Spaanse weetjes
Inhoud blog
  • Autotrip naar de Priorat wijnstreek
  • Rondwandeling door de bergen
  • Rondrit Altafulla - Siurana
  • Wandeling van La Pobla de Montornès naar Bonastre
  • Els Muntanyans, wandeling door de duinen van Torredembarra
  • Wandeling van Vespella naar Salomo en terug
  • Canal d'Urgell - Nou Salts
  • Wandeling van Ferran via Castellot en La Riera de Gaia naar El Catllar
  • Wandeling van El Catllar naar het stuwmeer van Vespella de Gaia
  • Autotrip en rondwandeling Mare de Deu de la Roca

    Zoeken in blog




    Zoeken met Google



    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Bienvenido al Costa Daurada
  • Costa Dorada

  • E-mail mij

    Wenst u meer info? Mail me dan.


    Allerlei weetjes over Spanje en in het bijzonde Catalonië en de Costa Dorada
    26-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autotrip naar de Priorat wijnstreek

    De Priorat, een kleine Catalaanse regio in het binnenland van Tarragona heeft reeds een lange traditie in wijn maken. Zowel het micro-klimaat als het terroir bepalen in grote mate het potentieel van deze appellatie. De wijnen werden echter kwalitatief tot wereldfaam gekatapulteerd door de zogenaamde “nieuwe Priorat-wijnen”. Deze beweging werd in gang gezet toen in 1991 de eerste wijnen van “Costers del Siurana” op de markt werden gebracht. Op dat moment bestond Costers del Siurana nog uit meerdere wijnbouwers, die elk hun eigen weg zijn gegaan en ervoor gezorgd hebben dat de wijnen van Priorat op wereldniveau staan. Sinds hun begin is het aantal wijndomeinen in nauwelijks 15 jaar tijd gegroeid van 5 tot meer dan 40!

    In de bloeiperiode van Priorat, op het einde van de 19e eeuw, waren er meer dan 20 verschillende druivensoorten aangeplant. Vandaag worden de Garnatxa en Carinyena eveneens steeds vaker aangevuld door andere druivensoorten zoals Cabernet, Merlot of Syrah. De witte wijnen zijn zeer zeldzaam in deze appellatie, die sinds 2000 de D.O.C. (D.O.Q. in het Catalaans) status heeft verworven als enige in Spanje samen met Rioja.

    We nemen in Reus de N420 tot we de afslag naar Les Borges del Camp indraaien (C-242). We volgen deze mooie route, rijden voorbij Alforja tot we aan de afslag Poboleda indraaien (T-702). In het dorpje vragen we de weg naar Mas Les Pereres, waar Dirk Hoet uit de Kempen zijn wijngaard heeft. Men raad ons aan om van daaruit de voetweg te nemen door steeds het riviertje te volgen. We lopen door een mooi stuk natuur tot we beneden ons "Mas Les Pereres" zien liggen, waar we een afspraak hadden met onze landgenoot.

    Dirk Hoet, oorspronkelijk afkomstig van de “Anco-familie” uit Turnhout, heeft de grote stap gezet en is de trotse eigenaar van één van de mooiste domeinen in Priorat : Mas de les Pereres, gelegen in het kleine dorpje Poboleda. Dirk is van opleiding dierenarts en heeft als dusdanig heel wat ervaring opgedaan met allerhande gistingsprocessen. De stap van zelfgemaakte appelcider naar topwijn uit Priorat heeft echter heel wat jaren geduurd. Na zoektochten in Italië en Zuid-Frankrijk heeft hij uiteindelijk zijn vaste stek gevonden in deze Catalaanse topappellatie. Zijn witte en rode wijnen zijn van een bijzondere kwaliteit en smaak. Je kan deze wijnen ook aanschaffen bij "La Buena Vida" in Mol.

    De sympathieke Kempenaar voert ons met zijn 4x4 terug naar Poboleda, waar we enkele van zijn wijnen aanschaffen.

    Vervolgens rijden we naar Escaladei, waar we de mooie restanten terugvinden van het eerste Kartuizerklooster op het Iberisch schiereiland, uit 1194. Bezoek 10-13.30 en 16-19.30u. We zien hier het prachtige Montsant gebergte. Van Escaladei rijden we naar Torroja del Priorat. Vervolgens naar Porrera, om zo opnieuw op de N-420 uit te komen, richting Reus.






    Kerk in Poboleda



    We volgen het riviertje



    Mas Les Perreres



    Mooie, gezonde druiven, nog groen, maar de zon zal ze snel aanrijpen



    Mas Les Pereres



    Dirk Hoet, onze vriendelijke wijnboer



    Recht uit de grote ketels



    Nieuwe eiken vaten



    Mooie, gezonde wijnstokken



    Escaladei, ruïnes van het oudste Kartuizerklooster van Spanje



    Mooi dorpje, gelegen tegen het Montsant gebergte



    Sierra de Montsant



    Zicht op de Sierra de Montsant

    26-02-2010, 15:31 geschreven door RW


    23-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rondwandeling door de bergen
    We vertrekken in Lilla, een klein dorpje langs de N240 richting Montblanc. Dit is een zeer bergachtig en woest gebied. Daarom besloten we om eerst de moeilijkste kant, te nemen, nl.de beklimming naar de Cogulla (789 m). Deze wandeling is aangeduid als GR175 (rood-wit). We bereiken Miramar, een dorpje met maar enkele huizen, boven op de berg. Hier heb je een formidabel uitzicht. Naar het schijnt zou je er op een heldere dag de zee , in vogelvlucht toch een 25-tal km hier vandaan! Even verder wijst de wandelweg ons in een droogstaand en zeer smal bergriviertje dat we steil naar beneden moeten afdalen. Hier is het echt opletten voor rollende keien en rotsblokken die bij hevige regenval ooit naar beneden zijn gespoeld en ons nu de weg versperren. We lopen verder tot we onder ons een dorpje zien liggen: Prenafeta. Hier splitsen de GR routes. We vatten de terugweg aan via de GR7-8. Nu is het steeds zacht dalen. We passeren een bijna uitgestorven gehucht Cal Girol en zakken nog altijd tot we Lilla en onze auto opnieuw in het vizier krijgen. Totale wandelafstand ongeveer 12 km.

    ">

    ">
    Zicht op het bergdorpje Lilla


    Onze eerste klim



    Een wijds uitzicht



    Bij het bergdorpje Miramar



    Een mooi huis in Miramar



    Prachtig gelegen huis in Miramar met een wijds zicht



    We wandelen verder door het bos



    Door het droge bergriviertje steil naar beneden



    Cal Giro



    De afdaling richting Lilla



    Terug bij Lilla

    23-02-2010, 00:00 geschreven door RW


    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rondrit Altafulla - Siurana
    In Altafulla nemen we de N340 naar Tarragona. We blijven op de Ring van Tarragona en vervolgen onze weg (A7) tot we de afslag naar Reus nemen (T11). Vervolgens richting Falset (420). Kort daarna de afslag naar Les Borges del Camp (242) - Alforja, tot afslag Siurana. Daar zoeken we de weg naar het stuwmeer Pànta de Siurana. Na een mooie rondwandeling aan het meer rijden we terug tot Venta de Pubill - richting Porrera (TP7402) - Collada de Teixada - Duesaigues - Riudecanyes - Montbrio del Camp - Cambrils - Tarragona - Altafulla
    Cambrils is beslist de moeite om te bezoeken. Het is de grootste vissershaven van de Costa Dorada. Je kan dan ook in alle restaurants kraakverse vis bestellen. Ook het dorp met zijn mooie boetieks en zijn smalle straatjes is een bezoek waard. het is er ook veel rustiger dan in het nabijgelegen toeristische Salou.




    Omgeving Alforja


    Aan de Pantà de Siurana


    Pantà de Siurana


    Siurana


    Duesaigues


    Cambrils jachthaven


    Zicht op Cambrils vanaf de vissershaven

    20-02-2010, 00:00 geschreven door RW


    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling van La Pobla de Montornès naar Bonastre
    We rijden met de wagen naar La Pobla de Montornes. We volgen de T-210 tot we onder een spoorweg rijden. Meteen daarna zien we rechts een smalle weg naar beneden. Je kan hier in de buurt parkeren, doch wij zijn die weg ingereden tot aan de oude brug over het spoor (zie foto). Je volgt steeds de GR92 (rood-witte aanduiding). Dit is één van onze mooiste kortbij wandelingen.
    Na een eindje stapppen bemerken we hoog op een heuvel een oude boerderij "Mas Gibert". We laten deze links liggen, maar je kan er ook naartoe. We blijven steeds deze GR92 volgen tot we aan een wegwijzer toekomen. Hier slaan we de richting Bonastre in. We komen voorbij een aantal bronnen en bemerken al spoedig het mooie Bonastre met zijn "Santa Magdalena-bron". De wandeling is zo verscheiden en zo mooi, dat we na het nuttigen van het nodige vocht, dezelfde weg terug nemen, hopen om wat wild te kunnen zien. Totale afstand heen en terug ongeveer 13 km.




    Ons vertrekpunt


    Mas Gibert


    De citroenen waren bijna rijp


    Bronnetje


    Zicht op Bonastre


    Oude olijfpers


    "Font de Santa Magdalena"


    De kerk van Bonastre

    19-02-2010, 00:00 geschreven door RW


    15-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Els Muntanyans, wandeling door de duinen van Torredembarra
    Het natuurgebied Els Muntanyans is heel verscheiden qua flora en fauna. Duinen, afgewisseld met lagunes beheersen deze mooie, gemakkelijke wandeling.
    We beginnen onze wandeling aan het einde van de promenade en gaan verder via het strand, naast de Club Maritim. Bij het info-bord begint de eigenlijke wandeling, die deels over houten vlonders loopt, doordat er bij regenval op sommige plaatsen poelen ontstaan. Els Muntanyans is sonds 1992 beschermd natuurgebied, ingesloten door langs ene kant het spoor en aan de andere kant het strand en de zee. Door de natuurlijke begroeiïng en de lagunes met zoet regenwater is dit gebied een paradijs voor de vogels. De totale lengte bedraagt zo'n 2,2 km heen en terug. Op een enkele plaats moeten we op het strand zelf lopen.




    Mooi weer om met de Catamaran te gaan zeilen



    Het vlonderpad door het natuurgebied


    Eén van de zoetwaterlagunes


    Af en toe moet je door het rulle zand


    Nog een mooie lagune


    Ook de eenden vinden hier hier een uitstekend broedgebied


    Ons eindpunt, tevens het vertrek

    15-02-2010, 12:48 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling van Vespella naar Salomo en terug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een gemakkelijke wandeling, deels door de natuur, deels door de wijngaarden. Echter weinig schaduwrijk, zodat je zeker moet zorgen voor veel drinken en goede zonnecreme. Onderweg vind je nergens een barretje. Maar de mooie natuur en de vergezichten maken alles goed. In Salomo kan je dan opnieuw bijtanken om dezelfde terugweg te nemen. We vertrekken in San Miquel de Vespella en volgen steeds de bedding van de rivier naar Salomo.In Vespella is er maar 1 barretje, maar het is de moeite om er iets te nuttigen. Een mooie wandschildering maakt het zo bijzonder (zie foto). In Salomo kan je bij de Cooperativa of in een plaatselijke winkel de beste kwaliteit olijfolie kopen (gesloten tijdens de siesta). We vatten de terugweg aan via de baan en nemen dan de afslag naar Vespella. Totale wandelafstand ong. 8,5 km.

    T
    Tal van wijngaarden vind je hier


    Een palmboomkwekerij


    De kerk van Salomo


    Aan de kerk vind je nog een restant van een oeroude olijfboom, waarnaast een nieuwe jonge scheut werd geplant


    Op de terugweg


    Zicht op Vespella


    De enige bar in Vespella. De wandschildering als inzet beslaat een ganse binnenmuur.




    Bijlagen:
    Plan.jpg (40.7 KB)   

    15-02-2010, 00:00 geschreven door RW


    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canal d'Urgell - Nou Salts
    Wandeling Juneda - Nou Salts - Les Borges Blanques - Juneda

    We vertrekken reeds in de voormiddag om een flinke autotrip te maken naar Juneda, provincie Lleida (Lerida). We wilden deze wandeling maken omwille van de mooie watervallen.

    Het zuidelijke deel van de provincie Lleida is één van de meest droge gebieden van Catalonië. In de wijde omtrek zou er geen vegetatie kunnen groeien vanwege het uitgesproken droge Continentaal klimaat. Het Canal d'Urgell echter leidt het water van de rivier de Segre over een lengte van 144 km door dit gebied. Duizenden kanaaltjes werden aangelegd om de velden en vooral de boomgaarden te bevloeien.

    We parkeren onze auto in Juneda, waar we meteen de rivier oversteken en naar rechts volgen. We wandelen onder de met platanen en berken beschaduwde weg. De vogeltjes tjirpen dat het een lieve lust is. Na een kwartiertje bereiken we de eerste waterval waar we steeds de rivier blijven volgen. Af en toe zien we boomgaarden met mooie blozende appelen of peren. We vervolgen onze weg en komen bij de watervallen "Nou Salts" (9 sprongen). Vanaf de weg kan men ze moeilijk alle 9 zien. Het bruggetje over de rivier geeft ons echter een wonderbaarlijk uitzicht op dit staaltje van irrigatie vernuft.We wandelen verder en na het kleine zuiveringsstation wordt het water rustiger en breder.En het is nog niet eens de rivier zelf, maar de "4a sèquia principal del canal d'Urgell". Kort daarna kunnen we het kanaal oversteken om het via een smal paadje verder te volgen. Even verder komen we aan een brug waar rechts een pad naar Les Borges Blanques loopt.Daar gaan we tot aan de hoofdweg die we oversteken om opnieuw het kanaal te volgen. We komen spoedig op een andere hoofdweg die we alweer oversteken. Hier wordt de "4a sequoia" gesplitst van het hoofdkanaal. We wandelen verder met aan de rechterkant het kanaal, dat in grote kronkels richting Les Borges Blanques loopt. Hier heeft het nog zijn oorspronkelijke vorm en is de rivier niet gekanaliseert. We bereiken de rand van Les Borges Blanques waar we het kanaal oversteken, samen met de spoorweg. Het centrum laten we links liggen en gaan opnieuw richting Nou Salts, waar we dezelfde weg terug nemen




    Mooie dreef langsheen het kanaal


    1e waterval


    Zien die appeltjes er niet uit om in te bijten?


    Nou Salts


    Zicht op Les Borges Blanques


    Hier komt de "4a sequoia in het hoofdkanaal

    12-02-2010, 16:17 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling van Ferran via Castellot en La Riera de Gaia naar El Catllar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We starten in Ferran, een dorpje van minder dan 100 inwoners. Het kasteel met zijn hoge muren is nog steeds in privé bezit. We nemen de aangeduide wandelweg die onder de autostrade doorlooopt. Via Castellet bereiken we La Riera de Gaia. Van daaruit nemen we de wandelroute naar El Catllar. We wandelen langs het pittoreske dorpje Ardenya. Tergkeren doen we via de droge rivierbedding van de Gaia rivier.


    Kasteel van Ferran


    La Riera de Gaia


    Ardenya


    Ardenya


    Bloeiende cactussen in het wild

    12-02-2010, 11:26 geschreven door RW


    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling van El Catllar naar het stuwmeer van Vespella de Gaia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We vertrekken in het centrum van El Catllar en stappen richting "Torre d'En Guiu" (een raar bouwsel, waarvan we het doel niet hebben gevonden). We nemen de GR172 (rood-witte aanduiding). Spoedig komen we aan een vervallen papierfabriek. We vervolgen deze wandelroute tot de vervallen "Masa de Moragues". We keren terug tot een splitsing van de weg, waar we de GR172 verlaten. We gaan tot het stuwmeer van Vespella de Gaia en dalen af naar de rivier "Gaia", drooggelegd door het stuwmeer. De weg loopt in en naast de rivierbedding. We volgen de rivier tot we opnieuw toekomen bij El Catllar.




    Torre d'En Guiu


    Oude papierfabriek


    Stuwmeer van Vespella de Gaia




    Bijlagen:
    Kerk Catllar.jpg (114.8 KB)   

    11-02-2010, 15:25 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autotrip en rondwandeling Mare de Deu de la Roca
    We reden naar Mont Roig del Camp, een dorp met enkele mooie kerken. Van daaruit, richting Colldejou, waar we onderweg een afslag tegenkomen die ons vrij steil omhoog voert naar de kapel van "Mare de Deu de la Roca", gebouwd in 1811. Reeds in 1299 was er sprake van deze "Ermita".. Na enige beklimming via uitgehouwen treden kan men tot gans boven komen. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht over de Costa Dorada. Het klooster met de kapel staat op een hoge roodbruin gekleurde rots. Vanaf deze kapel maakten we nog een kleine rondwandeling naar Colldejou.



    Het hoogste punt met de ingangspoort van de kerk


    Mooi panorama


    Tijdens de beklimming naar boven


    Zich op het oudste gedeelte


    Bemerk de rode steen en de gaten in de rotsen, veroorzaakt door de erosie


    Nog een mooi uitzicht

    11-02-2010, 14:41 geschreven door RW


    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autotrip naar het natuurgebied van El Foix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf Altafulla reden we richting Vendrell, om net voor het centrum de kustweg te nemen richting Calafell. We laten Calafell recht liggen en volgen de weg tot Villanova i la Geltru, waar we de afslag naar Castellet nemen. Castellet is een klein plaatsje dat boven het stuwmeer van El Foix uit torent. Hier moet je beslist de wagen aan de kant zetten! Van daaruit kan jezowel het stuwmeer als het mooie dorpje "Castellet" bezichtigen. Het torent hoog boven het meer uit. Je loopt doorheen mooie planten en enorme cactussen in bloei.

    Foix
    Zicht op de rivier El Foix

    Het natuurgebied van El Foix (de naam van de rivier) bestrijkt ongeveer 2900 ha. Het gebied bezit een rijke cultuurgeschiedenis. Men kan er mooie wandelingen maken. Ook riviervissen is mogelijk (mits vergunning). Een populaire bezienswaardigheid is ongetwijfeld het stuwmeer, dat deze rivier afdamt. 

    Riviertje
    Zijriviertje

    Stuwdam2


    Stuwdam1
    Stuwdam

    Castellet1 
    Castellet

    Castellet2 
    Kasteel van Castellet

    Castellet3 
    Zichtop het stuwmeer vanaf het dorpje Castellet

    10-03-2009, 11:58 geschreven door RW


    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Roc de Sant Gaietano, met wandeling naar Roda de Barra
    Arco de Bara
    Arco de Bara

    Vanaf Altafulla rij je richting Vendrell. Voorbij de "Arco de Barra" (triomfboog van de Romeinen) sla je rechtsaf, richting Roc de Sant Gaietano. Je tracht steeds richting kust aan te houden tot je op een grote parkeerplaats uitkomt. Van hieruit is het maar enkele stappen tot het eigenlijke dorpje.

    Sant Gaieta brug

    Sant Gaieta1

    Sant Gaieta2 

    Sant Gaieta3

    Sant Gaieta4

    Het is in feite een verzameling van huizen, gebouwd in verschillende Spaanse stijlen, waardoor Roc de Sant Gaietano een soort openluchtmuseum geworden is. Dankzij het feit dat hier geen auto's, fietsen en scooters mogen rondrijden, is het hier ideaal om te vertoeven en op één van de terrasjes met zeezicht te genieten van de heerlijke tapas of een lekker Spaans wijntje. Het eigenlijke dorpje is volledig op een rots gebouwd. Wandel door de smalle straatjes, de binnenplaatsjes met fonteintjes en mooie planten, de prachtig aangelegde tuinen met cypressen die door de wind totaal landinwaarts vergroeid zijn. Richting Vendrell zie je de fonkelnieuwe jachthaven.

    Start cami

    Vanaf Roc de San Gaietano kan je een heel leuk wandelingetje (1/2u) maken naar Roda de Barra (richting Tarragona). Vanaf de parking zie je rechts van het dorpje de wandelweg vertrekken. Je wandelt langs het water, via rotsen en langs kleine strandjes naar een mooi gelegen gebouw met een prachtige tuin. Het is de "Residencia del Banco de España". Even verder kom je aan een soort van trappen waar je kan genieten van het zeezicht. Hier bevind zich de "Ermita de la Mare de Deu". Van hieruit dalen we af richting strand van Roda de Barra. De promenade verwelkomt ons met zijn mooie palmbomen, zijn gezellige barretjes en het mooie strand. Na onze dorst gelaafd te hebben keren we terug via dezelfde weg.

    Zicht op Sant Gaieta

    >Cami1

    Cami2

    Cami3

    02-02-2009, 17:10 geschreven door RW


    23-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar La Mola de la Pobla de Montornès

    Vertrek: aan de treinbrug langs de noordkant van La Pobla de Montornés. Bewegwijzering: grootste gedeelte wit/rood (GR92) (zie beschrijving).


    La Pobla

    Duur heen en terug ongeveer 3 ½ u – hoogteverschil 250 m – goede wandelschoenen!

    Op de berg “La Mola” (350 m) hebt u één van de mooiste  uitzichtpunten van de Costa Daurada! Tijdens een heldere dag heb je met de verrekijker een grandioos panorama, vanaf Garraf in het noordoosten, via Camp de Tarragona, tot helemaal  in Montsià aan de Ebro delta. De route naar La Mola is bovendien heel mooi. Prachtige natuur, wilde bloemen en planten volop, vogeltjes die fluiten, enz. 

    Plantbloemen 


    Wandelweg 

    We starten aan het noordelijk einde van het dorp “La Pobla de Montornès”, waar we de nieuwe treinbrug onderdoor gaan. Onmiddellijk rechts zien we de wit/rode aanduiding die we gaan volgen.  Via mooie uitzichten bereiken we een brug over het treinspoor. We steken de brug over en gaan nu volop de ongerepte natuur in. Na een kleine elektriciteitscabine gaan we over een smalle voetweg verder. We blijven lichtjes stijgen en gaan via een grote boog rond het verlaten dorpje “Mas Gibert”, dat we links boven ons kunnen bewonderen.

    Mas Gibert
    Zicht op Mas Gibert

    Het weggetje voert ons verder licht stijgend door het woud naar een oude bron.

    Waterput
    Oude bron

    Even verder komen we voorbij een half ingestorte “Pedra seca”. Deze stenen gebouwen dienden als schuilplaats voor de herders en de wandelaars. Ze bestaan uit opeengestapelde rotsblokken, zonder gebruik te maken van cement of ander materiaal.

    Pedra seca
    Half ingestorte "Pedra Seca"

    We gaan verder langs de smalle weg tot we een wegwijzer bereiken. Hier verlaten we de GR92 en stijgen links de smallere weg omhoog. Na een 5-tal minuten bereiken we opnieuw een grotere weg en stijgen wederom links omhoog. We sluipen de berg langzaam langs de achterkant omhoog. De weg, die nu steiler omhoog gaat, voert ons naar de top van La Mola. En werkelijk, de ganse Costa Dorada ligt onder onze voeten!

    Vanaf La Mola

    Vanaf La Mola2

    Vanaf La Mola3

    We nemen dezelfde weg terug!

    23-01-2009, 10:46 geschreven door RW


    20-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling van Mora naar Playa Llarga
    Plan

    Vertrek:
    parking strand Mora - afstand heen en terug ong. 7 km - natuurwandeling - aangeduid met rode stippen (niet steeds goed zichtbaar). Deze wandeling is bijzonder aan te raden op een warme dag. Je loopt voor 80% in de schaduw van de bomen. Neem wel wat drank mee!


    zichtpuntadelamora
    Zichtje op "Torre de la Mora"

    Vanaf de parking richting camping"Torre de la Mora". Wandel naast het prachtige zwembad van de camping (met restaurant). je komt op een T die je rechts neemt. Nu loop je evenwijdig met de inrit van de camping. Daar waar de auto's de inrit in moeten loop je rechts (kan zijn dat er een ketting hangt). Je vervolgt deze weg tot je links een bord bemerkt met uitleg over "Punta de la Mora". Hier begint de eigenlijke wandeling. Ze voert je door een prachtig stuk natuur, met pijnbomen en ceders. Rotspartijen die zich boven het blauwe water verheffen met lieflijke baaitjes.

    rotsen
    Rotsen die zich hoog boven de kustlijn verheffen

    Je tracht de rode stippen te volgen die je door de natuur voert. Je neemt best bij het heengaan de meest brede weg. Uiteindelijk kom je terug aan de zee en zie je diep onder je een totaal door rotsen ingesloten baaitje. Hier wordt aan naturisme gedaan.

    naaktstrand1

    naaktstrand3

    Vervolg je weg (rode stippen) tot je een merkwaardige "holle weg" bemerkt. Waarschijnlijk is het losse zand hier door de natuur weggespoeld en wordt dit bij overvloedige regenval een ware stromende beek naar zee toe. De wortels van de oerbomen liggen hier gedeeltelijk bloot.

    holleweg

    Je komt op een plateau waar je een uitzicht hebt over één van de grote stranden van Tarragona: "Playa Llarga". Bemerk hier langs de kustlijn de vele kleine schelpjes die tisen de rotsen en holen zijn aangespoeld.
    Als je dorstig bent, zal je hier nog een eind verder moeten lopen via het strand. Het eerste strandbarretke ligt immers een heel eind verder op dit langgerekte strand.
    Wij keren terug via dezelfde holle weg. We trachten nu een andere route te nemen door zoveel als mogelijk de kant van de zee te blijven wandelen via smallere paadjes. Opletten dat je niet op de rotsen uitkomt, deze zijn heel moeilijk begaanbaar. Uiteindelijk, als je dichter bij de camping terugkomt, moet je opnieuw dezelfde brede voetweg nemen die je terugbrengt naar je vertrekplaats.

    20-01-2009, 11:12 geschreven door RW


    22-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de auto de bergen in
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze autoroute zal u doen verbazen over wat er zoal aan schoonheid en natuur te beleven valt. Het toont het echte spaanse leven.

    Via de Tarragona rijden we over Valls naar Montblanc. Vervolgens richting Espluga de Francoli, Poblet waar we het cisterciënzerklooster kunnen bezoeken (de moeite waard). In Prades kunnen we lekker genieten van een plaatselijk wijntje vooraleer we naar het bergdorpje Siurana rijden. De route is ongeveer 200 km, maar trek er gerust een flinke halve of hele dag voor uit want er is veel moois te zien onderweg!


    We nemen de N340 naar Tarragona. Vervolgens rijden we richting Lleida naar Valls. Via de N240 komen we aan in Montblanc. Deze stad is bekend om zijn best bewaard gebleven middeleeuwse verdedigingsmuur, in de Unesco lijst vermeld als werelderfgoed. De verschillende ingangspoorten zijn de moeite waard. Bij één der poorten "Sant Jordi" zou volgens de legende de ridder Sint Joris een draak veroverd hebben om bij zijn geliefde te geraken. "Sant Jordi" wordt in gans Catalonië als feestdag gevierd op 24 april. De kathedraal en het stadsplein zijn ook de moete waard.
    We vervolgen onze weg via de C240 naar Espluga de Francoli. Hier kan je een onderaardse grot bezoeken en een grotmuseum waar het leven van de prehistorische mens is nagebouwd. De rivier Francoli loopt hier onder de bergen en het dorp door.
    We rijden verder naar Poblet, waar we zeker het Cisterciënzerklooster gaan bezoeken. Dit klooster wordt bewoond door een klein aantal monniken die er nog steeds hun wijn produceren. Een bezoek met gids zal u zeker niet berouwen. In de basiliek van het klooster zien we grafstenen van Catalaanse edellieden en koningen. Poblet bestond reeds van in de 12e eeuw en is nog steeds een begrip in Catalonië.
    Van hieruit rijden we via een klein, maar heel mooi bergweggetje (T700) naar Prades. Deze route van ong. 20 km voert ons door een beschermd natuurgebied.
    In Prades moeten we beslist uitstappen om te voet de "rode stad" te verkennen. Puur genieten van de smalle straatjes, de "Plaza Mayor", enz., waar er genoeg terrasjes zijn om te genieten van een lekker wijntje of heerlijke tapas.
    Voorzien van spijs en drank vervolgen we de route over de T701 naar Albarca, een verlaten dorp. Vervolgens over de C242 naar Cornudella de Montsant.
    Vlak voordat we daar aankomen, nemen we de afslag naar links, richting Siurana. Dit dorpje ligt op 730m hoogte. Door die mooie bergachtige omgeving, de typisch smalle straatjes en het stuwmeer, wordt dit dorpje druk bezocht. Hier zien we ook nog ruïnes van een Moors kasteel uit de 9e eeuw, een kerk uit de 13e eeuw, waarvandaan je prachtige panoramische foto's kan maken. Via dezelfde weg terug rijden we naar de hoofdweg en slaan linksaf richting Cornudella de Montsant en vervolgens naar Venta de Pubill. We rijden verder over de C242 en komen langs Alforja, Les Barqueres en Les Borges del Camp. Deze laaatste drie dorpen zijn bekend om hun hazelnoot- en olijventeelt. Aangekomen bij de N420 rijden we opnieuw naar Tarragona en vervolgens Altafulla.
    "

    Poblet, klooster Cisterciënzers


     
    ">Sierra de Montsant

    22-03-2008, 17:14 geschreven door RW


    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autoroute door de Priorat wijnstreek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Priorat wijnen zijn beroemd om hun kwaliteit. Deze route zal u erg bevallen door de veelzijdigheid ervan. We bezoeken Scala Dei, rijden door talrijke dorpjes met onderweg prachtig natuurschoon. Natuurlijk moet u de Priorat wijn proeven bij een lekker etentje! Als u het geluk hebt om deze route te doen einde september of begin oktober kan u de druivenplukkers volop bezig zien en met een vriendelijke lach krijg je wel van één of andere wijnboer een trosje van zijn druiven. Trek er gerust een hele dag voor uit om deze route te doen, het loont de moeite. De route is ongeveer 220 km lang, vanaf Altafulla gerekend.

    We rijden naar Cambrils. Of je dit via de kustweg of de autostrade doet (gratis tot Cambrils), maakt niet veel uit. Over de nationale weg rijden we richting Mont Roig del Camp. Vanuit deze mooie plaats vervolgen we onze route via mooie landschappen en uitzichten naar Falset. Na Falset rij je tussen de wijngaarden door naar Porrera. We bezoeken Villella Baixa en Alta en komen uiteindelijk uit bij Escaladei (trap naar God) en het aldaar gelegen oude kartuizerklooster. Vanuit Escaladei rijden we naar Poboleda, Alforja, Les Borges del Camp, Riudoms om terug uit te komen in Cambrils. Heb je nog tijd over kan je vanuit Cambrils Salou aandoen met zijn mooie, maar zeer drukke wandelpromenade aan zee.

     Beschrijving:
    We rijden naar de vissershaven van Cambrils. Deze stad is gekend om zijn lekkere visrestaurants, de meeste gelegen in de buurt van de vissers- en jachthaven.
    Als je bij een droge rivierbedding komt sla je rechtsaf en volg je de borden N340 richting Valencia. U rijdt op deze drukke weg tot de afslag Montroig del Camp en vervolg via de T323 je weg door hazelnootplantages. Dit dorpje is bekend vanwege de kunstenaar Joan Miro die hier heeft gewoond. Bemerk ook de kerk die boven het dorp uitsteekt, de "kathedraal van Baix Camp".
    Na een kort bezoekje aan dit dorp vervolgen we onze route over de T322 naar Colldejou. Na ongeveer 4 km rijden zie je aan de rechterkant op een hoge rots een kerkje staan waar je beslist moet naartoe rijden, alleen al om het fantastische uitzicht te bewonderen. De "Ermita de la Mare de Deu de la Roca" dateert van 1230, maar is na verwoesting herbouwd in 1826. Vanaf deze puur rood gekleurde rots heb je fantastische vergezichten over de Costa Dorada. 
    Na van de mooie panorama's genoten te hebben rij je verder over de T322 naar Colldejou en dan naar La Torre de Fontanaubella. Nu rij je langs vele windmolens die de huizen van stroom voorzien en waar je een mooi uitzicht hebt over de bergen van Señora del Mollo. In La Torre de Fontaubella slaan we linksaf de TV3001 op richting Marca. Vooraleer we daar aankomen slaan we rechtsaf de T300 op richting Falset, de hoofdstad van de Priorat wijnstreek. In de oude stad vind je resten van stadsmuren en een nog bewaarde toegangspoort tot de vroegere stad: "El Portal de Bui". De Cooperativa stamt uit 1919 en wordt beschouwd als één van de mooiste van Catalunya. Verder heeft Falset een kasteel uit de 12e eeuw, een prachtige kerk en een mooi plein met het Palacio de los Duques de Medinacelli uit de 17e eeuw, nu stadhuis.
    Als je verder door de stad toert vervolg je de route richting Porrera, waarvoor je de T710 neemt die richting Gratallops gaat. Na ongeveer 1 km sla je rechtsaf de T740 op die via een mooie route doorheen de wijngaarden naar Porrera loopt, een klein bergdorpje. Verder rij je over de TP7403 naar Torroja del Priorat. Deze dorpjes bevinden zich in het hart van de wijnstreek. Je vervolgt de route over de T711 en de T710 die je zal leiden naar Villela Baja en Villela Alta. Je slaat rechtsaf de T702 op die je naar Escaladei brengt. Dit dorpje staat bekend vanwege de uitmuntende wijnen die hier gemaakt en verkocht worden in de plaatselijke bodega's, waar je onder het genot van een lunch diverse wijnen kan uitproberen. Vlakbij Escaladei staat het klooster, dat gebouwd werd tussen de 12e en 13e eeuw. Het raakte in verval door de vele burgeroorlogen die er hebben gewoed. Maar de ruïnes geven je een goed idee van de grootsheid van dit complex. De kartuizerpaters hebben er destijds ook voor gezorgd dat de wijnbouw in deze streek werd geïntroduceerd.  Je kan de ruïnes bezoeken van dinsdag tot en met zondag op volgende tijdstippen:
    - tussen 1 oktober en 31 mei: van 10 tot 13.30u en van 15 tot 17.30u
    - tussen 1 juni en 30 september: van 10 tot 13.30u en van 16 tot 19.30u
     Vanauit Escala Dei heb je een fantastisch uitzicht op de Sierra del Montsant, de imposante bergen in de omgeving, ook wel is "tafelberg" genoemd.
    Na de smaakpapillen te laten werken hebben, rij je verder over de T702 naar Poboleda en verder naar Venta del Pubill. Vanaf hier rij je over de mooie maar grotere weg C242 naar Alforja en les Borges del Camp. Bij de N420 aangekomen, steek je deze rechts over en sla je meteen linksaf de TV3101 op, richting Riudoms. een mooi dorpje. Via Vinyols rij je terug naar Cambrils en als je dan nog tijd over hebt, naar Salou waar je kan proeven van de drukte die een bont internationaal allegaartje van mensen kan maken. Salou is naast de discotheken, ook gekend om zijn vele toeristenwinkeltjes en stalletjes.
     

    11-03-2008, 00:00 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips voor mooie autoroutes
    Hierboven enkele mooie autoroutes door het binnenland en de bergen van de Costa Dorada. Je komt langs mooie, soms heel kleine dorpjes. Je kan genieten van mooie vergezichten en overal is wel wat te bekijken en te beleven. Vooreerst gaan we hier de meest bekende plaatsen aandoen: de Priorat wijnstreek, een kastelen- en dorpenroute, de kloosters, en de Penedes wijnroute. Alles vrij kortbij en beslist de moeite als je een dagje moet bekomen van teveel zonnebrand...
     





    11-03-2008, 00:00 geschreven door RW


    15-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldtentoonstelling Zaragoza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Van 14 juni t/m 14 september 2008 vindt de Expo Zaragoza plaats. Het is één van de grootste exposities ooit op het gebied van water en duurzame ontwikkeling. Onze tickets zijn reeds besteld en het hotel ligt vast. Omdat Zaragoza zelf haast onbetaalbaar is nu, zijn we uitgeweken naar een klein dorpje: Illueca, waar in een voormalig pauselijk verblijf nu een mooi hotel is gevestigd met de naam Papa Luna. Het hotel is al sinds 1931 een nationaal monument. Het ligt op een uitstekende rots in het hoogste gedeelte van Illueca. De bouw werd in de 13e eeuw door Juan Martínez de Luna begonnen. Zijn zoon Pedro Luna werd later bekend als Benedict XIII, ofwel paus Luna. Het in 2006 gerenoveerde hotelgebouw heeft 3 verdiepingen met in totaal 26 kamers, waaronder 2 suites, 2 junior suites en 2 aangepaste kamers voor mindervalide gasten. De uitnodigende ontvangsthal biedt u een receptie en een lift. In het van airconditioning voorziene, historische hotel bevinden zich verder een ontbijtruimte, een cafetaria, een lounge, een à la carte restaurant en een bar. Het hotel ligt in de buurt van het klooster Monasterio de Piedra (op ca. 45 minuten rijden), de stad Calatayud (op ca. 20 minuten rijden), het wijngebied Cariñena (ook op ca. 20 minuten rijden) en op ca. 10 minuten rijden van het schoenenmuseum Museo del Calzado. Het stadscentrum en diverse bars bevinden zich op 200 meter afstand. Na ongeveer 20 minuten bereikt u het meer en de stad Zaragoza na ongeveer 45 uur rijden. De luchthaven Zaragoza bevindt zich op ca. 80 km afstand.

    Hospederia Papa Luna
    Hospederia Papa Luna

    15-02-2008, 15:26 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Welkom op mijn nieuwe blog! Dit blog heeft de bedoeling om mijn website over de Costa Daurada aan te vullen. Hier kunnen allerlei zaken aan bod komen. Van typisch Spaans of Catalaans eten, tot wandelingen en uitstappen. Commentaar op de berichten zijn heel erg welkom. Ook uw eigen bevindingen over het aangehaalde onderwerp.
    Meer algemeen over de Costa Daurada vind je op mijn website.

    15-02-2008, 14:36 geschreven door RW


    Archief
  • Alle berichten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Costa Daurada

  • Categorieën


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs