Enkele afspraken:
1) Gebruik alleen je voornaam. Schrijf nooit je adres, telefoonnummer of achternaam in een bericht.
2) Niet schelden of rotopmerkingen maken.
3) Controleer je bericht op spellingsfouten.
4) Hou er rekening mee dat deze blog ook gelezen wordt door volwassenen en directie.
5) Inbreuken zullen gestraft worden door Mevrouw Cleeren.
Zoeken in blog
02-05-2010
Mavo: oefeningen op de provincies
Lieve leerlingen van 1B43
Hier vinden jullie nog wat oefeningen op de provincies!
Denk aan het leerlied wanneer je niet meer zeker bent!
Neem een blad papier en noteer van elke oefening hoeveel je scoorde!
1) Wie zie je op de foto op deze bladzijde? Antwoord: de laatste premier, Yves Leterme ; de nieuwe premier, Yves Leterme ; de koning, Albert II
2) Wie heeft het ontslag van de regering goedgekeurd? Antwoord: de eerste minister , de koning of de politieke partijen?
Lees het volgende artikel en je vindt het antwoord!
Politieke crisis
België zit zonder regering. Veel kranten, websites en journaals hebben het erover. Premier Leterme heeft donderdag 22 april het ontslag van de regering aangeboden aan de koning. En die heeft dat ontslag een paar dagen later toegestaan.
De regering raakte het maar niet eens over een belangrijk onderwerp: Het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Over dit onderwerp discussiëren de Vlaamse en Franstalige politieke partijen al heel erg lang. Maar de politici komen niet tot een akkoord. Een groot deel van de Vlaamse ministers wil Brussel, Halle en Vilvoorde splitsen in een Vlaams en een Waals stuk. Maar de Waalse burgemeesters willen dat niet! De Vlaamse en de Waalse ministers maken hier al heel lang ruzie over...
Probeer een antwoord te vinden op de volgende vragen:
1) Eigenlijk wordt er om de VIER jaar een nieuwe regering gekozen. Maar hoeveel regeringen zijn er de laatste tien jaar al geweest in Belgie? Antwoord: 3, 6, of 9 ?
2) Waardoor zijn er nu politieke problemen in België? Antwoord: door ruzie tussen GEMEENschappen ; door ruzie tussen geWESTEN of door ruzie tussen leeftijdsgroepen
3) Wanneer zullen er weer verkiezingen komen in België? Antwoord: in juni - in juli of in september
Om een antwoord te vinden, lees je het volgende artikel:
Regering België stopt dinsdag 27 april 2010
De regering van België stapte op. En dat is niet voor het eerst. De afgelopen tien jaar hebben ze daar al zes regeringen gehad. Steeds moeten ze eerder stoppen, meestal omdat politici ruzie met elkaar krijgen.
De politieke problemen in België hebben veel te maken met de grote verschillen die er in België zijn. Onder andere door de verschillende talen die er gesproken worden. Zo spreken ze er Nederlands, Frans en in een klein deel ook Duits.
Door al die verschillen is er vaak ruzie. Nu dus ook weer. En wat nu? Een nieuwe regering dan maar weer? De Belgen zelf weten het ook niet zo goed meer. De vraag is of een nieuwe regering het geruzie in België kan stoppen. Maar voordat er een nieuwe regering komt, worden er eerst verkiezingen gehouden. Die zijn waarschijnlijk in juni.
1) Hier vind je nog wat informatie over de verkeersborden. Bekijk deze site en keer dan terug naar de weblog om de oefeningen te maken. http://www.bordenbos.nl/waarom.htm
2) Maak nu volgende oefeningen om de verkeersborden of verkeersregels te oefenen:
Bekijk de volgende site van de MIVB. Wanneer je de quiz gemaakt heb, weet je al heel wat meer. Daarna: de oefeningen met het uurrooster en tenslotte de oefeningen met het lijnschema.
Ziezo, dan weet je alles wat je moet weten! Veel succes! Mevr. Cleeren
De tijd gaat snel. Er zijn al miljoenen jaren geleden sinds de eerste mens ontstond. Je hebt dit op de tijdlijn in de klas kunnen zien. We spreken daarom ook van verschillende geschiedkundige periodes.
Vandaag gaan jullie een beetje terug in de tijdkijken en proberen te weten te komen hoe de mensen in die periodes leefden. Probeer je vooral een bééld te vormen van hoe de mensen toen leefden. Je krijgt van je leerkracht een tabel waarin je wat informatie kunt noteren!
Veel plezier!
1) PREHISTORIE (miljoenen jaren geleden > 3500 voor Christus)
"Van al de Galliërs zijn de Belgen het dapperst". Tot vervelens toe wordt dit zinnetje herhaald om de 'trots' op ons Belg-zijn te bevestigen. Maar hebben we daar wel gelijk in?
Er is sinds de tijd van Asterix en de Romeinen wel wat veranderd. En er zijn nog wel andere dingen om trots op te zijn. Zoals alle grootse personen die ons land heeft voortgebracht of nog steeds voortbrengt. Sporthelden, wetenschappers, kunstenaars, politici, het zijn er heel wat. Ook onze eerste minister Herman Van Rompuy die nu de allereerste president van Europa wordt is iets om trots op te zijn! (Hieronder zie je zijn foto)
Maar wie is de Grootste Belg uit de geschiedenis? En waarom? Wie heeft er sinds de woorden van Caesar het meest betekend voor u, voor ons land of zelfs voor de hele wereld?
Enkele jaren geleden ging men op zoek naar de grootste Belg
Opdracht:
Je krijgt zo meteen van je leerkracht een blad met 'een' grootste Belg. Je zoekt op de site het één en ander over die Belg op en maakt een tijdslijn van die persoon.
Ik zou het leuk vinden indien jullie een verhaaltje spelen met poppenkastpoppen. Dat is dan niet alleen leuk om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken! Wie van jullie ziet het zitten om zo'n pop te maken? Wil je informatie om een pop te maken? Bekijk dan het onderstaande filmpje! Je hebt wel geluid nodig, dus ik raad je aan om het eens thuis te bekijken...
Oefeningen op spelling van klinkers en medeklinkers
Lieve leerling Heb je een toetsenblad bij je en een balpen? Nee, ga er dan eerst om! Noteer dan je naam, de klas en de datum van vandaag in het 'hoofd' van je blad! Schrijf onder het hoofd (= het kader bovenaan je blad) de titel van deze les:
SPELLING: KLINKERS EN MEDEKLINKERS OEFENEN VIA ONZE WEBLOG
Stemmen: hoe doe je dat?
Stemmen voor de verkiezingen gaat vlot en snel. Maar hoe begin je
eraan? Alles gebeurt volgens strenge regels.
Om te stemmen moet je Belg zijn en ten minste 18 jaar oud zijn. Je
moet ook je 'politiek rechten' hebben. Gevangenen kunnen die rechten
kwijt zijn. Mag je stemmen? Dan moet je ook stemmen. Het is
verplicht. Doe je het niet? Dan riskeer je een straf van de
rechtbank.
Brief
Alle kiezers krijgen voor 7 juni een 'oproepingsbrief'. Daar staat op
waar je moet stemmen. Vaak is dat in een school of een zaal. Daar
vind je stembureau's met een nummer. Dat nummer vind je ook op je
brief. De brief moet je meenemen om te gaan stemmen.
Geheime stemming
De stemming is geheim. Daarom gebeurt het stemmen in kieshokjes. Vaak
hangt daar zelfs een gordijntje voor. Zo kan je in alle vrijheid je
keuze maken. Dat gebeurt met een stembiljet of een stemcomputer.
Met de computer
Bij een stembiljet kleur je het bolletje naast je partij en je
kandidaat rood. Bij een computer tik je tegen het scherm met een
computerpen. Lukt het niet goed? Dan kan je altijd hulp krijgen van
de mensen in het stembureau.
Per partij
Je kan je stem maar aan 1 lijst of partij geven. Je kan wel meer
namen aanduiden binnen dezelfde partij. Je mag je stem ook aan geen
enkele partij of kandidaat geven. Dan moet je 'blanco' stemmen.
Wanneer je hierop klikt zie je de koepelzaal van het Vlaamse Parlement in 360°. Heb je die zaal al eens gezien op televisie? Wat vind je van het gebouw? Met de muis kan je het beeld laten bewegen!