Kledingproducent Nike is niet van plan haar sponsoringscontract met de Rode Duivels te verlengen. Nike sponsort het nationale team sinds 1999, maar stopt de samenwerking dus op 30 juni 2010. Dat komt vooral door de zwakke sportieve prestaties van onze voetbaltrots. Sinds 2000 slaagde België er niet meer in om op een EK of WK te geraken en ook in 2010 zal België er met de grootste waarschijnlijkheid niet bij zijn. Maar ook slechte organisatie tijdens de wedstrijd Bosnië-België, waardoor de Belgische sponsors de match niet konden bijwonen omdat hun plaatsen waren ingenomen door Bosnische fans, zal in ieder geval ook geen gunstige invloed hebben gehad op de negatieve gevoelens omtrent de Rode Duivels.
De Belgische voetbalbond had ex-international Paul Van Himst opgetrommeld om er 40 sponsors te begeleiden naar het stadion van Zenica om er de WK-kwalificatiematch bij te wonen. Het gezelschap vertrok dinsdagavond en boekte een hotel in Sarajevo, een anderhalf uur met de bus van het stadion. Ter plekke bleek dat Bosnische fans de plaatsen van de sponsors hadden ingepikte. De groep keerde dan maar terug naar het hotel, waar het nog net de laatste speelminuten, en misschien dus nog de goal van Gilles Swerts meepikte.
Ook andere sponsors verwachten een krachtig signaal van de Belgische voetbalbond op de malaise. Die andere sponsor, Citibank zit trouwens ook in vieze papieren. Er loopt een proces tegen de grote kredietbank omdat het zijn klanten bedroog door misleidende reclame, waardoor de klanten eigenlijk in risicovolle aandelen belegden waardoor die veel geld verloren.
Bondsreactie op incident: "beter dan gelaten ondergaan"
De krant Het Nieuwsblad heeft in de nasleep van het incident tussen Stijnen/(Simons) versus Pocognoli enkele Duivels om meer informatie gevraagd en kwam zo tot een derde scenario. Sébastien Pocognoli zou ongoocheld zijn geweest omdat hij lang moest opwarmen zonder in te vallen en met een smalende glimlach de douches zijn ingestapt, wat hem wat woorden van Simons en Stijnen had opgeleverd. Het neus-aan-neus-verhaal is volgens de betrokken internationals fel overdreven. Philippe Colin, voorzitter van de Technische Commissie van de KBVB spreekt overigens van een normale reactie.
De voetbalbobo gaf zijn visie in Het Laatste Nieuws. "De spelers waren allemaal ontgoocheld en dus zijn zulke reacties normaal. Iedereen had zoveel van deze wedstrijden verwacht. Ik heb liever dat ze karakter tonen en niet alles passief ondergaan. Ik til dus zeker niet zwaar aan dit incident. Integendeel, het is zelf normaal", liet Colin noteren.
Naast deze recentste reconstructie zijn er nog de versies van de betrokkenen Stijn Stijnen en Sébastien Pocognoli. De Clubkeeper stelt ook dat Pocognoli aan het lachen was en dat hij en Simons de AZ-vleugelback daarop reageerden, omdat ze vonden dat dat niet kon. Pocognoli zelf zegt dat hij glimlachte uit ongeloof toen hij Stijnen tevreden de vijf zag geven aan de kinesist om aan te geven dat hij een goede match had gespeeld. In ieder geval waren er niet veel getuigen van het incident(je), omdat veel Duivels al bij de kinesist zaten. Het maakt wél duidelijk dat de sfeer in de groep niet optimaal is. Als je dan nog eens bedenkt dat ervaren spelers de youngsters een gebrek aan maturiteit en verantwoordelijkheidsgevoel verwijten en dat omgekeerd die jongens als Axel Witsel en Marouane Fellaini vinden dat bijvoorbeeld een Sonck gefrustreerd is omdat hij zijn laatste kans was op een WK, dan weet je dat bondscoach Vandereycken er niet is in geslaagd een superhechte groep te vormen.
Timmy Simons, aanvoerder van de Rode Duivels had vlak na de tweede opeenvolgende nederlaag van het nationale team een aanvaring met AZ-speler Sébastien Pocognoli. De aanvallende vleugelverdediger zou nogal opzichtig gelachen hebben, wat anciens Simons en ex-Clubvriendje Stijnen niet konden appreciëren. Volgens de krant Het Laatste nieuws zouden Simons en Pocognoli bij het opstootje neus aan neus hebben gestaan. Nationale doelman Stijn Stijnen ontkent het conflict niet, maar doet het af als een eenmalig geval dat inmiddels is opgelost. Sébastien Pocognoli denkt echter dat hij Stijnen zelfs is die het incidentje aan de pers heeft gelekt.Volgens hem was het Stijnen die zelfbewust de kinesist toelachte omdat hij een goeie partij had gespeeld en Pocognoli zou daarop hoofdschuddend ironisch zitten glimlachen.
Dat er problemen zijn, is dus zeker. Er kan allen nog worden gediscussieerd of het echt wel gaat om een kamp tussen anciens en youngsters, zoals de media het soms al te vaak simplistisch omschrijven. Jammer genoeg lukt het wel om de spelersgroep te verdelen, om zo ook de zo al fel belaagde bondscoach nog meer in diskrediet te brengen. Toen Wesley Sonck (30) stelde dat de malaise er niet zou geweest zijn met de vorige generatie, omdat die slimmer en meer volwassenheid toonde, kreeg hij zowel voor- als tegenstanders binnen de rest van de jonge spelersgroep. Moussa Dembele beschouwt het als opbouwende kritiek en beseft dat de Ninovenaar het enkel zegt om de ploeg beter te maken.
Marouane Fellaini en Axel Witsel kunnen dan weer minder opbrengen voor de uitlatingen van Sonck en betreuren het dat hij zulke dingen wel in de pers, maar niet in de kleedkamer zegt en dat Sonck gefrustreerd is omdat dit wellicht zijn laatste kans op een WK-deelname was.
Timmy Simons wou nog niet reageren naar het voorstel en Stijnen gaat zich nu ook concentreren op de match van Club Brugge tegen Charleroi. Maar de goalie was gisterenavond wel te zien in Terzake op Canvas waarin hij vertelde dat de spelers nog achter van Vandereycken stonden. Niet moeilijk dat hij erachter staat: een nieuwe bondscoach zou dan immers wel eens voor Bailly als nationale doelman kunnen kiezen.
De Technische
Commissie van de Belgische voetbalbond is vandaag samengekomen voor de
traditionele briefing met bondscoach René Vandereycken. Maar Philippe
Collin, voorzitter van de Commissie zei vandaag in Het Laatste Nieuws
dat dat de 18 leden eerst afstand willen nemen van de recente sportieve
malaise om niet te beslissen in een vlaag van emoties. Over het lot van
Vandereycken en wellicht ook diens assistent Frank Vercauteren wordt
pas volgende week beslist. Pas dan zal de Commissie een advies geven,
waarover het Uitvoerend Comité zich dan moet uitspreken. In bijna alle
gevallen wordt het advies van de Commissie gevolgd.
Vlaamse
en Waalse media hebben bondscoach René Vandereycken al vaker
gezamenlijk aan het kruis genageld, maar voorlopig blijft de nationale
coach dus nog (even?) op post. Niettegenstaande gonst het al van de
namen van opvolgers. De op clubniveau onervaren beloftencoach
Jean-François De Sart zaagt al aan de poten van Vandereycken's stoel.
Hardnekkige geruchten dat sommige voorstanders hem in mei al langs de
zijlijn willen zien staan in de Kirin Cup, waarin België
vriendschappelijk aantreed tegen Chili en Japan. Andere genoemde namen
zijn Hugo Broos, Dick Advocaat en zelfs Leo Beenhakker. Marseillecoach
Erik Gerits zou te duur zijn.
Bondsvoorzitter
François De Keersmaecker heeft een betere relatie met de mensen van de
pers, mede omdat hij altijd zijn mening geeft en misschien wel baat zou
hebben met wat mediatraining. Hij deed immers niet de minste moeite om
zijn Limburgse resultaattrainer uit de wind te zetten voor de match. De
KBVB verwachtte een resultaat, maar dat kwam er niet. Na het
non-resultaat liet de bondspraeses zijn gevoelens de vrije loop. De
brave man stelde dat België een klein voetballand was geworden en dat
doorstoten quasi onmogelijk was geworden. Teken van beterschap werden
botweg de grond weer ingeduwd. Of zoals VRT-radiojournalist Peter
Vandenbempt zei: "het wordt weer achttien maanden voetballen voor
niets". Hij heeft daarin een punt.
Maar
De Keersmaecker heeft een nog groter punt als hij zegt dat als er toch
nog resultaten worden behaald en een ommekeer in het spel wordt
bewerkstelligd, het merk wel overeind blijft. Of het nu met
Vandereycken is of niet, je weet maar nooit waar het eindigt als we
effectiefs iets in Spanje zouden rapen. Al laat ook ik me nu wat leiden
door te hoopvolle emoties. Maar dromen mag altijd. De eerstvolgende
vergadering van het Uitvoerend Comité is overigens pas gepland op 18
april, dus de Techniche Commissie heeft nog tijd zat, tenzij de leden
van het Uitvoerend Comité voor een zogenaamde dringende aangelegenheid
worden opgebeld om te stemmen. Omdat de volgende WK-kwalificatiematch
pas in september is zie ik hier eerlijk gezegd ook niet de dringendheid
van in.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:België, Voetbal, Rode Duivels, René Vandereycken, François De Keersmaecker, Phillipe Collin, Jean-François De Sart
België verliest nu ook in Bosnië: 2-1
De Rode Duivels hebben net als zaterdag verloren van het fel onderschatte Bosnië. In de hel van Zenica verloor onze nationale voetbaltrots met 2-1. Thuisaanvaller Dzeko (alweer hij) scoorde twee keer in het openingskwartier dat volledig voor de Bosniërs was. België kwam pas echt in de wedstrijd in de tweede helft toen de thuisploeg vermoeid raakte. Gilles Swerts scoorde op het einde nog de verdiende tegentreffer, maar zijn goal kwam jammerlijk te laat voor de Belgen. Diezelfde Swerts zal er op zaterdag 5 september trouwens niet bij zijn tegen Spanje door zijn gele kaart. Gouden schoen Axel Witsel kreeg al vroeg terecht rood van een verder zwak fluitende Slovaakse scheidsrechter Hrinak.Morgen beslist het Uitvoerend Comité over het lot van bondscoach René Vandereycken.
Domme dekkingsfouten van de vleugelbacks Gilles Swerts en Thomas Vermaelen zorgden al snel voor de geruststellende 2-0 voorsprong voor de thuisploeg. Schrijnend dat een ploeg als België zes goals slikt tegen Bosnië, dat bijna tien plaatsen lager staat gerangschikt als België en met een coach die toch vrij defensief is ingesteld en alweer met de fel bekritiseerde en super arrogante Gaby Mudingayi aan de match begon. De technische staf van de Duivels trok dus geen lessen uit het Genkse drama van zaterdag toen de Duivels met 2-4 verdronken tegen de betere bezoekers. Zelfs met een gerecupereerde Kompany werd nog te veel ruimte weggegeven en konden de thuisaanvallers te makkelijk vrijlopen.
De vechtersmentaliteit van de Bosniërs deden de rest en voor de Belgen was er geen doorkomen aan. Enkel een schot van Dembele is het vermelden waard. In de tweede helft kregen we na een domme rode kaart van gouden schoen Axel Witsel (voet vooruit terwijl de referee er op staat te kijken), een gretiger, maar nog steeds ongeïnspireerd België voor de dag komen dat de lange bal probeerde achterwege te laten. Het leverde allemaal niets op. Sonck kopte nog eens op de Bosnische keeper, Fellaini had daarvoor al ruim naast gekopt en invaller De Sutter kon ei zo na bij een voorzet van Sonck, die op het einde nog zou worden vervangen door Gillet. Uiteindelijk was het vleugelverdediger Swerts die met een harde frustratieknal de verdiende tegentreffer twee minuten voor tij op het bord poeierde, maar het kalf was dan eigenlijk al verdronken.
De fans zagen weliswaar een betere match van de Duivels en in de tweede helft werd nog vrij goed gestreden. Of het Uitvoerend Comité dat zal interpreteren als een feit dat de spelers nog voor hun bondscoach Vandereycken wilden spelen is twijfelachtig. De trefzekerste aanvaller bij de Belgen is trouwens nog altijd Sonck en hij bekritiseerde de onervarenheid van de ploeg door op het verkeerde moment foutjes te maken, terwijl de Bosniërs wel wisten wanneer en waar tijd te winnen. De grote mond stelde letterlijk dat met de vorige generatie zulke debacles nooit zouden gebeurd zijn en dat een leiderstype à la Wilmots wordt gemist. Vreemd, met ervaren mannen als Stijnen, Sonck zelf en Timmy Simons zijn er nochtans oude spelers in de ploeg met ervaring. En kunnen we spelers als Vincent Kompany, Steven Defour en Marouane Fellaini nog wel onervaren noemen? Is het tijd om de Bart Goors en de Nico Van Kerckhovens terug te halen. Nee, ook daar zit het probleem volgens mij niet. Vandereycken roept in de woestijn dat het nog niet voorbij is als België iets pakt in Spanje. Maar hoe onrealistisch is dat?
Door het dubbele verlies staan de Rode Duivels nu vierde in hun WK-poule met vijf punten achterstand op de tweede in de groep, met name Bosnië-Herzegovina. Spanje blijft untouchable en pakte met enige moeite en gelukkig voor België de winst tegen Turkije, dat nu derde is met een puntje meer dan België. Morgen beslist het Uitvoerend Comité of het verder gaat met René Vandereycken als bondscoach. De media willen zijn vel en ook bondscoorzitter François De Keersmaecker zal niet lachen met dit nieuwe verlies. Hij eiste 4 op 6 punten uit de partijen tegen Bosnië...