Hallo,
Je hoort wel vaker over beroemde schrijvers. En sommigen denken dan:
"Oh, wat zou ik toch graag ook een boek schrijven ..."
... En dat kan! Iedereen kan een boek schrijven! Sommige mensen hebben meer
talent als anderen, maar in principe kan iedereen het dus.
Een grote woordenschat is belangrijk. En ook veel verbeelding en fantasie.
Een paar tips om een verhaal te schrijven:
1) Waarover wil ik schrijven? Waar houd ik zelf van? Moet het een griezelig verhaal zijn? Spannend? Grappig? avontuurlijk? Voor kinderen of voor volwassenen? Wordt het een lang verhaal of een kort verhaal? Deze vragen zullen je helpen bij het schrijven van een verhaal dat bij jou past.
2) Eenmaal je gevonden hebt in welke stijl je wilt gaan schrijven, moet je een plot verzinnen. Dat waar alles in het verhaal om zal draaien. Dat is vaak moeilijker. Probeer na te denken in de richting van het genre van je verhaal. Wordt het een detective verhaal, dan kan je over een moord schrijven. Het beste om aan dit soort verhalen te beginnen, is om op voorhand al te weten wat er gebeurd is. Dan moet je tijdens het schrijven nog geen ontknoping verzinnen. Je schrijft dus op voorhand op dat er een moord is gepleegd, wie het heeft gedaan, misschien waar, en waarom. Bouw er nu een verhaal rond. Je detective hoort over de moord en lost hem op. Hoe, dat moet je zelf bedenken ...
3) Het hoofdpersonage verzinnen is soms een lastig karwei, en soms heb je het meteen. Zoek een personage dat bij het genre past. Sommige schrijvers halen inspiratie uit mensen die ze echt kennen of op straat zien rondlopen. anderen verzinnen hun personage volledig zelf. Eenmaal je je personage hebt verzonnen en voor je kan zien als je je ogen sluit, kan je het karakter van het personage bepalen. Meestal komt dat vanzelf. Maar soms moet je eventjes nadenken. Zeker als het gaat om niet één, maar meerdere hoofdpersonages. Je moet bepalen wie de klungel wordt, wie de helper wordt en wie de leider wordt die alle plannetjes verzint. Wie wordt de slechterik en wie de handlanger ervan die anderen bespioneert? Misschien komt er helemaal geen klungel of handlanger voor in je verhaal ... Of heb je tijdens het detectiveverhaal toch nog graag iets grappigs en besluit je om het toch maar met een klungel te doen die per toeval geheime schatkamers ontdekt?
4) Werk aan je verhaal en verbeter. Zolang je er zin in hebt en blijft hebben, zal je een goed verhaal hebben. Als je geen zin hebt of je bent moe*, dan lukt het niet meer.
5) Geef niet op en blijf doorgaan. als je voelt dat het echt niet lukt, stop er dan mee. Misschien ligt verhalen schrijven je gewoonweg niet zo goed, en ben je beter weg met iets anders. Koken, knutselen ...
Dat waren vijf tips voor een goed verhaal. Uiteraard krijg je het beste resultaat als je zelf wat verzint en je ideeën opschrijft in een boekje.
Heb jij zelf weleens en verhaal geschreven? Hoe heb je dat aangepakt? Heb je tips of opmerkingen? Lat het weten bij de reacties of in het gastenboek!
Veel plezier en creatieve groetjes,
Thomas
*Vermoeid? Misschien heb je geen pauze genomen. Hieronder de link naar een artikel op deze blog over vermoeidheid en hoe het te voorkomen: "De pauze, erg belangrijk!":
http://www.bloggen.be/createch/archief.php?ID=2914972
|