Computer Eyeless
Een Nederlandstalig blog dat ingaat op verschillende aspecten van het computeren zonder zicht.
Inhoud blog
  • Raspberry Pi: Eerste stappen
  • Raspberry Pi: Introductie
  • Laat ik me even voorstellen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    25-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raspberry Pi: Introductie

    Hallo allemaal,


    Zoals beloofd ga ik een Raspberry Pi reeks starten. Ik zal niet al te veel gekkigheid uithalen met mijn RPi, maar ik zal aan de hand daarvan de basis van een Linux systeem aanleren.


    Vandaag schrijf ik gewoon een introductie, want ik heb mijn Raspberry Pi nog niet ontvangen. Die komt ten vroegste morgen en dan gaan we ook samen de installatie doen!


    Maar aangezien je niet gedocumenteerd kan starten aan een nieuwe leercurve hier eens wat background informatie over de RPi.


    De Raspberry Pi, afgekort tot RPi, is een zogeheten Single-Board computer. Dat betekent dat er theoretisch geen behuizing nodig is om vanalles aan te sluiten, want het minimum is op het moederbord gesoldeerd.

    Maar even. Een RPi is dus een enkel moederbordje waar ram-geheugen, een processor en alle basisbehoeften op zitten. Naast al deze basisbehoeften heb je ook een paar aansluitingen.


    De belangrijkste aansluiting is toch wel het MicroSD-slot. Daarin steek je dus een MicroSD-kaart met het besturingssysteem op in.

    Verder hebben we een aantal USB-poorten, een HDMI-poort, een RJ45-poort voor de internetkabel en een hele boel GPIO-pinnen.


    De HDMI-aansluiting is om eventueel een scherm of televisie aan te sluiten. Dat kan handig zijn voor iemand die ziet of als jer met je RPi een mediaspeler hebt gemaakt.

    De USB-poorten zijn niet elektrisch geladen, dus voor zwaardere apparaten heb je een Powered Hub nodig. Op de USB-poorten sluit je eventuele randapparatuur, zoals een harde schijf, een muis, een toetsenbord etc. aan.

    De RJ45-poort is wel het belangrijkst voor ons. Aangezien ik niet weet of Raspbian, het besturingssysteem dat ik ga gebruiken, BRLTTY ondersteunt gaan we de RPi via SSH (Secure Shell) instellen. Maar daarover morgen dus meer.


    Ik heb mijn RPi3 gekocht bij SOS Solutions. Ik heb dit in een soort pakket gedaan. Dan kon ik geen dingen vergeten die van belang zijn.

    Ik heb het goedkoopste starterspakket gekozen, van standaard €58,95 inclusief 21 % BTW.

    Ik heb daarbij een internetkabel van drie meter, in plaats van één meter, laten leveren, een SD-kaart van 16GB met Raspbian al op geïnstalleerd en de behuizing is wit geworden omdat die gratis bleef en toch niet te warm zou worden. Je hebt de keuze uit wit en zwart, die blijven nul euro extra, maar je hebt ook de mogelijkheid om een transparanten behuizing te nemen en die is wel iets van een drie euro extra.

    Een extra wifi dongle en een extra hdmi-kabel heb ik niet besteld, omdat ik liever niet iets koop dat ik toch niet kan gebruiken.

    De RPi3B heeft standaard al WiFi en Bluetooth aan boord, dus daarvoor heb je geen extra dongle nodig. En de HDMI-kabel dient dus om een scherm aan te sluiten, maar dat ga ik ook niet doen...

    Samen kwam dit op €63,95. Voor dat geld heb je een volledige computer waar je alles mee kan.



    Voor deze reeks hoef je geen extra talen en vaardigheden onder de knie te hebben, maar een kennis van python, bash en andere talen is steeds handig meegenomen!


    Ik hoop dat je van dit artikel hebt kunnen genieten. Mocht je nog vragen, opmerkingen of anders hebben, dan kan je iets plaatsen in de reacties of mij persoonlijk mailen!

    Ik hoop dat je de volgende delen ook wilt lezen!

    Feedback is ook steeds welkom!


    Groetjes en hopelijk tot morgen,

    Jordy


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:rpi, rpi3b, raspberry, pi, raspberry-pi, raspberrypi3b, shell, bash, intro
    25-07-2016, 14:28 geschreven door Jordy  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat ik me even voorstellen

    Hoi allemaal,


    Ik ben Jordy en op moment van schrijven nog 15 jaren oud. Ik word in augustus 16, dus... :)


    Ik ben blind en ik vind dat er te weinig goede documentatie voor onze doelgroep beschikbaar is.

    Ik vind het wel leuk om mijn ervaringen te delen zodat anderen er ook wat uit kunnen leren.


    Ik zal steeds zo duidelijk mogelijk zijn en nooit aanwijzingen geven die muisgericht zijn, dus ik kan bijvoorbeeld wel zeggen "Ga met pijl rechts naar die lijst en klik op de derde optie", maar dan weet je dat je gewoon moet navigeren naar die derde optie en er dan een enter op geven. Het is gewoon simpeler om het op deze manier te doen dan steeds te moeten zeggen Ga naar daar en druk op die plaats op die knop! :) Dat is te veel werk voor mij en te veel leeswerk voor jou! ;)


    Het gebeurd dat ik een podcast maak, die zal ik dan delen via een blogpost! Soms maak ik ook Engelstalige stukjes, opnames, die zal ik ook delen, maar ik zal er duidelijk bij vermelden dat ze Engelstalig zijn en er later wel een Nederlandse tekst of opname over maken.



    Ik kan al verklappen dat er binnen kort een reeks over de Raspberry Pi 3B aan zit te komen. Voor alvast wat informatie, ga eens naar http://www.raspberrypi.org of zoek eens rond op Google!



    Mocht je nog meer vragen hebben, dan hoop ik dat je die stelt! Je hebt een gastenboek (denk ik) en een reactiemogelijkheid (hoop ik).


    Groetjes en hopelijk tot gauw

    Jordy


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-07-2016, 12:53 geschreven door Jordy  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 25/07-31/07 2016
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs