De wilde kanarie komt voor op de Canarische eilanden, Madeira en de Azoren en is ingevoerd opde bermuda-eilanden. De wilde kanarie werd omstreeks 1478 in Europa ingevoerd. De lengte van de wilde kanarie bedraagt 12,5 cm. De vogel is hoofdzakelijk geelachtiggroen van kleur. Bij de wangen, hals en nek lijkt op de geelachtiggroene kleur een soort grijsachtige glans te liggen. Op de flanken hebben de vogels enkele bruin-zwarte strepen. De stuit is geel-groen. De vleugels en de staart zijn bruinachtig groen met lichtere randen. Het vrouwtje is donker met grijze strepen opzij van de borst. De randen van de vleugels zijn bij het vrouwtje ook lichter als bij de man. De ogen zijn bruin, de snavel en de poten donkergrijs.
2. De Europese kanarie De Europese kanarie is iets kleiner dan de wilde kanarie, ca. 11,5 cm. De hoofdkleur is geelachtig bruin met bruinachtige strepen. De rug is overwegend geel, de stuit groenachtig geel. Het vrouwtje is over het geheel matter van kleur dan de man. Zo is de stuit bleker en heeft ze ook meer tekening op de borst en de kop.
3. De (gedomesticeerde) kanarie
Geschiedenis De voorgeschiedenis van de hedendaagse tamme kanarie is niet geheel duidelijk. Wat echter wel zeker is dat de hedendaagse kanarie afstamt van de wilde kanarie. Toen de wilde kanarie rond 1478 door de Spanjaarden in Europa werd ingevoerd is hij naar alle waarschijnlijk gekruist met de Europese kanarie en andere inheemse vogels. Eerst vanuit Spanje en later vanuit Italië verbreidde de kanarie zich verder naar het Noorden. In Zuid- en Midden-Duitsland en in Tyrol werd hij in grote aantallen gekweekt en al gauw werd de kanarie een gewild handelsproduct. De Tyroler, Neurenberger, Saksische en Harzerkanarie, die reeds rond 1600 als zangkanarie werd gekweekt, zijn namen die nog herinneren aan deze tijd. Sommige kwekers gingen zich toeleggen op de vorm van de kanarie, anderen legden zich toe op kleur en of tekening. Uiteindelijk ontstond door gerichte kweek, het vastleggen van mutaties en kruisingen met de wilde kanarie en andere vinken de verschillende kleuren en rassen van de hedendaagse kanarie. Eén van de oudste rassen is de Lizard kanarie, die een geschubde tekening heeft en een heldere vlek, 'cap' genaamd op de kop. Veel rassen zijn genoemd naar de plaats of streek waar ze zijn ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de Yorkshire kanarie die genoemd is naar het Engelse graafschap en de Border kanarie die in de Border (=de grensstreek) tussen Engeland en Schotland is ontstaan. Met name onze eeuw is verantwoordelijk geweest voor het ontstaan van de kleurkanaries. Een voorbeeld daarvan is de roodfactorige kanarie. Deze kanarie is ontstaan uit een kruising met een kapoetsensijs. Om de rode kleur te versterken krijgen de roodfactorige kanaries kleurstimulerende middelen door hun voedsel.
Karakter In het algemeen kan gesteld worden dat kanaries gemakkelijke, vriendelijke vogels zijn die onder elkaar alsmede met andere vogelsoorten prima kunnen samenleven. Agressiviteit zul je bij kanaries niet snel tegenkomen of het moeten al mannen zijn die in de broedtijd ruziën om een popje.
Geslachtsonderscheid Het verschil in sekse is bij kanaries heel moeilijk te zien. Een zeker verschil is echter de zang van de man. Wanneer je een kanarie ziet zingen dan weet je met zekerheid dat het om een man gaat. Ervaren kwekers weten een (broedrijp) popje veelal wel te onderscheiden door de stand en grootte van de cloaca. Broedrijpe popjes laten bovendien een vrijwel onbevederde buik zien.
Huisvesting Indien je serieus wilt kweken met kanaries en met de vogels naar de tentoonstelling wilt gaan, verdient de kweek in broedkooien de voorkeur. Wil men kwaliteit kweken en wil men zekerheid over de afstamming van zijn vogels, dan is er maar één weg, die naar dit doel kan voeren, namelijk broeden met één paartje per kooi! Naar mijn stellige overtuiging is en blijft dit de beste manier om tot goede resultaten te komen. Een geschikte broedkooi voor een koppel is 40 cm. lang, 40 cm. hoog en 40 cm. diep. Er is natuurlijk niets op tegen om de broedkooi groter te maken. Kleiner is echter af te raden. Veel kwekers plaatsen hun broedkooien in reeksen met zijpanelen die verwijderd kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat de broedkooien dan ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als vluchtje of om (jonge) vogels voor te bereiden op tentoonstellingen. De zijpanelen kunnen o.a. gemaakt zijn van multiplex, hardboard, glas of perspex. Beide laatste materialen hebben het voordeel dat ze het licht in de broedkooi beter doorlaten. Als voorzijde van de broedkooi kan het best gekozen worden voor een metalen voorfront. Deze voorfronten zijn bij de vakhandel, in vrijwel alle gewenste maten, kant en klaar verkrijgbaar. Ze zijn, al naar gelang de maat, voorzien van één of meerdere deurtjes en indien gewenst kunnen ze ook geleverd worden met te openen klepjes voor de nestkastjes. Veel broedkooien zijn of worden voorzien van schuifladen. Ingeval schelpenzand gebruikt wordt hebben deze het nadeel dat ze, a.g.v. zand wat na verloop van tijd tussen de schuiflade en de bodem van de broedkooi gaat zitten, gaan vastzitten. Beter is het om beukensnippers in de schuifladen aan te brengen. In de broedkooi brengen we verder nog twee (stevig zittende) zitstokken aan. Indien de vogels gehouden worden zonder er gericht mee te kweken is huisvesting in een kooi in de woonkamer, kamervolière en buitenvolière ook prima mogelijk.
Voeding De voeding dient te bestaan uit een zaadmengsel voor kanaries (in elke dierenspeciaalzaak te koop). Daarnaast is het belangrijk dat de vogels de beschikking hebben over eivoer (met name in de kweekperiode), onkruidzaden en 'verse' onkruiden zoals vogelmuur. Verder kan appel, sla (niet teveel, per vogel een stukje sla van ca.een rijksdaalder grootte) alsmede andere soorten fruit en groente gegeven worden. Grit en maagkiezel mogen in 'het voedselpakket' van de kanarie nooit ontbreken. De kweek Kanaries broeden bij voorkeur in een open nestgelegenheid, zoals een half open nestkastje, open tralienestkastje of korfje. Voor het bouwen van het nest gebruiken de vogels graag kort geknipte stukjes sisaltouw of i.d. Het popje legt elke dag een ei tot een totaal van 4 - 5 eitjes. De eitje zijn lichtgroen met donkere spikkeltjes. De eitjes worden 13 tot 14 dagen door het popje bebroed. Als er eenmaal jongen zijn dan is het erg belangrijk dat er voldoende eivoer aanwezig is. In eivoer zitten namelijk dierlijke eiwitten die van levensbelang zijn voor de jongen. Op een leeftijd van ca. 14 dagen vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog enkele weken door het mannetje in afnemende mate gevoerd. Een kweekstel dient niet meer dan 2 broedsels per jaar groot te brengen.
DE VERSCHILLENDE RASSEN Bij de kanaries onderscheiden we o.a.: · Zangkanaries; · Kleurkanaries; · Houdingskanaries; · Vormkanaries; · Frisékanaries (krulvederige kanaries); · Gekuifde kanarierassen.
Zangkanaries Het mag bekend zijn dat alle (mannelijke) kanaries goed kunnen zingen. Toch zijn het vooral de mannen uit de groep van zangkanaries die hier speciaal op gefokt zijn. Met uitzondering van de American singer die ook op type wordt beoordeeld, is het uiterlijk van zangkanaries niet zo belangrijk. Bij de zangkanaries onderscheiden we: - De Harzer; - De Waterslager; - De Spaanse Timbrado; - De American Singer.
Kleurkanaries De meest gehouden kanaries zijn ongetwijfeld de kleurkanaries. Gemiddeld hebben de vogels uit deze groep een lengte van 14 cm. Naast de kleur is bij deze vogels ook het type erg belangrijk. Inmiddels zijn er door selectie en mutaties talrijke kleuren en kleurcombinaties ontstaan. Tegenwoordig zijn er bijna 400 officiële kleurslagen erkend Het voert hier te ver om alle kleurslagen te behandelen. Bij de kleurkanaries worden twee hoofdgroepen onderscheiden, te weten: · De gepigmenteerde kleurkanaries (met bruin en zwart pigment in de veren) · De vetstofkleur (ongepigmenteerde) kanaries.
Is kanaries kweken nu gemakkelijk???Kanaries kweken is gemakkelijk. Het is eigenlijk zo eenvoudig, dat je nauwelijks kunt begrijpen; dat er iets mis zou gaan. Hoe vaak hoor je van beginners, die zonder enige ervaring en alleen gebruik makend van de summiere adviezen van een vogel handelaar erin slaagt enkele nestjes jongen feilloos groot te krijgen. Praktisch iedere kanarieliefhebber kent dergelijke voorbeelden van 'beginners geluk' en hij haalt er zijn schouders over op, omdat hij wel weet, dat het allemaal niet zo fraai is als dominee preekt. Maar toch bewijzen de vele voorbeelden van beginners geluk, dat het kweken van kanaries in wezen niet zo'n ingewikkelde zaak is. Een goede man en een goede pop zijn in de broedtijd heus wel bereid en in staat een nestje jongen groot te brengen en er is in zoverre geen sprake van beginners geluk, omdat die bereidheid er in principe ook wel is bij de tientallen koppels, waarmee een kanariekweker pleegt te kweken. Beginners hebben echter altijd een streepje voor, want bij vele van deze beginners zijn de omstandigheden min of meer ideaal te noemen.
Ze vragen immers niet om een mooie kanarie, maar nemen in de meeste gevallen genoegen met een gele, groene of bonte kanarie en ze hebben geen last van de kunsten en kuren van de 'raspaardjes' uit de kanarieliefhebberij, de door inteelt en bastaardkweek vaak bedorven kanaries, waarmee de doorgewinterde kweker van kleurkanaries worstelt. De beginner start meestal bescheiden met één koppel en met de ijver van de beginneling verzorgt hij deze vogels en besteedt er al zijn vrije uren aan. Een zorg die zijn kanaries hem dat eerste seizoen met rente vergoeden. Ha, denkt een beginneling dan: Gaat dat zo? Zestien jongen van één koppel, dat is honderd zestig jongen van tien koppels .En in het volgende seizoen broedt hij met tien koppels; hij besteedt er alle zorg aan, maar toch ontdekt hij, dat zijn rekensommetje niet klopt. Dat klopt zeker niet, als hij maar meteen met roodfactorige of nieuwe kleurenkanaries start. Het gaat niet op, omdat niet alle mannen goede mannen zijn en alle poppen geen goede poppen zijn. Het gaat niet op, omdat hij nog geen doorgewinterde kanariekweker is,duizend kunstjes die er nodig zijn om het verlangde doel te bereiken. En dan nog kan blijken; dat men juist één kunstje te weinig kent. Daarom voorspellen we alle aspirant kwekers van kanaries tal van moeilijkheden in elk seizoen, waarin ze kanaries zullen kweken. Het zijn de moeilijkheden, waarmee iedere serieuze kanarieliefhebber te kampen heeft.En de grote denkfout met ik zal de kanarieliefhebbers eens wat laten zien wordt er al heel snel gedacht ,en hier maken velen een grote fout,want het is zo hoe meer vogels of wat dan ook houd hoe meer en groter de kans dat er iets mis kan gaan ,of een ziekte de kop op steekt dit is normaal ,maar hier zit dan weer de kennis van een meer ervaren kweker die hier dan ook weer vrij goed mee kan omgaan ,en waar de beginnende liefhebber de problemen begint te ondervinden tegen over de jaren dat hij maar met een paar koppels kweekte. Maar geloof me, zonder die moeilijkheden zou de kanarieliefhebberij niet zijn wat ze nu is. Maar het is aan ons meer ervaren kwekers tentoonstellers ,bestuursleden ,en al die andere die onze kanarie liefhebberij een warm hart toedragen ,om deze jonge vogelvrienden te wijzen op wat hier boven is beschreven ,en er zelf zorg voor te dragen dat deze nieuwe liefhebbers voldoende en leerrijke informatie krijgen om door te groeien naar een goede liefhebber,want laat ons eerlijk zijn er komen er maar weinig meer ,en die er komen moeten we ondersteunen op alle manieren zodat onze hobby blijft wat het is .Ik weet het als het zo gemakkelijk zou gaan, was de aardigheid er zo af ,en al doende leert men ook jonge liefhebbers en zelf wij ervaren liefhebbers denk maar eens aan aldie nieuwe kleurslagen die de laatste jaren zijn opgekomen ,en dan de diverse wijzigingen in onze standaarden ,het staat niet stil maar het is eigenlijk allemaal te mooi om er niet mee door te gaan..
De diamant duifjes komen oorspronkelijk uit Australië. Ze worden ongeveer 20 cm groot. Het mannetje is te ontdekken aan zijn grotere en fellere oogring. Je kan het ook zien als hij walst, dat is een soort paringsdans, want dan spreid hij zijn staartje uit voor het vrouwtje. De diamant duifjes eten allerlei zaad en ze lusten ook meelwormen (Zie 2e foto "Chinese Dwergkwarteltjes". Het vrouwtje legt 2 eieren en die komen na 12-14 dagen uit. In het begin voert het vrouwtje de jonkies met "duivenmelk" (dat is heel fijngemaald voer in haar krop dat het jong eruit haalt). Als het jonkie wat ouder is en wat grover voedsel kan eten, gaat ook het mannetje, het doffertje, helpen met het voeren van het jong. Na ongeveer 14 dagen vliegen de jonkies uit.
VOGELMARKTEN, BEURZEN EN DIVERSEN ● Boskoopse Vogelmarkten: iedere eerste zaterdag van de maand (sept. 08 t/m april 09) van 09.00 uur tot 12.00 uur. Zaal: Stichting Beurshal ITC terrein Hazerswoude-dorp. Zie tevens onze aparte advertentie in dit blad. ● Int. Vogelbeurs te Bergen op Zoom. Ruime sortering vogels. In de "Kastanje", Kastanjelaan 164, Bergen op Zoom. Elke 3e zondagochtend van 9.30 tot 12.00 uur van sept. t/m mei. Info 0164 251253 of 259075. ● Grote vogelbeurs elke 1e zondag van de maand van 9 tot 12 uur , in Gemeenschapshuis De Vaart, St. Martinusstraat 2c, Rucphen. ● Witroka org. (beh. juli en aug.) elke 2e zat. vd maand een vogelbeurs van 9.00 12.00 in Witroka, West Molendijk 99 te Ridderkerk. ● Vogelbeurs De Vogelvrienden BAS, elke 4e zat. v/d mnd aug t/m mei ,van 9-12 u in clubgebouw De Vogelvrienden Dijklaan 57 te Bergambacht. tel 06 20813904. ● v.v. Fauna te Lelystad houdt elke1e zaterdag van de maand m.u.v. jul/aug een vogelmarkt van 9.30-13.00 uur. Karveel 22-30. Info: 0321 315627. ● DeTilburgse V.V. De Vink. Elke tweede zondag van de maand van 08.30 uur t/m 11.30 uur. Lokatie: Café Bet Koolen, Broekhovenseweg 111 te Tilburg. Voor informatie: P. Aben Tel: 013 5705503 of A. Bekkers Tel: 013 4685167. Zie ook www.vvdevink.nl ● Vogelbeurs Made. Sept. t/m mei 1e zond. v/d mnd. in De Brasserij, Kloosterstr. 36 te Made. Van 10-12.Tel. 0168 484546. ● Op zondagen 18 januari 2009 van 07.00 h tot 13.00 h. Ruil & Verkoopdag van vogels . Ingericht door De Valk Putte ( bij Mechelen )In het gemeenschapscentrum Klein Boom , Mechelbaan 604, B-2580 Putte. (baan Mechelen-Heist o/d Berg N 15). Nieuw !!!!! Reservatie mogelijk in Hal 4 aparte ingang.Verzekerde deelname van kwekers van: · Exotische duiven, · Kleur & postuurkanaries · Parkieten, · Exoten, · Europese . Meer dan 2500 bezoekers. enschap 6000 m² overdekte en verwarmde hallen en ruime parking . Inkom 1,- . Info: 0478/48.22.12 www.de-valk.be ● Vogelbeurs elke 4e zaterdag van de maand september 08 t/m april 09 van 10 tot 13 uur. De Paradijsvogel, Madagaskar 16 Zaandam (zuid). Inl. Tel. 075 6352943 . ● De Maaslandse Vogelver. houdt op de 3e zat.v.elke mnd. (m.u.v. juni/aug.) vogelbeurs v. 13.00 16.00 u. Locatie: Doelpad 5, Maasland. Inbr. + entr. Gratis. Inl.: 010 5916834. ● Waspikse Vogelbeurs elke 3e zondag van de maand sept.t/m mei bij café Het Nieuwe centrum, Carmelietenstr. 39 Waspik, van 9.30 11.30 uur. Handelaren welkom. Inl. 0416 312855. ● Vogelbeurs Noordwijkerhout. Elke laatste zaterdag van de maanden aug. t/m mei van 12.00 16.00. uur. Toegang vrij. Victorhuis Sporkenhout. Inl. 0252 377455 en 06 17493623. ●Vogelbeurs afd.Goes elke 2e zaterdag van sept t/m april . Van 10-12 in het H.Hendrikshuis te 's heer Hendrikskinderen. De grootste en meest bezochte beurs van Zeeland inl. 0113 223572. ● H & O en V.V. Kanaria organiseren elke 4e zat. v/d mnd dec. t/m april een vogelbeurs bij H & O, Dintelstraat 153, 1784 GJ Den Helder. Inl.: 0223 620755. ● Maandelijkse vogelmarkt eerste zaterdag van de maand tot en met mei in het M.F.C. De Burght te Vollenhove.Van 13.00 tot 16.00 uur. Inl. 06 20208013. ● Zondag 4 januari 2009 van 6.30 tot 12 u. Internationale Vogelbeurs in het atheneum van Zaventem. (10 km.van Brussel). Tel: 00 32 27208386 .
● Grote Vogelbeurs Kermeta 11/01/2009 van 6 tot 12, Diestersteenweg 204 Kermt. Info + reservatie: 00 32 111254160 of marcel.lamotte@telenet.be