct bereid om een reserve-achterwiel af te staan, zodat Lorenzo samen met de 49 anderen toch stipt om 17.00 uur van start kan gaan.  Op een halve ronde tijd kan ik mij van achteraan naar vooraan werken in het peleton.  Ik slaag erin om mij gedurende de ganse wedstrijd binnen de eerste tien renners te positioneren en zo vrij controlerend te rijden.

Het is Miel Pyfferoen die traditioneel opent met een demarrage.  Die houdt echter niet lang stand. Iets later sleurt een renner van Balen BC aan de kop, maar meer dan een 20-tal meter bewegingsruimte krijgt hij niet.  Er wordt aardig doorgefietst en we gaan enkele hellingen op tegen 35 km/u.  Een viertal renners houden het hierdoor na drie ronden voor bekeken en rijden op hun eigen tempo verder.

Halfweg koers demarreert Otto Vergaerde op een lang recht stuk vals plat, weg van het publiek.  Er komt niet onmiddellijk reactie en hij neemt al vlug een 15 à 20-tal seconden.  Dit blijft zo een tweetal ronden aanhouden.  Er volgen vanuit het peleton meerdere aanvallen, die telkens op niets uitdraaien.  Ik zie Thieme aangaan, ga onmiddellijk mee en plaats een tegendemarrage. Gedurende iets minder dan een halve ronde kan ik zo'n 40 meter voor het peleton uitrijden en kan de kloof met Otto dichten tot op een 10-tal meter.  Alles komt opnieuw samen en dat blijft zo voor anderhalve ronde.  Op twee ronden voor het einde kan Jonas Lammens in zijn eentje voor een afscheiding zorgen.  Ook hij kan tot maximaal 15 seconden voorsprong uitbouwen, maar wordt nog voor het ingaan van de laatste ronde terug ingerekend.

De wielwissel van bij de start bleek voor Lorenzo geen goede keuze.  Een Campagnolo 9 speed en een Shimano 10 speed gaan niet hand in hand.  Dat heeft hij duidelijk gemerkt.  Halfweg koers moest hij moegestreden en wat gefrustreerd door materiaalpech de rol lossen, maar hij reed wel zijn wedstrijd uit.

We gaan de laatste ronde in met een groep van een 35-tal renners.  Er wordt al positie gezocht van op 700 à 800 meter voor de eindmeet, met nog twee bochten te gaan.  Zo'n 600 meter voor de eindmeet is er achter mij al een eerste valpartij, waar ik niet meer over kan vertellen.  Ondermeer Kevin Rasschaert is hierbij betrokken, maar kan wel nog zijn koers beëindigen.  Op 3 à 400 meter voor de eindmeet is het opnieuw prijs.  Op dat moment zit ik goed geplaatst in zesde, zevende positie en ben nog mooi aan het opschuiven.  Plots nemen twee renners voor me, ik zal geen namen noemen, mij op een ondoordachte en onverantwoorde manier in de schaar en voor een derde keer op rij maak ik op een onzachte manier kennis met de beton.  Weg, reële kans op een mooie ereplaats.  Eén van de twee renners is in het peleton gekend als een gevaarlijk rijdend iemand, maar je kiest er niet voor om diep in de finale net achter die aan te rijden.  Samen met mij gaan nog drie andere renners tegen de vlakte, waaronder Joachim Vanreyten en Loic Penserini.  Ik kan onmiddellijk weer rechtstaan, loop naar mijn fiets die tien meter verder lag en vervolg mijn weg.  Ondertussen was wel al het halve peleton gepasseerd.

Wat ik in de laatste bocht zag, hield ik niet voor mogelijk.  Terwijl ik binnendoor mijn weg vervolgde zag ik een vijftal renners op de grond liggen, waaronder Saimen De Laeter, Niels Vanderaerden en Maxime Farazijn. Later bleek dat ook Thieme was gevallen, maar die was direct verder gereden.  Seppe Verschuere en nog enkele anderen hadden daar gewoon voet aan de grond moeten zetten in volle finale.  De gevolgen voor Saimen waren het ergst : gebroken sleutelbeen en enkele ernstige kneuzingen.

Otto Vergaerde, die voor mijn val nog een vijftal renners achter mij zat,  kon zich het vlugst doorheen die ganse tumult werken.  Hij wint overtuigend de eindsprint voor Wouter Leten en James Baeyens. Proficiat Otto, dit alles doet niets af aan je mooie prestatie !!

Van de 50 deelnemers halen er door die drie valpartijen 5 de eindmeet niet. Wie de uitslag zal raadplegen zonder erbij te zijn geweest zal zich wel wat vragen stellen. Het feit dat ik nog als 29ste sta geklasseerd na alles zegt volgens mij genoeg.

Mijn pa had dit alles van dichtbij zien gebeuren en kon door de hectische finale geen foto's nemen van de finish.

Veel zin om de podiumceremonie bij te wonen had ik niet.  Daarvoor was de sfeer wat te bedrukt.  Nog wat napraten met Naomi (die met brons naar huis gaat !), Lorenzo en de familie van Thieme en we reden terug naar de gite, waar mijn ma ondertussen voor een warme maaltijd had gezorgd.  De maandagvoormiddag kwam de eigenares van de gite (verpleegster op rust) vragen hoe het geweest was.  Ze zag mijn wonden aan kin, armen en benen en was zo goed om mij op een wat alternatieve manier te verzorgen.  Haar hobby was al jarenlang homeopatie.  Met een mengel van essentiële oliën, lavendel en geranium maakte ze mijn wonden schoon.  De dag nadien bleek dit wonderbaarlijk goed zijn werk te doen.




03-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruddervoorde 03-08-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit weekend waren er twee koersen in West-Vlaanderen : Egem en Ruddervoorde.  Bovendien gaat gans WON traditioneel naar Chaumont-Gistoux, waardoor er niet zoveel renners werden verwacht in Ruddervoorde.
De ouders van een Davy Verstraete, een collega van mijn pa, wonen op 500 meter van het parcours in de Vrijgeweidestraat.  Ze hadden voordien al gezegd dat ik me bij hen thuis mocht kleden en wassen, wat we dan ook deden.  Bij deze bedankt voor de gastvrijheid, de drankjes na de wedstrijd en de aangename babbel.

Ook mijn tante, nonkel en twee neefjes waren zoals beloofd afgezakt naar Ruddervoorde met de fiets.  Die hadden op hun beurt een tiental familieleden opgetrommeld.  Samen met mijn opa en oma, nog twee andere nonkels, enkele collega's van mij pa enz. dikte het supportersaantal aan tot een 25-tal mensen, wat veel is volgens mijn normale doen.  Dat vermeerdert precies met de jaren.

We gaan om 16.30 uur van start met 37 renners op een droog parcours, ondanks andere weersvoorspellingen.  De meisjes worden na een halve ronde gegrepen.  Het eerste kwart van de wedstrijd wordt wat afwachtend gekoerst zonder dat er veel gebeurde.  Alles blijft dan ook samen, op een paar enkelingen na.

Na een ronde of zes vindt Miel dat het genoeg is geweest en schudt een keer aan de boom.  We kunnen met een viertal renners een tijdje voorop blijven, maar worden vlug weer ingerekend.  Een ronde later gaat Jens Couckuyt in de aanval.  Ik sluit bij hem aan met nog twee renners bij mij.  Ook nu blijven we een kleine halve ronde voorop met z'n vieren, maar het draait niet echt goed rond.  Het peleton is ondertussen toch al wat uiteengevallen.
De definitieve breuk komt er ongeveer halfweg wedstrijd.  Jens Couckuyt gaat aan, ik ga mee, samen met Miel Pyfferoen, Cedric Vanhoutteghem, Jules Borra en Thomas Smans.  We blijven een ronde of twee op een 10-tal seconden rijden, maar slagen er dan in om de voorsprong geleidelijk aan uit te bouwen tot 1 minuut.  In deze kopgroep wordt het meeste werk opgeknapt door Jens, Miel en ikzelf.  Onder ons worden geen nieuwe ontsnappingspogingen meer ondernomen, waardoor het ernaar uitziet dat we met z'n zessen de eindspurt zullen inzetten.

Bij het ingaan van de laatste ronde wordt een groepje renners gedubbeld in de aankomstzone, die sprinten voor de ereplaatsen.  Jens Couckuyt profiteert slim van het gewar om mee te spurten met die mannen en zo ongemerkt een voorsprong uit te bouwen van een 200-tal meter.  Niemand van ons had het direct door, maar we kregen de info mee vanop de kant van de weg.  Ik word eerst wat gehinderd door de gedubbelde renners maar zet dan onmiddellijk de achtervolging in.  Ter hoogte van de voorlaatste bocht, zo'n 600 meter voor de eindmeet kom ik als eerste terug bij Jens.  Miel Pyfferoen had een klein gaatje moeten laten.  Op dat moment zei mijn verstand "doorgaan", maar de benen wilden niet meer mee en schreeuwen om een beetje recuperatie. Uiteindelijk komen we met z'n zessen weer samen. 

In de voorbereiding op de sprint slaat het noodlot opnieuw bijna toe bij mij.  Cedric hapert door een onoplettendheid aan mijn versnellingsapparaat achteraan en valt.  Ik kan mij rechthouden en wil de sprint aantrekken in het wiel van Miel.  Op dat moment voel ik dat er iets hapert aan mijn versnellingen.  Door de aanrijding van Cedric was mijn achterderailleur ontregelt en versprong mijn ketting de hele tijd tussen mijn twee kleinste tanden achteraan.  Hiermee uit het zadel komen en macht zetten was te gevaarlijk.  Ik bleef zitten en probeerde al hortend en stotend het wiel van Miel te houden, wat niet meer lukte.  Miel komt als eerste over de eindmeet en kan hier na drie jaar eindelijk zijn thuiswedstrijd winnen, tot groot plezier van alle omwoners.  Zo te horen zal dit uitbundig gevierd worden door de "Pyfs", afdokken Linda !  Ikzelf word nog tweede en kan Jens Couckuyt nog net afhouden.

Na een "wandeling" met Naomi en een babbel bij de familie Verstraete ga ik vlug naar huis om wat te eten en de dag af te sluiten in het voetbalstadion van Club Brugge.  Daar zijn we met een twintigtal kameraden uit de wijk gaan kijken naar de Brugse Metten, waarin Brugge het opnam tegen Rijsel en won met 4-1.



26-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Andries Brugge 26-07-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mijn lievelingswedstrijd op mijn favoriete parcours wordt dit jaar op een zaterdag georganiseerd.  De bedoeling is wat meer volk te trekken omdat op zondag het BK voor nieuwelingen en dames jeugd plaatsheeft in Hooglede.  Raar, maar de organisatoren (Brugse Velosport) slagen niet echt in hun opzet.  De opkomst is vrij mager.  Niet zoveel toeschouwers en in alle leeftijdscategorieën wordt in één reeks gestart.

Omdat het voor mij bijna letterlijk een thuiswedstrijd is, kwamen heel wat mensen afzakken die anders niet echt de koers volgen.  Aan supporters ontbrak het mij alvast niet.  Aan iedereen : een dikke merci om jullie hart uit jullie lijf te schreeuwen.  't heeft geholpen en veel deugd gedaan.

Nochtans was mijn deelname kantje boordje.  Door mijn valpartijen op het VK van afgelopen maandag zat ik nog met twee grote open schaafwonden op mijn achterwerk.  Trainen zat er deze week weer niet in, enkel vrijdag kon ik een 40-tal km losrijden.  Mijn pa had liever gehad dat ik niet reed, maar toch bleef ik aandringen.  Twee gelpads (second skin) op mijn kont, en we stonden toch aan de start, weliswaar met bijgestelde verwachtingen.

Met deelnemers als Jonas Rickaert, Jonas Lammens, Miel Pyfferoen, Maxime Farazijn kregen we toch een sterke bezetting in het 45 man tellende peleton.

Er wordt onmiddellijk loeihard van start gegaan.  Miel Pyfferoen laat gedurende twee ronden alle PK's los, waardoor het onmiddellijk harken wordt om erbij te kunnen blijven.  Er moeten al een achttal renners de rol lossen.  De kalme momenten zijn zeldzaam in de wedstrijd.  Wanneer die er al een keer zijn, dan maakt Jonas Rickaert er handig gebruik van om in zijn eentje een aanval op te zetten.  Hij is opnieuw de renner met de meeste aanvalslust in het ganse peleton.  Tot zes keer toe moeten we hem - al dan niet met vereende krachten, maar dat laat ik in het midden - terughalen.

Rond half wedstrijd is er een valpartij, waar ik dit keer gelukkig aan kan ontsnappen.  Ondermeer Evy Roelen gaat tegen de vlakte en moet een ronde wachten om weer aan te pikken.  We zitten nu nog met een omvangrijke kopgroep van een 20-tal renners.  Alle favorieten zijn mee.  Achter ons is alles verbrokkeld.

Nu moet ik de tol betalen van het trainingstekort van de afgelopen twee weken.  Bij een nieuwe tempoversnelling van Jonas zit ik volledig op mijn tandvlees en moet alles uit mijn kas halen om hem opnieuw te kunnen bijbenen. Gelukkig reden de gasten van Jonge Renners Roeselare collectief het gat opnieuw dicht onder aanvoering van Maxime Farazijn.  Ik kan nu wat profiteren van enkele rustige momenten om te herbronnen in de buik van het peleton.  Dit blijft zo voor enkele ronden.

Vorig jaar kon Joren Ingelbrecht hier alleen wegrijden voor een ronde of twee.  Nu probeert hij het opnieuw, maar wordt vlug ingerekend.  Jonas rijdt naar hem toe en zegt hem "Kom, we zijn weg".  Hij antwoordt hier op, flegmatiek zoals hij is : "'t is goed, maar niet te rap hé".  De rest van de wedstrijd moet ik mij beperken tot het helpen parreren van enkele aanvallen, meer zat er niet meer in, wou ik nog meedraaien in de eindsprint.

Op drie ronden voor het einde probeert Jonas nog een met een ultieme poging om de spurt te ontwijken, zonder succes.  We gaan de laatste ronde in met een 20-tal renners.  Ikzelf zit in vierde stelling en dat blijft zo tot bij het indraaien van de laatste "rechte" lijn.  Ik weet dat het van aan het kruidenierswinkeltje nog zo'n 250 meter is naar de eindmeet.  Er staat een lichte rugwind.  Ik zet de sprint in ter hoogte van het winkeltje, zit onmiddellijk op kop aan de binnenkant van de bocht en blijf volop doorgaan op karakter.  Twintig meter voor de eindmeet pers ik er nog een ultieme versnelling uit onder aanmoediging van de opgedaagde supporters en kan met een fietslengte voorsprong op Maxime Farazijn voor de zesde keer dit seizoen het zegegebaar maken in een wegrit. 

Dat het een snelle, geanimeerde wedstrijd was, blijkt uit het wedstrijdgemiddelde : 38,7 km/u.  Aardig gefietst voor een bende aspiranten zou ik zeggen.

Vorig jaar was dit hier mijn eerste overwinning van het seizoen en meteen het mooiste moment van het jaar.   Ook nu zal dit wel het mooiste moment benaderen, alleen al voor de sfeer.  Ik wil iedereen die is komen kijken van harte bedanken voor de steun en de aanmoedigingen.  't was de laatste keer dat ik hier als aspirant mocht fietsen en we hebben het tegen alle verwachtingen in in schoonheid mogen afsluiten.  Mooi toch hoe zwarte momenten en zonnige momenten zich in één week tijd kunnen opvolgen.




21-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams Kampioenschap Boortmeerbeek 21-07-2008
Over het Kampioenschap van Vlaanderen in Boortmeerbeek kunnen we kort zijn : eentje om zo vlug mogelijk te vergeten.  De organisatoren hadden het weer niet mee.  Zowel de tijdrit als de wegrit moesten wij als 14-jarige aspiranten in de regen afwerken, wat tot gevaarlijke toestanden leidde.

Op de heenreis naar Boortmeerbeek werden we opgebeld door Koen Blomme, de pa van Lorenzo.  Hij was al de dag voordien toegekomen en had een plekje voor ons gereserveerd op de parking midden in het parcours.  Dit was zowat het enige positieve aan de ganse dag.  Door de ma van Lorenzo werd ik ongevraagd in de watten gelegd : lekker warm in de caravan, wat gezelschapspelletjes spelen met Lorenzo en Thibault om de tijd te doden, na de tijdrit kreeg ik een warme maaltijd voorgeschoteld (kip met rijst), terwijl ik ook mijn eigen eten meehad, ik mocht mij wassen en kleden in de caravan, na de wegrit werd ik door Lorenzo's ma beter verzorgd dan het rode kruis.  Kortom, der zijn nog goede mensen op deze wereldbol ook en dat mag eens in de "blommetjes" worden gezet, wat anderen er ook van denken.

Door het slechte weer verliep de voorbereiding voor de tijdrit wat chaotisch.  Geen opwarmingsrondjes meer rijden, maar vlug een vijftal minuutjes op de rollen en hop naar de verzetcontrole.  Daar nog een tiental minuten staan verkleumen vooraleer van start te gaan was ook wel niet ideaal.  Op het gevaarlijk gladde parcours kan ik zeker - op gevaar van uitglijden - niet voluit doorgaan, vooral in de bochten niet.  Dit mag echter niet echt een excuus zijn omdat de weersomstandigheden voor alle 14-jarigen dezelfde waren.  Na afloop bleek dat ik een zevende tijd neerzette op de vijftig deelnemers, al bij al een schappelijk resultaat.  Jaspers Dylan doet zijn favorietenrol alle eer aan en gaat met het goud lopen, voor Saimen en Otto.  Proficiat Dylan !

Voor de wegrit is het lang wachten tot 17.00 uur.  De regen blijft een spelbreker, waardoor we de wedstrijden in de andere reeksen niet echt goed volgen.  Wat wel aan ons oren kwam, waren de vele valpartijen.  Dat beloofde.  Iedereen zat met de schrik op het lijf, terecht zou blijken in mijn geval.

Ik start de wegrit in het laatste derde van het peleton, maar kan mij in één ronde tijd naar voor werken.  Die eerste ronde wordt er loeihard doorgetrokken, door ondermeer Jaspers Dylan.  Hierdoor komt er op het smalle stuk van het parcours wat meer ruimte vrij, wat bewegingsmogelijkheden biedt.
In ronde twee heb ik voor de eerst keer prijs.  Jonas Lammens gaat voor mij onderuit, ik kan hem niet meer ontwijken en ga eveneens tegen de vlakte, samen met Miel Pyfferoen.  Miel kan direct weer aansluiten, ikzelf moet eerst nog mijn ketting opleggen maar kan de achtervolging inzetten met een 300 à 400-tal meter achterstand op het peleton.  Jonas Lammens zal uiteindelijk 50 seconden moeten goedmaken, waar hij niet meer in zal slagen.

Op één ronde tijd krijg ik opnieuw aansluiting bij het peleton.  Weer vooraan raken is echter een ander paar mouwen.  Op de smalle stroken werd alles opgehouden van zodra je met drie naast elkaar fietst, waardoor hier geen opschuiven aan was.  De breedste strook was die voor en na de aankomstzone.  Hier werd dan weer gekoerst, waardoor het ook hier niet evident was om naar voor te komen. Uiteindelijk duurt het acht ronden vooraleer ik mijn plaats vooraan weer kon innemen.

De laatste ronde ga ik in rond de tiende positie en kan die behouden tot net voor de slotbocht.  Bij het indraaien van die bocht verliest een renner van Balen BC die rechts van mij zat de controle over zijn fiets,  gaat neer op het natte wegdek en sleurt mij mee in zijn val.  Op dat moment zat het Vlaams Kampioenschap er op voor mij.  Weg kans op een mooi klassement.  Ik ga wel nog zwaar gehavend tevoet de eindmeet over op zowat één minuut na het peleton en beëindig zo nog mijn wedstrijd.  't was een waar slagveld voor de West-Vlamingen.  Zowel Miel Pyfferoen, Maxime Farazijn, Arthur Vanlokeren als ikzelf betrokken bij een of meer valpartijen in dezelfde wedstrijd.  Nog nooit eerder vertoond.

In de spurt is het millimeterwerk tussen de limburgers Joachim Vanreyten en Niels Vanderaerden.  De overwinning wordt toegekend aan Joachim, voor Niels en Saimen.

Bij gebrek aan een vaste rode kruis post (onbegrijpelijk toch op een Vlaams Kampioenschap), werden we met een zestal renners verzorgd in de ambulance aan de aankomstzone.  Jonas Lammens werd hierbij wandelen gestuurd omdat er geen plaats meer was binnen.  Ondertussen ging links van ons onder een druilerig weer de podiumceremonie door.  Niet alle podia waren compleet, door valpartijen in andere reeksen met ernstiger gevolgen.

Na verzorging vlug wassen in de caravan van Lorenzo, kleren aan en zo vlug mogelijk naar huis om de wonden te likken en hopelijk voldoende hersteld te zijn om zaterdag e.k. in de voortuin van mijn opa een koers te rijden in Sint-Andries. 't zal zeker niet in optimale omstandigheden zijn, maar ja ...



19-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostende 19-07-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een beetje buiten mijn verwachtingen na mijn val in Oostkamp vorig weekend kan ik dank zij de goede zorgen van de huisdokter toch van start gaan in Oostende.  De twee vorige seizoenen kon ik hier niet van start gaan omdat dit telkens de dag voor het VK stond geprogrammeerd.  Nu zat er een dag tussen en waagden we onze kans.

Oostende heeft een mooi parcours in een apart decor tussen de vaargeul en Ford Napoleon/Earth Explorer.  Brede, goedlopende banen van in totaal 1.7 km lang met een kleine kasseistrook voor de slotbocht naar de finish toe.  Door de goed gekozen wedstrijddatum hebben ze hier voor het eerst twee reeksen bij de 14-jarigen.

De eerste reeks wordt gewonnen door een brabander Joos Jitse, na een solovlucht van een kleine 20 km.

De sterkste bezetting komt voor in reeks twee, met ondermeer Jonas Rickaert, Miel Houfflyn, Niels Vanderaerden, Maxime Farazijn, enz.  Niels Vanderaerden kwam vanuit het verre Tongeren eens polshoogte nemen in West-Vlaanderen in functie van het Vlaams Kampioenschap.  Voor de wedstrijd warmden we samen op, een goede gelegenheid om ook eens renners van de andere kant van het land eens beter te leren kennen.

De grootste spelbreker (of bondgenoot - 't is maar hoe je het bekijkt) was de strakke zeewind, die op de kaaimuur langs de vaargeul pal op kop blies en in het stuk naar de aankomst een extra duw in de rug gaf, wat de snelheden uiteraard ten goede kwam.  Na een ronde of negen plaatste Niels zowat zijn enige aanval in de wedstrijd, maar hij werd al vlug gecounterd. Halfweg koers kwam er een tempoversnelling vooraan, waardoor we met z'n negenen voor een afscheiding konden zorgen en een steeds grotere voorsprong uitbouwden op een verbrokkeld peleton.  Alle toppers tekenen present in deze kopgroep.  Hierin is Jonas Rickaert de meest bedrijvige renner.  Hij probeert tot zes keer toe een demarrage op poten te zetten, maar hij wordt telkens gecounterd.  Niels houdt het bij het controleren van de wedstrijd, wat we hem ook zoveel mogelijk lieten doen.  Maxime Farazijn toont zich terug en schut een paar keer aan de boom, zonder resultaat.

We gaan de laatste ronde in met z'n negenen.  Ik had mezelf voorgenomen om de slotbocht als eerste uit te draaien en dan voor 250 meter volle gas te geven omdat er op die strook toch een felle rugwind stond, waardoor je niet stil kon vallen.  Niels was mij echter voor en hij draait met een fietslengte voorsprong de laatste rechte lijn in van op de kasseistrook.  Wat ik vreesde, gebeurde ook.  Binnen de 50 meter zitten we allemaal op onze maximale snelheid met de hulp van de rugwind uit het zeegat en de posities veranderen niet meer.  Op mijn kilometerteller komt 58,7 km/u te staan, wat toch wel het maximum is voor mij op een 50 x 18.  Niels remonteren zit er niet meer in en ik kom na hem als tweede over de eindmeet.  Een meter of acht achter ons passeert Maxime Farazijn als derde de finish.  Jonas Rickaert wordt vierde, maar verdiende beter.

In de tweede reeks rijden is qua ambiance vaak een stuk minder omdat veel toeschouwers al naar huis vertrokken zijn.  Dit was hier niet anders.  Tijdens de podiumceremonie stonden er welgeteld nog acht à tien mensen te kijken.  Het applaus was dan ook magertjes.  Maar ja, een tweede plaats is een tweede plaats.  Met of zonder publiek, dat maakt niet uit.

Nadien nog een toffe babbel gehad met de pa van Niels.  Geweldig, dat Limburgs accent.

Zo, maandag 21/07 het Vlaams Kampioenschap.  Dat wordt andere koek, maar we zien wel wat er uit de bus komt. Als we ons maar amuseren.



14-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostkamp Stuivenberge 13-07-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor de eerste wedstrijd na het PK gaan we naar Oostkamp.  De temperatuur bedraagt een aangename 22 graden en er staat een matig windje, die we op het lange stuk dat evenwijdig loopt met de aankomstzone op kop hebben.  Ik start zoals meestal dit seizoen in reeks twee.  Het is dus wachten tot een uur of vijf vooraleer we van start kunnen gaan.  Ik vul mijn tijd in het aangename gezelschap van ondermeer Jonas Rickaert, Miel Houfflyn en Damon Maes.  Reeks 1 eindigt op een peletonspurt die overtuigend wordt gewonnen door Jonas Lammens.

In mijn reeks gebeurt er de eerste wedstrijdhelft niet zoveel.  Enkele individuele acties van ondermeer Jonas Rickaert, Miel Pyfferoen en ikzelf worden in de kiem gesmoord.  Dan maar wat afwachten in de buik van het peleton dat gedurende een vijftal ronden aan een wandelgangetje vooruitgaat.

In ronde twaalf zie ik mijn kans en ga voluit door net voor de laatste bocht voor de aankomstzone.  Ik kan een kleine voorsprong van maximaal 200 meter opbouwen en blijf gedurende een kleine twee ronden alleen voorop.  Het peleton blijft echter jagen en valt niet stil.  Jonas Rickaert, Miel Houfflyn en één van Jonge Renners Roeselare kunnen zich goed organiseren en rijden het gat terug dicht op mij.  We kunnen elkaar onmiddellijk vinden en blijven een stevig tempo aanhouden.  We blijven een rondje met z'n vieren circuleren, maar iets later moet de "Jonge Renner Roeselare" eraf.

Onze voorsprong op een achtervolgend groepje met ondermeer Miel Pyfferoen en Artur Vanlokeren, die zijn eerste wedstrijd fietst na vijf weken herstel van een teenbreuk, blijft toenemen van 19 seconden tot maximaal 1 minuut.  Arthur kan hier niet op zoveel bijstand rekenen in zijn achtervolgingswerk.

Een ronde of vijf voor de finish spraken Jonas en ik af om zonder tactische spelletjes verder te blijven fietsen en het "ploegenspel" met Miel en Jonas niet te spelen maar rechttoe rechtaan te spurten voor onze plaatsen.  In ruil daarvoor beloofde ik optimaal te blijven meewerken tot diep in de finale.  Had hij dit wel moeten doen, dan hield ik de benen stil en zat de kans er misschien in dat we opnieuw werden ingelopen.
Zo gezegd, zo gedaan : de samenwerking vooraan blijft optimaal tussen ons drieën tot in de laatste ronde.

De aankomstzone in Oostkamp ligt mij niet echt met al dat bochtenwerk.  Ik was van plan om de laatste bocht voor de aankomst als eerste uit te draaien.  Derdig meter voor die bocht zit ik op kop van ons drietal.  Ik zie Jonas in de schaduw achter mij demarreren en ga onmiddellijk mee.  Ik draai de bocht uit ter hoogte van de bracket van Jonas aan de binnenkant. Door de hoge snelheid (raming : een kleine 40 m/u) en het feit dat ik aan de binnenkant zit en geen uitwijkmogelijkheid heb naar buiten toe, zie ik mij genoodzaakt om kort aan het stuur te draaien.  Dit wordt mij fataal en ik ga tegen de vlakte.  Ook Miel Houfflyn maakt kennis met het beton.  Jonas kan zijn weg verder zetten, komt alleen over de eindmeet en wint de wedstrijd.  Miel en ikzelf wisten op dat moment niet hoeveel voorsprong we hadden op het peleton.  We nemen allebei zonder aarzelen onze fiets terug op en zetten onze weg verder tot over de eindmeet.  Ikzelf eindig nog tweede, Miel derde.  Miel Pyfferoen wint een half minuutje later de peletonspurt voor de vierde plaats en Arthur Vanlokeren wordt knap vijfde.

Eerst dacht ik alleen enkele schaafwonden te hebben aan het onderbeen en de onderarm.  Op weg naar de rode kruis post bleek dan toch dat mijn pistepak was gescheurd en dat het vel van de rechterkant van mijn bovenbil aan de beton is blijven hangen.  Miel Houfflyn en ik worden goed verzorgd in de rode kruis post.  Onze pa's hadden daar ook een aangename babbel.  Eén troost : Evans valt op 13 juli ook in de tour, verbrandt letterlijk zijn gat maar staat 's anderendaags in het geel op het podium.  Mij zal het wel wat minder goed varen, want de dag na de koers kan ik niet op een stoel of in een zetel zitten, laat staan gaan fietsen.  De voorbereiding voor het Vlaams Kampioenschap in Boortmeerbeek op maandag 21 juli ziet er niet al te rooskleurig uit, maar we zien wel.  Koersen en vallen gaan dikwijls hand in hand.  Het voornaamste is dat er zowel bij Miel als ikzelf geen breuken werden vastgesteld.




07-07-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provinciaal Kampioenschap Sint-Pieters 06-07-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag hebben we in Sint-Pieters de eerste van de drie grote afspraken dit seizoen : het Provinciaal Kampioenschap tegen de tijd en op de weg.  Omdat het parcours niet ver van ons huis ligt, zijn mijn pa en ik afgelopen vrijdagavond in alle rust eens een uurtje op verkenning geweest om zo wat de ideale lijnen uit te stippelen op het toch wel bochtig parcours van 2.5 km lang.  Blijkbaar heeft die voorbereiding toch zijn vruchten afgeworpen, zo zal later blijken.

Bij de 14-jarigen passeerden er een 70-tal renners de inschrijvingstafel.  De startvolgorde van de tijdrit werd alfabetisch bepaald.  Hierdoor moest ik mijn tijdrit afmalen voor de andere favorieten.  De besttijd van mijn voorgangers bedroeg tot nu toe 3.44.  Een kwartiertje voor de start nog wat losrijden op de rollen ter plaatse en dan naar de afgevaardigden van de Wielerbond op het verhoogd podium in volle concentratie. 

Uit de verkenning van vrijdagavond bleek vooral de 1e bocht cruciaal te zijn om tijd te winnen of te verliezen.  Ik kom die goed door aan de voorziene snelheid en was van dan af goed op dreef.  Op de stukken met een vrij strakke tegenwind haalde ik nog mooi 40 à 41 km/u.  De stukken die wat beschut waren tussen de huizen of waar de wind in het voordeel blies, maalde ik af aan 50 km/u.  Ik reed zoveel mogelijk met de onderarmen los op het stuur omdat mij dat ook op training het best afging de afgelopen week.  Mijn bochtenwerk verliep gezwind en zo goed als foutloos.  Mijn resultaat : een eindtijd van 3.34.00 minuten, tien seconden onder de voorlopige besttijd en volgens omstaanders aan de eindmeet een heel scherpe tijd.  Mijn gemiddelde : 43 km/u op een vrij bochtig parcours in hardlopende beton.

Het was nu wachten op de resultaten van de favorieten.  Jordy komt als eerste over de meet.  Zijn tijd : 3.40 minuten, voorlopig goed voor een tweede plaats.  Miel Pyfferoen is de volgende om in de gaten te houden.  Zijn tijd : 3.41 minuten, voorlopig goed voor een derde plaats.  Plots horen we de speaker een tijd afroepen van 3.22 minuten van een renner die normaal altijd in het peleton eindigt.  Hij zei zelf dat dit niet mogelijk was, maar de afgevaardigden hielden eerst voet bij stuk.  Na dit voorval werden er geen tijden meer omgeroepen, waardoor het bang afwachten was op het eindresultaat.  Seppe Verschuere vertrok als een van de laatsten.  Hij was op dat moment normaal nog de enige renner die mijn tijd scherper kon stellen.  Het duurde tot een kwartier na afloop van de tijdrit vooraleer de tijden van de laatste tien renners werden omgeroepen.  De toptijd van 3.22 bleek dan toch foutief te zijn en moest 4.22 worden.  Ze hadden zich van een minuutje vergist.  Nu kwam het : de tijd van Seppe Verschuere : 3.37 minuten.  Yes, de titel is binnen.  Seppe wordt uiteindelijk tweede en Jordy derde. Miel schuift net naast het podium.  De beker en de medaille worden overhandigd door senator Paul Vandendriessche, bekend van VTM.

Voor de wegrit was het wachten tot 16.30 uur in de namiddag en hopen op droog weer.  Ik vulde mijn tijd met eten en wat rondscharrelen om en bij het parcours in het aangename gezelschap van Kenny Bouvry en ploegmaten.  Rond 16.00 terug naar de auto, pistepak aan, rugnummer verhangen van kant, benen masseren en wat losrijden buiten het parcours.  We gingen stipt om 16.30 uur van start na een verzetcontrole.  Toch wel een indrukwekkend peleton, alle 14-jarigen samen in 1 reeks.  Zo zijn we dat eigenlijk nog niet gewoon.

Vooraf hadden we met een aantal renners afgesproken om er van in het begin de pees op te leggen, zo voor een afscheiding te zorgen en met een beperktere groep de wedstrijd voort te zetten, vooral ook om valpartijen te vermijden.  Dit bleek echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.  In zo'n grote groep is het vrij eenvoudig om je gewoon te laten meedrijven, wat de snelheid ook is.  De wedstrijd verliep eigenlijk vrij kleurloos.  Er waren individuele aanvalspogingen van ondermeer Seppe Verschuere, Miel Pyfferoen, Benjamin Declercq, Jens Couckuyt en ikzelf.  Niemand kreeg meer dan 100 meter speelruimte.  Het enige wat hierbij gebeurde was dat het peleton tijdelijk op een lint werd getrokken, maar al vlug weer compact zijn wedstrijd verderzette.  Kenny Bouvry verzette bij die individuele ontsnappingen per momenten knap achtervolgingswerk, merci Kenny !!

De wedstrijd werd halfweg wat ontsiert door één valpartij, waarbij een vijftal renners betrokken waren, waaronder Christophe Noppe.  Nadien bleek één iemand een sleutelbeenbreuk te hebben opgelopen.  Ik had toen net voor een bocht waar een vluchtheuvel stond een demarrage geplaatst als tegenreactie op een aanval van Seppe Verschuere.  De valpartij gebeurde in de daaropvolgende schermutselingen in het peleton, waarbij iedereen op zijn manier wou reageren op mijn tempoversnelling.

Het cruciale moment van de wedstrijd was er een viertal ronden voor het einde.  Een verdienstelijke Jens Couckuyt probeert voor een derde keer in de wedstrijd een massaspurt te ontlopen en gaat er ditmaal alleen vandoor.  Er wordt niet onmiddellijk gereageerd en Jens krijgt al vlug een 100 tot 150 meter.  Het peleton blijft hem echter wel gedurende een ronde of twee in het visier houden.  Omdat niemand aanstalten maakte om Jens terug te halen zet ik mij met nog twee ronden te gaan op kop om de achtervolging in te zetten.  Een moment speelde ik met de gedachte om dit niet te doen en poker te blijven spelen omdat ik toch al een trui en een titel te pakken had deze voormiddag, maar het is sterker dan mezelf.  Tijdens de achtervolging kreeg ik wel steun van Seppe.  Ook Jonas toonde zich op aandringen van Seppe een keer.  We raapten Jens Couckuyt op zo'n 1 1/2 ronden voor het einde en het zag er naar uit dat de wedstrijd op een massasprint zou uitdraaien.

De laatste ronde is het traditioneel vechten voor een goede plaats, zeker op dit bochtige parcours.  Seppe had het beste lot getrokken en draait als eerste de laatste bocht uit.  Ik volg in zijn wiel met Jonas Rickaert naast mij.  Seppe trekt onmiddellijk fors door, waardoor ik een metertje moet toegeven.  Jonas zit op dat moment in derde stelling.  Van hier naar de eindmeet is het slechts een 150-tal meter, wat kort is voor een remonte van een tweetal fietslengtes.  Ik kan nog terugkeren tot naast Seppe, maar ik zit de laatste 5 meter à block.  Seppe wint de wedstrijd met een half wiel voor.  Ik ben op een faire manier geklopt op mijn sterkte door een waardige winnaar, die hiermee zijn titel van provinciaal kampioen op de weg met een jaartje mag verlengen.  Proficiat Seppe !  Jonas Rickaert wordt nog gepasseerd door een sterk sprintende Farazijn, die hiermee eveneens het podium haalt.

Doordat het voor mij een soort thuiswedstrijd was, waren er veel vrienden, kennissen en familieleden komen supporteren, sommigen helemaal vanuit Gent.  Bedankt iedereen !!



29-06-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamertinge 29-06-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na drie koersloze (examen)weken kunnen we met een goed rapport starten aan het deel van het koersseizoen met de belangrijkste afspraken.  Vandaag hadden we afspraak in Vlamertinge, op een parcours waar ik nog nooit had gereden.  Een beetje de algemene repetitie voor het PK van volgende week.

In het parcours zaten maar drie bochten en voor de rest drie "lange" stukken.  Totale lengte : 1 km en dit 35 keer af te malen !!  Op zo'n "criteriumparcours" is het moeilijk om voor een afscheiding te zorgen, wat ook zal blijken.
We starten met 49 renners, de meeste West-Vlamingen.

Miel Pyfferoen vond direct inspiratie in zijn nieuw Merckx-kader en trok vanaf de eerste ronde flink door.  Hij kon de inspanning niet volhouden.  Wat later probeerde ikzelf een eerste keer, eveneens zonder succes.

De rest van de wedstrijd stond eigenlijk in het teken van het ploegenspel van Deerlijk.  Miel Houfflyn, Seppe Verschuere en Jonas Rickaert spelen het spelletje slim en gaan elk een paar keer in de aanval.  In veel gevallen was ikzelf genoodzaakt om het tegenoffensief op te zetten omdat blijkbaar niet veel anderen zin hadden om de koers te maken.  Ook Jordy Ganseman niet, die opvallend veel de benen stil hield.  Wanneer Jonas Rickaert niet in mijn wiel reed, wist ik op den duur dat hij een aanval aan het voorbereiden was ergens aan de andere kant van het peleton.

Ongeveer halfweg wedstrijd plaats ik een nieuwe demarrage.  Miel Pyfferoen (mijne ploegmaat) rijdt de ziel uit zijn lijf om een gat op mij toe te rijden.  Ondermeer Benjamin Declercq en Miel Houfflyn laten zich meedrijven.  Wanneer ze bij mij komen gaan zij onmiddellijk zelf door.  In geen tijd verzamelen ze een voorsprong van een kleine halve ronde.  Jonas Rickaert en Seppe Verschuere wachten in mijn buurt rustig af, wat uiteraard hun volste recht is.  Ook de anderen zijn jammer genoeg niet meteen geneigd om te reageren, waarom weet ik niet.  Dan nam ik maar weer het initiatief en reed over een tweetal ronden gespreid grotendeels zelf de kloof dicht met Benjamin en Miel.  Dit deed ik heel geleidelijk en zorgde hierbij dat ik nog reserves overhield voor het geval er direct een tegendemarrage ging komen wanneer de twee vluchters waren ingerekend.  Die tegendemarrage kwam er niet.

Ondertussen was het peleton wel in twee grote delen opgesplitst.  Vooraan volgden er nog enkele aanvallen van ondermeer Jordy Ganseman en Gianni Bossuyt.  Een tiental ronden voor het einde was het tempo er vooraan volledig uit, waardoor er een hergroepering kwam van 3/4 van het peleton.  Het verdere wedstrijdverloop was niet veel soeps : rondjes malen aan trainingstempo in groep.  Enkel op het einde wou Jonas Rickaert nog de sprint ontkomen, zonder succes.  Ook Jordy Ganseman en Miel Houfflyn toonden zich nog een keer, maar de wedstrijd draaide uiteindelijk uit op een massasprint met een 30-tal renners.

De laatste ronde ging ik in rond de 15-de positie, iets te ver om goed te zijn maar de banen waren breed genoeg.  In de bochten kon ik telkens een paar plaatsen goedmaken, waardoor ik de laatste rechte lijn in ging op de tweede linie.  Vóór mij reden twee gasten van "Jonge renners Roeselare", die de spurt aantrokken van ver.  Ik liet mij meedrijven, maar wou er nog niet uitkomen doordat er een vrij strakke tegenwind stond.  Links van de weg ging Jonas Rickaert aan.  Op dat moment schiet ik mij tussen de twee "Jonge Renners" door en volg Jonas in zijn kielzog.  Miel Pyfferoen zet nu een tandje bij, ik passeer Jonas en kom op gelijke hoogte met Miel.  60 meter voor de eindmeet zit ik op kop.  Blijven trappen en niet gaan neerzitten !! gaat er door mijn hoofd, wat ik dan ook doe.  Ik haal mijn vijfde zegen van het seizoen binnen in een wedstrijd met een raar verloop.



31-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haaltert 31-05-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor de laatste wedstrijd vóór de examens hadden we dit weekend keuze uit twee : Haaltert in Oost-Vlaanderen of Krombeke in West-Vlaanderen.  Op aanraden van Jordy Ganseman trokken we naar Haaltert, temeer het parcours in Krombeke maar 1.1 km lang is en 31 keer moet worden afgemalen.  Dat is wat van het goede teveel.  't is ook wel eens leuk om het tegen andere renners, zoals een Loic Penserini, op te nemen.

In Haaltert daarentegen werden we wel op een mooi parcours getrakteerd : er zat een kuitenbeiter in van zo'n 800 à 900 meter lang die we 18 keer op moesten.  Verder was het afdalen ook vrij technisch op smalle baantjes en met veel draaien en keren. De aanloop naar de eindmeet naast de kerk was hellend, met op het einde terug een dalend stuk van een meter of 30.  Zowel de laatste bocht als de strook naar de eindmeet lag bovendien in kasseien, van die blinkende die erg glad kunnen zijn, niet alleen als het regent.

We starten met z'n 43.  Jordy zit de eerste paar honderd meter achteraan, maar schuift samen met mij mee naar voren en begint aan een indrukwekkende krachtinspanning.  Gedurende een drietal ronden houdt hij er een verschroeiend tempo op na.  Op dat moment kan ik wel goed volgen, maar aan dit tempo lange tijd overnemen zit er niet echt in.  Het peleton is onmiddellijk aan flarden gescheurd en is verdeeld in vier, vijf groepjes.  Wij kunnen eerst met een achttal renners een lichte voorsprong opbouwen.  Iets voor halfweg koers krijgen we opnieuw aansluiting van een eerste achtervolgend groepje van een man of zeven.  We bollen nu met z'n 15-en aan een vrij gezapig tempo de volgende zes, zeven ronden af.  Op de helling zien we wel dat er telkens één of twee renners afmoeten.  Ook Loic Penserini moet met nog een zestal ronden te gaan moegestreden de rol lossen.

Na nog enkele versnellingen blijven we nog met vijf renners over : Jens Couckuyt, Kevin Rasschaert, Stijn Van Hecke, Jordy Ganseman en ikzelf.  We werken in dit gezelschap de laatste vijf ronden af.  Meer dan de helft van het peleton is ondertussen uit koers genomen wegens gedubbeld.

Voor de wedstrijd had ik een paar maal de aankomstzone verkend.  Verder dan tweede of derde positie mag je hier niet uitdraaien, of je maakt het verschil niet meer goed.  Dit hadden ook de andere vier begrepen en het was voor de laatste bocht vechten voor een plaatsje.  Jordy, Jens en ikzelf draaien ongeveer op gelijke hoogte uit.  Jordy neemt iets te snel de buitenbocht en moet hierdoor wat snelheid minderen om niet op de stoep te belanden.  Jens en ik kunnen hem hierdoor passeren langs binnen.  We spurten lange tijd op gelijke hoogte, maar op 15 meter voor de eindmeet, goed getimed, haal ik er nog een nieuwe versnelling uit en win de wedstrijd met een fietslengte voorsprong.  Jens wordt tweede.  Jordy bolt al wat uit en laat zich nog verrassen door Kevin Rasschaert die derde wordt.

Na de "podium"ceremonie en een opfrisbeurt gaan we nog iets drinken in café 't Pleintje.  Mijn pa gaat naar buiten achter 4 hotdogs en betaalt 8 euro.  Ondertussen hadden ze er ons binnen al aangeboden van hetzelfde kraampje, gratis en voor niets.  De logica in Oost-Vlaanderen ontgaat mij toch soms.

We kunnen met een mooie afsluiter aan de eindsprint in het tweede Grieks-Latijn beginnen in school.  't is tenslotte hier dat het allemaal om draait.  De koers blijft bijzaak en een leuke hobby.




25-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aartrijke 26/05/2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de wedstrijd van vandaag moesten we niet ver rijden.  Op een kwartiertje stonden we ter plaatse.  Deze voormiddag had de de ganse tijd geregend, maar in de loop van de namiddag verbeterde het weer.  Het parcours in Aartrijke is 1.5 km lang.  Er zit één lange helling in die we toch 23 keer op moeten.

Mijn twee opa's kwamen mee supporteren, samen met mijn buur en beste vriend Thibault.  Ook Yves Beernaert, de voorzitter van de wielerclub waar mij pa bij rijdt kwam eens kijken hoe ik het er van afbreng in een wedstrijd.

Er is een vrij grote opkomst, waardoor er weer in twee reeksen wordt gereden.  Voor de vierde keer op vijf beland ik in de tweede reeks, die opnieuw de sterkste bezetting heeft.

Reeks 1 kent een vrij gesloten verloop en eindigt in een massasprint, waar Jonas Lammens zich de beste toont na Maxime Farazijn en Ward Goethals.

Wij mogen starten omstreeks 17.00 uur.  Wij konden 3/4 van de wedstrijd droog afwerken.  Enkel naar het einde toe begon het te regenen.  Gevaarlijk voor valpartijen, maar het was wel een deugddoende verfrissing.  De eerste zes ronden worden gezapig afgemalen in een gesloten groep.  Ik steek mij wat weg in de buik van het peleton in de buurt van Seppe Verschuere. 

In ronde zeven vindt Benjamin Declercq dat het genoeg is geweest.  Hij schuift op naar voor.  Seppe, Arthur en ik gaan mee.  Op het lastige hellend stuk van het parcours trekt Benjamin stevig door.  Seppe, Arthur, ikzelf en nog drie anderen gaan onmiddellijk mee en we houden het tempo hoog.  Er vormt zich een kopgroep van zeven die zich lichtjes afscheidt van de rest : Seppe, Benjamin, Arthur, Christophe, Gianni, een "jonge renner", en ikzelf.

Onze minimale voorsprong blijft enkele rondes lang constant.  Toen de achtervolgers onder impuls van Lorenzo Blomme uit de achtergrond dreigden terug te komen, zet ik mij aan kop en trek een ronde stevig door.  "Geen twee keer het scenario van vorige week" flitst er door mijn hoofd.  Nu zijn we definitief weg met vijf.  Christophe Noppe en de "jonge renner" hebben ondertussen de rol moeten lossen.  Nog iets later moet ook Gianni Vincke eraf.

Het laatste derde van de wedstrijd werken we af met z'n vieren : Benjamin, Seppe, Arthur en ikzelf.  De verstandhouding is optimaal en we blijven in tegenstelling tot vorige week stevig doorfietsen tot een stuk in de laatste ronde. 

Ik draai de laatste bocht uit in tweede positie, na Arthur.  Seppe koos mijn wiel.  Arthur zet de sprint in vanop kop.  Ik kan vlot volgen, maar bij het optrekken gaat mijn achterwiel bijna onderuit op de nog natte ondergrond.  Ik kan het foutje herstellen en het gaatje van een drietal meter op Arthur direct toerijden.  Ik voel dat er nog een versnelling in zit en wil Arthur rechts - dicht tegen de nadar - passeren.  Op dat moment wijkt hij - ongewild waarschijnlijk - wat uit naar rechts, waardoor ik weer de pedalen moet stilhouden.  Die tweede correctie in volle sprint is er teveel aan en ik moet Arthur later voorgaan op de eindmeet.  Na vorige week is hij opnieuw de beste. Of hij nu de sterktse was weet ik niet.  Ik had het gevoel hem vandaag te kunnen kloppen zonder die haperingen, maar ja dat is nu eenmaal koers hé.  Seppe koos het "verkeerde wiel" (het mijne) en wordt derde.  Het podium is hetzelfde als vorige week. Alleen zijn Seppe en ik nu van plaats gewisseld.



19-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deerlijk 18-05-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag zakten we af naar Deerlijk.  Hier krijgen we een vlak parcours voorgeschoteld van iets meer dan 2 km met aankomst op een brede baan.  Het stuk naar de eindmeet loopt zeker 500 à 600 meter rechtdoor en heel lichtjes bergop.

Voor de start was er voor iedereen verzetcontrole.  Toch raar dat op zo'n momenten altijd één of twee zijn die plots "een ander wiel" moeten gaan steken.  Gelukkig voor mij was er die controle.  Toen ik mijn versnellingen op mijn "18" wou zetten, merkte ik dat dat niet ging.  Bij onze aankomst was mijn fiets gekanteld.  De achterderailleur was hierdoor ontregeld.  Bij het losrijden had ik dat nog niet door.  Mijn pa zorgde net voor de start dat ik mijn "18" wel kon gebruiken.  Ik had de tijd niet meer om de rest uit te testen.  Tijdens de wedstrijd bleek dat de rest van mijn versnellingen behoorlijk ontregeld waren.  Maar ja, dat hoort erbij.

Er werd opnieuw in twee reeksen gereden.  Ikzelf zit in reeks twee met alle toppers, behalve Jordy Ganseman.  Jordy was topfavoriet in de eerste reeks en kon zijn rol ook waarmaken.  Hij won er de massaspurt in een vrij gesloten wedstrijd voor Miel Houfflyn.

Wij gaan van start om 17.15 uur. Er wordt onmiddellijk flink doorgetrokken, maar alles blijft voorlopig samen.  In ronde vier is er een valpartij achter mij.  Ondermeer Miel Pyfferoen, Dylan Vanparys en Arthur Vanlokeren gaan tegen de vlakte.  Miel zijn fiets is waarschijnlijk perte total, Dylan moet opgeven maar Arthur kan een achtervolgingsmaneuver inzetten. 

Net na de valpartij kijken Seppe Verschuere en ikzelf naar elkaar en geven zo onbewust teken voor een gezamenlijke demarrage.  Er volgen een zestal renners in ons kielzog.  Hierbij ondermeer Lorenzo Blomme, Dimitri Soete, Benjamin Declercq en twee gasten van Jonge Renners Roeselare.  Met die beperkte groep kunnen we een definitieve kloof slaan met de rest van het peleton.

Een tweetal ronden later volgt een nieuwe tempoversnelling.  Er moeten weer een aantal renners de rol lossen en we blijven nog met z'n drieën over : Seppe Verschuere, Benjamin Declercq en ikzelf.  Onze voorsprong blijft eerst minimaal door de goede organisatie achter ons, maar kan over een zestal ronden verspreid dan toch uitgroeien tot maximaal 45 seconden.  Ondertussen kon Arthur Vanlokeren zich in de achtergrond bij het achtervolgend groepje voegen.  Ze zijn daar nu met drie van Jonge Renners Roeselare (Tim, Ward en Arthur) en laten niet begaan.

In mijn hoofd zat ik op dat moment al de sprint met drie voor te bereiden, want met Seppe is dat geen kattepis. Je weet niet echt hoe hem in te schatten en in het verleden is toch al gebleken dat we echt aan elkaar gewaagd zijn.  Ik was er echter aan voor de moeite.  Bij ons zat het tempo er niet meer in en draaide het al een tweetal ronden vierkant.  De groep met Arthur en Lorenzo naderde onverwacht weer tot op 5 seconden.  We werden opgeraapt net na het ingaan van de laatste ronde.  Plots zit je weer met een ander scenario en een andere visie op de eindsprint, wat ik nog niet eerder had meegemaakt.

Bij het indraaien van de laatste rechte lijn zit ik in een ongelukkige tweede positie.  De renner voor mij viel stil, veel te vroeg.  Voor het derde jaar op rij maak ik hier een beoordelingsfout en zet de sprint zeker 100 meter te vroeg in.  Op dat moment zitten Seppe en Arthur in mijn wiel, waardoor ik voor hen nu wel de ideale gangmaker ben.  Dertig meter voor de eindmeet val ik stil.  Seppe en Arthur kunnen mij vlot passeren en zetten mij in een tang. Arthur wint spectaculair voor Seppe, die Arthur niet had zien aankomen.  Ikzelf volg als derde op een vijftal meter.  Benjamin Declercq wordt verdienstelijk vierde. Lorenzo Blomme kan zich knap naar een vijfde plaats sprinten.  Op het podium staat een terechte winnaar. Vanuit Sint-Andries : proficiat Arthur.



10-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Izegem 10-05-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de derde afspraak van het seizoen zakten we in de namiddag af naar Izegem, samen met mijn pa, mijn opa en nonkel Freddy.  Het parcours in Izegem is slechts 1.4 km lang, wat betekent dat we dit als 14-jarige aspiranten zo'n 25 keer moeten afmalen.
Het was daar tussen de huizen en op de beton en asfalt verschoeiend heet.  Net voor de wedstrijd dronk ik nog vlug 3/4 van een drankbidon water leeg omdat we tijdens de wedstrijd als aspirant nog geen drank mogen aannemen langs de kant van de weg.  In dergelijke omstandigheden vind ik dat ze hier een uitzondering op zouden moeten maken.

Ik trok weer een onpaar rugnummer en dacht weer in de tweede reeks te zullen moeten starten, maar de afgevaardigden beslisten nu eens dat de onpare nummers eerst mochten beginnen.
In mijn reeks stonden we met 34 renners aan de startlijn.  De bekendste namen waren Jonas Lammens, Lorenzo Blomme, Kenny Bouvry en Declercq Benjamin.

De eerste twee ronden werd er wat verkennend gereden.  Ronde drie en vier werden gekenmerkt door veel kopwerk van Jonas Lammens en Kenny Bouvry.  Het tempo ging dan al een paar keer serieus de hoogte in.  Ikzelf liet mij op dat moment nog wat meedrijven aan de kop van het peleton.  Op het einde van de vierde ronde, een 200-tal meter voor de aankomstzone net bij het uitdraaien van de laatste bocht voor de eindmeet viel het tempo wat stil.  Kenny Bouvry, die op dat moment aan kop reed, keek om om te zien wie wou overnemen.  Jonas Lammens zat op dat moment vrij ver vanachter.  Ik besliste in een flits om van achter Kenny te demarreren.  Het was mijn bedoeling om een eerste schifting door te voeren en te kijken wie met mij in een beperkte groep voor een afscheiding kon zorgen.  Ik trok door tot aan de eerste bocht na de eindmeet en zag dat er mij niemand was gevolgd.  Met nog 30 km wedstrijd voor de boeg en in zo'n hitte zat ik te twijfelen of ik wel zou doorgaan alleen, wat ik uiteindelijk toch deed.  De eerste twee, drie ronden na mijn demarrage kon ik op 15 seconden blijven hangen omdat het peleton zich probeerde te organiseren achter mij.  Het viel al vlug stil achter mij, waardoor ik voor de rest van de wedstrijd geleidelijk aan mijn voorsprong verder kon uitbouwen.

Na zo'n 20 ronden of 30 km solo had ik het ganse peleton op 1 ronde (2.50 minuten) gereden en kon ik voor de derde keer dit seizoen het zegegebaar maken, weer alleen. De bloemen waren dit keer voor mijn ma. Een drie op drie, net als Otto Vergaerde in Oost-Vlaanderen momenteel.  Toen ik langs de kant ging dacht ik maar aan één ding : water, water, water.  Ik had de tijd om van achter de nadarspanning te kijken naar de sprint voor de tweede plaats.  Die werd gewonnen door Jonas Lammens, voor Vanparys Dylan.

De tweede reeks eindigde in een massasprint die werd gewonnen door Miel Pyfferoen.  Arthur Vanlokeren werd knap tweede.

Langs deze weg wil ik alle mensen bedanken voor de toffe reacties tijdens en na de koers.  't zijn er teveel om ze bij naam te noemen, maar zij die er bij waren weten wel beter.  Winnen is leuk, sportief blijven is nog leuker.



05-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ichtegem 04-05-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ichtegem, de tweede afspraak van het seizoen.  Een wedstrijd over 17 ronden van 2 km op een parcours met ontelbaar veel bochtenwerk.  't is hier niet eenvoudig om een ontsnapping op poten te zetten omdat er veel moet worden ingehouden, maar eens een gat dan ben je onmiddellijk uit het zicht van de achtervolgers en wordt het iets eenvoudiger.

We zijn tot een uur of 2 in de namiddag op de rommelmarkt blijven hangen in de wijk waar mijn oma en opa wonen.  Daarna ruilde ik samen met mijn pa en mijn twee opa's de gezellige drukte van de festiviteiten voor de "kalmte" van Ichtegem om er te gaan koersen.  Links en rechts had ik al vernomen dat veel bekende namen ergens anders hun gloriemomenten gingen opzoeken, waardoor de bezetting in Ichtegem een aantal toppers miste.

Toch werd er in twee reeksen gereden.  In de eerste reeks hadden weinig renners zin om initiatief te nemen.  Het werd een vrij vlakke wedstrijd waarin het tempo vaak volledig stilviel.  Het draaide zo onvermijdelijk uit op een massaspurt, waarin Miel Pyfferoen zijn vorm demonstreerde en overduidelijk won voor Gianni Vincke en Lorenzo Blomme, die met stuurpech te kampen kreeg in de finale.

In mijn reeks, de tweede, kwamen - behalve ploegmaat Ciske Aneka - niet echt bekende namen voor.  Ondanks het feit dat ik door velen in de gaten werd gehouden, had ik mij toch voorgenomen om de koers open te trekken vanin het begin.  De eerste twee ronden werd er stevig doorgefietst.  Alles werd op een lint getrokken, maar de groep bleef uiteindelijk samen op enkele uitzonderingen na.  De volgende drie à vier ronden liet ik mij wat meedrijven in de voorste gelederen van het peleton.  De batterijen opladen voor een volgende tempoversnelling.  Dimitri Soete wijkt voor geen meter van mijn achterwiel.  Na een achttal ronden wedstrijd en enkele drankbeurten verder jagen we het tempo opnieuw fors de hoogte in.  Het peleton breek in twee en ik slaag er in om samen met Dimitri Soete op een kleine ronde tijd een voorsprong bij elkaar te rijden van een 15-tal seconden op een eerste achtervolgende groep.  Om die voorsprong te kunnen consolideren moet het tempo onmiddellijk strak worden gehouden.  Telkens Dimitri een aflossingsbeurt voor zijn rekening nam, zakte het tempo.  Hij moest zijn "tweede adem" nog terugvinden na de vorige inspanning.  Het peleton dreigde ons opnieuw op te rapen. 

Ik was wel al vlug gerecupereerd van de inspanning en besloot met nog een negental ronden te gaan alleen het hazepad te kiezen op een bochtig stuk van het parcours.  De wedstrijd lag vanaf dan in een definitieve plooi : ikzelf alleen voorop, daarna Dimitri alleen in tweede positie en verder het peleton in twee groepen.  Ik probeer mijn krachten te doseren en een constant tempo aan te houden omdat ik niet goed wist hoe groot mijn voorsprong wel was.  Ik kreeg die informatie maar moeilijk doorgespeeld van mensen langs het parcours.  Op de stukken met wind op kop stond de kilometerteller op zo'n 35 km/u, wind mee ging dit naar 40 à 41 km/u.  Met het gevoel, de ademhaling en de benen zat het goed.  Uiteindelijk kon ik tot maximaal 40 seconden bonus bijeenfietsen op Dimitri, die op zijn beurt zijn goede cadans terugvindt en tot maximaal 40 seconden voorsprong kon uitbouwen op de eerste achtervolgende groep.

De laatste anderhalve ronde deed ik het wat kalmer aan en was het echt genieten.  Uiteindelijk kom ik alleen over de aankomstlijn met een bonus van 22 seconden op Dimitri en 1.15 minuten op het peleton.  Een twee op twee zo vroeg op het seizoen is voor mij nieuw.  De peletonspurt wordt gewonnen door Vanhoutteghem Cedric, een ploegmaat van Jonas Rickaert.  Jammer dat er voor die tweede reeks van de 14-jarigen al veel renners en toeschouwers naar huis gaan.  Dat breekt een beetje de sfeer.

In Zeebrugge was het een spurt met drie, nu kom ik alleen aan.  Het zou tof zijn om volgende week in Izegem onze krachten te kunnen meten in een massaspurt. Dan zie je pas echt hoe ver je staat en dat zorgt toch nog altijd voor een extra adrenalinestoot, wat de uitslag ook is.   De lange brede aankomstlijn leent zich daar alvast uitstekend voor een pittig schouwspel.  Nu nog gespaard blijven van materiaalpech, ziekte of valpartijen ...




27-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeebrugge 27/04/2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eindelijk is het zover.  Na een lange winterstop kunnen we weer aan de slag op de weg.  In Zeebrugge is het altijd wel een zenuwachtig gedoe omdat je niet weet hoe de verhoudingen in het peleton zullen liggen.  Wie maakte progressie, wie komt de winter goed uit, zijn er nieuwe ongekende elementen in het peleton, ...

De 14-jarige aspiranten mogen al met 50 deelnemers starten.  Er waren 59 rugnummers uitgedeeld, waardoor er toch in twee reeksen werd gereden.  In reeks 1 wint Thieme overtuigend de peletonspurt voor Lorenzo Blomme en Artur Vanlokeren.  Een mooi en eigenlijk geen verrassend podium.

Ikzelf start in reeks twee, samen met ondermeer Jonas Rickaert, Jonas Lammens, Maxime Farazijn, Christophe Noppe en "nieuwkomer" Miel Houfflyn.  De eerste ronde wordt wat verkennend uitgereden.  In de tweede ronde zit het er meteen op.  Jonas Lammens geeft er een lap op en neemt in geen tijd 200 à 300 meter.  Hij wordt de volgende ronde teruggegrepen door het peleton, waar ik toch al eens alles uit mijn kas moest halen.  Jonas Lammes komt de volgende ronde ongelukkig ten val, maar kan met één minuut vertraging de wedstrijd hervatten. 

In ronde drie tot vijf wordt het peleton in twee stukken verdeeld door een aantal tempoversnelling vooraan. Ikzelf kan telkens mooi meeglijden en vat vooraan post.  Na vijf ronden wedstrijd zetten Jonas Rickaert, Miel Houfflyn en ikzelf de beslissende aanval op langs het stuk kademuur het binnenland in.  Er is onmiddellijk een goede samenwerking en de voorsprong wordt stelselmatig groter.  Aan de eindmeet reden we een bonus van 1.30 minuten bijeen op een eerste achtervolgend groepje.  Ondertussen is Jonas Lammens achteraan aan een inhaalmaneuver bezig om "u" tegen te zeggen. 

Miel en Jonas zijn ploegmakkers en trainingspartners.  Dan weet je als derde outsider onmiddellijk waar de klepel hangt.  Het ploegenspel steekt een drietal ronden voor het einde de kop op.  Miel demarreert na een aflossingsbeurt van mij en krijgt een 150-tal meter. Jonas wacht rustig af in mijn wiel.  Het initiatief ligt op dat moment bij mij : ofwel spurt ik de kloof dicht en geef ik zo Jonas de mogelijkheid om onmiddellijk tegen te demarreren, wat voor mij het einde zou betekenen.  Ofwel doseer ik mijn krachten, zorg ik ervoor dat Miel nooit meer dan 150 meter voorsprong kan nemen en ga ik er pas in de eindfase van de wedstrijd naar toe.  In die fase van de wedstrijd zou Jonas niet meer tegendemarreren omdat dit zo goed is als de sprint aantrekken voor mij. 

Ik kies voor de tweede taktiek en slaag in mijn opzet, ondanks het knappe afstopwerk en de "psychologische oorlogsvoering" van Jonas ("Kevin, je mag tweede worden hoor van mij", waarop ik zei  "'t is goed, als jij meehelpt het gat toerijden").  Op zo'n 900 meter en twee bochten voor de meet zitten we met z'n drieën samen.  Het tempo valt stil omdat we elkaar de kop proberen af te dwingen.  Zo heb ik de kans om wat te recupereren van de inspanningen.  Miel trekt de sprint aan vanuit een opgedrongen koppositie, maar valt al vlug stil.  Ikzelf zit in tweede stelling en passeer Miel met Jonas in mijn wiel.  Ik positioneer mij bijna volledig links van de weg, dicht bij de nadarspanning.  Hierdoor kan Jonas mij links niet meer passeren en zou het van rechts moeten proberen.  Dit lukt niet meer en ik kan in de openingswedstrijd van het seizoen onmiddellijk het zegegebaar maken.  Jonas strandt op één fietslengte.  Miel Houfflyn wordt verdienstelijk derde. 

Jonas Lammens slaagt er in de achtergrond in om de twee groepen van het peleton bij te benen en einde wedstrijd beslag te leggen op een vierde plaats.  Chapeau Jonas Lammens.




16-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Kampioenschap piste Blaarmeersen 16-02-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Belgisch Kampioenschap voor aspiranten werd georganiseerd als afsluiter van een reeks feestelijkheden en internationale meetings naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de KBWB. Voor één keer moesten we maar naar Gent afzakken in de avondlijke uurtjes, wat voor een heel aparte sfeer zorgde.  Rond een uur of 18.00 kwamen we toe op een overvol middenplein.  't was drummen en improviseren voor een zitplaatsje en een plaatsje voor de rollen.  Ik had een stoel gereserveerd voor Lorenzo Blomme, maar die bleek nadien niet te komen opdagen (had ploegvoorstelling), jammer.  Voor mijn rollen vond ik een plaatsje naast het USA-kamp.  Heel vriendelijke gasten met wie ik onmiddellijk ook gegevens heb uitgewisseld.  Ze wilden met mij op de foto, al vraag ik mij af waarom.  Ze gaven me ook nog enkele tips (die nadien toch blijkbaar niet de juiste uitwerking hadden bij mij).  Voor de gelegenheid ging mijn opa ook een keer mee.  Hij heeft zich die avond kostelijk geamuseerd vertelde hij mij nadien.

Op de deelnemerslijst van de 14-jarigen stonden 17 namen.  Even werd gevreesd voor een splitsing, wat nadien ongegrond bleek.  Rond een uur of 20.30 beginnen we met de scratch.  't was er maar eentje over 10 ronden, kort maar krachtig dus.  De eerste vijf ronden kon ik mij goed positioneren vooraan, maar halfweg wedstrijd liet ik mij insluiten en zat midden in de groep.  Er was die hele tijd geen ontkomen meer aan.  Bij het aantrekken van de sprint kon ik mij niet mengen in de duels en kwam slechts als zevende over de streep gebold. Jammer, want de benen voelden supergoed aan.  Er zat zeker nog een versnelling in had ik de ruimte gekregen.  Geen bijster goede start van mijn BK.  Het gegeven dat ik in 14 dagen geen piste meer had gezien zal daar wel niet vreemd aan zijn zeker ?  Ik werd wat overmand door onzekerheid.  Saimen won dit onderdeel voor Penserini en Tiesj Benoot die knap derde werd.

De puntenkoers dan : eentje over 24 ronden met 4 klassementspurten. Tijdens de eerste twee tussenspurten zat alles samen.  Ook hier kon ik mij niet echt goed positioneren en in geen van de twee sprinten pakte ik punten.  Saimen werd hier een keer eerste en een keer derde en verzamelde hierdoor 7 punten in dit onderdeel.  Net na de tweede tussenspurt plaatste ik een aanval op het rechte stuk aan de aankomstlijn.  Achter mij werd wat getwijfeld in het peleton en ik slaagde er in om al vlug en halve ronde te nemen op mijn eentje.  Op dat moment was het nog vijf ronden voor de volgende klassementspurt.  Ik zette alles op alles, kon een voorsprong behouden ondanks het gejaag achter mij en pakte vijf punten in de derde tussenspurt.  Ook voor de laatste zes ronden besloot ik ervoor gaan.  Gelukkig kreeg ik een ronde of drie voor het einde het gezelschap van Tiesj Benoot, die alleen uit het peleton was weggesprongen.  Zonder hem ging ik nooit stand gehouden hebben.  We wisselden elkaar mooi af en konden na 24 ronden met twee duelleren voor de eindsprint.  Die kon ik ook op mijn naam zetten.  Met 10 punten won ik dit onderdeel voor Saimen en klom in het voorlopig tussenklassement op van de zevende naar de derde plaats.  Onverwacht toch weer zicht op een medaille !!!  Tiesj stond op dat moment vierde, Otto vijfde.  Saimen stond op dat moment al afgescheiden aan de leiding.

Tot slot reden we nog de 500 meter met stilstaande start.  Uit vorige meetings was al gebleken dat dit niet mijn sterkste onderdeel is. Ook nu werd dit bevestigd.  Ik zette hier een teleurstellende 10e tijd neer ... weg alle medaillekansen.  Ik moest hier de tol betalen voor de geleverde inspanningen in de puntenkoers.  Door die slechte prestatie zakte ik van een voorlopige derde plaats naar een definitieve zevende plaats.  Toch even slikken.  Zo weten we waarop getraind volgend pisteseizoen.  Saimen Delaeter won dit onderdeel en bekrachtigde hiermee zijn meesterschap in deze discipline. Voor Saimen was de Belgische trui vóór de 500 meter al een bijna-zekerheid.  Ben Godaert en Loic Penserini reden ook een schitterende 500 meter.  Voor Ben Godaert betekende dit zijn ticket voor brons, Penserini behaalde zilver.

Het BK-podium bij de 14-jarigen zag er als volgt uit : Saimen op 1, Loic Penserini op 2 en Ben Godaert op 3.  Ben Godaert eindigde met 14 punten, ikzelf had er slechts vier meer, maar eindigde toch 4 plaatsen lager.  Dit keer dus geen podium-ceremonie voor mij, maar ja, je zou bijna vergeten dat ik de piste er eigenlijk alleen bijnam om bezig te zijn deze winter, zonder echte verwachtingen.  We bleven wel kijken naar de huldiging van alle medaillewinnaars.



26-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams Kampioenschap piste Blaarmeersen 26-01-08
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vandaag werd voor het eerst een Kampioenschap van Vlaanderen voor aspiranten op de piste georganiseerd in de Blaarmeersen.  Uiteraard mochten we daar niet op ontbreken.  Op maandag en woensdag werden er twee trainingssessies ingebouwd op de rollen, wat voldoende moet zijn als voorbereiding.  Donderdag en vrijdag was er platte rust om er dan zaterdag dubbeldik tegenaan te gaan.

Iets voor 9.00 uur waren we van de partij.  Lorenzo had al plaatsen gereserveerd, want ook de juniors kwamen die voormiddag al vroeg toe.  Otto en Tiesj zetten hun rollen ook deze keer naast de onze.  Er stonden weer drie onderdelen op het programma : een sprint van 500 meter vanuit de startblokken, een scratch over 16 ronden en een puntenkoers over 24 ronden met drie klassementspurten.  Er waren 14 inschrijvingen, waarvan er 13 meededen voor het VK.

Sprint 500 meter
Vorige week maakte ik de fout om te vlug in het zadel te gaan zitten. Nu stond ik veel langer recht op de trappers, wat mij een bonus van een volle seconde opleverde t.o.v. vorige week (mijn tijd : 41' 21'').  Ik stijg hierdoor van een tiende plaats vorige week naar een vijfde plaats nu, net voor Jonas Rickaert.  Saimen wint dit onderdeel in een verbluffende tijd van 38' 78'', anderhalve seconde sneller dan zijn naaste belager Otto.

Scratch 16 ronden
In de scratch blijft alles samen tot het einde.  Er zit niet veel animo in de wedstrijd.  Het tempo wordt drie ronden de hoogte in getrokken door Jordy Ganseman, met Saimen en Otto in zijn wiel.  Op dat moment zit ik in vijfde stelling. Twee ronden voor het einde kan ik opschuiven naar een derde plaats.  Bij het belsignaal zit ik ongeveer ter hoogte van Saimen aan de buitenkant wanneer hij voluit aangaat.  Otto zit aan de binnenkant en heeft Saimen's wiel, ikzelf kan een momentje aanklampen, maar moet dan toch enkele meters prijsgeven.  Mijn derde plaats kan ik wel vrijwaren.

Puntenkoers 24 ronden
In de puntenkoers doen zich hier en daar wat schermutselingen voor, zonder veel erg. De eerste tussenspurt wordt een ronde vooraf aangetrokken door Jonas Rickaert.  Hij wordt geremonteerd door Saimen, Otto, Tiesj en ikzelf.  We finishen in die volgorde na elkaar.
Anderhalve ronde voor de tweede tussensprint kiest Jonas Rickaert het hazepad.  Ze laten hem rijden (het initiatief moest natuurlijk niet komen van Saimen of Otto, maar van mij omdat ik op dat moment derde stond geklasseerd - 't is uit je fouten dat je leert) en hij pakt de vijf punten met een dertigtal meter voorsprong.  Saimen wordt tweede, ikzelf krijg hier nog één puntje voor een vierde plaats in een millimeterduel met Jordy die derde wordt en twee punten pakt.
Jonas blijft verder tempo rijden en slaagt er zelfs in om op 40 meter na een volledige ronde te nemen in zijn eentje.  De eindsprint schrijft hij ook op zijn naam.  Twee ronden voor het einde kan Axel Verstraete zich nog losmaken van de groep. Hij houdt stand en kan drie punten pakken in de eindsprint.  Ikzelf zit in de laatste ronde te ver achteraan om nog te kunnen meesprinten op de eerste lijn voor de resterende punten.

Doordat Jonas in de puntenkoers 10 punten wist te versieren en zo dit onderdeel op zijn naam zette, was ik ervan overtuigd dat hij op de derde plaats ging eindigen na Saimen en Otto.  Ik kwam met een wat bedrukt gevoel terug het middenplein op en wou gaan douchen.  Toen ik echter vijf minuten later te horen kreeg dat ik toch nog mijn derde plaats had kunnen vrijwaren (met 1 onnozel puntje verschil met Jonas) sloeg de stemming plots weer om ... een podiumplaats op mijn eerste Vlaams Kampioenschap op de piste !!!  Toen we naar huis gingen na de nodige podiumformaliteiten wenste Jonas mij ondanks de brute pech voor hem toch nog een welgemeende proficiat.  Van sportiviteit gesproken !!!  En wie kwam er op het einde ook nog het middenplein op gewandeld ... Anne-Laure Gheerardyn. Bedankt voor de felicitaties Anne-Laure.

Nog te vermelden waard : Evy Roelen gaat verdiend met de Vlaamse trui naar huis en kan Shana Dalving er op het juiste moment opleggen. Proficiat !




19-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistemeeting Blaarmeersen 19-01-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag zijn we opnieuw afgezakt naar de Blaarmeersen voor een derde meeting.  Op het middenplein was het een stuk rustiger dan vorige week.  De juniors worden pas na de middag verwacht.  Het waren nu de aspiranten die het voor het zeggen hadden deze voormiddag.  Deze week heb ik maar één sessie op de rollen kunnen afwerken en afgelopen zondag een 40-tal km losgereden op de weg. Woensdag kwam er een neusverkoudheid op de proppen, waardoor ik het wat rustiger aan heb gedaan de tweede helft van de week.
Op het programma vandaag weer drie onderdelen : puntenkoers met drie tussensprinten over 18 ronden, scratch over 16 ronden en 500 meter sprint.

Puntenkoers
Het belangrijkste onderdeel van vandaag kwam als eerst aan de beurt.  Vanin het begin wordt er een aardig tempo op nagehouden, maar alles blijft samen.  In de zesde ronde kunnen Saimen en Tiesj een vijftal meter voorsprong nemen en zo duelleren voor de eerste tussenspurt.  Tiesj wint die knap, ikzelf wordt hier vierde.
De tweede tussenspurt wordt een ronde vooraf aangetrokken door Jordy Ganseman, Lorenzo Blomme nam met nog een halve ronde te gaan over.  Het zag er naar uit dat hij het zou halen, maar in de laatste vijf meter wordt hij nog geremonteerd door Saimen en een Waal die op dezelfde lijn zaten.  Ikzelf spurtte mee op de tweede lijn en wordt hier vijfde.
Een drietal ronden voor het einde kan een Waalse renner afstand nemen.  Het peleton reageert te laat en hij wint de eindsprint met een vijftal meter voorsprong.  In de spurt voor de tweede plaats komt Tiesj er weer als beste uit, voor Saimen.  Ikzelf eindig hier vierde of vijfde net voor of na Otto.
In klassement voor de puntenkoers eindig ik zesde, wat ongeloofwaardig is als je de videobeelden bekijkt.  Lorenzo stond als laatste geklasseerd, terwijl hij nooit uit de eerst acht eindigde.  Begrijpen wie begrijpen kan.

Scratch
Na een ronde of vijf wordt een eerste serieuse aanval ingezet door Saimen.  Ikzelf kan volgen, samen met een andere renner.  Na een ronde neem ik over van Saimen, maar het mag niet baten en het peleton haalt ons terug.  De rest van de wedstrijd wordt in groep afgewerkt.  Enkel Tiesj is in goede doen en gaat nog eens aan een zestal ronden voor het einde.  Hij blijft een ronde of drie alleen vooruit rijden, maar wordt drie ronden voor het einde gegrepen. Zijn pijlen zijn dan al verschoten.
Ik ga de laatste ronde in in vierde positie, na Otto en Saimen.  Otto trekt met nog één ronde te gaan de spurt op gang.  Saimen volgt in zijn wiel en ik kan aansluiten bij Saimen. We hebben een kloof van een vijftal meter op de eerste achtervolger.  Ik slaag er enkel in om het tempo van Saimen en Otto bij te houden, maar kan er niet over.  Saimen wint nipt voor Otto, ikzelf wordt derde op één fietslengte.

500 meter sprint
Dit onderdeel is nieuw voor mij.  Ik startte nog nooit vanuit een startblok, maar kreeg van een afgevaardigde de nodige instructies.  Er stonden telkens twee renners in de baan.  Mijn tegenstander was Lorenzo Blomme, van wie ik won.  Met mijn eindtijd strandde ik wel maar op een tiende plaats. Saimen wint dit onderdeel voor Otto en Laurent Wernimont, een ploegmaat van Saimen.  Jordy Ganseman wordt knap vierde.

Saimen wint de omnium en mag andermaal met de bloemen naar huis.  Otto is weeral tweede.  Laurent Wernimont is derde.  Ikzelf slaag er toch in om tegenover vorige week weer twee plaatsjes naar voor op te schuiven en eindig vierde in het eindklassement.

Op het middenplein stonden mijn rollen bij die van Otto, Tiesj en Lorenzo.  Tijdens het losrijden tussen twee onderdelen in was het gezellig babbelen om die manier. Top en voor herhaling vatbaar !!



12-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistemeeting Blaarmeersen 12-01-2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Deze voormiddag trokken we opnieuw naar Gent voor mijn tweede meeting in de Blaarmeersen.  Vandaag werd ook het BK voor junioren en dames gereden, waardoor de wedstrijdjes voor de aspiranten er wat tussendoor werden bijgenomen.  Er stond voor ons twee keer scratch op het programma, één keer gewoon en één keer met twee klassementspurten.  Tussen beide onderdelen zaten wel een kleine twee uren, maar we konden onze ogen ondertussen de kost geven en veel bijleren van die grote jongens.  Lorenzo en zijn ouders waren er vroeger dan ons en hadden plaats gereserveerd op het overvolle middenplein.

Scratch
De scratch liep over 16 ronden, of 4 km.  De benen voelden goed en ik besloot na een drietal ronden "opwarming" eens aan te vallen.  Ik kreeg niet meer dan een kwart ronde en Saimen haalde mij terug met het ganse pak achter hem aan. Verdere uitvallen van Jordy Ganseman, Otto en Saimen werden gecounterd.  Een viertal ronden voor het einde probeerde ik nogmaals met een tempoversnelling een verschil te maken, ook nu tevergeefs, zodat we met z'n allen aan de sprint begonnen die werd gewonnen door Saimen, voor Otto en een knappe Tiesj Benoot. Ikzelf werd vierde net voor Jonas Rickaert en ben hiermee heel tevreden.  Geen toeval waarschijnlijk dat er drie Oost-Vlamingen vooraan eindigen.  Die gasten zitten meerdere keer per week op de piste en zijn op elkaar ingespeeld.  Dat is er duidelijk aan te zien.

Ik had me van in het begin voorgenomen om in tegenstelling tot vorige week meer boven de blauwe lijn te rijden en niet in de onderste zones van de piste om zo meer overzicht te bewaren, wat ook zo bleek te zijn.  Mijn baangevoel was stukken beter dan vorige week en ik kon ook al een beetje beter de wedstrijd "lezen".

Puntenkoers met 2 tussenspurten
Ook nu weer ging het over 16 ronden, met in de 8ste ronde een sprint voor het tussenklassement.  Het eerste deel kende een beetje een gelijkaardig verloop als de eerste scratch.  Enkele uitvallen die telkens op niets uitdraaiden.  De eerste tussensprint werd met het kleinste verschil gewonnen door Saimen, voor Otto en Tiesj.  Ikzelf eindigde hier op een vierde stek, wat mij 1 puntje opleverde (als ik het bij het rechte eind heb wat de verdeling betreft tenminste : 5,3,2,1).  Een viertal ronden voor het einde komt er een snedige demarrage van Jordy Ganseman.  Hij kan tot een halve ronde nemen.  Penserini Loic slaagt er in om van het peleton los te komen en gaat Jordy achterna. Jordy kan stand houden tot aan de finish, Penserini wordt afgescheiden tweede.  In de laatste ronde krijgt Saimen verzuurde benen en kan niet meesprinten voor de derde plaats.  Ikzelf eindig hier rond de achtste plaats, buiten de punten.  Opgeteld levert mij dit een eerder teleurstellende achtste plaats op.

In het eindklassement strand ik op een zesde stek op 14 deelnemers, één plaatsje hoger dan vorige week.  Saimen mag weer met de bloemen naar huis.  Achter hem zijn er vrij grote verschuivingen in de rangorde.  Volgende week zal ik als het kan misschien wat meer de nadruk leggen op de puntenkoers, die toch zwaar doorweegt in de omnium, zeker nu met slechts twee onderdelen.

Ik keer terug met een veel beter gevoel dan vorige week.  Toch duidelijk progressie gemaakt.  Mocht Anne-Laure dit lezen : je woorden in mijn gastenboek deden mij blijkbaar toch goed.

Uitspraak van de dag in de kleedkamers/douches : "de roddelplek voor de meisjes is bij de kapper, die voor de jongens onder de douche".  Saimen, Otto, Tiesj, Lorenzo, Jonas, Maxime ... bedankt voor de toffe momenten/gesprekken in de kleedkamers en de douches !!!




06-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistemeeting Blaarmeersen 05/01/2008
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vandaag reden we zoals de vorige drie zaterdagen in december 2007 naar de piste in de Blaarmeersen.  Ditmaal niet om rondjes te draaien, maar om deel te nemen aan mijn eerste "echte" pistemeeting.
Toen we na een half uurtje rijden omstreeks 9.15 uur aankwamen stond het middenplein al goed vol en was het zoeken naar een plaats, die we uiteindelijk aangeboden kregen naast Lorenzo Blomme, Jonas Rickaert en Laurens Colle (nieuweling), waar het er erg ontspannen aan toe ging.
Zoals meestal had ik wel iets vergeten.  Ditmaal waren het mijn pedalen.  Ik had mijn gewone koersfiets mee om op los te rijden op vaste rollen en mijn pa mocht iedere keer de pedalen wisselen tussen de huurpistefiets en de koersfiets na iedere discipline. Zo wist hij ook wat doen.
Er stonden voor de aspiranten 14 jaar drie onderdelen op het programma : positieve afvalling, scratch en puntenkoers met twee klassementspurten.  Er waren in mijn reeks 11 deelnemers ingeschreven, waaronder Saimen De Laeter en Otto Vergaerde.

Positieve afvalling
Vanaf het eerste moment na de start bleek mijn gebrek aan piste-ervaring toch wel sterk de kop op te steken.  Gewoon al je positie zoeken op de baan en in de groep is totaal anders dan op een wegkoers.  Het was zoeken van begin tot einde.  Een ronde voor de eerste afvallingssprint gingen Saimen en Otto er als een sneltrein vandoor.  Niemand van de anderen reageerde onmiddelijk en ze namen een halve ronde.  Saimen won, Otto trok de volgende ronde onmiddellijk door om de tweede plaats veilig te stellen en week nadien uit omhoog.  Pas nadat hij het peleton had laten passeren zeiden de afgevaardigden hem dat er telkens twee ronden gereden moesten worden voor iedere afvalling.  Hij was dus een ronde te vroeg gestopt en het kalf was voor hem dan al verdronken.  De volgende tussensprint (twee ronden na Saimen en niet één) won ikzelf nipt voor Jonas Rickaert, zodat ik hier tweede werd in dit onderdeel.  Hadden de afgevaardigden duidelijk moeten zijn in hun uitleg van in het begin, dan was ik pas als derde geëindigd, Otto tweede.

Scratch
Na de positieve afvalling waren de benen verkrampt en deden de rollen goed hun dienst tussendoor.  Toch een teken dat het met de conditie zeker nog niet zo goed is gesteld, maar ja,  mijn hoofddoel is er staan bij het begin van het wegseizoen.  De laatste drie maanden staan de wieleractiviteiten toch op een laag (onderhoudend) pitje, wat bewust zo wordt gehouden.
In de scratch blijft alles tot half koers samen.  Een zestal ronden voor het einde plaatst Tiesj Benoot een aanval, waarop niet wordt gereageerd.  Hij kan wegblijven, bijna een volle ronde nemen en dit onderdeel op zijn naam zetten.  In de spurt voor de volgende plaatsen wint Otto voor Saimen, Jonas Rickaert en ikzelf die hiermee vijfde wordt.  De "snee" zit er niet echt op, maar ik zei hiervoor al waarom.  De piste blijft bijzaak, maar is een goede leerschool.

Puntenkoers
De puntenkoers start met een groot uur vertraging op schema.  Hopelijk zijn we nog op tijd op het nieuwjaarsfeest bij mijn opa en oma.  Van in het begin van de wedstrijd is er een aanval van Otto Vergaerde.  Hij kan tot een halve ronde nemen, maar onder impuls van Saimen komt alles na een ronde of vier/vijf weer samen, wat ook nog zo is bij de eerste tussensprint.  In die tussensprint was het weer en nek aan nek race tussen Otto en Saimen.  Ikzelf eindigde hier weer vijfde na Jonas op enkele fietslengtes van de eerste.
Een ronde of twee verder gaat Lorenzo Blomme aan.  Er wordt niet gereageerd, hij kan verder afstand nemen en wint de tweede klassementspurt.  Ik probeer tussendoor zelf ook een keer aan te vallen om zo naar Lorenzo toe te rijden, maar hierop wordt wel direct gereageerd.  In de aanloop naar de tweede klassementspurt (het einde van de puntenkoers) kom ik ten val doordat een Waalse renner (Penserini Loic) mij links voorbijstak op de blauwe zone onderaan de piste, mij coupeerde en met zijn achterwiel mijn voorwiel raakte.  Ik kom er van af met een kapot pistepak, een drietal brandwonden en een paar serieuse splinters in mijn bovenbil.  Hebben we geen trofee mee, dan toch een ander souvenier van de Blaarmeersen.  Volgens een aantal mensen die me hierover aanspraken moest Penserini hiervoor worden gedeklasseerd, maar wat baat dat ?

Zou de piste dan toch niets voor mij zijn ?  Dat zullen we de komende weekends wel ondervinden.

In het eindklassement eindigt Saimen op de eerste plaats.  Jonas Rickaert is knap tweede.






05-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piste Blaarmeersen

Beste lezer,
Vorige week een telefoontje gekregen van Freddy De Roo, pistecoach voor West-Vlaanderen, met de vraag of ik dan toch niet geïnteresseerd zou zijn om enkele pistetrainingen mee te volgen en in januari-februari 2008 mee te doen aan enkele jeugdmeetings in de Blaarmeersen.
Ik heb mijn pa zover gekregen dat hij ja zei.  De wekelijkse mountainbike-activiteiten zullen wat op een lager pitje draaien.  In de plaats daarvan zou ik één keer in de week, op zaterdagvoormiddag, rondjes draaien in de Blaarmeersen.  Trainen tijdens de week is niet mogelijk.  Hiervoor kom ik te laat thuis van de studie in school.
Misschien tot op één van de komende zaterdagtrainingen in Gent of één van de aankomende meetings in 2008.  Fun voor alles !!!




14-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldegem 13/10/2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen 't is zover, de laatste wegwedstrijd van het seizoen wordt vandaag gereden in Veldegem.  Het is een van de enige keren dat er in West-Vlaanderen op zaterdag een wedstrijd stond geprogrammeerd.  Nu kwam het eigenlijk niet echt goed uit.  In mijn vroegere basisschool en nu ook nog de school van mijn zus vierden ze hun 50ste verjaardag.  Er was van alles te doen, helaas niet voor mij.  Maar ja, de laatste koers wil ik voor geen geld ter wereld missen.  Mijn pa en mijn opa zijn zoals altijd met mij meegekomen.  Oma, de andere opa en mijn ma zijn op school van de partij.  Zo krijgt ieder zijn deel.

Net voor de start brak er een spaak in het achterwiel van Jonas Lammes.  Gelukkig hebben wij altijd reservewielen bij met het juiste verzet op.  Het achterwiel gaven we graag in bruikleen aan Jonas, die zo op de valreep toch aan zijn wedstrijd kon beginnen, en wat voor één.

We starten onder een stralende nazomerzon met z'n 35.  Alle bekenden zijn van de partij.  Evy mocht samen met twee andere meisjes iets vroeger van start gaan.  Ze gaat er onmiddellijk met een gezwind tempo alleen vandoor.  Miel en ikzelf gooien alle registers open om zo vlug mogelijk aansluiting te vinden, wat toch een volledige ronde van 1.850 km duurt.  Door die vlugge start is het peleton op dat moment in drie grote stukken verdeeld.  Vier renners hebben een kleine voorsprong, waaronder Miel, Maxime en ikzelf.  In de derde ronde valt het stil vooraan en alles komt weer samen.  De groep blijft de rest wedstrijd compact bijeen. 

De renner van de wedstrijd is ongetwijfeld Jonas Lammens die heel wat ontsnappingspogingen onderneemt en ook veel kopwerk voor zijn rekening neemt.  De foto's spreken hierbij voor zich.  Ook Miel probeert een paar keer in z'n eentje aan de haal te gaan.  Ze worden iedere keer opnieuw gegrepen door het voltallige peleton.  Ikzelf heb mij bewust niet getoond tijdens de wedstrijd.  De laatste drie weken moet ik het rooien met één training van een 40-tal km per week, wat eigenlijk niet voldoende is.  Dat voel je vooral wanneer je probeert langdurige inspanningen te leveren.  Je zit vlugger op je tandvlees.  Dan maar geen risico's nemen en mezelf zoveel mogelijk sparen tijdens de wedstrijd om fris genoeg naar de eindmeet te kunnen komen.  Het levert weinig spektakel op, maar - zoals mijn opa altijd zegt : "'t is lientje dat telt".

In de laatste ronde rijden we nog met 28 renners samen.  Ikzelf zit comfortabel in tweede positie in de buurt van Jonas Lammens.  Achter ons is het trekken en duwen voor de beste plaatsen.  Zo'n 400 meter voor de laatste bocht is er een demarrage van een onbekende renner.  Het is Jonas Lammens die de kloof dicht, ikzelf laat mij meedrijven in zijn wiel.  50 meter na de laatste bocht, zeker nog 500 meter voor de eindmeet, trekt Christophe Noppe de spurt aan.  Jonas Lammes reageert onmiddellijk en passeert Christophe met mij in zijn wiel.  Miel volgt.   Jonas is hier natuurlijk de ideale gangmaker en was van veel te ver op kop vertrokken. Een kleine 100 meter voor de eindmeet plaats ik een nieuwe versnelling en passeer Jonas Lammens aan de linkerzijde.  Er is onmiddellijk een bres van een vijftal meter tussen mij en Jonas, waardoor hij mijn wiel niet meer kan nemen en zijn sprint zelf moet rijden.  Die voorsprong kan ik behouden tot op de eindmeet en sluit dit droomseizoen af met een achtste overwinning.  Jonas Lammens wordt verdiend tweede, Miel Pyfferoen sluit het podium met een derde plaats.  Evy sprint zich naar een tiende plaats, wat een knappe prestatie is in dat sprintgewoel tussen al dat "mannelijk" geweld.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat vandaag niet de beste renner heeft gewonnen (dat was ongetwijfeld Jonas Lammens), maar wel diegene die wat gerekend heeft tijdens de koers en niet impulsief reageerde.

Een mooiere afsluiter van een prachtsseizoen kon ik mij niet inbeelden.  Beter of evengoed doen dat dit jaar is voor mij haast onmogelijk denk ik.  Mijn gemiddelde rangschikking komt neer op 1.95 (8 x 1, 9 x 2, 4 x 3 en 1 x 4). In de landelijke regelmatigheidsrangschikking van Eddy Cosyn eindig ik hiermee waarschijnlijk in de top drie bij de 13-jarigen.  De herinneringen blijven alvast.  We zien wel wat volgend seizoen biedt. 

De wintermaanden gaan we competitieloos overbruggen : geen stress, tenzij wat gezonde spanning op school.  Nu kan ik de zaterdagavonden eindelijk ook weer eens wat langer TV kijken dan tot 21.30 uur. We proberen wel wekelijks een VTT toertocht mee te pikken om wat basisconditie te onderhouden en wat kracht en behendigheid bij te kweken.

Tot slot wil ik - in naam van mijn pa en opa - de ouders van Evy in het bijzonder bedanken voor hun gastvrijheid.  Ze stelden hun camper en de inhoud van hun frigo keer op keer ter beschikking zonder zelf iets in de plaats te willen.


08-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watou 07-10-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op naar Watou voor de voorlaatste wedstrijd van het wegseizoen 2007.  Voor het vervoer naar Watou kon ik een beroep doen op mijn nonkel Freddy, daar mijn ouders genieten van een gastronomisch weekend in de Baai van de Somme in Frankrijk, georganiseerd door de bank waar mijn pa werkt.

De opkomst is aan de lage kant.  We starten met een goede 20 renners.  Evy is het enige meisje.  De bekendste namen zijn Jordy Ganseman, Maxime Farazijn, Miel Pyfferoen en bomme Blomme.

Ondanks de beperkte groep is er al van in de eerste ronde een valpartij vooraan het peleton.  Een aantal van ons moeten serieus in de remmen gaan, maar kunnen recht blijven.  Maxime Farazijn ziet hier onmiddellijk zijn kans en gaat voluit door.  Het duurt een tijdje vooraleer we weer zijn georganiseerd en zijn voorsprong groeit wat verder uit.  Eerst is het vooral Benjamin Declercq die de kloof probeert te dichten.  Ondermeer onder mijn impuls kunnen we al vlug weer aansluiting vinden bij Maxime.  Na een drietal ronden wedstrijd wordt ook Evy bijgehaald, die zoals gewoonlijk iets vroeger mocht starten.

Het verdere verloop van de wedstrijd is kort samen te vatten.  Bijna iedere ronde is er iemand die probeert het hazepad te kiezen, maar niemand slaagt erin om meer dan 50 meter te nemen.  In het peleton wordt iedere keer onmiddellijk gereageerd door zowel bekende als minder bekende namen zonder dat er naar elkaar wordt gekeken.  Hierdoor ontstaat er natuurlijk weinig ruimte om iets definitiefs op poten te zetten.  Ikzelf probeer ook een tweetal keer het verschil te maken.  Het zijn echter Maxime en Miel die mij weer op mijn plaats zetten.

We gaan allen samen de laatste ronde in.  In Watou gaat het bergaf in de aanloop naar de laatste bocht - eentje die je aan 35 km/u vlot kunt nemen (dit had ik in de opwarming uitgetest).  Jordy Ganseman slaagt er in om die als eerste in te komen.  Achter hem is het strijden voor zijn wiel tussen mijzelf en Miel Pyfferoen.  Ik kan uiteindelijk als tweede de bocht uitdraaien ter hoogte van het achterwiel van Jordy, maar aan de buitenkant (rechterkant).  Miel zit op zijn beurt ook nog eens rechts van mij. Jordy draait door zijn hoge snelheid heel breed uit en neemt ons mee naar de kant van de weg waar ik in de straatgoot kom gesukkeld.  Voor Miel is er geen plaats meer om uit te wijken en hij moet noodgedwongen in de remmen gaan, waardoor de spurt voor hem over is.  Ikzelf slaag er nog net in om me recht te houden en terug uit de goot te maneuvreren, maar ondertussen had Jordy een zestal meter voorsprong in volle sprint.  Op dat moment is het nog een kleine 200 meter naar de aankomst, die bergop ligt.  Ik zet alles op alles om terug naar het wiel van Jordy te jumpen, die naar het einde toe lichtjes stilvalt op het hellend gedeelte.  Ik kan op de valreep nog aansluiten en Jordy remonteren.  Ik sprint de eindmeet over met een half wiel voorsprong en haal zo mijn zevende overwinning van het seizoen naar mij toe vanuit een bijna verloren positie .... Yes !!!  Maxime wordt voor de zoveelste keer derde en Evy kan zich verdienstelijk naar een achtste plaats werken.

Na mijn ouders per sms in te lichten, blijven we - zoals meestal het geval is - nog kijken naar de wedstrijd van de 14-jarigen die wordt gewonnen door Martijn Degreve, een ploegmaat.

Op de terugweg naar huis staan we een hele tijd in de file.  We nemen uiteindelijk een alternatieve route en moeten hierbij een ganse omweg maken. Het is al na acht uur eer we thuis worden opgewacht door mijn oma en opa die dit weekend voor opvang hadden gezorgd voor mijn zus Kimberly.  De verse kervelsoep van mijn oma doet deugd en ik werk drie borden naar binnen.  Ik herhaal nog vlug eens mijn lessen Latijn en Grieks in functie van twee DW's en ga moe maar tevreden slapen.


30-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielsbeke 30-09-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog drie koersen te gaan dit seizoen.  Eén ervan is die van Wielsbeke.  Het mooie weer is besteld tussen twee slechte dagen in, ideaal.  Het parcours is 1.8 km lang.  De wedstrijd loopt over 14 ronden.  In het parcours zit veel afwisseling : er zijn lange rechte stukken op brede banen voorzien, maar ook meer technische stukken op smallere baantjes met veel bochtenwerk.  De gevaarlijkste bocht is de laatste bocht voor de aankomst.  Die kun je niet voluit uitdraaien omdat het er eentje is van 130 graden.

Er wordt gestart in één reeks, met een heel mooie bezetting van 36 renners.  Alle Westvlaamse toppers tekenen present : Jonas Rickaert, Jonas Lammens, Seppe Verschuere, Lorenzo Blomme, Arthur Vanlokeren, Miel Pyfferoen, enz. Jonas Rickaert is extra gemotiveerd, omdat het voor hem daar een soort van thuiswedstrijd is.  Hij heeft tal van supporters langs de kant staan.  Daar kon je niet naast luisteren.  Ook onze Evy is weer van de partij.

De wedstrijd nu.  Miel laat van in de eerste ronde zijn pk's los en sluit als eerste aan bij de meisjes met een kleine voorsprong op het peleton.  De trend is onmiddellijk gezet.  Het peleton laat niet begaan en Miel wordt in de tweede ronde alweer gegrepen.  Zo gaat het de hele tijd door.  Wat kalmere momenten worden vlug afgewisseld met tempoversnellingen van zowel bekende als minder bekende renners.  Dat houdt de koers spannend.  Er zijn diverse uitvallen van ondermeer Jonas Rickaert, Seppe Verschuere en Miel Pyfferoen. 

Gisteren ben ik een ganse dag naar de Efteling gegaan met mijn ouders, mijn zus en mijn neefjes en zat daardoor maar na middernacht in bed. Ikzelf beperk mij tot een meer controlerende rol omdat ik niet goed kon inschatten hoe ik de dag van gisteren verteerd had.  Bij tempoversnelling schuif ik telkens mooi mee naar voren.  Wanneer de gaten tussen het peleton en enkele voorlopers te groot dreigden te worden reed ik die zelf toe met het ganse pak in mijn wiel.

Drie ronden voor het einde onderneemt Jonas Rickaert nog maar eens een ultieme poging om zich van de rest los te maken onder luid gejoel van zijn supporters.  Zijn poging draait echter op niets uit en het ziet er naar uit dat het opnieuw een massaspurt wordt.  Bij het ingaan van de laatste ronde zien we Lorenzo Blomme alleen voor ons uitrijden.  Hij kan de inspanning echter niet volhouden en blaast zich - mede door een verkoudheid - op.  Hij wordt in de laatste kilometer gegrepen door het peleton en kan niet meer meesprinten voor een ereplaats.

De aanloop naar de eindmeet is het meest technische deel van het parcours.  Iedereen weet dat en daarom is er in het stuk voor de laatste veraderlijke bocht al een spurt om die zo gunstig mogelijk uit te kunnen draaien.  Hierbij zijn Seppe Verschuere en Jonas Rickaert elkaars directe tegenstrevers.  Ikzelf kan Jonas Rickaert mooi volgen in het wiel.   Jonas draait de bocht gezwind uit aan de binnenkant (wat ik hem al zag doen in de loop van de wedstrijd) en ik had maar zijn spoor te volgen.  Seppe draait de bocht uit aan de buitenkant, en verliest hierdoor onmiddellijk een tweetal fietslengtes op Jonas en ik.  Ik laat Jonas op snelheid komen en spring na een vijftigtal meter uit zijn wiel.  Ik zat toen nog op mijn 19, Jonas al op zijn 18.  Met nog zo'n 200 meter te gaan zet ik alle registers open en sla zo direct een bres van een tweetal fietslengtes op Jonas.  Die comfortabele voorsprong kan ik behouden tot over de eindmeet en haal zo mijn zesde overwinning van het seizoen binnen.  Dit is één van de mooiste overwinningen, gelet op de sterke bezetting en het spannende koersverloop.  Jonas wordt in extremis nog voorbijgejumpt door Seppe en wordt derde na de provinciaal kampioen.  Evy sprint zich - ondanks het feit dat haar ketting efkes blokkeerde - naar een twaalfde plaats en is weer eerste meisje.

Na de wedstrijd worden we nog bij de camper van Evy uitgenodigd voor een stuk taart en een "zjat" koffie ter gelegenheid van Evy's verjaardag eerder deze week. Bedankt mannen !!!!

Ik keer huiswaards met twee trofees : eentje van de koers in Wielsbeke en eentje die Dirk Taloen mij nog gaf voor mijn overwinning in Sint-Andries eind juli jl.  Beter laat dan nooit.  De bloemen waren deze keer voor mijn oma Simone.

Thuisgekomen verwennen we ons met levende verse garnalen die we op de koers gekregen hadden van de opa van Indiana.  Wat kan het (koers)leven toch mooi zijn als je de juiste mensen kent.

PS : Anne-Laure, als je dit leest dan merk je dat ik mij inderdaad aan jou wijze raad heb proberen te houden.  't was alvast een extra motivatie. Bedankt !!!



24-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diksmuide 23-09-07
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag rijden we in Diksmuide en dit voor de vierde keer sedert ik ben beginnen koersen bij de 10-jarige miniemen vier jaar geleden.  Het is een vrij bochtig parcours op brede banen in een industrieterrein dat we 18 keer moeten afmalen.  Het rechte stuk naar de aankomst is zo'n 400 meter lang.

Er komen niet zoveel renners opdagen en we starten allen in één reeks van een 30-tal renners.  Een aantal zijn gaan rijden naar één van de twee wedstrijden in Oost-Vlaanderen dit weekend.  Voor anderen is het crossseizoen al beginnen.  Nog enkele renners zijn naar Henegouwen getrokken, waar er een wedstrijd werd gereden in de buurt van het Belgisch Kampioenschap.

De wedstrijd nu.  De meisjes mogen zoals gewoonlijk iets vroeger van start gaan.  Met Evy op kop gaan ze flink door.  Om hen niet teveel voorsprong te geven hou ik er de eerste twee ronden een aardig tempo op na zonder echt te demarreren.  In de loop van de derde ronde komen we aansluiten bij de meisjes en zit alles blokvast.  Ik probeer een tweetal keer te demarreren en wacht de reacties af.  Het haalt niets uit.  Het peleton sluit opnieuw de gelederen en enkelen zoeken mijn wiel op.  Wat jammer dat er van de andere renners weinig of geen initiatieven kwamen vandaag.  Slaat de vermoeidheid toe op het einde van het seizoen ?

Dan maar de koers verder uitrijden op een gecontroleerde manier in de eerste vier/vijf posities.  Om eerlijk te zijn heb ik vandaag in 14 van de 18 ronden geen stamp teveel gegeven, andere renners de kop op gedrongen en alles op de sprint gezet.  Dat mag ook een keer, maar dat zorgt natuurlijk voor weinig spektakel.

Bij het ingaan van de laatste ronde zit alles nog samen. Met nog een kleine kilometer te gaan is er een valpartij met Benjamin Declerck en een meisje midden het peleton.  Een aantal renners - waaronder Evy en Lorenzo Blomme - moeten inhouden en zelfs voet aan de grond zetten.  Ze slagen er in om toch weer aansluiting te vinden met de kopgroep.  Lorenzo kan nog meesprinten vooraan, Evy zit jammer genoeg te ver om voor een mooie ereplaats te sprinten.  Ikzelf had die dans ontlopen en draai als tweede de laatste bocht voor de aankomst uit.  Ik laat de renner voor mij op snelheid komen.  Wanneer ik aanvoel dat die wat stilvalt spring ik uit zijn wiel en ga met nog zo'n 200 meter te gaan voluit door.  Blijkbaar slaagt er niemand in om mijn wiel te nemen en ik kan afgescheiden de eindmeet passeren.  Mijn vijfde seizoenzege is binnen.  Hiermee heb ik er nu eentje meer dan vorig jaar.  Maxime Farazijn wordt tweede, zijn ploegmaat Arthur Vanlokeren derde.  Lorenzo Blomme wordt ondanks de hinder nog vijfde.  Evy komt teleurgesteld als twaalfde over de meet gereden maar is toch nog eerste meisje.

De winnaars krijgen een originele trofee, een medaille en een mooie ruiker bloemen.  De bloemen zijn deze keer voor mijn nonkel Freddy, die bijna elke wedstrijd meekomt om te supporteren.


17-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waardamme 16-09-2007
Kermis in Waardamme, en ook de jaarlijke koers voor aspiranten.  Het parcours is hetzelfde als dat van de nieuwelingen, die de dag voordien hadden gereden : 3,750 kilometer lang, met veel rechte stukken, waar je lang in de kijker blijft rijden als je probeert te demarreren.  Wegraken zou dus moeilijk worden.

Er wordt in twee reeksen gestart, ondanks het feit dat er niet veel meer dan 40 renners aan de start verschenen.  Maar ja... de verzekeringen hé.  Jonas Rickaert, Lammens, Vanlokeren en Ganseman starten als favorieten in reeks 1, die na een spannende spurt gewonnen wordt door Jonas Rickaert, voor Lammens en Vanlokeren Arthur.  Evy wordt vijfde en eerste meisje.

Ikzelf start in reeks 2, de reeks waar ook Saimen De Laeter in zit en verder Maxime Farazijn, Miel Pyfferoen en Christophe Noppe.  Wat te voorspellen was gebeurde ook.  Er werden enkele aanvallen opgezet van ondermeer Saimen, Miel en ikzelf, maar die haalden niet veel uit.  Eén keer kreeg ik een meter of 30, Saimen kwam mij ophalen, nam over maar aan een snelheid die te laag lag om een bres te kunnen slaan.  Het volledige peleton bleef gedurende de ganse wedstrijd samen.  Per momenten werd er haast niet gekoerst, maar gewandeld.

Laatste ronde : in tegenstelling tot de andere keren dat ik tegen Saimen uitkwam had ik mij voorgenomen om eens mijn eigen sprint te rijden en die niet af te stemmen op die van Saimen.  Op het vlakke stuk nog voor de afdaling naar de aankomst toe zette ik mijn sprint in.  Bijna gelijktijdig met mij begint ook Saimen te versnellen aan de andere kant van de weg.  Miel zit gebeiteld in het wiel van Saimen en ze gaan me voorbij.  Ikzelf moet op dat moment een uitwijkingsmaneuver uitvoeren om een renner voorbij te kunnen gaan.  Hierdoor moet ik een gat laten van een tweetal fietsen met het tweetal Saimen/Miel.  Door de hoge snelheid die we toen al hadden (bergaf naar de aankomst) kreeg ik dat gat niet meer dicht en de wedstrijd was gereden. Saimen wint, Miel volgt op een kleine fietslengte, ikzelf wordt derde met een achterstand van zeker drie fietslengtes.  Ik sprintte op geen enkel moment mee voor de overwinning.  Maximum snelheid op mijn kilometerteller : 60.2 km/u, hoewel ik nooit het wiel heb kunnen nemen en mijn sprint alleen sprintte.  In reeks 1 lag de maximum snelheid volgens Arthur Vanlokeren op een goede 56 km/u.  Daar had ik wel kans gemaakt op de overwinning, maar gun het Jonas evenzeer.

Er is in Waardamme enkel een podium voorzien voor de overwinnaars.  Geen podiumfoto dus voor mij deze keer.  Toen Saimen zich aanmeldde aan het podium vroegen ze "supporters" bij voor de foto in de krant.  Ze hadden beter de nummers 2 en 3 erbij geroepen.


10-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortegem-Petegem 09-09-07
Net zoals vorig jaar verkozen we ook nu Wortegem-Petegem boven Dikkebus in West-Vlaanderen omwille van het mooie parcours waar een serieuse afdaling in voorkomt op vrij smalle wegen en een lange helling op een brede baan naar de eindmeet toe.  Blijkbaar was dat ook de idee van vele anderen, want er werd in twee reeksen gestart van telkens een 30-tal renners.

In reeks 1 waren de bijzonderste namen Saimen De Laeter en Jonas Rickaert.  Saimen won overtuigend.  Jonas werd vijfde.  Reeks 1 liep minder goed af voor Cedric Verbeken en Valerie Demey.  Cedric brak zijn sleutelbeen en Valerie liep ernstige kneuzingen op aan haar bovenbil.  Beiden werden met de ambulance afgevoerd.

Ikzelf start in reeks 2, samen met ondermeer Seppe Verschuere, Otto Vergaerde, Thieme Vanruymbeke en Jaspers Dylan. Een aantal van ons hadden vooraf al afgesproken op MSN om er een geanimeerde koers van te maken.  In de praktijk liep het echter niet zo'n vaart.  Ik startte al met een serieuse handicap.  Vrijdagnamiddag moesten we op school een loodzware loopproef afleggen om onze maximale hartslag te bepalen.  Lopen is iets wat ik al maanden niet meer had gedaan.  Ik ben diep gegaan tijdens de proef en de spieren of pezen in mijn kuiten ernstig geforceerd.  Zelfs op de ochtend voor de koers had ik nog moeite om op een normale manier van de trap af te komen.  De massage voor de koers bracht niet veel beterschap.  Ik dacht er een moment aan niet te koersen vandaag.

De wedstrijd zelf kende een vrij kleurloos verloop, ondanks onze goede bedoelingen.  Er kwamen een aantal individuele aanvallen van ondermeer Seppe Verschuere, Jaspers Dylan, Otto Vergaerde en ikzelf.  We kregen echter nooit meer dan een 20-tal meter en werden al vlug weer ingelopen.  Ikzelf kon mij maar een tweetal keer tonen en hield mij voor de rest verscholen in het eerste deel van het peleton.  Iedere keer als ik de helling op moest was het harken om erbij te blijven.  Zelf een aanval remonteren zat er echt niet in.  Zo had ik het nog niet meegemaakt.

We gaan de laatste ronde in met zowat het volledige peleton samen.  In het begin van het klimmend gedeelte van het parcours zit ik achteraan het peleton.  Puur op wilskracht werk ik mij een weg naar voor en op 400 meter voor de eindmeet rij ik dan toch op de eerste rij.  De sprint wordt aangetrokken door een onbekende franse renner.  Ik kan zijn wiel nemen, maar er zit absoluut geen snee op mijn pedaaltred.  Al vlug schieten Jaspers Dylan, Seppe Verschuere en Otto Vergaerde ons voorbij.  Ik slaag er in om bij hen aan te pikken, maar daar blijft het ook bij.  Seppe trekt door en wint overtuigend de eindsprint.  Jaspers Dylan - die nadien ook zei geen superbenen te hebben vandaag - wordt tweede.  Ikzelf kan mij nog net naar een derde plaats werken door Otto Vergaerde met het kleinste verschil voor te blijven.  Toen mijn opa riep om me nog eens uit het zadel te hijsen, lieten de benen het echt niet toe.  Thieme wordt vijfde.

In de koers zelf viel niet zoveel te beleven, jammer.  Een plezante ervaring door toch nog eens in een andere provincie te gaan koersen is wel dat je andere renners wat beter leert kennen.  Met Otto en Dylan heb ik tijdens de opwarming bijvoorbeeld toffe gesprekken gehad.  Ook daarvoor ga je koersen.

In Dikkebus wint Miel zijn wedstrijd, voor Maxime Farazijn en Jordy Ganseman.  Evy wordt knap vierde en (uiteraard) eerste meisje.


03-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gistel 02-09-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag start ik voor het eerst in Gistel.  Vorig jaar reed ik die datum een wedstrijd in Oost-Vlaanderen.  De opkomst is groot.  Er moet weer in twee reeksen worden gereden.  Ikzelf zit in reeks twee, samen met ondermeer Jonas Rickaert, Lorenzo Blomme en Maxime Farazijn.  Er zijn ook twee onbekende franse renners ingeschreven die - zo bleek nadien - toch ook goed uit de voeten kunnen met een koersfiets.  We moeten 13 ronden afleggen van 1.9 km op een bij momenten bochtig en vrij smal parcours.

De eerste ronde wordt gebruikt om wat af te tasten en het parcours nog eens te verkennen.  De benen voelden goed aan.  Daarom besloot ik om al in het begin van de tweede ronde mijn kans te wagen.  Ik demarreer van achter de twee franse renners die op dat moment aan kop reden en krijg een gaatje van niet meer dan 20 à 30 meter.  Het peleton probeert me te grazen te nemen met de twee fransen op kop, maar ze slagen er net niet in omdat ik nog een tijdje volop blijf doorfietsen ondanks de minimale voorsprong.  Op het moment dat het wat stilvalt achter mij demarreert Jonas Rickaert alleen uit het peleton en vindt aansluiting bij mij.  We gaan samen onmiddellijk volop door en het begin van de eerste en meteen succesvolle ontsnapping is een feit.  Door de tempoversnelling is het peleton verdeeld in drie groepen : Jonas en ikzelf vooraan, daarna een eerste achtervolgende groep van een achttal renners met ondermeer Maxime Farazijn en Lorenzo Blomme.  De grootste groep van het peleton volgt nog verder.  Zo zal het de hele koers blijven.

De twee franse renners, Lorenzo Blomme onder uitbundige aanmoediging van zijn vader en Maxime Farazijn proberen nog een paar keer een tegenoffensief op poten te zetten, maar slagen daar niet meer in.  In ronde vier bedraagt onze voorsprong al 20 seconden.  Door een optimale samenwerking kunnen Jonas en ikzelf onze voorsprong uiteindelijk uitbouwen tot 2.15 minuten op de eerste achtervolgende groep.

Jonas en ik blijven tot in de laatste ronde mooi ieder ons deel van het kopwerk doen.  Het laatste deel van de laatste ronde neem ik voor mijn rekening, zodat ik bij het uitkomen van de laatste bocht op zo'n 250 meter voor de eindmeet ook vanop kop de sprint moet aantrekken.  Jonas kan eerst wel mijn wiel houden, maar moet uiteindelijk dan toch enkele meters prijs geven.  Zo bol ik voor de vierde keer dit seizoen als eerste over de eindmeet.  Een mooiere afsluiter van een geslaagde koersvakantie kan ik niet dromen.  2.15 minuten na ons wint Maxime Farazijn duidelijk de sprint voor de derde plaats.  Lorenzo Blomme wordt vierde.  Een franse renner legt beslag op de vijfde plaats.

In reeks twee raakt er niemand weg uit een omvangrijke kopgroep van een verdeeld peleton.  Thieme Vanruymbeke doet een verdienstelijke poging en rijdt een tweetal ronden alleen voorop, maar wordt opnieuw gegrepen.  Thieme en Seppe sprinten afgescheiden voor winst.  Seppe haalt hier zijn twaalfde overwinning van het seizoen binnen.  Evy hangt de hele wedstrijd tussen twee groepen in en wordt eerste meisje en achtste in het totaal.


26-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meulebeke 26-08-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een jaar afwezigheid besloten we dit jaar nog eens naar Meulebeke af te zakken voor een wedstrijd.  Dat was blijkbaar de idee van velen, want bij de aspiranten 13 jaar startten er twee reeksen van elk een dertigtal renners, waaronder een aantal uit Engeland.

De trekking valt gunstig uit voor Lorenzo Blomme.  Hij start in de eerste reeks, waar de bezetting minder sterk is.  Zijn enige rechtstreekse concurrent is Jonas Lammens.  Lorenzo haalt hier in een massassprint zijn eerste overwinning van het seizoen binnen tot groot plezier van zijn ouders.  Evy Roelen legt beslag op de tweede plaats na een heel sterke laatste 150 meter.  Proficiat Evy !

In mijn reeks, de tweede reeks, zitten alle andere toppers : Seppe Verschuere, Jordy Ganseman, Jonas Rickaert, Arthur Vanlokeren, ...  Het parcours leent zich niet echt tot ontsnappingen door de lange rechte stukken.  Je blijft zo lang in de kijker rijden.  De eerste drie ronden blijft alles samen.  Er zijn enkel een paar tempoversnellingen van ondermeer Seppe Verschuere.  Ik voelde toen al aan dat de benen niet optimaal waren.  Om ze los te krijgen besloot ik in ronde drie mijn kans te wagen en ga voluit door.  Er gaat niemand mee.  Ik slaag er in gedurende anderhalve ronde alleen voorop te blijven, maar de snedigheid van vorige week zit er niet in.  Ik krijg maximaal 150 à 200 meter speelruimte. Uiteindelijk wordt ik weer gegrepen, vooral door de inspanningen van Seppe Verschuere.

Door mijn ontsnappingspoging is het peleton ondertussen wel uiteen gevallen en we blijven over met een kopgroep van een man of 12.  In de paar rondes halfweg wedstrijd zijn er nog een paar ontsnappingspogingen van enkele minder bekende renners.  Ze worden allen teruggehaald.  Vier ronden voor het einde deelt Jordy Ganseman een stevige prik uit.  Hij slaagt erin om samen met één medevluchter een voorsprong uit te bouwen van maximum 250 meter.  Hij kan wegblijven tot op 1 1/2 ronden voor het einde. 

In de voorlaatste ronde besluiten Seppe Verschuere en ikzelf volop jacht te maken op de twee koplopers en we houden om beurten het tempo strak. Jonas Rickaert houdt zich wat op de achtergrond na 10 dagen welverdiende vakantie in Turkije en een operatie aan de appendix.  Net voor het ingaan van de laatste ronde worden de twee koplopers gegrepen. De wedstrijd draait uit op een sprint met een kopgroep van een man of vijftien.

In vroegere wedstrijden had ik mij al een tweetal keer laten verrassen door de snelle sprintstart van Seppe Verschuere.  Ditmaal besloot ik zelf de sprint aan te trekken en hem zo geen kans te geven onmiddellijk een fietslengte of twee voorsprong te nemen.  Vanop 300 à 350 meter zet ik mij op kop en ga voluit door van het zadel.  Seppe springt naar mijn wiel en blijft daar zitten.  Tot op 10 meter voor de eindmeet ziet het ernaar uit dat ik het zal halen, maar enkele meter voor de eindmeet val ik stil.  Seppe kan mij in extremis nog passeren met het kleinste verschil (op de fotofinish blijkt het om enkele centimeter te gaan).  Zo wordt ik voor de negende keer dit seizoen tweede.  Maxime Farazijn wordt derde.  Jonas werd in sprint gehinderd (voet in wiel), waardoor hij pas 13e wordt.

Op de website van wielerbondvlaanderen blijkt dat ik in de nationale regelmatigheidsranking van Eddy Cosyn voorlopig beslag kan leggen op een derde plaats na Saimen De Laeter op 1 en Seppe Verschuere op 2.  De bevestiging van een heel regelmatig seizoen.


19-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wevelgem Wijnberg 19-08-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag reden we in Wevelgem Wijnberg onze eerste "gewone" wedstrijd na het Belgisch Kampioenschap.  Vorig jaar reden we hier op het bochtige parcours van 1.6 km een slakkenwedstrijd.  Dit jaar wil ik er toch iets anders van maken.
We moeten in twee reeksen starten.  Ikzelf zit in reeks 1 met ondermeer Lorenzo Blomme, Jordy Ganseman, Christophe Noppe en Benjamin Declerck.  Opvallende afwezige is Miel Pyfferoen, die vermoedelijk nog last heeft van zijn val op het BK van vorige week.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen kunnen we de ganse wedstrijd droog uitrijden.

De eerste twee ronden na de start neem ik het voortouw en ga volop door op zoek naar de meisjes die een minuutje vroeger startten dan wijzelf.  Er komt al onmiddellijk een afscheiding van een omvangrijke kopgroep.  De rest van het peleton ligt al uiteen.  In de loop van ronde drie vinden we aansluiting bij de meisjes en zet ik mij een ronde of twee wat in de achtergrond om te recupereren.  Er wordt aardig doorgereden zonder dat er nieuwe aanvallen komen.

In ronde vijf en zes probeer ik nog een drietal keer te demarreren.  Ik krijg hierbij wel telkens een gaatje van een twintigtal meter, wat onvoldoende is om een definitieve kloof te slaan.  De ene keer krijg ik Lorenzo mee, de andere keer Christophe Noppe.  Jordy en Benjamin proberen ook nog eens weg te glippen, zonder succes.

Nog een tweetal ronden later versnelt Lorenzo Blomme.  Hij neemt al vlug 100 tot 150 meter.  De kopgroep lijkt hem te laten begaan en er is niemand die het initiatief neemt om een tegenaanval op te zetten.  Dan besluit ik maar zelf de kloof te dichten.  Op mijn eigen tempo zonder mijzelf op te blazen rij ik op een halve ronde tijd naar Lorenzo Blomme toe.  Wanneer ik bij Lorenzo aankom zie ik dat er mij niemand heeft gevolgd en ik besluit onmiddellijk vol door te gaan.  Lorenzo kan door zijn inspanning niet volgen en moet mij laten gaan.  Hij krijgt weer aansluiting met de kopgroep, waar hij nog een paar keer probeert het gat met mij te dichten.  Hij kan echter op weinig medewerking rekenen van de anderen en slaagt niet in zijn opzet. 

Ikzelf grijp mijn kans met beide handen om voor het eerst in mijn leven de solotoer op te gaan in een wielerwedstrijd.  Gedurende een drietal ronden hou ik een strak tempo aan van zo'n 36 à 38 km/u, voldoende om een comfortabele voorsprong uit te bouwen zonder echt te diep te moeten gaan.  Na 16 ronden wedstrijd, waarvan ik er 5 of 6 alleen afmaalde, rij ik als eerste de eindmeet over. Anderhalve minuut na mij wint Lorenze Blomme de spurt van een achtervolgend groepje en wordt tweede voor Jordy Ganseman.  Evy wordt eerste meisje bij de 13 jarigen en achtste in totaal.  Zij is echter niet tevreden over haar wedstrijd en hield zich nog wat in bij het bochtenwerk met haar ongeval nog vers in het geheugen.


12-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Kampioenschap Frasnes-lez-Buissenal
Klik op de afbeelding om de link te volgen 12 augustus 2007. Eindelijk is het zover.  Vandaag wordt de belangrijkste wedstrijd van het seizoen gereden voor aspiranten : het Belgisch Kampioenschap tijdrijden en op de weg.  Net zoals bij het Vlaams Kampioenschap zijn we gewoon de dag zelf naar Frasnes gereden.  Nu hadden we geen file en op 50 minuutjes stonden we ter plaatse.  Op het laatste moment besloot mijn ma niet mee te gaan omdat ze de nacht voordien een griepje had opgedaan en zich te belabberd voelde.  Ze zou in de loop van de dag wel 10 sms'jes sturen naar mijn pa om te vragen hoe het hier verliep.
Ook nu hebben we een dagje aan de camper van Evy gelogeerd en mocht ik gebruik maken van alle faciliteiten, waarvoor dank.  Grote afwezige (als renner, niet als supporter) was Jonas Rickaert, die het BK misliep omdat hij vorige dinsdag was geopereerd aan zijn appendix.  Jammer, maar hij nam het blijkbaar goed op.

De tijdrit nu.  In tegenstelling tot anders was het er nu eentje van 5 km.  Hier moet al wat gedoseerd worden en door het geaccidenteerd parcours zouden er ongetwijfeld vrij grote tijdverschillen voorkomen.  Net na onze aankomst in Frasnes en voor de start van de 12 jarigen had ik nog even de tijd om één keer het tijdritparcours te verkennen, zodat ik tenminste wist waar rijden.  In de startvolgorde voor de tijdrit stonden de West-Vlamingen zoals altijd als laatste opgesteld.  Ikzelf moet starten om 12.33 uur.  Jaspers Dylan, Niels Vanderaerden en Saimen De Laeter hadden al heel scherpe tijden neergezet (Jaspers Dylan : 7.43 minuten) waarvan ik wist dat die niet haalbaar waren voor mij. Vooraf had ik mij als doel gesteld in de top 10 te eindigen, daar ik mij vooral op de wegrit had gefocust.  Met een tijd van 8.06 minuten stond ik een tijdlang om de zesde stek, maar zoals verwacht deed Seppe Verschuere nog 3 seconden beter (en hierdoor vierde eindigde), waardoor ik uiteindelijk op een zevende stek strandde.  Op het VK kon ik Otto Vergaerde en Joachim Vanreyten nog achter mij houden, nu hadden ze mij gepasseerd op een paar seconden na.   Podium tijdrit : Jaspers Dylan op 1, Niels Vanderaerden op 2 en Saimen De Laeter op 3.  Evy reed na 4 weken herstel van haar armbreuk een derde tijd.

Voor de wegrit was het wachten tot 16.15 uur.  We volgden de wedstrijden van de 12 jarigen en de meisjes.  Evy ging hier met een zilveren medaille naar huis bij de meisjes van 13 jaar na een sprint die ze met een halve fiets verloor.  Knappe prestatie toch. 

Het wegritparcours was 1.9 km lang.  We moesten elf ronden rijden.  De helft ervan was klimmen, de andere helft bergaf.  De aankomst lag iets bergop, maar de 600 meter ervoor gingen vrij fel naar beneden.  Ik had me voorgenomen om in het dalend stuk al zo vlug mogelijk positie te kiezen als ik die kans kreeg.

We startten de wedstrijd in droog weer.   De ganse groep bleef gedurende de hele wedstrijd samen, zoals was voorspeld door de meesten.  De verschillen tussen de veertig deelnemers zijn vrij klein en op iedere aanval wordt onmiddellijk gereageerd door diegenen die op dat moment vooraan rijden zonder dat er veel wordt over nagedacht.  Ikzelf had vanaf de start doorgetrokken voor zowat een halve ronde, maar dat was vooral om zonder kleerscheuren het eerste deel van het parcours door te komen.  Jaspers Dylan beantwoorde mijn aanval met een tegenaanval, die echter onmiddellijk werd geremonteerd door Saimen De Laeter.  In de loop van de wedstrijd probeerde Jaspers Dylan nog een vijftal keer, zonder succes.  Ook Thieme Vanruymbeke trok na een vijftal ronden eens door op het hellend stuk, maar hij werd gegrepen in de lange rechte afdaling voor de aankomst.  Een viertal ronden voor het einde begon het opeens te gieten met bakken uit de hemel.  Aan de aankomst was plots iedereen verdwenen van de nadarspanning, een vreemd beeld.  Tol van het plotse regenweer : twee valpartijen van Miel Pyfferoen en Gianni Bossuyt.  Van de gevolgen weet ik op dit moment nog niets af.

Laatste ronde nu : het was opgehouden met regenen, maar de weg lag uiteraard nog kleddernat.  In het stuk voor de laatste bocht trok Niels Vanderaerden door en hij kwam als eerste de laatste bocht uit, die je heel voorzichtig moest nemen om niet uit te schuiven (aan 7 km/u).  Seppe Verschuere zat in zijn wiel en ik volgde in derde positie.  Niels ging voluit vanaf het begin van de rechte afdaling naar de aankomst.  Seppe en ik volgden.  Ik zag echter dat vanachter mij Saimen De Laeter en Jaspers Dylan kwamen aangestormd.  Ik besloot niet langer het wiel van Niels te kiezen maar aansluiting te zoeken bij Jaspers Dylan en Saimen, wat mij ook lukte.  Seppe volgde mij en Niels viel stil of werd gehinderd, waardoor hij niet meer kon meedoen voor de eindsprint.  Op zo'n 150 meter voor de aankomst lag in het midden van de baan een vluchtheuvel die je ofwel links ofwel rechts kon passeren.  Saimen, Dylan en ikzelf namen die rechts.  We hadden toen al een paar fietslengstes voorsprong op de grote pak van het peleton, zodat we niet meer konden gehinderd worden door anderen.  Door de afdaling lag de snelheid hoog (55 km/u, ondanks een tegenwind).  Iemand passeren was met ons verzet nu niet meer mogelijk en de finishvolgorde was gekend.  Net voor de aankomst ging het opnieuw bergop.  Ik voelde dat zowel Dylan als Saimen wat in snelheid minderden. Ik kwam nog iets dichter, maar dat veranderde niets meer aan de situatie.  Saimen wordt voor het tweede jaar op rij verdiend Belgisch Kampioen.  Jaspers Dylan eindigde tweede, hoewel hij vooraf had gezegd dat hij vooral in de tijdrit was geïnteresseerd.  Ikzelf wordt derde.  Seppe Verschuere wordt net zoals in de tijdrit vierde.

Yes, voor het tweede jaar op rij een bronzen medaille op het BK !!  Vooraf had ik willen tekenen voor een plaats in de top vijf, vooral als je ziet wat voor een sterke bezetting dit BK wel heeft.  Bovendien is het niveau van een aantal renners serieus toegenomen, waardoor het aantal podiumkandidaten was toegenomen.  In zo'n massasprint moet je heel wat geluk hebben, maar het is nu wel de vierde keer op rij (2 x BK en 2 x VK) dat ik in de prijzen val.  Geluk kan misschien ook wel wat worden afgedwongen als je de goede benen hebt en je verstand voor 200 % laat werken in de laatste rechte lijn.

We kwamen thuis rond een uur of tien en ik plofte me rechtstreeks met een voldaan gevoel in bed.  't was rustig thuis, mijn zus is om CM kamp en dat scheelt een pak.


06-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruddervoorde Baliebrugge 05-08-07
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaar rijden we de laatste "gewone" wedstrijd vóór het Belgisch Kampioenschap in Ruddervoorde Baliebrugge.  Hier behaalde ik vorig jaar mijn eerste overwinning van het seizoen 2006.  De wedstrijd wordt gereden over 16 ronden van 1.7 km.  Er wordt gestart in één reeks met 35 deelnemers.  Een aantal renners kozen dit weekend voor een klimkoers in de Walen als voorbereiding op het BK van volgende week.  Het is bloedheet, iets wat we deze zomer nog niet echt gekend hebben. Bekendste namen : Jonas Rickaert, Miel Pyfferoen (net terug van reis), Gianni Bossuyt.  Evy en haar ouders waren ook hier weer van de partij.

De eerste vier ronden worden tegen een vrij rustig tempo afgewerkt.  Wat gewoon raken aan de temperatuur en het parcours.  Alles blijft nu nog samen.  In ronde vijf worden door mijzelf, Jonas en Miel een aantal tempoversnellingen ingebouwd, vooral op het lastigste stuk op een vrij smalle asfaltweg tegen wind. Het peleton wordt hierdoor verbrokkeld, maar we hebben nog een vrij grote kopgroep.  Jonas probeert ook een aantal keer aan te vallen, maar hij geraakt niet weg.  In ronde zeven gaat Miel Pyfferoen voluit door in de aankomstzone.  Hij blijft een halve ronde voorop en heeft Maxime Farazijn mee. 

Hij kan echter het tempo niet aanhouden en Jonas en ikzelf rijden er op eigen tempo weer naar toe.  Wanneer we aansluiting vinden plaats ik onmiddellijk een nieuwe demarrage.  Jonas kan volgen, samen met Maxime Farazijn.  Miel probeert nog maar moet passen door zijn inspanning van net daarvoor.  Jonas, Maxime en ikzelf vinden elkaar onmiddellijk en de samenwerking is optimaal.  In het achtervolgend groepje met Miel is er geen sprake van samenwerking.  Miel moet de klus alleen opknappen, wat onbegonnen werk is, zeker na een weekje vakantie in Frankrijk. 

We kunnen al vlug een comfortabele voorsprong uitbouwen en de koers ligt acht ronden voor het einde in zijn definitieve plooi.  Jonas plaatst een ronde of vier/vijf voor het einde nog een aantal snedige tempoversnellingen waar ik onmiddellijk op inpik.  Maxime moet vier ronden voor het einde passen.  Hij heeft blijkbaar het meest last van de warmte.  Zo stevenen Jonas en ik af op een sprint met twee.  Jonas probeert nog van me weg te rijden, tevergeefs.

De aankomst in Ruddervoorde is er eentje die mij goed ligt.  Brede baan rechtdoor met een zijwind van achteren.  Op zo'n 250 meter voor de meet zet ik de sprint in vanop kop.  Ik kan mijn snelheid aanhouden en val niet meer stil.  Jonas kan aanpikken, maar moet uiteindelijk toch het wiel lossen.  Ik kom als eerste over de meet met een tweetal fietslengtes voorsprong en haal zo mijn tweede zegen van het seizoen binnen.  Op de foto van de finish zie je Jonas in de handen klappen.  Een tof gebaar toch, van een toffe gast.  Maxime wordt verdienstelijk derde op 20 seconden.  Miel wint de sprint van een eerste achtervolgend groepje op 1.40 minuten.

De conditie is blijkbaar optimaal.  Benieuwd wat het BK volgende week brengt.



30-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Andries Brugge 29-07-07
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag mag ik een wedstrijd rijden in mijn thuisbasis Sint-Andries, in de wijk waar mijn pa 15 jaar groot werd gekweekt.  Het huis van mijn oma en opa ligt amper 20 meter voor de aankomst langs het parcours.  We hadden de avond voordien al alles daar afgezet.  Mijn oma had de garage ingericht tot "verzorgingsruimte" met alles erop en eraan.  Handig toch.
Door de thuislokatie waren er veel meer mensen dan anders naar de koers afgezakt om mij eens te zien rijden.  Wanneer ik ze zo allemaal eens overloop moeten het er toch meer van 80 zijn geweest. Brrr, om koude rillingen van te krijgen.  Ook Evy en haar ouders waren weer van de partij.  Ze stonden zoals gewoonlijk al van de vorige avond langs het parcours met de camper.

Doordat er veel renners de zaterdag in Oost-Vlaanderen gaan rijden waren om naar het BK Nieuwelingen in Roeselare te gaan kijken dat ook vandaag plaatsvond, was de opkomst vrij beperkt.  Hierdoor kon alles in 1 reeks van 32 renners worden afgewerkt.  De bekendste namen : Jonas Rickaert, Maxime Farazijn, Christophe Noppe en Lorenzo Blomme ("Bomme Blomme" voor de insiders, na het voorval met zijn voorband in Oostende).

In de eerste ronde gaan we er stevig tegenaan.  Het peleton wordt uitgerokken en er is een lichte afscheiding van een viertal renners, waaronder ikzelf, Jonas, Maxime en Christophe.  Er wordt niet echt doorgereden en alles komt weer samen.  Van ronde twee tot ronde tien blijft alles op een hoop.  Buiten een aantal schuchtere aanvallen die in de kiem gesmoord worden gebeurt er niet zoveel. 

In de elfde ronde schiet de koers dan eindelijk in gang.  Het is zowaar Joren Inghelbrecht die alleen weggaat en al vlug een 15-tal seconden kan nemen.  Het peleton laat eerst nog wat begaan, maar Jonas en ikzelf gaan na een halve ronde dan toch op zoek naar Joren.  Hij wordt gegrepen en kan nog wat aanklampen bij een groepje van vijf dat zich door de tempoversnelling heeft kunnen losmaken van het peleton : Jonas Rickaert, Christophe Noppe, Maxime Farazijn, Lorenzo Blomme en ikzelf.  We blijven nu het tempo strak houden en dankzij een goede samenwerking van iedereen bouwen we in de laatste drie à vier ronden een comfortabele voorsprong uit op het peleton.

In de laatste ronde hou ik me wat gedeisd op de achtergrond en werk mijn tactiek uit in mijn hoofd : naar de aankomst is het wind achter.  Ik zal zelf de sprint aantrekken van vrij ver (300 meter) zonder het wiel te kiezen van iemand om zo vlug mogelijk op mijn maximale snelheid te zitten, in de hoop dat er niemand meer over kan.  In die weersomstandigheden val je toch niet stil en is het een kwestie van maximale souplesse met ons beperkt verzet.  De baan draait links af naar de eindmeet.  Zoveel mogelijk links blijven om meters uit te sparen is de boodschap.  De sprint met vijf loopt precies zoals ik ze in mijn hoofd had.  Op de eindmeet heb ik zo'n drie fietslengtes voorsprong op Jonas Rickaert.  Derde wordt Maxime Farazijn.

Eindelijk !!! Na 8 tweede plaatsen heb ik mijn eerste hoofdvogel binnen en dan nog voor eigen publiek.  Voordien had ik gezegd aan mijn ouders dat ik maar één wedstrijd in het ganse seizoen wou winnen, en het was deze van vandaag.  Wanneer alles dan loopt zoals je het in je dromen voorstelt geeft dat een supercompleet gevoel.

Na de wedstrijd hebben we nog taart en een uitgebreide boterhammaaltijd gekregen bij mijn oma, verzorgd tot in de puntjes zoals altijd.  Boonen eindigde de tour 2007 vandaag in het groen.  Moet er nog meer zijn ?


23-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams Kampioenschap Zoersel 21-07-07
Eindelijk ... het langverwachte kampioenschap van Vlaanderen wordt vandaag gereden.  We hadden geopteerd om de dag zelf te vertrekken in de plaats van ter plaatse te overnachten.  Vrijdagavond om 20.00 gaan slapen om dan zaterdagmorgen om 06.15 op te staan.  We vertrokken van bij mij thuis om 07.20 uur vol goede moed.  Alles loopt vlot, tot we net voorbij de afrit van Aalter komen ... stilstaand verkeer op de E40.  Links en rechts vragen we wat er precies aan de hand is.  In onze buurt stonden vrachtwagenchauffeurs die met de radio in verbinding stonden met collega's die net voor de ongevallen stil stonden.  Verdict : twee zware ongevallen met motorrijders, wagens en een vrachtwagen waarbij er twee doden en twee zwaargewonden vielen.  De autosnelweg werd volledig geblokkeerd tot het parket de nodige onderzoeken hadden gedaan, wat lang duurde gelet op de zondagsdienst op de 21ste.  Mijn pa verwittigde de organisatoren in Zoersel, die op hun beurt Dirk Taloen inlichtten.  Na wat heen en weer getelefoneer bleek dat er nog een achttal West-Vlamingen in dezelfde file zaten, waaronder ook Miel Pyfferoen.  We moesten met niets inzitten, zei Dirk Taloen.  Er ging een mouw aan gepast worden.

We stonden 3 1/2 uren stil op de E40 vooraleer we mochten rechtsomkeer maken op de pechstrook tot afrit Aalter. Uiteindelijk kwamen we om 12.50 aan in Zoersel, waar de pa van Evy zijn overtuigingskracht gebruikte om ons naar een mooi plekje langs het parcours te leiden naast hun mobilhome.

Vlug naar de inschrijvingstafel rennen, waar ze vertelden dat ik mijn tijdrit om 13.20 moest afwerken.  Net voldoende tijd om mijn pistepak aan te doen, mijn koersschoenen, helm en bril.  Tijd om te eten heb ik niet gehad.  Dat deed ik na de tijdrit.  Net voor de start van de tijdrit kon ik nog net een tweetal verkenningsrondjes rijden met zware benen.  De wegwedstrijden werden allemaal met 1/2 uur uitgesteld, zodat ze de West-Vlamingen uit de file er tussendoor konden nemen.  Blijkbaar is het zo dat je moet deelnemen aan de tijdrit om te mogen starten aan de wegrit.
Ik had net na aankomst eens gepeild naar de tijden van de anderen, die hun ding een tweetal uur voordien hadden afgewerkt.  Om op het podium te staan moest ik beter doen dan 2:52:69, de tijd van de derde (Seppe Verschuere).  Ik strandde uiteindelijk op een vijfde plaats in een tijd van 2:53:66, minder dan één seconde trager, maar twee plaatsen beter dan op het VK van vorig jaar.  Podium tijdrit : Saimen De Laeter op 1, Jaspers Dylan op 2 en Seppe Verschuere op 3.

Tussen de tijdrit en de wegrit had ik nu rustig de tijd om te eten (spaghetti in de Lamme Goedzak) en mij gezellig bezig te houden met Thieme en Evy, die hun caravan en mobiel home naast elkaar hadden gezet.  Ik mocht me daar ook weer omkleden en wassen, waarvoor dank.

16:30 uur : start van de wegrit.  11 ronden van 1.9 km op een vlak parcours in goede koersomstandigheden.  Het parcours kende geen hellingen of lastige stukken.  Je kon bijna voorspellen dat het op een massaspurt ging uitdraaien, wat ook zo was in alle reeksen.  De strook voor de aankomst was er een van 550 meter rechtdoor, licht naar beneden.  Wie hier goed op souplesse kon draaien, kon zich zeker goed klasseren.  Het was geen aankomst voor alleen de machtsmensen onder de renners.   Vanin het begin wordt er een aardig tempo op nagehouden.  Er zijn verschillende ontsnappingspogingen van ondermeer Jonas Rickaert, Saimen De Laeter en Jaspers Dylan.  Ikzelf probeerde ook een tweetal keer.  Geen enkele poging was succesvol.  Het enige wat je hiermee kon bereiken was dat het peleton voor een tijdje in een lange sliert werd opengetrokken om dan weer samen te komen.  Doordat alles samenbleef was het van in het begin tot het einde knokken voor een plaatsje vooraan.  Eens je eindelijk vooraan kon komen werd je onmiddellijk weer ingesloten vanaf de zijkanten, zodat je jezelf iedere keer opnieuw een baan naar voor moest murwen.  Er werd door velen echt gevaarlijk gereden : in de remmen, slingerbewegingen van links naar rechts, sturen die aan elkaar haperden.  Ikzelf kreeg ook het stuur van Jonas Rickaert in mijn bovenbil, waarna een correctie nodig was.  Een ronde of vier voor het einde mis ik een bocht omdat iemand anders te breed uitdraaide en ga van de weg af in het mulle zand.  Gelukkig kon ik ook hier corrigeren, maar zat ondertussen helemaal achteraan in het peleton.  Het duurde een volledige ronde vooraleer ik weer vooraan zat, waarbij ik noodgedwongen een aantal riskante maneuvers moest uithalen.  In de aankomstzone zag ik een gaatje van nog geen halve meter helemaal links tegen de nadarhekkens en wrong me erdoor.  Alle toeschouwers die over de hekkens leunden moesten hun hoofden intrekken of ik had die mee. Oef, weer vooraan.

Bij het ingaan van de laatste ronde zat ik door het gewriemel weer ongelukkig geplaatst in het midden van het peleton.  Dat zag er niet goed uit en dat bleef ook zo gedurende bijna de volledige laatste ronde. Seppe reed naast mij en vloekte omdat ook hij niet direct een uitweg zag.  Na het nemen van de laatste bocht op zo'n 550 meter voor de eindmeet zag ik plots een gaatje aan de rechterkant van het peleton en schoot me er zonder nadenken door.  Pure kamikazestijl, goed gek.  Op 400 meter voor de meet had ik net op tijd het wiel van Jaspers Dylan vooraan in het peleton.  Ook Miel zat naast me in hetzelfde wiel.  Dylan en Saimen gaan nu samen aan.  Ik kan vlot volgen en we krijgen onmiddellijk een ruimte van een fiets of twee voor het peleton, wat een luxe was gelet op het koersverloop.  We kunnen als het nodig is wat maneuvreren nu.  Ik voel dat Dylan wat stilvalt (nadien bleek dat hij krampen had in de benen), ga er vlot over en spring schuin naar het wiel van Saimen die ondertussen bijna op volle sneheid zit.  Ik kan het wiel houden, maar raak er met de beste wil van de wereld niet meer over.  Met een verzet van 49/18 sprinten we op dat moment aan 57 km/uur.  Saimen wint met een kleine fietslengte voorsprong. Ikzelf ben tweede, Niels Vanderaerden derde op millimeters van Simons Michael die vierde wordt.  Thieme is knap vijfde met een banddikte verschil van Michael Simons.

Voor de achtste maal tweede dit seizoen !!  Dit is op zich al een unicum denk ik.  Moe maar voldaan ga ik met een zilveren plak naar huis na de podiumfoto's, toch wel buiten mijn verwachtingen in gelet op de sterke bezetting : Belgisch Kampioen Saimen De Laeter, Provinciaal Kampioen in Antwerpen Jasper Dylan, Provinciaal Kampioen in Oost-Vlaanderen Otto Vergaerde, Provinciaal kampioen in West-Vlaanderen Seppe Verschuere, Provinciaal Kampioen in Limburg Niels Vanderaerden, Jonas Lammens, Thieme Vanruymbeke, Simons Michael, Joachim Vanreyten, enz.    De hectische dag is toch positief geëindigd.




16-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostkamp Stuivenberge 15-07-07

Deze morgen werkten de miniemen hun wedstrijdjes af in de regen.  Wijzelf zakken naar Oostkamp af onder een stralende zon voor een wedstrijd van 14 ronden van 1.3 km op een vlak parcours.  Ik ga naar Oostkamp met gemengde gevoelens omdat het een aankomst is die mij al vier jaar lang niet echt op het lijf is geschreven.  Danny, onze overbuur, volgt mij al een tijdje in de krant, maar is nu eens persoonlijk komen kijken.  Ook Sarah Inghelbrecht is van de partij, zoals ze had beloofd.

In reeks 1 starten naast 9 meisjes, waaronder Evy, ondermeer ook Jonas Rickaert, Lorenzo Blomme en Jonas Lammens.  Al vlug in de wedstrijd is er een afscheiding van vier renners, die ook sprinten voor de eindoverwinning.  Jonas Lammens wint voor Jonas Rickaert en Lorenzo Blomme.  Deze wedstrijd eindigt na een viertal ronden in mineur voor Evy.  Ze hapert met haar pedaal aan de grond bij het nemen van een bocht en gaat zwaar tegen de grond.  Ze loopt hierbij een open snijwonde op ter hoogte van de wenkbrauw en een gebroken schouder.  Hierdoor is ze enkele weken "out", waardoor zeker het VK en misschien ook het BK in het gedrang komen.  Ze wordt weggevoerd met de ambulance naar het AZ Sint-Lucas.  Het kan ook de besten overkomen, zo zie je maar.

Ikzelf start in reeks 2.  De belangrijkste namen hier zijn Miel, Noppe en Farazijn.  Miel gaat in de eerste ronde voluit door, waardoor het peleton onmiddellijk in stukken en brokken uiteen valt.  Miel wordt gegrepen, maar er is nu een kleine afscheiding van zes renners, waaronder ikzelf, Miel, Noppe, Farazijn en Benjamin Declerck.  In ronde drie voer ik het tempo op, waardoor we nog met vijf overblijven op een comfortabele afstand van de kop van het peleton.  Dit blijft zo enkele ronden.  Onder aanvoering van Ciske komt het peleton halfweg wedstrijd nog terug op een 50-tal meter, maar door een gedeeltelijke hergroepering valt het achter ons opnieuw stil, waardoor we onze voorsprong finaal kunnen uitbouwen tot 1.30 minuten.  In de ganse wedstrijd nemen Miel en ikzelf  het merendeel van het kopwerk voor onze rekening.  Het tempo ligt hoog.  We malen de 25 km af in een tijd van 39 minuten, wat neerkomt op een wedstrijdgemiddelde van bijna 38,50 km per uur.

De eindfase : ik word hier in Ooskamp voor de zevende keer dit jaar tweede na een bewogen sprint. Miel draait als eerste de laatste bocht uit. Ikzelf zit in zijn wiel. Net zoals in Izegem gaat hij onverwachts gevaarlijk in de remmen, waardoor ik zijn achterwiel raak, maar nog net kan corrigeren. Benjamin Declercq gaat me voorbij. Ik kan aanpikken. Wanneer ik langszij kom gaat Benjamin met mij naar de nadarspanning, die ik op millimeters mis : tweede correctie op 200 meter. Ik moet inhouden maar kan hem nog net passeren.  Ondertussen is Miel gaan vliegen en haalt hier zijn vijfde overwinning van het seizoen binnen. Ikzelf ben tweede, Benjamin derde, Noppe vier en Farazijn vijfde van de vijf. Ciske wint de peletonsprint en wordt knap zesde.

Na de wedstrijd heb ik Dirk Taloen aangesproken over het onregelmatig sprintgedrag van Benjamin.  Dirk beloofte me om hem de volgende weken extra in de gaten te houden.




09-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anzegem 8 juli 2007
Vandaag hebben we afspraak in Anzegem, West-Vlaanderen maar toch een 70-tal km rijden van waar ik woon. Hoewel er PK is in Oost-Vlaanderen wordt er toch in twee reeksen gereden.  Er zijn heel wat renners van andere provincies afgezakt naar Anzegem.  Mooie omloop van 3 km met een stuk vals plat.

In reeks 1 starten ondermeer Jaspers Dylan en Jonas Rickaert.  Ook alle meisjes (met Evy uiteraard) rijden hier mee.  De wedstrijd wordt van in het begin hard gemaakt door Dylan, waardoor het peleton direct in stukken en brokken uiteen valt.  Halfweg koers kunnen Jonas en Dylan vluchten.  In de spurt wordt Dylan afgescheiden winnaar.  Jonas is na een verdienstelijke wedstrijd tweede.  Evy wint de spurt van een tweede achtervolgend groepje en wordt hierdoor eerste meisje en zevende in totaal.

Reeks 2, mijn reeks nu.  De mannen om in de gaten te houden zijn hier Seppe Verschuere, Gianni Bossuyt en Miel Pyfferoen.  Miel geeft er in de eerste ronde een lap op maar krijgt niet meer dan een tiental meter.  Ikzelf zet samen met Seppe Verschuere een drietal keer een aanval op, maar we krijgen ook nooit meer dan 30 meter.  Ook in mijn eentje probeer ik iets te forceren, zonder resultaat.  Ondermeer Miel rijdt alles weer toe met het ganse pak in zijn wiel.  Ciske had aan zijn pa gezegd dat hij ging aanvallen, wat hij ook een paar keer doet, maar zonder succes.  Van de meeste andere renners gaat bijna nooit initiatief uit om iets op te bouwen, vandaag ook niet.  Vandaar dat het per momenten bijna stil valt.

De wedstrijd eindigt onvermijdelijk in een massaspurt waar bijna het volledige peleton aan meedoet.  De spurt wordt op zo'n 200 meter van de eindmeet ingezet door Seppe.  Ik kan direct volgen, maar wordt (voor de zesde keer dit jaar) tweede met een fietslengte achterstand.  Miel vult de derde stek op.  Ook na een wedstrijd waarin niet zoveel gebeurd is zijn de verhoudingen wat ze zijn en zijn dezelfde mensen vooraan in de uitslag terug te vinden.  Ik kan wel mijn mannetje staan in de sprint, maar kom op een of ander manier wel telkens mijn meerdere tegen. De positieve les die hieruit kan getrokken worden is dat ik wel héél regelmatig rij dit jaar.  Trofee voor de drie finalisten : een medaille en een bloempotteke. 

Na de wedstrijd in Anzegem zijn we naar Zwijnaarde afgezakt, waar we nog net de PK-finale voor de 13 jarigen konden meepikken.  Evy is met onze auto meegereden naar daar.  Samen met mijn buur, beste vriend en meester-babbelaar Thibault hebben we op weg naar Zwijnaarde en tijdens het Oostvlaams PK heel wat afgelachen. 

De PK-finale werd gewonnen door Otto Vergaerde.  Topfavoriet Saimen Delaeter kreeg drie keer met een lekke band te kampen en moest de koers uiteraard vroegtijdig verlaten.  Thieme, voor wie we speciaal kwamen supporteren, ging heel de wedstrijd vlot mee met de kop van het peleton.  Helaas sloeg ook voor hem het noodlot toe en reed hij lek op drie ronden van het einde... van balen gesproken.  Als je hier het podium ziet (Otto Vergaerde, Jonas Lammens, Cedric Verbeken), dan zat er zonder pech voor Thieme zeker een podiumplaats in.  Mijn opa, mijn pa en de ouders van Evy kregen na de wedstrijd nog een drink aangeboden van Thieme's ouders bij hun caravan.  Daar werd al het "leed" weggelachen en gerelativeerd.




24-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Pieters 24-06-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We rijden de wedstrijd - de eerste na de examens, hoewel ik er morgen nog ééntje heb - in de regen.  Er zijn opnieuw twee reeksen.  Ikzelf zit in de eerste reeks, samen met ondermeer Ciske, Miel, Thieme, Jordi Ganseman en Seppe Verschuere.  Jonas moet starten in reeks twee, hoewel hij liever bij ons had gereden.

Het parcours is totaal anders dan dat van vorig jaar, maar dat had Dirk Taloen ons vorige dinsdag al verteld.  Een parcours van 1.9 km lang, met op bepaalde plaatsen vrij veel bochtenwerk en andere stukken mooi rechtdoor.
Opa Gilbert is onverwacht komen opdagen, net als mijn nonkel Freddy met zijn schoonvader.

De eerste vier ronden blijft alles zowat samen, ondanks enkele aanvalspogingen van Thieme, Miel, Seppe en mijzelf.  In de vijfde (of zesde ?) ronde plaats ik een nieuwe aanval en kan een gat slaan van een dertigtal meter.  Een groepje van vier renners (Seppe, Miel, Thieme en Jordi) pakt me terug onder aanvoering van Seppe.  Seppe neemt onmiddellijk van me over, ik kan zijn wiel opzoeken en weg zijn we met z'n vijven.
Het draait niet echt rond zoals het zou moeten.  Thieme en ikzelf nemen het leeuwendeel van het kopwerk voor onze rekening, wat mij in de finale dan misschien wat zuur heeft opgebroken.

Dertiende ronde, laatste bocht ... eindsprint.  Jordi zet aan, Miel en ik springen in het wiel.  Jordi gaat in de remmen en Miel komt aan kop te liggen en gaat zo'n 200 meter voluit.  Net voor de eindmeet gaat Seppe er nog over.  Ikzelf eindig derde op twee fietslengtes.  Ik ben toch wat teleurgesteld met de derde plaats omdat ik er deze week meer van had gehoopt op training (super goed gevoel).  De benen wilden op het einde niet echt meer mee (klam en zwaar), waardoor ik het niet kon opbrengen om me nog uit het zadel te hijsen.  De sprintsnelheid bleef hangen op 48 km/u terwijl die woensdag jl nog piekte naar 53 km/u in gelijkaardige omstandigheden.  Niets aan te doen, zondag beter misschien.

Jonas Rickaert wint de tweede reeks met glans, na zowat een halve wedstrijd alleen voor het peleton uit te rijden.  Sterk toch.

Net zoals vorig jaar kregen de deelnemers hier in Sint-Pieters geen natura prijzen.  Een triestige zaak, net zoals het weer deze namiddag.

PS : Evy Roelen wordt vandaag tweevoudig winnaar op het provinciaal kampioenschap van Antwerpen !!!   Ze overklast alle meisjes, van 12 tot en met (jawel) 14 jaar.  Yes !!!  Dat geeft me dan weer een supergoed gevoel.  Merci Evy !!!!!




03-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistemeeting Brugge 02-06-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert 2 juni 2007 ben ik weer een ervaring rijker.  Die zaterdag werd de nieuwe wielerbaan op het domein Julien Saelens officieel geopend.  Er waren eerst toespraken van ondermeer minister van sport Anciaux, burgemeerster Moenaert van Brugge enz.  Het was schitterend zomerweer.

Om 13.00 uur was er dan een meeting voor alle ingeschreven aspiranten : puntenkoers, scratch en positieve afvalling.  Omdat ik voordien nog nooit op een piste had gereden ben ik de twee dinsdagavonden voordien naar de pisteopleiding geweest tussen 18.00 en 20.00 uur, waar er wat basistechnieken werden aangeleerd.

Evy was ook weer van de partij.  Ze won bij de meisjes met veel overschot alle disciplines.  In de scratch pakte ze bijna een volledige ronde op de laatste deelneemster.  De klasse steekt er torenhoog uit.

Puntenkoers : 15 ronden, waarbij op ronde 5, 10 en 15 wordt gesprint voor punten.  Hier was ik in het klassement slechts vierde (eerste tussensprint : tweede, tweede tussensprint : derde, derde eindsprint : derde).  Niet zo'n goede start, maar ja 't is ook allemaal nieuw voor mij.

Positieve afvalling : vanaf de derde ronde printen voor klassement, iedere eerste renner per ronde mag de wedstrijd verlaten.  Hier is het in de derde ronde (eerste sprint voor de eerste plaats) een nek aan nek race tussen mij en Jonas.  Jonas vertrekt op kop, ik kan hem remonteren en heb aan de meet een voorsprong van twee banddiktes door een goede eindjump.  Genoeg om de eerste plaats op dit nummer op zak te steken.

Scratch : 9 ronden wedstrijd.  Er waren ondermeer demarrages van Miel Pyfferoen, Jonas Rickaert en Ciske Aneka, maar alles kon worden gecounterd. Met nog 2/3 in de laatste ronde te gaan zet ik mij aan kop en ga voluit door.  Jonas volgt met ondermeer Miel, maar ik kan stand houden tot op de meet.  De voorsprong met Jonas bedroeg één wiel.

Ondanks het feit dat ik twee van de drie disciplines won, staat Jonas op het hoogste schavotje omdat hij in de puntenkoers beter geklasseerd was dan ik.  Het verschil tussen mij en Jonas bedroeg één puntje.  Miel was derde in het eindklassement en Lorenzo Blomme vierde met één punt minder dan Miel.

't gaat allemaal vlug op de piste.  In de tussenronden haal je al vlug 40 km per uur en mijn topsnelheid in de sprint bedroeg 55 km per uur.  Dat geeft toch een kick.

Omdat ik de enige Bruggeling was die op het podium stond, nam het Brugsch Handelsblad een interview af.  Weer in de gazet met foto, yes !!




29-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knesselare 28-05-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een zegen van de kalender : twee wedstrijden mogen rijden op drie dagen (Moulbaix en Knesselare).  Twee wedstrijden die elkaars tegenpolen zijn qua organisatie.  Al wat Moulbaix niet had, had Knesselare wel : veel volk op en rond het parcours, vlotte organisatie, mooi afgezet parcours, wagen vóór de renners, voldoende signaalgevers, mooi podium.  Er kwamen dan ook renners op af vanuit verschillende provincies.

Evy Roelen start niet omdat ze de dag voordien reed en alles won in Aartrijke, maar is wel in de streek gebleven om te supporteren.  Een genereus gebaar.

Ik start in de eerste reeks, samen met mijn koersvriend Jonas Rickaert (bedankt Jonas voor de toffe commentaren in mijn gastenboek), maar ook met Dylan Jaspers (slik !!), Jonas Lammens, Jordy Ganseman en Simons Michael (ploegmaat van Dylan).

Evy had mij verteld dat Dylan iets minder goed sprint, maar des te gevaarlijker is wanneer hij een bres kan slaan en een stevig tempo kan aanhouden.  Hij was vorig jaar tenslotte tweede op het BK Tijdrijden.   Dat is wat hij probeert te doen vanaf de start.  Verschillende ontsnappingspogingen worden in de kiem gesmoord, ondermeer door mijzelf en Jonas Rickaert.  Zelf probeer ik ook een tweetal keer, maar dan wordt ik gecounterd door Dylan Jaspers.

De bel rinkelt voor de laatste ronde.  Dylan gaat voluit en heeft onmiddellijk een tiental meter voorsprong.  Vooraan in het peleton wordt wat geaarzeld.  Ikzelf zit op dat moment ingesloten en kan geen kanten op.  Dylan blijft zijn voorsprong uitbouwen en wint de koers met een tiental seconden voorsprong.  Knappe prestatie, en weer op de manier waarop hij zijn sterktste troeven kan uitspelen.

Ik kom de laatste bocht uit in derde positie, Simons Michael als tweede en Jonas Rickaert als eerste.  Nog 200 m naar de eindmeet.  Kort na de bocht ga ik Jonas en Michael voorbij en kan ze voorblijven tot op de meet, waardoor ik toch nog tweede wordt in een wedstrijd met een sterke bezetting.  Simons Michael wordt derde en Jonas Rickaert wordt uiteindelijk nog zesde.  Ik deed zoals gevraagd : mijn eigen sprint rijden en niet afstemmen op iemand anders.  Zo gaat het blijkbaar goed.

We bleven nog op de koers tot na de wedstrijden van de 14 jarigen.  Gezellig napraten (?) met Jonas, Evy, Indiana (die derde werd in zijn reeks) en wat anderen.  Mijn leraar wiskunde (mijnheer Vanparijs) was ook komen zien.  Uitgerekend van hem had ik deze week nog 4 bladzijden straf gekregen (verhandeling over Sessa).  Hij vertelde mij die later voor veel geld te zullen verkopen wanneer ik "beroemd" ben.  De factuur van de royalties zal volgen, mijnheer Vanparijs.




21-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deerlijk 20-05-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen In de voormiddag reed mijn pa met zijn club nog 110 km in een stralende zon, wij moeten het stellen met 25 km in de regen.  Weer twee reeksen.  Ikzelf zit in de eerste reeks samen met Miel en Evy.

Het wordt een wedstrijd met weinig animo waarin alles samen blijft tot in de laatste ronde.  Een wedstrijdgemiddelde van 32.50 km/u zegt genoeg.  Op training halen we meer.  We hadden tot in de voorlaatste ronde tijd om gezellig te keuvelen onder elkaar.  Niemand durfde zich echt te geven omwille van de regen en het bij momenten bochtig parcours.  Beter samen op de fiets dan alleen op de grond, dachten waarschijnlijk de meesten onder ons.

Enkel de laatste ronde wordt er gekoerst.  Net na de laatste bocht, nog zo'n 500 m voor de aankomst zet Miel aan.  Ikzelf zit op dat moment in derde positie en spring naar zijn wiel.  Miel gaat naar de andere kant van de weg en kruipt in de remmen, zodat ik op 500 meter voor de aankomst - veel te vroeg - ongewild op kop zit.  Nadien bekeken toch een knappe en gedurfde zet van Miel.  Dan zat er niet anders op dan volop door te gaan, wat ik ook deed : de teller bleef de volle 500 meter op 48 km/u staan.  Miel zat in mijn wiel en kon zich wat herzetten.  Vijf meter voor de meet gaat hij mij nipt voorbij en wint met twee banddiktes verschil. Hij haalt hiermee een vier op vier, wat toch een dikke proficiat waard is. 

Het positieve wat ik hieruit leer is dat mijn ultieme inspanning mij twee weken geleden nog zuur opgebroken zou hebben (ik zou zeker zijn stilgevallen).  Met de conditie gaat duidelijk bergop en het verschil met Miel is toch miniem, hoewel hij een stuk steviger uit de kluiten is gewassen dan ik.

In de tweede reeks gaan Jonas Rickaert (toch weeral !), Seppe Verschuere, Giani Bossuyt en - jawel - Ciske Aneka er al vlug vandoor met z'n vieren.  Ciske moet er wat later jammer genoeg af en blijft op zo'n 50 meter hangen van het drietal.  Het peleton komt echter een minuut later voorbij.  Seppe wint de sprint voor Jonas, die dit seizoen nog op zoek is naar zijn eerste overwinning, maar - laat ons eerlijk zijn - toch iedere keer de wedstrijd kleurt.



13-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ichtegem 13-05-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen Derde wedstrijd van het seizoen, op moederdag.  Er was slecht weer voorspeld, maar we konden de ganse wedstrijd uitrijden in een stralen zonnetje.  Wedstrijdgemiddelde : 34.50 km/h op een bochtig parcours.

Ikzelf start in de eerste reeks, samen met ondermeer Jonas Lammens, Jonas Rickaert en Evy Roelen. Onmiddellijk na de start wordt er hard gereden.  Na een drietal rondes is het peleton in twee gesplitst.  Ikzelf zit in de kopgroep van een tiental renners.  Jonas Rickaert plaatst enkele aanvallen.  Een ronde of drie later zijn we nog met zes, waaronder ikzelf, Jonas Lammens, Jonas Rickaert en Evy Roelen.  We houden een vrij hoog tempo aan en blijven uit de greep van de achtervolgers.

Na een zoveelste aanval van Jonas Rickaert blijven we 6 ronden voor het einde nog met vier over : Jonas Rickaert, Jonas Lammens, Benjamin Declerck (broer van junior Tim Declerck) en ikzelf.  Dit blijft zo.  Er wordt gespurt met vier.  Ik word derde op 1/4 wiel van Jonas Rickaert.  Jonas Lammens wint zijn eerste wedstrijd met een fietslengte voorsprong.  Pittig detail : 30 meter voor de meet besefte ik plots dat ik op mijn "19" aan het sprinten was in de plaats van op mijn "18".  Stom van me.  Of dit iets zou veranderd hebben blijft de vraag.  We gaan toch met bloemen naar huis, waardoor ook "ons moeder" content zal zijn op moederdag.

In de tweede reeks blijft alles samen.  In een massasprint toont Miel Pyfferoen zijn supprematie en wint afgetekend (20 meter voor) zijn derde koers van het seizoen.  Wat een topmoraal toch kan teweegbrengen. Lorenzo Blomme wordt tweede en valt over de meet van geluk van zijn fiets zonder veel erg.  Ciske is op de goede weg en kon zich een aantal keer tonen.



09-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Izegem 05/05/2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Parcours tussen de rijhuizen van 1.4 km.  In totaal 18 ronden.  Aankomst lichtjes bergop met een behoorlijke tegenwind.  Weerop twee reeksen, wat waarschijnlijk wel gans het seizoen zo zal zijn.  Miel Pyfferoen wint in de eerste reeks in een lange sprint van Thieme Van Ruymbeke en heeft zo een twee op twee.  Proficiat Miel !!  Je pa mag afdokken ingevolge een weddenschap hoorde ik van je moeder.
Ikzelf start in reeks twee.  Alles blijft samen tot op een ronde of vier van het einde, ondanks een zestal ontsnappingspogingen van Jonas Rickaert en een viertal van mijzelf.  "Wieltjeszuigers" Noppe Christophe en Farazijn Maxime (zoon van) deden hun bijnaam weer alle eer aan en deden geen stamp teveel.  Het is hun volle recht natuurlijk, hoewel ik het niet kan goedkeuren.
Halfweg de laatste ronde is er een uitval van Jordy Ganseman, een tot nu toe onbekend figuur en nieuwkomer in het peleton.  Lorenzo Blomme zit in zijn wiel en kan gemakkelijk meespringen.  Jonas en ikzelf lieten ons verrassen.  We zaten toen net achter Maxime Farazijn, die bleef afwachten in plaats van onmiddellijk te reageren.  Die 10 seconden twijfel werden ons fataal.  Jonas probeerde nog uit alle kracht het gat van een 40-tal meter dicht te rijden... tevergeefs.  Op de meet had het tweetal nog een 5 meter voorsprong.  Jordy won van Lorenzo.  Jonas won de sprint voor de 3de plaats van mijzelf.
Jordy Ganseman is er een om in de gaten te houden, zoveel is duidelijk.  Qua lichaamsbouw mag hij gerust naast Belgisch kampioen Saimen Delaeter staan.




Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeebrugge 29/04/2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor velen onder ons de eerste wedstrijd van het seizoen.  Iedereen is gebrand op het herboren wedstrijdgevoel.  Ik start met gemengde gevoelens vanwege het gemis aan voorbereiding deze winter (sleutelbeenbreuk, gesprongen appendix, drie gebroken tenen, virale infectie).

In de eerste reeks van de 13 jarigen wint Miel Pyfferoen zijn eerste koers in een lange sprint tegen ... jawel ... Jonas Rickaert.  Al vlug in de wedstrijd kon het tweetal ontsnappen.  Ze hadden zo'n minuut voorsprong.

In de tweede reeks kom ik aan de start.  Bekendste namen : Jens Couckuyt, Evy Roelen, Thieme Van Ruymbeke.  Na een drietal ronden is er een duidelijke afscheiding van een groepje van 5 : Evy, Thieme, Jens, Bram (Antwerpenaar) en ikzelf.  We blijven goed samenwerken en dubbelen over de 25 km zowat de helft van het peleton.

In de laatste ronde wordt er keihard doorgereden.  Bij de laatste bocht is er een duidelijke afscheiding tussen Thieme en ikzelf en de andere drie.  Thieme wint verdiend de sprint met mijzelf.   Evy wordt eerste meisje en derde algemeen, knap toch. 

Ik heb blijkbaar toch nog een goede basisconditie ondanks alle tegenslagen, maar kom gewoon nog wat "panache" tekort op het einde.  Zes weken gips laten (zichtbaar) hun sporen na aan de linker beenspieren.  Dat is goed voelbaar.
Na een tweetal uurtjes "terrassen" in een zonovergoten Zeebrugge gaat iedereen tevreden naar huis.




27-09-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provinciaal Kampioenschap Ruddervoorde 01-07-2007

Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 




Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moulbaix 26-05-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

Lees dit in het volgende bericht hieronder!




Foto
Mijn website : www.deltombe.be
Gastenboek
  • Ieper
  • Megabike Calculator, voor wie ook eens wil winnen
  • knieblessure
  • proficiat
  • proficiat

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Email mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Mijn favorieten
  • Mijn eigen website
  • Website Evy Roelen
  • Vlaamse Wielersbond
  • Website Tiesj Benoot
  • Website KBVS
  • Cheatcode games
  • Blogpagina van Thieme Van Ruymbeke
  • Wielerclub van mijn pa
  • Website van de wijk
  • Website Otto Vergaerde
    Inhoud blog
  • Moerkerke 22-03-2009
  • Knesselare-Ursel 15-03-2009
  • Ichtegem 08-03-2009
  • Eerste wedstrijd nieuwelingen
  • Veldegem 11-10-2008
  • Waregem 05-10-2008
  • Wielsbeke 28-09-2008
  • Waardamme 21-09-2008
  • Wortegem-Petegem 14-09-08
  • Gistel 07-09-2008
  • Diksmuide 31-08-2008
  • Meulebeke 27-08-2008
  • Belgisch Kampioenschap Ciney 10-08-08
  • Ruddervoorde 03-08-2008
  • Sint-Andries Brugge 26-07-2008
  • Vlaams Kampioenschap Boortmeerbeek 21-07-2008
  • Oostende 19-07-2008
  • Oostkamp Stuivenberge 13-07-2008
  • Provinciaal Kampioenschap Sint-Pieters 06-07-2008
  • Vlamertinge 29-06-2008
  • Haaltert 31-05-2008
  • Aartrijke 26/05/2008
  • Deerlijk 18-05-2008
  • Izegem 10-05-2008
  • Ichtegem 04-05-2008
  • Zeebrugge 27/04/2008
  • Belgisch Kampioenschap piste Blaarmeersen 16-02-2008
  • Vlaams Kampioenschap piste Blaarmeersen 26-01-08
  • Pistemeeting Blaarmeersen 19-01-2008
  • Pistemeeting Blaarmeersen 12-01-2008
  • Pistemeeting Blaarmeersen 05/01/2008
  • Piste Blaarmeersen
  • Veldegem 13/10/2007
  • Watou 07-10-2007
  • Wielsbeke 30-09-2007
  • Diksmuide 23-09-07
  • Waardamme 16-09-2007
  • Wortegem-Petegem 09-09-07
  • Gistel 02-09-2007

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs