MIEN COXYDE
KOKSYDE VROEGER EN NU
KE'SIEDE YOU'RE ALWAYS ON MY MIND, EEN WANDELING DOOR HET COXYDE VAN VROEGER EN NU OF DE METAMORFOSE VAN DE BADPLAATS IN EEN EEUW.
COXYDE VROEGER EN NU
Met dank aan al de vrienden Koksydenaars en familie die hun archief oude postkaarten en foto's ter beschikking hebben gesteld om deze blog te realiseren. Dirk Dawyndt, Bérénice Vereenooghe, Wilfried Houbaert, Guido Plaetevoet, Lievino, René Vandenberghe, Cécile Velghe en Marcel Mahieu. Redgy Lambersy.
Foto
Veel foto's in de zijbalk
zijn aanklikbaar om
te vergroten
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Blog als favoriet !
Hoofdpunten blog decoxydschegazette
  • LEOPOLDFEESTEN DE PANNE
  • WERELDMARKT DUNIA
  • CERKEL BRUGGE-KV MECHELEN 1-1
  • KUNSTMARKT NIEUWPOORT
  • MILK INC LIVE ON STAGE
  • THE ROMEO'S AT DE PANNE
  • ONVERWACHTE ARTISTIEKE ONTMOETING
  • OPENING VERNIEUWDE ZEELAAN DE PANNE
  • 65 JAAR BELGISCHE LUCHTMACHT
  • SUMMERFOOT:RFCB-KVVCOXYDE
    Een interessant adres?
    15-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotels ‘Au Régal’ en ‘La Caravelle’
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gelegen op de hoek Koninklijke Baan-Jacob Jordaensstraat.Gebouwd in 1932-33 door F.Claisse,oorspronkelijk onder de naam ‘Au Régal’.Onderaan was er een Salon de thé,waar men gebak van Patisserie ‘Le Broutteux’ kon degusteren.Staat duidelijk op de luifel.Hier ziet men duidelijk hoe een zaak evolueert in de tijd.Eerst nieuw bouw,dan verbouwd,later afgebroken en herbouwd.Iedere uitbater drukte zijn stempel op de zaak.Het Hotel ‘La Caravelle’ werd uitgebaat door de Familie Van Quaille(dochter Jacqueline werd een bekende opera zangeres).Zij waren ook de grootouders van Thierry(de Kelle) en Norman Cornelis.In de nieuwbouw kwamen nog diverse uitbaters.Lang bleef het bestaan als ‘Restaurant La Caravelle’,later als ‘Carpe Diem’ nu als Coctail bar ‘A-zoo’.

    Categorie:Koninklijke Baan

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen Leduc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gebouw van Leduc is nu beter gekend als ‘Fietsen Jean’.Gelegen op de hoek Strandlaan-Henri Christiaenlaan(nr. 288).Zoals vele gebouwen werd het in verschillende fasen opgebouwd.Ongeveer de jaren 1930 moet men er aan begonnen zijn.Eerst was er een winkel met schildergerief op de hoek en zelfs een viswinkel aan de zijkant.Dat moet maar enkele jaren geduurd hebben,want kort nadien begon de familie Leduc een fietsenzaak.Deze handel werd rond 1960 overgenomen door Jean Maekelberg .In 1990 werd hij opgevolgd door zijn zoon Didier,de huidige uitbater.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Inter Nos,Koninklijke baan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gebouwd door Gustaaf Van Peperstraete in het jaar 1935.Uitgebaat door zijn zoon Henri Van Peperstaete-Zonnekein tot de jaren 1960.Daarna kwam het in handen van de Familie Jacques Bil en Jeanine Mahieu,die er een terras aan bouwden en er een bloeiend restaurant van maakten.Gustaaf Van Peperstraete was een belangrijk figuur in de ontwikkeling van onze badplaats.Hij bouwde het Hotel des Flandres(later Brittanique),het hotel du Parc en het hotel Inter Nos.Zelf kocht hij,om er zelf te wonen, de villa ‘Mon Foyer’(bij het huidige gemeenthuis) dat ook uitgebaat werd als pension.

    Categorie:Koninklijke Baan

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Astrid,St.Idesbald
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gebouwd in 1928 door Maurice Walrave en Melanie Jungbluth.Genoemd naar hun jongste dochter Astrid,geboren in 1927.In de periode 1982 -2000 werd het uitgebaat door de familie Feys-Vercruyce .Dit ‘Art –Deco’-gebouw stond op de lijst om beschermd te worden,doch uiteindelijk gebeurde dit niet. Daardoor kon het huidige appartementsgebouw opgetrokken worden dat we moeilijk kunnen omschrijven als een architecturaal pareltje.Intussen is de gelijkvloers op de hoek in bezit gekomen van Hendrik Dierendonck,die er zijn gekend vleesrestaurant Carcasse in installeerde.

    Categorie:Koninklijke Baan

    12-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Royal Poste
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals eerder vermeld telde Coxyde ooit meer dan 100 hotels en pensions.Hier eentje dat weinigen onder ons zich nog zullen herinneren.Hotel Royal Post lag zoals zijn naam laat vermoeden naast het postgebouw.Locatie langs de Koninklijke Baan tussen het EugenieTerlinckplein en de Jacob Jordaenstraat.Na de tweede oorlog werd het niet meer geopend en deed het dienst als woning en winkelruimte.We herinneren ons wel de kruidenierszaak van Jef Verhaeghe(Epicerie Iceberg) en de schoenmakerij van Julien.Nu is het appartementsgebouw Cosmopolite waar de bureaus gevestigd zijn van parkeerbedrijf Rauwers en kapperszaak Paole.

    Categorie:Zeedijk

    28-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café-Pension Vogelzang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de hoek Strandlaan-Willem Elsschotlaan te St.Idesbald.

    Categorie:Zeedijk

    07-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Régent.Albert Bliecklaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Anno 1965.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Régent.Albert Bliecklaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Anno 1930-35.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ster der Zee.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Anno 1930.Koninklijke Baan nog niet doorgetrokken naar St.Idesbald.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horizontlaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Categorie:Zeedijk

    01-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bantamgolf aan de Albert Bliecklaan.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Koksijde-Bad kende vroeger meerdere mini-golfs.Deze foto is een compilatie van twee prentkaarten die elkaar overlappen.Het huisje links werd later Hostellerie 'Le Régent'.Rechts op de hoek van 'La Terrasse' konden de auto's voltanken voor ze Coxyde verlieten.Periode 1930-35.

    Categorie:Zeelaan

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oasisstraat,Senegaleeskwartier.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gelukkig is deze wijk nu beschermd dorpszicht en zal een opknapbeurt krijgen.Zoals je kunt zien is de oude villa links op de oude foto verdwenen en vervangen door nieuwbouw.Op het eind van het straatje stond vroeger een beeldje van'Manneken Pis'.De latere eigenaars van de villa waren katholiek en vervingen het door een Mariabeeldje.Manneken Pis in nieuwe versie staat nu aan het Bad-Schallerbadplein 200m verder.

    Categorie:Zeedijk

    25-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koksyde-dorp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toch zat er wat meer animo in Koksyde-dorp vroeger.Weet je dat er voor WO-II een dertigtal cafés waren op het dorp! Hoek Hégerplein-Noordstraat.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veurnestraat Koksijde-dorp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor WO-II was Koksyde verbonden met een tramlijn naar Veurne en Nieuwpoort.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeelaan-centrum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tussen Westendestraat en Jorissstraat.Foto1960.

    Categorie:Zeedijk

    21-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duinroosje-Origino
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zeelaan Koksijde

    Categorie:Zeelaan

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Esso tank station van Raymond 'den Tsjeck'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alle Koksijdenaars hebben ooit getankt in het Esso station van Raymond.Waarschijnlijk één van onze bekendste inwoners in de naoorlogse periode.Iedereen kende hem als ‘den Tsjek’.Altijd klaar voor een ‘kluchtje’ en een persoonlijke babbel.Hij kon zich uitdrukken in zeven talen en daar was hij fier op. Maar wie was die man eigenlijk en hoe belande hij hier.Zijn echte naam was Raimund FNOUCEK,geboren op 29 augustus 1912 in Znojmo(Tsjechoslovakije).Toen de Duitsers in (1939) zijn land binnenvielen vluchtte hij met andere landgenoten naar Engeland.Daar werd hij ingelijfd in een Tjechische pantserbrigade die werd ingezet in Noord-Afrika.Waar hij deelnam aan de slag van Tobrouk en El Alamein tegen het Afrikakorps van de bekende Veldmaarschalk Rommel.Na de landing in Normandie in 1944 zorgenden zij voor ondersteuning aan het Canadese leger die onze kust bevrijdde. .Ze werden ingezet in de belegering van Duinkerke maar dat lukte niet omdat de Duitsers de Moeren hadden ondergezet en de stad over land een onineembare vesting bleek.Duinkerke werd bevoorraad vanuit zee met de U-boten.Daar kwam een einde aan in 1945 na de totale overgave van Duitsland.Intussen had Raimund, gelegerd in Veurne,er kennis gemaakt met Manetje(Marie-Henriette)Spilliaert.Na de wapenstilstand probeerden de Tsjechen terug te keren naar hun land,maar intussen waren de Russen daar de baas en ze werden de toegang ontzegd.Raimund keerde terug naar Veurne en huwde met Manetje.Ze begonnen een garage tankstation in een barak gelegen rechtover de huidige tramhalte,tussen Frudor en Hotel Lehouck.In 1953 bouwden ze een nieuw tankstation aan het Zouavenplein aan de oostelijke inkom van Koksijde-Bad.Lang heeft hij rond gereden in zijn prachtige Ford Mustang.Na de val van de Berlijnse muur in1989 is hij toch eens naar zijn geboorteland afgereisd,maar kwam redelijk ontgoocheld terug. Raimund was drager van veel eretekens en was zelfs Member of the Royal British Legion .Toch praatte hij niet veel over den oorlog.Hij had teveel vrienden verloren.Ieder jaar was hij present om zijn gesneuvelde strijdmakkers te herdenken op het Tsjechisch kerkhof te Adinkerke.Raimund stierf thuis op 30 december 1993.

    Categorie:Koninklijke Baan

    19-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chalet des Bains
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Commisaris Seghers regelt het verkeer.

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bad Schallerbadplein
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Categorie:Zeedijk

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Villa's Clairbois en Maritza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoge Duinenlaan

    Categorie:Zeedijk

    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    FREDDY PENEL Pseudoniem:Coxydenoare Geboren ter plaatse. OP 02/08/1947 gepensioneerd Keukenchef Hobby's: Fietsen,wandelen, Fotografie,computeren,genealogie en van het leven genieten.
    Foto
    Passende Links
  • Pannetheka
  • Retroscoop
  • Oenothera
  • Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn blogs
  • Familie PENEL
  • De Coxydsche Gazette
  • Mijn Facbookpagina
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    Blog als favoriet !
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs