Computer Eyeless
Een Nederlandstalig blog dat ingaat op verschillende aspecten van het computeren zonder zicht.
Inhoud blog
  • Raspberry Pi: Eerste stappen
  • Raspberry Pi: Introductie
  • Laat ik me even voorstellen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    31-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raspberry Pi: Eerste stappen

    Hoi allemaal,

    Sorry voor dit late bericht. Ik heb het druk gehad en vond geen tijd dit af te schrijven. Daarnaast heb ik mezelf ook wat leren werken met de RPi.
    Vandaag gaan we gewoon de eerste configuratie doen.

    Even heel kort het in elkaar zetten van de RPi:
    Plaats eerst de behuizing rond de Pi! Mocht je blind zijn, vraag mij of je leverancier (in mijn geval SOSSolutions.nl) hoe je de behuizing moet plaatsen rond de RPi.
    Als dat gebeurd is plaats je de MicroSD-kaart. Dat is wat prutsen! Neem de kaart met de omhoogstaande rand naar de onderkant van de behuizing toe. Daarna plaats je voorzichtig de kaart in de lezer zodat het lijkt alsof het licht wordt tegengehouden. Druk wat harder, maar forceer niets! Als hij er inschuift, druk dan tot je niet meer verder kan! Als hij naar binnen gaat tot je hem nog met moeite vast kunt houden, haal hem er dan weer uit en zoek de opening! Probeer het tot hij erin zit!
    Als dat in orde is plaats je de internetkabel in de poort en hang je deze aan de modem / router of een andere koppeling die op de modem/router uitkomt! Dat kan een poort in de muur of een ethernetswitch zijn.
    Als dat klaar is plaats je de MicroUSB-lader en hang je deze na een controle van al de rest aan de muur, steek je hem dus in een stopcontact.

    Nu begint de RPi op te starten. Loop nu op je gemak naar de pc en start PuTTY op, of een andere, toegankelijke, SSH Client. Ik gebruik bijvoorbeeld de SSH Client van Cygwin.
    Als je PuTTY gebruikt geef je als adres raspberrypi op en als poort 22, het protocol moet SSH zijn.
    Druk nu op openen en typ als Login as: pi
    Nu krijg je het volgende te zien:

    pi's password:

    Typ hier raspberry en je zal onderstaande vinden:

    pi@raspberrypi:~ $

    Dat is de Bash Prompt van Raspbian. Dat kan je vergelijken met de Command Prompt of de PowerShell van Windows. Het heeft wel grotendeels andere commando's en Command Prompt en PowerShell zijn hier samengevoegd tot één programma: Bash.

    Ik gebruik in plaats van pi@raspberrypi:~ $ gewoon een dollarteken om aan te geven dat het voor de Bash Shell bedoeld is. Dus $ betekent eigenlijk pi@raspberrypi:~ $.

    Om nu de RPi te configureren ga je als volgt te werk:

    $ sudo apt-get update -y

    Wacht nu even, dat kan enkele minuten duren.
    Als het klaar is kan je het volgende commando intypen:

    $ sudo apt-get upgrade -y

    En wacht weer de nodige minuten.
    Als dat dan klaar is kun je verder met de eigenlijke configuratie:

    $ sudo raspi-config

    Nu krijg je een soort van interface. Ga naar de tweede optie, om het wachtwoord te wijzigen.
    Druk op enter en druk nog eens als er gemeld wordt dat je gevraagd zal worden om een nieuw wachtwoord in te tikken.
    Nu kan je het nieuwe wachtwoord intypen en op enter drukken, doe het daarna nog eens, hertyp het wachtwoord dus. Druk op enter en dan nog eens om op Ok te kunnen klikken.

    Nu kies je de vijfde optie: Internationalisation. Verander de taal en de tijdzone zodat die goed staan voor andere programma's. Je toetsenbordlayout mag gewoon blijven staan, ookal staat hij voor Belgen op de verkeerde instelling. Het is goed omdat je de RPi toch via een remote-verbinding (SSH) benaderd en die geeft ingevoerde tekst door, niet de toetsaanslagen.

    Kies tenslotte voor Advanced en dan voor Memory split, en zet dat op 8MB! Zo heb je veel meer RAM-geheugen voor bijvoorbeeld een webserver en is je GPU bijna uitgeschakeld, iets wat je toch niet nodig hebt nu. Als je echt wil kan je die, net als ik, op nul zetten, dan is de volledige CPU aanwezig met alle RAM en heb je geen uitvoer in beeld aan de RPi zelf, dat is dus niet handig als je het computertje als HTPC of Mediaserver gaat gebruiken!

    Als je nu klaar bent druk je twee keer op tab voor <Finish> en druk je op de Enter toets. Als hij vraagt "Would you reboot now?", kies dan voor <Ja>. Wacht dan even en maak, indien nodig, opnieuw verbinding met de RPi!


    Mocht je hier problemen mee ondervonden hebben, dan raad ik je aan om je SD-kaart eens opnieuw te installeren. Dat zal helpen!
    Zie hiervoor een latere blogpost!

    Ik hoop dat je alvast wat geleerd hebt van deze post en hoop dat je, als je vragen hebt, deze in de reacties of per mail zal stellen!

    Groetjes en hopelijk tot gauw!
    Jordy





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 25/07-31/07 2016
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs