Laat een boek je hart verlichten en niet je kast verzwaren!
15-06-2013
Nieuwe trends in de literatuur, een voor- of een nadeel?
Wanneer we voorbij de boekenwinkels lopen, worden we bedolven onder de werken van 1 nieuwe populaire bezigheid: koken.
SOS Piet, de kunsten van Sergio Herman en ga zo maar door. Je vindt ze er allemaal. Ook voor liefhebbers van cup-cakes en cake-pops is er een ruim assortiment aan recepten gebundeld in mooie, rijk geïllustreerde boeken. Het is een voordeel dat de kookkunsten van de gemiddelde Belg toenemen, maar hoe zit het met de echte literatuur en poëzie? Ondervinden zij een nadeel?
Je zou kunnen zeggen van niet. De echte lezers die op zoek zijn naar een boek waarin ze zichzelf kunnen verdiepen, zullen nog steeds naar de "ware' boekenrekken snellen. Het is namelijk zo dat wanneer je op zoek bent naar een boek waarin je ontspanning kan terugvinden, het voor heel wat mensen toch nog leuker is om een leesboek te kiezen. Ook al bevat het nu 20 of 1000 pagina's, het verhaal blijft hetzelfde en de lezer kan hier niets aan veranderen. Je hoeft er niet je eigen inbreng aan toe te voegen en pauzes las je zelf in.
De culinaire wereld is echter ook volop in beweging. Dagelijks kan je kookprogramma's volgen op de televisie. Het is vaak ook een gespreksonderwerp op het werk. Omdat onze maatschappij gebukt gaat onder stress, wordt er meer aandacht besteed aan kwaliteit in het leven en daar hoort lekker eten zeker bij. We kopen kookboeken waarmee we zelf aan de slag gaan. We kopen kookboeken om als cadeau te geven. Het geeft rust en ontspanning in ons drukke bestaan.
Wanneer handel en ontspanning de bovenhand halen: hoe zit het dan met hoogstaande literatuur?
Literatuur die mensen doet nadenken of tot inzicht kan brengen. Bijvoorbeeld zoals deze van Louis Paul Boon. Dit mag toch niet op de achtergrond verdwijnen.
Daarom is het belangrijk, Lezer, om een goed evenwicht te vinden: neem al eens een boek met uitdaging en daarna is er tijd genoeg voor een topgerecht.