Wonen in de Filipijnen
impressies van een Belg in Zuid-Oost Azie
Inhoud blog
  • De zomer komt eraan
  • OFW
  • Valentijn 2013
  • Schrijven 4
  • Oudejaarsavond
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Hoofdpunten blog chev
    Over mijzelf
    Ik ben Jozef, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cheverrant1.
    Ik ben een man en woon in Antipolo City (Filipijnen) en mijn beroep is internetverkoper van boeken, cd`s, video`s, dvd`s.
    Ik ben geboren op 20/01/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: literatuur, films, muziek, strips.
    Zoeken met Google


    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    baert_eddy_odette
    www.bloggen.be/baert_e
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zomer komt eraan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is al heel wat maanden overwegend droog hier in de Filipijnen (al sinds het begin van het jaar en althans in de omgeving waar ik woon) en weldra komt de zomer eraan. Dan wordt het pas echt droog en de temperaturen klimmen overdag op tot meer dan 35 graden celcius. Pasen wordt op zondag 31 maart gevierd dit jaar en daarom wordt het schooljaar 2012/2013 al afgesloten op 22 maart aanstaande. Goede Vrijdag valt op 29 maart en is evenzeer een officiele feestdag in de Filipijnen, zo belangrijk dat zelfs supermarkten en shopping malls gesloten zijn terwijl die normalerwijze 7 dagen op 7 geopend blijven. Het wordt een lange vakantie voor de schoolkinderen.

    Verder raakt de zogenaamde Syn Tax al aardig ingeburgerd bij de bevolking. Dat is een overheidsbelasting op tabaks- en alcoholproducten die sinds 1 januari van kracht werd en een gevoelige aderlating is voor Filipijnen die graag drinken en roken. Vooral het roken is door de belasting flink duurder geworden: zowat 75 % duurder...
    Vanzelfsprekend beweert de regering dat de extra-belastingen zullen worden aangewend om meer medische faciliteiten ter beschikking te financieren; afwachten maar of dat ook inderdaad het geval zal zijn.



    Categorie:leven in een ander continent
    18-03-2013, 08:29 geschreven door cheverrant1
    05-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OFW
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een broer van mijn vriendin heeft er al zowat tien jaar opzitten als OFW (Overseas Filipino Worker). Hij klopte die tien jaren in Qatar, in het midden-oosten, als kelner in een restaurant en zelfs als singing waiter (of zingende kelner) omdat hij een degelijke zangstem heeft. Wat doen zingende kelners?
    In de eerste plaats de bestellingen noteren van klanten die het restaurant bezoeken en in de tweede plaats wat liedjes zingen, hetzij omdat zij een uurtje daarvoor de tijd krijgen vanwege hun managers, hetzij omdat klanten, die specifiek met die bedoeling naar het betreffende restaurant kwamen, verzoeknummers vragen. Zowat een jaar geleden was er een conflict tussen die broer van mijn vriendin en zijn manager en werd hij geschorst; hij keerde terug naar de Filipijnen, bezocht allerlei familieleden en huurde een kamer in de omgeving, wachtend tot hij weer aan de slag kon gaan. Eerstdaags, op 8 februari, keert hij terug naar Qatar om er weer dezelfde job uit te oefenen.
    Miljoenen Filipino's werken in andere landen als OFW's, gewoon omdat het loon er beter is. Als zij een beter loon verdienen in een buitenland, kunnen zij ook wat geld overmaken aan hun voornamelijk arme familie in de Filipijnen. Hij gaat nu eerstdaags terug naar Qatar, maar hij heeft zich ook al kandidaat gesteld voor een gelijkaardige job in Canada, waar het loon nog beter is dan in Qatar. Hopelijk voor hem wordt zijn kandidatuur goedgekeurd. Hij is al in het begin van zijn veertiger jaren. Ongehuwd en kinderloos, met een vriendin die hem pas enkele weken geleden liet stikken voor een Amerikaan. Of hij ooit genoeg zal kunnen verdienen om iets voor zichzelf over te houden, is onzeker. Ik veronderstel dat hij teruggaat naar Qatar met gemengde gevoelens.



    Categorie:leven in een ander continent
    05-02-2013, 11:35 geschreven door cheverrant1
    03-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijn 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Valenstijnsdag 2013 komt er alweer aan.
    Het zou best romantisch kunnen zijn als er minder commercialiteit aan te pas kwam, die elk gebeuren en elke feestdag meer en meer ontsiert.
    Hier in de Filipijnen wordt je al drie of meer weken op voorhand geconfronteerd met reclame-boodschappen op radio, televisie en internet, met reuzegrote decors in grootwarenhuizen en in kleinere winkels...

    Hierna fragmenten van een een conversatie die ik recentelijk had met een andere Belg:
    zijn commentaar: 'Haha, u lucky son of a gun ; inderdaad, Filipino’s zijn er altijd graag bij als er wat te vieren valt, én, er valt altijd wel wat te vieren ; iedere gelegenheid is er goed voor !!'
    mijn antwoord: 'in het algemeen hou ik het nogal rustig voor mezelf: eens een party aandoen om de zoveel maanden. Inderdaad valt er altijd wel iets te vieren en dat gebeurt dan ook, maar ik laat mijn beurt ook eens graag enkele keren voorbijgaan. Pas afgelopen zondag was ik aanwezig op een party tgv een doopsel; de dinsdag daarna was er alweer een andere party (in de namiddag!) tgv van een doopsel, ditmaal van een baby van buren van familie van mijn vriendin; mijn vriendin ging er natuurlijk heen, maar ik sloeg de beurt over. Vandaag, donderdag en opnieuw in de namiddag, was er alweer ergens een verjaardagsparty, ditmaal van een familielid van de vrouw van een broer van mijn vriendin. Kun je nog  volgen? Opnieuw sloeg ik de beurt over. Als ik zou willen, kan ik minstens drie keer per week naar een party gaan. ALS ik erheen ga, amuseer ik mij wel altijd, daar niet van, maar ik amuseer mij omdat ik slechts af en toe aan die feestelijkheden deelneem. Moderatie is een goeie deugd... beweert men toch. Als men teveel feest wordt het net zo routineus als iets anders...'
    Men kan dat natuurlijk droog noemen of ronduit saai. Maar hoedanook: ik hou niet van TEVEEL feesten en ik hou er nog minder van wanneer die gepaard gaan met hopen commercialiteit.
    Valentijnsdag 2013 zal gebeuren door mijn vriendin te tracteren op een etentje in een restaurant (misschien door een bioscoopje vooraf of wat dan ook) en wat daarna gebeurt zullen we wel zien.
    Als we er allebei van kunnen genieten (gewoon door elkaars aanwezigheid) hoeft het niet meer te zijn dan dat en dat is dan liefst heel wat voor ons beiden.


    Categorie:leven in een ander continent
    03-02-2013, 00:00 geschreven door cheverrant1
    20-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijven 4
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Desondanks of dankzij de barre weersomstandigheden buiten, vind ik tijd genoeg om te schrijven.
    Lectuur of literatuur, het doet er weinig toe.

    Enkele weken geleden zond ik een kort verhaal in naar het literaire tijdschrift Tirade, uitgegeven door Van Oorschot in Nederland. Dit was de reactie: "Hartelijk dank voor het toesturen van kopij. Wij ontvangen wekelijks steeds meer ongevraagde bijdragen, die allemaal gelezen en beoordeeld moeten worden. Inmiddels vragen we ons af of de stijging van het aantal inzendingen evenredig oploopt met de daling van het aantal nummers dat we verkopen. Het beeld dringt zich op van een groeiende menigte achter de coulissen, terwijl het in de zaal opvallend leeg blijft. Omdat we willen zorgen dat Tirade meer gelezen wordt, en het dus ook voor u interessanter wordt om op het podium te gaan staan, verzoeken we u om via onze website, www.tirade.nu, het laatst verschenen nummer te bestellen of het ons te melden wanneer u abonnee bent. U krijgt dan van ons ongeveer vier weken later een reactie op uw inzending. Die reactie zal, anders dan voorheen, vergezeld worden van een beknopte motivering van ons besluit. Met deze nieuwe aanpak doen we een beroep op uw klaarblijkelijke overtuiging dat Tirade een mooi en waardevol literair tijdschrift is. Wij weten vanaf nu zeker dat onze schrijvers ook onze lezers zijn."
    Tja, als de literaire tijdschriften in Nederland ook al niet meer zo lekker lopen... Het zijn mijns inziens niet de schrijvers die voor meer abonnementen of voor meer los verkopende nummers moeten betalen, maar promotie-campagnes vanwege de uitgever. Als men er niet zeker van is wie wat leest, tja, dan waarom er mee doorgaan?

    Dat men wekelijks steeds meer zogenaamde ongevraagde kopij ontvangt, mag geen verrassend nieuws zijn. Hoe anders kunnen schrijvers beginnen dan door "ongevraagde" kopij in te leveren? Als een schrijver onbekend is, vraagt niemand hem om kopij...

    Het fenomeen van "abonneer u op ons tijdschrift en dan zullen wij uw "ongevraagde" kopij wellicht gunstig beoordelen voor publicatie", herinner ik mij van dertig jaar geleden toen ik regelmatig publiceerde in Vlaamse literaire tijdschriften. Vaak hadden die tijdschriften maar enkele tientallen abonnees en kregen weinig of geen subsidies van de overheid. Het fenomeen schijnt zich ook al verplaatst te hebben naar Nederland, waarschijnlijk omdat er zelfs daar weinig abonnees komen opduiken en niettegenstaande de overheidssubsidies die toch wel uitgedeeld worden.... Een jaarabonnement op een literair tijdschrift kostte dertig jaar geleden iets tussen tweehonderd en vierhonderd Belgische franken (de EURO was nog niet uitgevonden). Het waren tijdschriften met namen zoals Creare, 't Kofschip, Kruispunt, Schuim, Dimensie, Noodrem... Die zijn allemaal allang van de literaire bodem verdwenen. Enkele tijdschriften uit die tijd bestaan nog altijd: Yang, Deus Ex Machina, Dietsche Warande en Belfort oftwel DWB, Vlaanderen... Een jaarabonnement op laatstgnoemde tijdschriften kostte dertig jaar geleden al minstens vijfhonderd Belgische franken, alhoewel zij met het leeuwenaandeel van de overheidssubsidies aan de haal gingen. Reden waarschijnlijk waarom zij nog altijd bestaan. Een jaarabonnement op een van laatstgenoemde nemen kost thans al vlug twintig, vijfentwintig of meer EUR.

    Hugo Claus, naar men vaak beweert, hoopte de Nobelprijs voor Literatuur in de wacht te slepen. "Men" beweert dat, maar wie is "men"? Ik heb respect voor Hugo Claus als een der grootste schrijvers in het Nederlandstalig gebied, maar ik denk toch wel dat hij verstandig genoeg was om in te zien dat de Nobelprijs voor Literatuur vooral een politieke beslissing is vanwege de Nobelprijs-academie. Men keert elk jaar Nobelprijzen uit aan vooraanstaanden van allerlei wetenschappelijke richtingen; niemand, behalve specialisten in het genre, herinneren zich hen ooit; literatuur-nobelprijswinnaars evenwel worden onmiddellijk wereldberoemd als zij die prijs winnen, ook al waren zij nooit vooraf wereldbekend. De Nobel-prijzen die effectief worden toegekend, vooral dan voor literatuur, lijken altijd het gevolg van beslissingen door de jury die ingegeven worden door politieke ontwikkelingen die op zichzelf geen uitstaans hebben met literatuur maar waarmee een bepaald land en de literaire vertegenwoordiger ervan in de bloemetjes worden gezet. Het Belgenlandje, waarvan Claus dan de literaire vertegenwoordiger had kunnen zijn, heeft politiek beschouwd weinig opzienbarends gedaan en komt niet in aanmerking voor de eer.

    In de maand november 2012 slaagde ik erin om een 20tal verhalen en 4 gedichten gepubliceerd te krijgen in Nederland, op een website die 120w heet. Het levert geen financieel voordeel op, misschien kan ik een boekenpakket winnen als alles meevalt... Maar dat is niet belangrijk; van belang is om mijn naam onder de aandacht te brengen.
    In de maand december 2012 publiceerde ik een kort verhaal op een Nederlandse website, genaamd ikvertel.nl.
    In januari 2013 publiceerde ik 4 verhalen op storees.net (een gelijkaardige website, maar dit keer van Belgie).
    In december 2012 ontving ik bericht van de Nederlandse website, genaamd 120w, dat een door mij ingezonden kort verhaal, getiteld Jacht de derde prijs won in de literaire competitie georganiseerd door die website. Ik won een boekenpakket.
    In januari 2013 ontving ik bericht van een Nederlandse website, genaamd Imazed.nl. dat een door mij ingezonden kort verhaal van 700 woorden, getiteld Het verhoor de eerste prijs won in de literaire competitie georganiseerd door die website. De prijs bedroeg 25 EUR.

    De prijzen op zichzelf zijn niet belangrijk; het is vooral de erkenning die telt.
    Er zijn andere literaire competities, zowel in Belgie als in Nederland, waarbij de winnaars meer aanzienlijke prijzen kunnen winnen. Van I-Pads tot geldprijzen van 2.500 EUR en meer.
    Uiteraard ga ik door met deelnemen en inzenden van korte verhalen en gedichten aan allerlei wedstrijden in Nederland en Belgie alsook met het insturen van (ongevraagde) kopij naar allerlei tijdschriften.





    Categorie:leven in een ander continent
    20-01-2013, 00:00 geschreven door cheverrant1
    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudejaarsavond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 2013 is alweer gestart. Oudejaarsavond is achter de rug en het ging met een ongelooflijk lawaai gepaard!
    Het lawaai was oorverdovender dan in de voorbije vijf jaren sinds ik hier ben.
    Geknal van vuurwerk (zowel georganiseerd door de stad of gemeente als vanwege particulieren), geronk van opgefokte motorfietsen, getoeter van auto's, jeepney's en andere gemotoriseerde voertuigen, muziek luid schetterend uit stereoketens en vooral geschreeuw uit menselijke stemmen.
    Op 01 januari 2013 raadpleegde ik even de internationale nieuwsberichten op internet. In Belgie vermeldde men zelfs de Filipijnen (voornamelijk omdat er meer dan 400 gewonden vielen en enkele doden bij het gefeest: de Belgische nieuwsberichten staan altijd in de eerste rij om tragiek te rapporteren en laten het altijd klinken als heuglijke feiten...).
    Wat mij opviel was de vermelding (in het Nederlands) dat er op Oudejaarsavond zoveel lawaai gemaakt wordt in de Filipijnen enerzijds om het nieuwe jaar te verwelkomen en anderzijds om zogenaamde boze geesten te verdrijven. Ik raadpleegde daarna het locale (Filipijnse) nieuws op internet en las daar een gelijkaardig bericht (in het Engels). Blijkbaar was het Belgische Nederlandstalige bericht min of meer gecopieerd van het Filipijnse Engelstalige...

    Gewoontegetrouw (want geintrigeerd) deed ik wat navraag bij Filipijnse familieleden van mijn vriendin over het geloof in boze geesten. Het blijkt best te bestaan. Traditiegetrouw en door overlevering van generatie op generatie. Evenzeer gewoontegetrouw maakte ik wat tegenopmerkingen over leven in de eenentwintigste eeuw, over het religieuze feit dat de Filipijnen toch een rooms-katholiek land is, over het maatschappelijke feit dat de Filipijnen een vooraanstaande plaats bekleden in Azie mbt het gebruik van GSM's en internet en dus technologisch geavanceerd zijn in het midden van ontwikkelingslanden. Ik vroeg dan ook hoe mensen dat allemaal met elkaar kunnen vermengen.
    De antwoorden bleven veelal vaag. Weinigen kunnen er een afdoende verklaring voor geven. De technologie van de twintigste en nu al eenentwintigste eeuw is er en wordt gretig gebruikt, het geloof in de rooms-katholieke kerk is alomtegenwoordig maar sluit het bijgeloof in primitieve boze geesten niet uit.

    Ik zou kunnen besluiten met op te merken dat de tegenstellingen het land interessant maken, maar dat klinkt als een tekst op een toeristische brochure. Het verdient wat meer aandacht en meer diepgang. Ik ga proberen het wat intenser te onderzoeken.


    Categorie:leven in een ander continent
    02-01-2013, 11:24 geschreven door cheverrant1
    28-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dexia Delfius
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgens berichtgevingen in de Belgische en internationale pers zou het weleens tot 2099 kunnen duren vooraleer de voormalige Dexia-bank (thans Delfius genaamd of is het Belfius?  Ook al een doemteken wanneer zelfs de officiele naam van de instelling onduidelijk is) uit de moeilijkheden raakt, hetzij door blijvende ondersteuning door de Belgische en de Franse overheden, hetzij door bankroet. Ja, ook door bankroet raakt men natuurlijk uit de moeilijkheden, bij manier van spreken... Moet de doodstrijd nog voor de rest van de eeuw doorgaan? Wie wordt daarmee gebaat? Als men wel kan voorspellen dat de doodstrijd nog voor de rest van de eeuw zal doorgaan, waarom kan men niet gewoon met oplossingen voor de dag komen die op een termijn van enkele jaren kunnen gerealiseerd worden? Daarvoor worden al die managers en analytici, met vele jaren universiteitsstudies achter de rug, toch vet voor betaald? Voormalig Belgische eerste  minister Jean-Luc Dehaene was bestuurder van Dexia gedurende wat jaren. Daarna verkondigde hij dat zijn opdracht als bestuurder van Dexia mislukt was. Tja, van hetzelfde laken een pak als bij zijn eerdere rol als eerste minister?

    Waarom deze reactie? Nogal wiedes: omdat ik sinds 1976 klant was en nog steeds ben bij Dexia. In 1976 heette het Paribas. In de loop van tientallen jaren veranderde het regelmatig van naam, maar niemand die daarvan opkeek, want fusionering werd een vertrouwd gegeven...
    Gelukkig voor mij verhuisde ik in 2007 van Belgie naar de Filipijnen en transfereerde mijn (zuur) verdiende geld op spaar-, aandelen- en bankrekeningen bij Dexia naar andere banken in de Filipijnen. Ik hou voorlopig  mijn rekeningen bij Delfius aan, omdat ik soms nog wel eens een transactie doe in Belgie of zelfs binnen Europa. Met gebruik van internet, een bankkaart en een bankkaartlezer kan dat zonder problemen gebeuren. Voor hoelang weet niemand. Wellicht tot 2099?


    Categorie:leven in een ander continent
    28-11-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmis en Nieuwjaar komen er alweer aan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alweer loopt het jaar zienderogen naar zijn einde.
    Minder dan 40 dagen en 2013 is er al.
    De bevolking in de Filipijnen was al langer bezig om zich voor te bereiden, zoals die dat elk jaar doet, en staat er klaar voor. Wie niet? Hier zijn de komende feestelijkheden natuurlijk het hoogtepunt van het jaar. Vreemd eigenlijk, want pakweg elke week wordt er wel iets gevierd: een verjaardag, een geboorte, een doopsel enz.
    Familie en vrienden komen dan samen, praten, eten, drinken en zingen.
    Met Kerstmis en Nieuwjaar is het hetzelfde, alleen is er vuurwerk op Oudejaarsavond.

    Over enkele dagen al geeft een broer van mijn vriendin zijn verjaardagsfeestje (in combinatie met zijn voorlopige afscheid, want hij vertrekt weldra als OFW (Overseas Filipino Worker) naar het midden-oosten. Hij werkte daar al eerder, gedurende vele jaren zelfs. Hij kwam voor een half jaar terug naar de Filipijnen, omwille van moeilijkheden met zijn werkgever in het midden-oosten, en keert nu terug naar hetzelfde land maar naar een andere werkgever. Na de feestvreugde van Kerstmis en Nieuwjaar, is er in het begin van januari 2013 een verjaardagspartijtje te verwachten van een oom van mijn vriendin en enkele weken later is het weer mijn beurt om aan verjaardagstrekken te komen. Het feesten houdt gewoon niet op. Iedereen wordt telkens wel een jaartje ouder. Laten we het maar allemaal vieren zolang we kunnen en zolang we bij ons verstand blijven om ervan te genieten.



    Categorie:leven in een ander continent
    23-11-2012, 17:34 geschreven door cheverrant1
    21-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraadsverkiezingen Belgie 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog altijd volg ik het politieke nieuws in Belgie, ook al ben ik er al meer dan vijf jaar uit...
    Groen profileert zich (alweer) als een opportunistische partij. Bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen (op 14/10/12) behaalde de partij wat stemmen (alleen maar omdat er weer wat andere jongeren ter stembus gingen of omdat ouderen zich wilden afzetten tegenover de tratitionele partijen).
    Groen is een "andere partij", waarop kiezers stemmen die geen andere keuze vinden.
    Maar Groen zou in de eerste plaats bekommerd moeten zijn over het milieu (hetgeen niet direct onbelangrijk is) en over de leefomstandigheden van de modale burger. De leefomstandigheden worden door hen beoordeeld als best in orde voor de gemiddelde Belg. Dus concentreert de partij zich telkens weer (zoals blijkt bij de eerste verkennende gesprekken met de nieuwe burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever van N-VA) op het afschaffen van het recentelijk verbod op het dragen van hoofddoeken door Moslimvrouwen.
    Ongetwijfeld hebben een heleboel moslims met stemrecht bij de recente gemeenteraadsverkiezingen op Groen gestemd, in plaats van op SP-A.
    Sterker nog: misschien wordt Groen wel daadwerkelijk financieel gesteund vanuit Islamitische hoek... Reden waarom de Islamitische belangen altijd vooraan in het agenda-boekje van de partij staan...
    VB heeft afgedaan. Dat kon wel verwacht worden na vele jaren en vele verkiezingen waarin die partij altijd won of tenminste een belangrijke rol speelde. Kiezers worden het moe om te stemmen voor een partij die toch nooit een politieke regeringsrol zal spelen. De traditionele partijen duwde het VB in een marginale positie door een sanitair cordon te creeeren. De stemmers die voorheen op het VB stemden vluchten nu naar het N-VA. Die partij heeft (vooralsnog) niet af te rekenen met sanitaire cordons. En kan deelnemen aan regeringsbeleid. Hoelang?
    Tot de stemmers het moe worden, vanzelfsprekend.
    Stemmers keren zich af van traditionele partijen die geen of weinig belang uitmaken en spelen eigenlijk in de kaart van de traditionelen. Na verloop van jaren gaan partijen met min of meer betwistbare bedoelingen verloren en keert men terug naar de traditie. Het heeft velejaren geduurd vooraleer het VB buiten spel werd gezet, maar men is er in geslaagd. Oefening baart kunst en geduld loont.
    Laat men mij niet verkeerd begrijpen: stemmen op het VB was nooit werkelijk een haalbare kaart voor iets wat "democratie" genoemd kan worden. Ik betwijfel evenwel of stemmen op N-VA een haalbare kaart zal blijken te zijn. Die partij behaalt thans een grote winst. En zal er waarschijnlijk nog wel enkele behalen bij toekomstige verkiezingen (parlementair of anderszins). Tot de kiezers het weer opnieuw moe worden dat die partij niets substantieels kan veranderen. Waarna er weer, en opnieuw, teruggekeerd wordt naar CD&V en SP-A. Een aantal jaren geduld uitoefenen en alles valt weer in de oude plooi...

    Foto: Bart De Wever





    Categorie:leven in een ander continent
    21-10-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    20-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiek en schandaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jesus "Jesse" Manalastas Robredo, de Secretary from the Department of the Interior and Local Government (vergelijkbaar met de minister van binnenlandse zaken in Belgie), kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk op 18 augustus 2012. Hierna een uitreksel uit een biografisch artikel dat enkele dagen na het overlijden gepubliceerd werd:
    "On August 18, 2012 (PHT), the Piper PA-34-200 Seneca I aircraft (registered RP-C4431) carrying Secretary Robredo crashed off the shore of Masbate City. He was scheduled to go home and watch his daughter's swimming competition in Naga City. The Philippine Department of Interior and Local Government said that the pilot sent a distress call to the Masbate airport requesting an emergency landing. The plane never made it to the airport and crashed in the sea. His body was retrieved three days later, August 21, 800 meters from the shore and 180 feet below sea level."

    Secretary Robredo had een undersecretary (oftewel een onder-minister), genaamd Rico E. Puno. Onmiddellijk na de berichtgeving van het verdwijnen van het vliegtuig waarin secretary Robredo werd vervoerd, werden er inbrekers betrapt die de kantoren en het appartement van de vermiste doorzochten. De inbrekers bleken in dienst te zijn van undersecretary Puno, maar waarnaar zij precies op zoek waren bleef aanvankelijk onopgehelderd. Het is nog  altijd officieel onopgehelderd, maar er gingen steeds meer stemmen op om undersecretary Puno uit zijn ambt te ontslaan omdat hij in verband wordt gebracht met het aanvaarden van steekpenningen om een wapendeal goed te keuren (wapens bestemd voor de PNP oftwel de Filipijnse nationale politie) en omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij "jueteng".

    Volgens schattingen wordt er met "jueteng" (spreek uit: wetteng) zo'n vijftig miljoen Filipijnse pesos per dag verdiend. "Jueteng" is een soort van gokspel met cijfers, maar illegaal in de Filipijnen. Miljoenen inlanders doen er aan mee.

    Verschillende scenario's zijn denkbaar:
    - Secretary Robredo deed onderzoek naar de omstreden wapendeal alsook naar de verantwoordelijken van en betrokkenen bij het illegale gokspel. Het is niet ondenkbaar dat het vliegtuig dat hem vervoerde gesaboteerd was en hij dus niet door een ongeval om het leven kwam maar omwille van een moordaanslag, zodat zijn onderzoeken, indien al niet definitief beeindigd door zijn voortijdig overleden, dan toch onderbroken en op de lange baan geschoven worden. Tijd winnen is altijd van belang voor mensen die zich bedreigd voelen en zich van bezwarend bewijsmateriaal willen ontdoen...
    - Undersecretary Puno was onpopulair bij vele andere politici. Hij blijft alle beschuldigingen ontkennen, maar heeft ondertussen wel ontslag genomen uit zijn functie "om de eer aan zich te houden" zoals dat heet. Misschien is hij de zondebok die gezocht en gevonden werd en kwam het ongeval van secretary Robredo daarbij van pas om allerlei verdachtmakingen (die nog altijd niet hard gemaakt werden) uitgebreider het land in te sturen en de carriere van undersecretary Puno onmogelijk verder te zetten maakte.
    - Manuel "Mar" Araneta Roxas II (geboren op 13 mei 1957) is een gewezen Senator of the Philippines. Hij is de zoon van voormalig Senator Gerry Roxas en de kleinzoon van ex- President Manuel Roxas. Op 7 juni 2011 werd hij door President Benigno Aquino III aangeduid als de nieuwe Secretary of Transportation and Communications. Onlangs, op 31 augustus 2012, droeg President Aquino hem voor als de nieuwe Secretary of Interior and Local Government, in vervanging van DILG Secretary. Jesse Robredo die bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Mar Roxas is een goeie vriend van de huidige president; bij de laatste verkiezingen was hij  kandidaat voor het vice-presidentschap maar verloor nipt. Het is geen geheim dat hij niet tevreden was met zijn functie als Secretary of Transportation and Communications en dat zijn aanstelling als Secretary for the Department of the Interior and Local Governmenteen belangrijke stap hoger is voor hem op de ladder van de politieke ambitie.
    Mar Roxas dweepte ook al niet met undersecretary Rico E.Puno (weliswaar een politicus van dezelfde partij maar een van de oude garde), zodat de dood van secretary Robledo aanleiding was om verschillende vliegen met een klap dood te meppen: een belangrijke politieke functie overnemen, een andere toch al als corrupt gedoodverfde politicus buiten gevecht stellen en (voor president Aquino III dan) een trouwe aanhanger op een verantwoordelijke post neerpoten.

    Of er ooit enig licht over het al dan niet accidenteel overlijden van secretary Robredo zal schijnen en over de politieke gevolgen van diens verschijden, zal ofwel tijdens volgende presidentschappen aan bod komen, ofwel nooit. Het is niet opzienbarend genoeg om de wereld te verbazen.
    Het is wel een goed onderwerp om er een politieke thrillerroman over te schrijven. Het is Belgen en andere buitenlanders niet toegelaten om commentaren te schrijven op binnenlandse (Filipijnse) aangelegenheden, op straffe van repatriering wegens inmenging in de nationale politiek...
    Filipijnse inwoners hebben wel dat recht maar gebruiken het heel voorzichtig. Velen lijken nog altijd onder de indruk van het dictatoriale bestuur onder president Ferdinand Marcos, hetgeen toch al vijfentwintig jaar geleden ophield te bestaan. Vele Filipijnse schrijvers met wat verbeeldingskracht zouden een bestseller kunnen schrijven over het hoger aangehaalde onderwerp. Maar misschien laten zij de kans wel liggen want niemand leest nog papieren boeken... Althans niet in de Filipijnen...Waarschijnlijk ook hoe langer hoe minder buiten de Filipijnen.  Misschien is het een gemiste kans, want fictieboeken kunnen bijdragen tot een beter begrip van wat er zoal allemaal gebeurt in de politiek en waar dan ook.

    Foto: Mar Roxas


    Categorie:leven in een ander continent
    20-09-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    17-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monsoen-regens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gaat maar door met regenen, gieten zelfs. Met bakken.
    Hierna een uitreksel uit een artikel dat vandaag verscheen in de Inquirer, een toonaangevend nieuwsblad dat zowel in papieren vorm te verkrijgen is als online te lezen via de website:

    "The “habagat” (southwest monsoon) is not done yet with Metro Manila and other parts of Luzon as it continues to bring rains, enhanced by Typhoon Karen which has left the country and moved on to the southern part of Japan. Forecasters warned of possible flash floods and landslides as a result of intermittent moderate-to-heavy rains expected over the Cordillera Administrative Region and the provinces of Quirino, Nueva Ecija and Aurora.On Sunday night, the Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration (Pagasa) warned residents in low-lying areas in Metro Manila of heavy flooding.At 6:10 p.m., the weather bureau raised the orange rainfall warning after heavy-to-intense rainfall (45 mm to 65 mm per hour, or up to 65 liters collected in one  square meter of container in an hour) was observed over the cities of Manila, Pasay, Taguig, Pasig and Marikina for the past two hours.The rainfall warning also covered the cities of San Juan, Mandaluyong, Makati, Taguig, Pateros and the southern portion of Quezon City.As of Sunday afternoon, at least three major roads in the metropolis were flooded, the Metropolitan Manila Development Authority (MMDA) said"

    Vandaag, maandag 17 september, is het gedurende de dag droog gebleven maar na het invallen van het avonddonker klinken alweer opnieuw dondergeluiden in de verte en verschijnen er bliksemlichten aan het avondlijke zwerk. De twee voorbije dagen is er een heleboel water naar beneden gekomen. Het zogenaamde natte seizoen duurt nog verschillende maanden en wat tyfoons betreft hebben we nog maar de letter K (van Karen) bereikt, oftewel de elfde letter van het alfabet. De Filipijnen krijgen jaarlijks minstend negentien tyfoons te verwerken (gelukkig niet allemaal met catastrofale gevolgen), dus valt er nog wel wat te beleven vooraleer 2012 goed en wel kan worden afgerond.

    Foto: overstroming in Taguig City.




    Categorie:leven in een ander continent
    17-09-2012, 16:33 geschreven door cheverrant1
    03-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte stranden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Met 7.107 eilanden en een kuststrook die dubbel zo groot is als die van de USA, kan men de Filippijnen de "strandhoofdstad van Azië" noemen. Maar waar moet je nu echt langsgaan? De mooiste stranden van de Filippijnen zijn de volgende:.


    Boracay

    Boracay Island, met stralend witte stranden en azuurblauwe wateren, ligt in het noordwestelijke puntje van Panay, West Visayas. Hoogtepunt van dit eiland is het 4 km lange White Beach, dat bekend staat als het mooiste strand ter wereld. Het water rondom het eiland is ondiep, en het zand is helderder en fijner dan bij de meeste eilanden in dit gebied.

    Pagudpud

    Met de machtige golven en harde wind doet dit strand – in het noorden van de Filipijnen – denken  aan Hawaii. Er worden hier voornamelijk wind- en golfsurf-activiteiten aangeboden aan de bezoekers van het eiland. Tel daar nog de prachtige omgeving, heldere blauwe wateren en witte stranden bij op en je hebt in Pagudpud een waar paradijs.

    Panglao

    Panglao is ideaal voor een duik- en strandvakantie. Het is een klein eiland ten zuidwesten van het grotere eiland Bohol. Aan de zuidelijke kant vind je een aantal verschillende resorts aan het strand.

    Camiguin

    Camiguin staat bekend als de ‘Filippijnse tuin van Eden’. De aanwezigheid van indrukwekkende watervallen is slechts één van de vele attracties op dit eiland. Met haar vele contrasten laat het eiland haar bezoekers elke keer versteld staan.

    Dakak

    Dakak Beach Resort is gelegen op dit zonnig, wit strand met uitzicht op de exotische, turquoise gekleurde Sulu zee. Het 750 meter lange privé-strand is bedekt met poederig wit zand. Natuurlijk bronwater en stromende watervallen voeden de twee zwembaden van het resort, maar het ultieme genot is wel de openlucht-jacuzzi en sauna waar je kunt relaxen in een omgeving van zalige rust.

    Honda Bay

    Aan de ruwe, intrigerende kustlijn van de hoofdstad van Palawan, Puerto Princesa City, ligt Honda Bay. De heldere blauwe wateren liggen vol met kleine eilandjes waar men een geweldige vakantie kan beleven: van snorkelen in het heldere water, lekker avontuurlijk de eilandjes verkennen tot simpelweg een picknick in het fijne zand.

    El Nido

    Gedomineerd door grote kliffen die een onderkomen verschaffen aan verschillende soorten tropische vogels is El Nido. Hier vindt men een van de meest verrukkelijke soepen die men kan vinden: de Nido-soep. Deze soep bestaat voornamelijk uit de vogelnestjes uit het gebied. Maar El Nido biedt meer: de mooiste stranden uit de provincie Palawan, en wordt door haar schoonheid ook wel liefkozend ‘het eiland van de goden’ genoemd.

    Pearl Farm

    Pearl Farm ligt in het zuiden van de Filippijnen, op het Samal eiland bij de kust van Davao City. Het belangrijkste resort, gelegen op het eiland Samal, was vroeger een parelkwekerij. Vroeger werden hier duizenden oesters uit de Sulu zee gevist en gebruikt voor hun roze, witte en gouden parels. Tegenwoordig bezoeken toeristen dit vooraanstaande resort voor de tropische omgeving en het witte zand.

    Siargao

    Siargao, gelegen in de provincie Surigao del Norte, is bekend om haar rollende golven die drie tot vier meter hoog komen. Er komen surfers van over de hele wereld naar dit eiland toe. Het eiland staat ook bekend om haar natuurlijke stranden en kalme, rurale charme.


    Foto: Honda Bay



    Categorie:leven in een ander continent
    03-09-2012, 17:34 geschreven door cheverrant1
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een legende van Puting Bato
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hierna een legende afkomstig van Puting Bato op het eiland Samal:

    "A story was once told.

    Two friends went up to explore the Puting Bato (White Rock) at eight in the morning. But they were not able to return home. Six native island dwellers, four men and two women,  were waiting for them to descend from the mountain. Patiently and silently they sat on the slope since ten in the morning to wait for the safe return of the two climbers. The natives did not know the names of the two hikers they saw ascending and grappling on the rocks towards the Puting Bato. Still, the six natives persistently for the two hikers waited for hours.

    Eight hours had passed. The hikers were still nowhere in sight. The eldest of the natives frowned with concern. Though he had expected this to happen, the incident confirmed one thing. The supernatural beings, spirits known to inhabit this particular island peak, had taken other victims again.

    The natives remembered their elders telling them stories about a similar pair who climbed the peak one evening in the middle of the summer equinox thirty years ago. The pair was not able to return home. After days of endless searches, the lost pair was already considered dead by everyone.

    Miraculously, after six years, the lost pair was seen again descending from the mountain. They amazingly bore no signs of aging or physical changes brought about by the six years of absence.

    Unmindful of the biting cold of the night, the six natives still patiently waited for a sign. The eldest of the six natives was worried but hopeful. If the lost pair would not descend from the mountain, they would go out and search the mountain to find the hikers. If their search would lead to nothing, they were still hopeful to see the hikers again, six years later.

    And they will still be around to meet them."



    Categorie:leven in een ander continent
    03-09-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    02-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.September, Kerstmis nadert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alreeds 2 september 2012. Over zowat twee weken zal de aftelling beginnen op televisie en radio van de laatste honderd dagen voor Kerstmis. Dat is een traditie hier in de Filipijnen. Dan hebben de mensen weer iets om naar uit te kijken. En zij kijken nergens zo naar uit dan naar Kerstmis. Waarom precies is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Deze maand, september, ben ik al vijf jaar hier permanent aanwezig. De Filipijnen is het Aziatische land met het grootste aantal katholieken. Zelfs daarmee rekening houdend: Kerstmis is een belangrijke feestdag voor katholieken, maar duurt uiteindelijk maar 1 dag: 25 december. Hier, eigenlijk net zoals in Belgie, begint het feesten op de avond van 24 december. Men noemt dat hier noche buena. Men gaat 's  morgens naar de locale wet and dry market om vlees, vis en groenten in te slaan. Het is er steevast ongemeen druk op de morgen van 24 december, want zowat iedereen die in de omgeving woont is ter plaatse om inkopen te doen. De meesten hebben geen ijskast noch diepvriezer waarin eerder aangekochte voedingswaren kunnen bewaard worden, dus wacht men tot de laatste dag om tot aankopen over te gaan. Daarmee terug thuisgekomen begint men met behulp van de hele familie te koken. Hoe meer voedsel er ingekocht werd, hoe meer volk er behulpzaam kan, mag en moet zijn bij het bereiden ervan. Broers en zusters die in de omgeving wonen worden ingeschakeld om te helpen met het bereiden en koken en verwachten dus wel automatisch om 's avonds uitgenodigd te zijn en te kunnen blijven eten van het voedsel dat zij geholpen hebben te bereiden en te koken, te kunnen drinken van de talrijke liters San Miguel Beer (van light over regular ale naar allerlein soorten donkerder bier) en Emperador, Matador en andere locale merken van cognac die door de gastheren en-vrouwen zijn ingekocht en te kunnen zingen (de nationale hobby) tot in de vroege uurtjes van 25 december. Soms neemt men enkele late uren van de avond ter beschikking om naar de late avondmis ter kerke te trekken...  Zelfs hier begint dat een langzaam uitstervende traditie te worden... Diegenen die ter kerke trekken komen daarna weer terug en feesten verder. Bij het ochtendkrieken van 25 december is het meestal rustig want iedereen is voor enkele uren gaan slapen. Pas rond het middaguur begint het leven opnieuw op gang te komen zonder een heleboel toevallige huisdieren want dan zijn de meeste katers wel definitief verjaagd. Ofwel eet men de overschotten die op noche buena niet soldaat gemaakt werden, ofwel begint men opnieuw te koken want het leger van hongerige magen is opnieuw paraat. 25 december is op zichzelf niet zo uitbundig als de avond van 24 december, maar men doet wat men kan of waartoe men in staat is. 26 december (in Belgie een officiele feestdag) gaat hier als een doodgewone werkdag voorbij (voor de werkende bevolking tenminste, voor de talrijke werklozen gaat die voorbij als alle andere).
    Dan is het weer even op adem komen en een aanloop nemen naar Oudejaarsavond, precies een week later dan noche buena.

    Foto: sfeerbeeld Kerstmis (Pasko) in de Filipijnen


    Categorie:leven in een ander continent
    02-09-2012, 15:28 geschreven door cheverrant1
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestdagen 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De feestdagen en verlengde weekends in 2013 werden reeds bekend gemaakt door de Filipijnse overheid. Hierna een artikeltje daaromtrent en de kalender:
    Pinoys can start planning their 2013 vacations, as Malacanang issued Saturday the list of holidays for 2013.
    Under Proclamation 459, the Philippines will only get three long weekends next year.
    These include weekends preceding Feb. 25, (Monday) which has been declared a special holiday for the EDSA Revolution Anniversary, and Dec. 30 (Monday), which is a regular holiday for Rizal Day.
    Holidays declared in observance of the Maundy Thursday and Good Friday (Mar. 28 and 29) also extend the weekend succeeding it.
    In 2012, Pinoys had a total of seven long weekends.
    The Chinese New Year, which was declared a holiday in 2012, was also not included in the list of holidays for next year.
    But Pinoys did not get one less holiday, and may in fact plan extended Christmas trips, as the Palace has declared Dec. 24, 2013 (Tuesday) as a holiday "in order to foster closer family ties and enable our countrymen to observe Christmas more meaningfully.." (wat dat ook moge betekenen...)
    Nov. 2 (Saturday) may also be declared a special (non-working) day "without detriment to public interest," the Palace said.
    This is "to give full opportunity to our people to properly observe All Saints Day with all its religious fervor which invariably requires them to travel to and from different regions in the country..." it added.
    As for the observance of Islamic feasts Eid'l Fitr and Eidul Adha, the Palace said it shall issue proclamations declaring national holidays "after the approximate dates of the Islamic holidays have been determined in accordance with the Islamic calendar (Hijra) or the lunar calendar, or upon Islamic astronomical calculations, whichever is possible or convenient."
    A. Regular Holidays
    New Year’s Day, Jan. 1 (Tuesday)
    Maundy Thursday, Mar. 28
    Good Friday, Mar. 29
    Araw ng Kagitingan, Apr. 9 (Tuesday)
    Labor Day, May 1 (Wednesday)
    Independence Day, June 12 (Wednesday)
    National Heroes Day, Aug. 26 (Last Monday of August)
    Bonifacio Day, Nov. 30 (Saturday)
    Christmas Day, Dec. 25 (Wednesday)
    Rizal Day, Dec. 30 (Monday)
    B. Special (Non-Working) Days
    Black Saturday, Mar. 30
    Ninoy Aquino Day, Aug. 21 (Wednesday)
    All Saints Day, Nov. 1 (Friday)
    Additional special (non-working) days
    -Nov. 2 (Saturday)
    -Dec. 24 (Tuesday)
    Last Day of the Year, Dec. 31 (Tuesday)
    C. Special Holiday (for all schools)
    EDSA Revolution Anniversary, Feb. 25 (Monday)


    Categorie:leven in een ander continent
    02-09-2012, 15:21 geschreven door cheverrant1
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sexualiteit en sex in de Filipijnen (6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Regelmatig lees ik blog-artikels van andere bloggers op het internet en uiteraard meer bepaald over hun ervaringen in de Filipijnen. Nogal wat Belgen en vooral Nederlanders schrijven daarover.Er wordt tot vervelens toe geschreven over de parelwitte stranden en de gastvrijheid van Filipino's. Dat laatste mag waar zijn. De parelwitte stranden vindt men enkel maar op enkele plaatsen; de meeste stranden zijn net zo grijs of bruinig als in Belgie en Nederland en gezien de toenemende pollutie zal dat wel niet verbeteren.

    Veel en vaak wordt ook geschreven over sex die men als toerist in de Filipijnen kan beleven.
    Er zijn wel uitgaansbuurten hier maar niet direct zo uitgebreid zoals in Thailand, in Bangkok en Phuket en andere plaatsen waar zowat alles rond het sex-toerisme draait.

    Als de modale westerling de internationale sexchat-websistes frequenteert, zal die meer dan regelmatig Filipijnse gastvrouwen en- heren aantreffen. Het land is arm, de bevolking is armer dan het land. Als men niets anders heeft om te verhandelen, verhandelt men het eigen lichaam.
    Sommige gasten bezoeken die websites om voorafgaandelijke contacten te leggen tegen de tijd dat zij de Filipijnen bezoeken als toeristen.
    Het mag toch wel geweten zijn dat de Filipijnse gastvrouwen en -heren op die websites ofwel professionelen zijn en er niet zullen voor terugschrikken om persoonlijk gasten (en dus toeristen) te ontmoeten gedurende de tijd dat die hier als toeristen verblijven, ofwel occasionelen die eigenlijk op zoek zijn naar een langdurige relatie om hen te helpen uit hun belabberde toestand te geraken. Het zijn geen poppetjes die daar vele uren aan een computerscherm zitten en er vrede mee nemen dat hun gasten wat beuzelen over de mogelijkheden om een persoonlijke ontmoeting te organiseren als die gasten ooit eens naar de Filipijnen zullen afzakken. De gastvrouwen en -heren doen hun werk en hebben niet veel tijd voor beuzelarij. Er wordt heel wat over en weer gelogen over leeftijden en beschikbaarheid (m.a.w. niet in een of andere relatie te zijn verwikkeld) zowel vanwege de kandidaat-toerist als vanwege de gastvrouw of -heer. Vaak zijn de partijen ouder dan zij willen bekennen en zijn getrouwd, hebben kinderen en een heleboel andere zorgen waarover zij zich moeten bekommeren. De economische crisis laat zich overal voelen en natuurlijk hebben chatwebsite-bezoekers steeds minder geld om een heleboel daarvan te besteden aan virtuele sex die zij eigenlijk liever in de realiteit zouden beleven en aan goedkopere tarieven. Dus sparen zij liever wat uit en gaan op vakantie in exotische landen. Slecht voor de chatwebsites maar goed voor het toerisme in derdewereldlanden. Die vakanties kosten wel wat, vooral in de Filipijnen want er bestaan niet zoveel goedkope mogelijkheden via reisagentschappen om hierheen te komen, maar de sex is best betaalbaar en bovendien veilig. AIDS is vanzelfsprekend niet onbestaand hier, maar toch eerder zeldzaam. Er wordt geneukt dat het een lust is, hetgeen het ook is, en vermits de meerderheid van de bevolking rooms-katholiek is wordt het bij voorkeur zonder condoom gedaan. Manila is uiteraard de meest bekende plaats in de Filipijnen voor toeristen en uiteraard kunnen die ter plaatse aan hun trekken komen. Quezon City is niet veraf van Manila en zal voor velen al wat gevaarlijker zijn om heen te gaan zonder voorbereiding. De typische toeristen-trekpleisters zoals Boracay, Baguio, Palawan enz. komen ook niet alleen aan bod om aan strandtoerisme en surfing te doen... De vakantiekosten kunnen tussen haakjes flink gereduceerd worden als men een aardig voorraadje sigaretten inkoopt. Een slof Marlboro kost ongeveer 310 pesos (+- 6 EUR); in Belgie kost zo'n slof het tienvoudige! Als men hier wat sloffen inkoopt en weer verkoopt aan vrienden en familieleden thuis aan pakweg de helft van de normale prijs daar, kan men een aardig sommetje versieren. Het weegt niet veel en het neemt niet ontzettend veel plaats in, dus is dat makkelijk mee terug genomen in een reiskoffer.
    Er is altijd wel wat te verdienen als men weet hoe en als men het aandurft.Aandurven is toch wel het grootste gedeelte van een avontuur, of niet?




    Categorie:leven in een ander continent
    02-09-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    31-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Showtime (3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De oudere broer van mijn vriendin doet vandaag alweer auditie voor een ander showprogramma op televisie: It's Showtime (ABS-CBN). Iets over dat programma:
    "What began as a search for the country’s most entertaining acts two years ago turned out to be a hit variety program that launched a thousand trends for Filipinos here and abroad.
    The show has, in its own way, established itself as its own brand of entertainment thriving on spontaneity and animated conversations. It is more fun in “Showtime” as it keeps churning out popular catchphrases and gimmicks, draws people and barangays together to showcase their talents, and finds thrill and joy in the most mundane situations.
    It's Showtime will be hosted by Vhong Navarro, Anne Curtis, Billy Crawford, Karylle, ‘Kuya’ Kim Atienza, Teddy Corpuz, Jugs Jugueta and Vice Ganda, whose camaraderie, spontaneity, talents, and shared sense of humor have brought joy to kapamilyas. Joining them in "It's Showtime" are dance master Jhong Hilario, and favorite "ex hurados" Ryan Bang, and Coleen Garcia.
    Together, they will be bringing a new and  more exciting show filled with surprises and engaging segments that will make viewers experience more fun in showtime". 
    Uiteraard is het programma min of meer van dezelfde kwaliteit als Wil Time Bigtime op TV5 waaraan de oudere broer van mijn vriendin al eerder meedeed. De spelletjes zijn enigszins anders, de reclamespots en de sponsors van het programma zijn wellicht iets minder expliciet tijdens de uitzendingen (maar niet minder gedurende de reclame-onderbrekingen die zowat om de tien minuten plaatsvinden...), de spelkandidaten zijn zoals altijd mensen uit het volk die een beetje kunnen zingen en/of dansen en uit hun dak gaan van bezieling omdat zij op televisie kunnen verschijnen. Het gekrijs van het publiek in de zaal (alsook de vooraf opgenomen klankgeluiden die te pas en te onpas ten gehore worden gebracht) is een pak heviger dan bij Wil Time Bigtime en doet denken aan het lawaai dat dieren in een jungle maken.
    Goed. Als de broer van mijn vriendin er alweer enkele duizenden pesos mee kan verdienen, is dat aardig meegenomen voor hem. Hij werkte voordien als een OFW (Overseas Filipino Worker) in Qatar, gedurende zowat tien jaar. Na een misverstand met zijn werkgevers aldaar werd hij terug naar de Filipijnen gezonden en probeert nu op alle mogelijke manieren wat te verdienen. Ik weet dat hij als kelner werkzaam was in een of ander restaurant/hotel in Qatar en niet alleen als kelner die eventjes het menu van de gasten komt noteren maar als zogenaamde "zingende" kelner; dat houdt in dat de kelner in kwestie over een goeie zangstem beschikt en gedurende vastgestelde uren wat willekeurige liedjes of verzoeknummers van klanten ten gehore kan brengen in de zaal. Ik weet niet waarover het misverstand ging tussen hem en zijn werkgevers hetgeen hem zijn baan kostte, en ik vermoed dat ik dat nooit te weten zal komen. Het doet er ook weinig of zelfs helemaal niets toe, voor mij. Hij logeert nu voorlopig bij een jongere broer van de familie in Antipolo City en probeert op televisie wat aan showprogramma's mee te doen. Hij heeft een behoorlijke zangstem en dus zijn de kansen dat hij geselcteerd wordt als kandidaat in showprogramma's reeel. Hij was reeds aanwezig bij Wil Time Bigtime op een andere zender en kan wel uitgekozen worden om aan andere showprogramma's deel te nemen. "Neen" heeft iedereen al, "ja" kan men krijgen en als "ja" dan ook nog vergezeld gaat van enkele duizenden pesos, waarom zou men het laten liggen?

    Foto: It's Showtime (presentatoren)


    Categorie:leven in een ander continent
    31-08-2012, 17:24 geschreven door cheverrant1
    28-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Showtime (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 24 augusutus 2012 eindigde ik mijn artikel van die dag op dit blog met de woorden: "Vandaag doet een jongere zuster van mijn vriendin auditie voor hetzelfde showprogramma, ditmaal rond kandidaten die liedjes kunnen zingen met een erg hoge stem. Ook al een ongemeen populair thema bij Filipijnen: hoe hoger men kan zingen of schreeuwen, hoe beter.
    Hopelijk kan de jongere zuster van mijn vriendin haar keel wijd openzetten en wordt zij geselecteerd."


    De jongere zuster van mijn vriendin auditioneerde, maar helaas voor haar niet succesvol. Zij raakte tot in de reeks van de twintig laatste finalisten, maar viel toen af. Kennelijk waren er andere kandidaten die hogere stemmen hadden en/of harder konden schreeuwen. Geen wonder want schreeuwerig zingen is een geliefde hobby van meisjes en vrouwen alhier.
    Hoedanook, als troost kreeg zij een aantal toegangsbiljetten om toekomstige episodes van het showprogramma Wil Time Bigtime bij te wonen, zij het als publiek in de zaal. Zelfs voor dat soort toegangsbilejetten staan honderden mensen dagelijks in de rij aan de deuren van de televisiestudio waar het programma wordt opgenomen, in de hoop zo'n biljet te kunnen bemachtigen, binnen te geraken en een showprogramma levensecht te ervaren, misschien wel willekeurig uitgekozen te worden als deelnemer aan een of ander spelonderdeel en met wat duizenden pesos huiswaarts te kunnen keren.
    Andy Warhol zei al in 1968 dat "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes."
    Weinige Filipijnen zijn vertrouwd met de naam Andy Warhol. In Belgie zijn er wellicht meer mensen vertrouwd met de naam. In Belgie staan er minder mensen dagelijks aan de deuren van televisiestudios om een gratis toegangsbiljet te kunnen buitmaken voor een of ander showprogramma. Waarschijnlijk raken zij zelfs gemakkelijk binnen om in de zetels voor het publiek plaats te nemen, want er moeten toch mensen in beeld gebracht worden die lachen en applaudiseren wanneer een studioknecht buiten beeld met de bordjes "lachen" en "applaus" rondgaat... In de Filipijnen gaat het er allemaal wat meer rechtaan aan toe. Mensen willen op televisie of tenminste zo dicht mogelijk in de buurt van televisiecamera's komen als mogelijk. Zij zullen wel lachen en applaudiseren, op elk gewenst of ongewenst moment. Geen studioknechten nodig, alleen maar zwaargespierd veiligheidspersoneel om de boel wat in toom te houden. Wie zijn de mensen in dat publiek? Een legertje van werklozen en/of mensen die niets anders te doen hebben dan vanaf 's morgens al aan de deuren van televisiestudio's post te vatten om een toegangsbiljet te kunnen bemachtigen voor eigenlijk omhet even welk programma waarbij publiek is toegelaten.

    Foto: de danseressen van het programma Wil Time Bigtime.


    Categorie:leven in een ander continent
    28-08-2012, 17:29 geschreven door cheverrant1
    25-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openbaar vervoer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Laat mij beginnen met enkele specificaties over het openbaar vervoer per metro in en rond Manila. Eerst de zogenaamde LRT:

    "The Manila Light Rail Transit System, popularly known as the LRT, is a metropolitan rail system serving the Metro Manila area in the Philippines. Although referred to as a light rail system because it originally used light rail vehicles, it is more of a rapid transit (metro) system, such as high passenger throughput, exclusive right-of-way and later use of full metro rolling stock. The LRT is operated by the Light Rail Transit Authority (LRTA), a government-owned and controlled corporation under the authority of the Department of Transportation and Communications (DOTC). Along with the Manila Metro Rail Transit System (MRT-3, also called the Blue Line), and the Philippine National Railways (PNR), the LRT is part of Metro Manila's rail transportation infrastructure known as the Strong Republic Transit System (SRTS). Quick and inexpensive to ride, the LRT serves 579,000 passengers each day. Its 31 stations along over 31 kilometers (19 mi) of mostly elevated track form two lines. LRT Line 1, also called the Yellow Line, opened in 1984 and travels a north–south route. LRT Line 2, the Purple Line, was completed in 2004 and runs east–west. The original LRT Line 1 was built as a no-frills means of public transport and lacks some features and comforts, but the new LRT Line 2 has been built with additional standards and criteria in mind like barrier-free access. Security guards at each station conduct inspections and provide assistance. A reusable plastic magnetic ticketing system has replaced the previous token-based system, and the Flash Pass introduced as a step towards a more integrated transportation system. Many passengers who ride the LRT also take various forms of road-based public transport, such as buses, to and from a LRT station to reach their intended destination. Although it aims to reduce traffic congestion and travel times in the metropolis, the transportation system has only been partially successful due to the rising number of motor vehicles and rapid urbanization. The network's expansion is set on tackling this problem". 

    Dan de zogenaamde MRT:

    "The Metro Rail Transit (MRT-3) is Metro Manila's third rapid transit line. It forms part of the Strong Republic Transit System, which includes the Manila Light Rail Transit System. The line operates under the name Metrostar Express and is colored blue on rail maps.

    The line is located along the Epifanio de los Santos Avenue (EDSA), one of Metro Manila's main thoroughfares. It has thirteen stations along its 16.95 km track which passes through the cities of Makati, Mandaluyong, Pasay and Quezon City. While originally intended to decongest EDSA, the MRT-3 has been only partially successful in decongesting EDSA, and congestion is further aggravated by the rising number of motor vehicles.The expansion of the system to cover the entire stretch of EDSA is expected to contribute to current attempts to decongest the thoroughfare and to cut travel times.

    Opened in 1999, the MRT-3 is operated by the Metro Rail Transit Corporation (MRTC), a private company operating in partnership with the Department of Transportation and Communications (DOTC) under a Build-Operate-Transfer (BOT) agreement. Although it has characteristics of light rail, such as the type of rolling stock used, it is more akin to a rapid transit system".

    Dit mag allemaal erg efficient en gebruiksvriendelijk klinken en eenmaal in een station aangekomen is het dat ook wel. Vooraleer men in een station aankomt om daar gebruik te maken van het systeem, is een andere zaak. Een voorbeeld vanuit eigen ervaring, reizend vanuit Antipolo City naar Makati: ik woon in Antipolo City, minder dan 23 kilometers verwijderd van het dichtstbijgelegen LRT-station Santolan. Het duurt bijna een uur om vanuit Antipolo City naar dat bepaalde station te rijden met een gemotoriseerd voertuig (jeepney, taxi met of zonder meter, eigen wagen, motorfiets) want het verkeer is druk, men is altijd wel ergens bezig met openbare werken langs de weg waardoor de baan versmald wordt en gedurende lange tijd is het stapvoets aanschuiven aan belangriijke kruispunten. Eenmaal aangekomen in het LRT-station Santolan gaat het vlug want reisbiljetten kunnen worden aangekocht aan automaten en zowat elke vijf tot zeven minuten komt er wel een voertuig voorbij. Vanuit Santolan dien ik over de stations Katipunan, Anonas te gaan en af te stappen in het volgende: Araneta Center- Cubao Station. De reistijd bedraagt amper enkele minuten. Van daaruit is het te voet door minstens twee shoppingmalls (Gateway Mall en Farmers Plaza) om het dichtstbijgelegen MRT-station te bereiken. Hier kan men geen resibiljetten kopen aan automaten maar dient aangeschoven te worden aan door personeel bediende loketten en de reizigers staan in lange rijen. Eenmaal aan de beurt geweest en een biljet bemachtigd blijkt het alweer vlug te gaan: om de vijf tot zeven minuten komt er wel een voertuig langs. Vandaaruit dien ik over de stations Satolan (een andere Santolan dan voorheen!), Ortigas, Shaw Boulevard, Boni, Guadalupe, Buendia te gaan om uiteindelijk af te stappen in Ayala. De reistijd over al die stations bedraagt al vlug tien tot vijftien minuten. Daarna hangt het er vanaf  wat en waar je in Makati wil doen en hoeveel taxi's, jeepneys of tricycles je daar nodig hebt om ergens te geraken. 

    Bij afloop dien je ook weer terug te keren, op dezelfde manier (maar uiteraard in tegenovergestelde richting).  

    Foto: Araneta Center - Cubao Station.




    Categorie:leven in een ander continent
    25-08-2012, 17:40 geschreven door cheverrant1
    24-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Showtime
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren, 23 augustus 2012, was een oudere broer van mijn vriendin 1 van de kandidaten in een populaire show op de Filipijnse televisie. Het programma is genaamd Wil Time Bigtime, wordt uitgezonden op TV5 en bestaat uit een aantal onderdelen waarin spelkandidaten aan allerlei min of meer sportieve spelletjes dienen deel te nemen om wat duizenden pesos binnen te rijven en daarna uit een ander aantal onderdelen waarin spelkandidaten zichzelf dienen voor te stellen aan de wereld, een min of meer emotioneel toespraakje kunnen houden voor familieleden of geliefden,  een liedje kunnen zingen en daarmee hun al dan niet aanwezige showtalent kunnen demonstreren en daarna weer een quizje mogen doen die hoofdzakelijk bestaat uit het herkennen van deuntjes van liedjes of het raden van de naam van de performers van die liedjes.
    Het klinkt simpel, maar het is niet neerbuigend bedoeld. Het is een spelprogramma als een ander. De kandidaten die eraan meedoen, na geselecteerd te zijn door middel van een voorafgaandelijke auditie, beleven hun vijftien minuten van faam op televisie en verdienen al gauw zo'n tienduizend pesos, wat een aanzienlijk bedrag is in de Filipijnen. Men kan meer winnen (tot 1 miljoen pesos in cash, een auto, een huis met grond).
    De oudere broer van mijn vriendin had vooraf geauditioneerd en was geselecteerd om deel te nemen. Hij won geen adembenemende dingen, maar ging toch naar huis met tienduizend pesos. Een andere broer die hem vergezelde en een kort toespraakje mocht houden kreeg tweeduizend pesos. Bovendien kreeg hij zendtijd bij een razend populair showprogramma, vertolkte een liedje (Delilah van Tom Jones) en kon huiswaarts keren na een bevredigende avond van kortstondige roem.
    Hij is een ex-OFW (Overseas Filipino Worker) en de geselecteerde kandidaten behoorden allemaal tot die categorie, want elke avond komt er een andere categorie geselecteerden aan bod. Tijdens de show deed hij overgeestdriftig zoals Filipijnen meestal doen wanneer zij op televisie komen, maar uiteindelijk viel het nogal mee.
    Vandaag doet een jongere zuster van mijn vriendin auditie voor hetzelfde showprogramma, ditmaal rond kandidaten die liedjes kunnen zingen met een erg hoge stem. Ook al een ongemeen populair thema bij Filipijnen: hoe hoger men kan zingen of schreeuwen, hoe beter.
    Hopelijk kan de jongere zuster van mijn vriendin haar keel wijd openzetten en wordt zij geselecteerd.

    Foto: beelden van Wil Time Bigtime.



    Categorie:leven in een ander continent
    24-08-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    14-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog altijd de moessonregens en een nieuwe tyfoon in aantocht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het regent hier vrijwel onafgebroken. Soms eens enkele luttele uren respijt, maar onvoldoende lang om de boel op te drogen. De balans van dodelijke slachtoffers na de voorbije weken (eerst was er tyfoon Gener op het einde van juli en begin augustus, daarna waren er de moessonregens) is opgelopen tot 85. Tyfoon Gener eiste lang niet zoveel slachtoffers op als de erop volgende regens...
    Daarna kondigde er zich alweer een nieuwe tyfoon aan: Helen (internationale naam: Kai-Tak).Die ging voorbij zonder noemenswaardige feiten. Nu is het weer de buert aan Igme (internationale naam: Tembun).
    Dit is nog maar tyfoon nummer 9 van 2012 en gemiddeld zijn er 19 per jaar. We hebben er dus nog heel wat voor de boeg vooraleer het 2013 wordt...

    De slachtoffers van de laatste verwoestende tyfoon zijn alweer begraven, de balansen zijn opgemaakt door de overheid (mag ik veronderstellen). Voorlopig gaat het leven weer door.
    De armen laten de rijken hun eigen plan trekken en proberen iets van hun eigen verliezen te recuperen door middel van de rijken. En meer dan soms is het net het omgekeerde...

    Foto: een momentopname van de gevolgen van tyfoon Gener.


    Categorie:leven in een ander continent
    14-08-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    09-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de regenval
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is 09 augustus 2012, in de vroege namiddag. Ik ontwaakte vanmorgen omstreeks 9 uur en sindsdien heeft het nog niet geregend over deze omgeving. De zon verschijnt zelfs nu en dan en droogt de voortuin snel op. De temperatuur is nog altijd relatief koel (minder dan 25 graden celcius), tenminste koel in vergelijking met de gebruikelijke temperatuur (30+ graden celcius).
    Op de televisie zijn de meeste dagelijkse en gebruikelijke showprogramma's afgelast en bericht men over de noodtoestand. Overal overstromingen, schade en slachtoffers. Als het voor enkele dagen ophoudt met regenen, zal de toestand zich vlug herstellen. Dan worden de gebruikelijke showprogramma's op televisie terug hervat en zal het catastrofe-nieuws al vlug verminderen en uiteindelijk ophouden. Dan wordt het weer balansen opmaken, calculeren hoeveel slachtoffers er uiteindelijk gevallen zijn, voor hoeveel geld er schade werd aangericht aan steden, gemeenten en aan de landbouw en een verzoek tot hulp indienen bij de Verenigde Naties.
    De voorbije drie weken waren buitengewoon nat en catastrofaal.
    2011 was alreeds een overwegend nat jaar. 2012 zal dat waarschijnlijk moeiteloos overtreffen als de weersomstandigheden niet verbeteren gedurende de resterende maanden van het jaar.
    Dit keer kwam de zware regenval rechtstreeks over Metro-Manila. Vele regios in Metro-Manila zijn getroffen door overstromingen, zelfs op een relatief korte afstand van waar ik woon. Antipolo City (waar ik woon) werd gelukkig alweer grotendeels gespaard van rampen,omdat het zich op een hoogte bevindt en de regenval dus een weg naar lagergelegen gebieden opzoekt. Er was meer schade in mijn tuiin dan in de voorbije jaren, en ook de schade aan het huis zelf is iets meer uitgebreiderdan in vorige jaren. Dat draait dus uit op een karweiman onder de arm nemen om de opgelopen schade te herstellen. Financieel zal dat best meevallen, want de schade is echt niet enorm. Een goeie karweiman kan dat op 1 dag herstellen.
    De regenval hier was dit keer wel wel buitengewoon. Tot overstromingen is het niet gekomen in Antipolo City, maar natuurlijk wel in het lager gelegen Marikina City en op vele andere plaatsen in Metro Manila. De regenval trof Metro Manila rechtstreeks en op 48 uur viel er zoveel regen als anders over een hele maand augustus. De balans: meer dan 60 doden en alweer voor honderden miljoenen pesos schade aan wegen, gebouwen, landbouwgewassen en noem maar op...
    Steeds meer lees ik kritische artikels in de Filipijnse pers (geschreven door Filipijnse verslaggevers, in het Engels) over de verantwoordelijkheid van de overheid (of het gebrek daaraan). Steeds vaker lees ik dat de overheid schuldig is aan de gevolgen van de overvloedige regenval omdat de overheid niets doet om waterwegen vrij te houden van blokkerende afval, omdat men oogluikend het aantal illegaal gebouwde huisjes (chanties) toelaat op rivieroevers die keer op keer boven hun normale waterpeil stijgen bij meer dan normale regenval en dus ook meer slachtoffers veroorzaken enz.
    Het belangrijkste punt op de agenda van de president heden ten dage schijnt evenwel te zijn korte metten te maken met een news anchor, Noli De Castro. Deze is al sinds vele jaren een populaire news anchor bij een van de meest bekeken televisiezenders in Metro Manila, namelijk ABS-CBN. Bij de presidentsverkiezingen van 2004 won hij het vice-presidentschap onder verkozen presidente Gloria Macapagal Arroyo, waarna hij de televisie-omroep tijdelijke verliet om zijn vice-presidentsverantwoordelijkheden te vervullen. Na de presidentsverkiezingen van 2010, ging hij zijn vroegere taak als nieuwcommentator weer opvatten, bij ABS-CBN. Om onduidelijke redenen heeft het tot 2012 geduurd vooraleer dit een doorn in het oog werd van de huidige president, Benigno Aquino III, maar nu lijkt het meer en meer waarschijnlijk worden dat De Castro zal moeten opstappen als nieuwscommentator omdat het deontologisch niet verantwoord wordt beschouwd dat een ex-vice-president van een andere partij een journalistieke job kan uitoefenen (of opnieuw uitoefenen). Ik heb geen idee of je de actualiteiten hier op de voet volgt, maar het komt mij voor dat de huidige regering en president voornamelijk werk maken van het elimineren van voormalige politieke tegenstanders. Soms terecht, vaak overbodig. Wanneer de huidige regering en president eindelijk eens werk gaan maken van de beloften van hun verkiezingscampagne lijkt minder duidelijk en hoe langer hoe meer hypothetisch; de huidige regering is al meer dan 2 jaar aan het bewind, heeft weliswaar een regeringstermijn van 6 jaar, maar doet niets substantieels in het laatste jaar voorafgaand aan de volgende verkiezingen zodat er nog maar 3 jaar effectief regeren overblijft. Een van de voornaamste punten van de verkiezingscampagne van de huidige regering en president was en is het realiseren van de zogenaamde RH bill (RH staat voor Reproduction Health). Men wil de bevolkingsaangroei afremmen door de modale Filipijn te sensibiliseren voor familie-planning en zodoende de armoede afremmen. Let wel: afremmen, niet proberen op te lossen. Dat initiatief zal wellicht nooit realiteit worden, want de oppermachtige Rooms-Katholieke kerk hier is er fel tegen gekant. Minder volk betekent minder gelovigen. Armoede zou ook kunnen afgeremd worden door meer jobs te creeren, maar daarvoor lijkt de verbeeldingskracht van de overheid te gering. Armoede zou kunnen afgeremd worden door de levensomstandigheden te verbeteren, maar daarvoor zijn de initiatieven onvoldoende of compleet onbestaande. De verbeeldingskracht en de initiatieven vanwege de overheid schijnen nog altijd in de richting van corruptie te gaan waarbij ongelooflijk veel geld aangewend wordt om buitenlandse bankrekeningen te spijzen en weinig of niets over te houden voor de verbetering van het land.
    Het zijn helemaal niet hetzelfde toestanden als in Belgie; in Belgie spreekt men veel en vaak van zakkenvullerij vanwege de overheid, maar in vergelijking met de schaamteloosheid waarnmee dat hier gebeurt zijn het in Belgie kleine jongens of houden de grote jongens aldaar toch iets meer over voor het gewone volk. 

    Alles wel beschouwd zijn de barre weersomstandigheden dan wel overkoombaar en die doen zich ondanks hun regelmaat toch eerder uitzonderlijk voor of niet altijd met catastrofale resultaten.

    Foto: Noli De Castro.


    Categorie:leven in een ander continent
    09-08-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alweer een orkaan en dan de moessonregens
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Typhoon “Gener” (internationale naam: Saolo) passeerde over de Filipijnen meer dan een weekgeleden. Met onvoorspelde kracht. Pagasa, Philippine Atmospheric Geophysical and Astronomical Services Administration oftewel het nationale weerbureau, had de orkaan weliswaar zien aankomen maar schatte de kracht ervan verkeerd in, althans volgens woordvoerders van de organisatie. De tyfoon heeft inmiddels het land verlaten en ging richting Taiwan.
    De zuidwestelijke moessonregens die gebruikelijk zuid-oostelijk Azie teisteren in deze periode van elk jaar, zijn ongekend hevig en worden aangewakkerd door allerlei tyfoons die over een groot gebied van Azie scheren.

    Een bericht in de Inquirer van 08 augustus 2012: "MANILA, Philippines — The death toll from intense rains that have been battering Metro Manila and nearby provinces since Monday has risen to 19.
    Affected persons in Ilocos, Central Luzon, Calabarzon, Mimaropa and National Capital Region were 267,850 families or 1,230,813 persons.
    Displaced persons, who were outside and inside evacuation centers, were 163,007 families or 783,707 persons.
    As of Tuesday 10 p.m., there were 126 impassable roads in Ilocos, Central Luzon, Calabarzon, Western Visayas, Cordillera and NCR due to flooding."

    Op minder dan drie weken tijd zijn er meer dan 60 doden te betreuren geweest, door verdrinking of electrocutie veroozaakt door vochtig geworden stopcontacten en natte electrische apparatuur die men zonder nadenken inplugde. De schade aan infrastructuur en landbouw beloopt nu reeds vele tientalllen miljoenen pesos.
    De meeste scholen en universiteiten zijn gesloten voor de rest van de week, niet enkel voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen en studenten, maar niet in de laatste plaats omdat leerkrachten zich niet naar hun werk kunnen begeven omwille van overstroomde of anderszins geblokkeerde wegen.

    Hierna enkele fragmenten van een artikel verschenen in de Manila Timesop 07 augustus 2012 en geschreven door ene Ernesto Herrera:
     "Let us not blame Pagasa for wrong forecasts. Sometimes, indeed, Pagasa gets it wrong, like when you get good weather but forecasts are full of heavy rain and thunderstorms. Pagasa assured us that with its new equipment it can predict typhoons with considerable accuracy, so the government can plan and prepare for them to minimize casualties and property damage.But meteorology is not an exact science even with all the tools at your disposal and especially with climate change at hand.
    It is not just here. Daily weather is increasingly flip-flopping between sunny and cloudy, and downpours and dry days. A study, which was written about in Science Daily on November 16, 2011, found that day-to-day weather has grown increasingly erratic and extreme, with significant fluctuations in sunshine and rainfall affecting more than a third of the planet.
    Princeton University researchers reported in the Journal of Climate that extremely sunny or cloudy days are more common than in the early 1980s, and that swings from thunderstorms to dry days rose considerably since the late 1990s.
    The day-to-day variations could affect what scientists can expect to see as Earth’s climate changes, according to scientists."

    Het artikel gaat zo nog een tijdje door. Ongeacht of Pagasa nu plotseling over nieuwe apparatuur beschikt of niet, wil ik toch even een interview aanhalen dat zo'n twee jaar geleden voor de televisie (ABS-CBN) werd afgenomen van een verantwoordelijke van de weerkundige organisatie. Het programma werd uitgezonden in een reeks die The Bottom line heette en de moderator/interviewer was Boy Abunda (geen onbekende op televisie en zeker niet iemand die oppervlakkige programma's presenteert alshij het enigszins kan vermijden). De verantwoordelijke nerd  verklaarde dat de tekortkomingen van Pagasa niet enkelte wijten zijn aan verouderde apparatuur,  maar ook aan ongemotiveerd personeel dat weinig verdient of althans stukken minder dan hun collega's in andere landen en er bijgevolg niet erg om maalt wat voor weersituatie er zich op een gegeven ogenblik voordoet en niet sneller zal alarm slaan dan noodzakelijk is. Al te snel alarm slaan is natuurlijk nooit goed, want daarmee kunnen paniektoestanden bij bevolkingen gecreeerd worden. Te laat alarm slaan is uiteraard nog minder goed, want als men kon vermoeden dat er zich ernstige omstandigheden zouden kunnen voordoen is het beter om tijdig de daarvoor in aanmerking komende organisaties te waarschuwen zodat die reddings- en medisch personeel kunnen mobiliseren om zich stand-by te houden. Helemaal geen alarm slaan, al dan niet omdat het salaris klein en onbevredigend is en de motivatie bijgevolg ver zoek,  is uit den boze.
    Hoedanook, zelfs verondersteld dat Pagasa over vernieuwde apparatuur beschikt (maar nog niet over gemotiveerd personeel) en alles nog altijd vierkant draait, waar blijft dan de ultramoderne, state-of-the-art apparatuur van de USA, Europa, Japan, China enz? Wat doet men in die landen met alle mogelijke informatie die binnenkomt van allerlei hoogtechnologische satelieten die in de ruimte zweven en alle weertoestanden van seconde tot seconde registreren en rapporten dienaangaande doorzenden? Als men in de USA, Europa, Japan, China enz. sneller alarmerende berichten binnenkrijgt van een ernstige weerstoestand over bijvoorbeeld de Filipijnen (maar evengoed over om het even over wat voor land of streek dan ook), waarom waarschuwt men de collega's van het betrokken land of streeks dan niet per e-mail dat er iets op til is? Stellen dat het weer onvoorspelbaar geworden is door de klimaatsverandering, is toch wel naief. Ik mag aannemen dat de klimaatsverandering er de accuraatheid van weersvoorspellingen niet op vooruit geholpen heeft; ik mag toch wel aannemen dat de hoogtechnologische weersatelieten die jaar na jaar de ruimte ingeschoten worden en xxxjoenen dollars, euros, Japanse ye, Chinese yuan enz kosten degelijk besteed zouden kunnen worden... Zelf ben ik geen weerkundige en niet tewerkgesteld in een meteorologisch instituut. Sommigen zullen dan ook zeggen: het is makkelijk om kritiek op iets te hebben als je niet weet waarmee je te maken hebt. Tja, hetzelfde geldt ook voor andere dingen; waarom laat men mensen voor politieke partijen stemmen als de mensen geen benul hebben van wat politiek inhoudt? Voor de geniddelde stemmer zijn politici zakkenvullers, zo eenvoudig is het voor hem. Zelfs een gemiddelde stemmer zou toch kunnen beseffen dat politiek bedrijven wel degelijk wat meer inhoudt... Voor de gemiddelde werknemer zijn werkgevers patroons die winst maken met gebruik van andermans zweet en inspanning. Zelfs een gemiddelde werknemer zou toch  kunnen beseffen dat een bedrijf leiden en in stand houden wel degelijk wat meer inhoudt...
    Ik neem aan dat de ontelbare weerinstituten, waar ook ter wereld gesitueerd, geen eenvoudige taak hebben en dat die taak er waarschijnlijk steeds gecompliceerder op wordt. Toch zou een behoorlijke communicatie tussen al die weerinstituten veel kunnen vergemakkelijken of zelfs rampen kunnen helpen voorkomen...



    Categorie:leven in een ander continent
    02-08-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    21-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wildplassen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu alreeds meer dan drie weken geleden vierde mijn vriendin haar verjaardag. Wij deden dat, zoals gebruikelijk, in de voortuin die ruim genoeg is om een heleboel gasten plaats te geven om te eten, te drinken en te zingen met behulp van een videoke-machine (karaoke voor westerlingen).
    Uiteraard dienen al die gasten regelmatig te piesen, afhankelijk van hun drinkgedrag.
    Zij piesen dan ergens in een hoekje van de voortuin. De mannen alleszins. De vrouwen, meer schroomvallig, doen het ergens anders. Bij voorbeeld op een toilet in een naburig huis dat ik verhuur aan familie van mijn vriendin. Die familie is uiteraard geestdriftig aanwezig op feestjes die in mijn voortuin doorgaan en is zo bereidwillig om het toilet in het door hen gehuurde huis ter beschikking te stellen voor schroomvallige piesers. Zelf ben ik niet zo bereidwillig om toegang te verlenen tot het toilet in mijn eigen huis aan allerlei piesers.
    De stank van de pis van de mannelijke piesers die het in een hoekje van de voortuin doen is de volgende morgen na afloop van de festiviteiten te snijden, maar enkele emmers water er overheen doen wonderen.
    Er dient geen politie aan te pas te komen en die zou hier toch niet opdagen na een telefoontje waarin er geklaagd wordt over (wild)plassen.

    Op het internet-nieuws van msn.be las ik zopas: "Op de Gentse Feesten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie agenten gewond geraakt nadat een wildplasser zich verzette tegen een bekeuring. Dat is vernomen van woordvoerder Manuel Mugica-Gonzalez.
    Het incident gebeurde in de Nodenayesteeg, tussen de Predikherenlei en de Veldstraat, in het centrum van de stad. De agenten wilden omstreeks 1 uur een wildplasser identificeren om hem te bekeuren. Daarop sloeg de 29-jarige man van Nigeriaanse afkomst de politiemensen. Daarbij kreeg één agent een kopstoot en raakte hij gewond aan het linkeroog. Een andere liep een open wonde op aan de hand en een derde hield schouderpijn aan het incident over. De wildplasser werd uiteindelijk gearresteerd en het parket gaf hem een rechtstreeks dagvaarding voor 28 augustus. Overigens waren er diezelfde nacht nog zes vechtpartijen op de Feesten. Verder werden zaterdagochtend twee Gentenaars en een man uit Merelbeke bestuurlijk aangehouden omdat ze aan de Predikherenlei fietsen in het water gooiden. Bij Sint-Jacobs werden bij twee Nederlanders gebruikershoeveelheden cocaïne, xtc, speed en GHB in beslag genomen."

    Die dingen komen hier niet of nauwelijks voor. Het piesen is onder controle, althans in mijn voortuin.
    Geweld is er niet, alleszins niet in mijn voortuin, en moest dat er zijn zou het vlug onder controle wezen want ik hou een oogje in het zeil en familieleden van mijn vriendin zijn altijd bereid om een helpende hand toe te steken. Een verjaardagspartijtje in mijn voortuin is uiteraard niet te vergelijken met de Gentse Feesten, althans niet in omvang en niet met onbekende feestgangers. Maar als iedereen doet wat er verwacht wordt, namelijk een oogje in het zeil houden bij festiviteiten, loopt het meestal wel los.


    Categorie:leven in een ander continent
    21-07-2012, 16:30 geschreven door cheverrant1
    03-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.auditie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn vriendin was weer voor enkele uren opgewonden en gelukkig. Zij had zich ingeschreven om auditie te doen als kandidaat voor een erg populair televisieshow- en spelprogramma,genaamd Wil Time Bigtime. Omstreeks 3.30 uur 's morgens was zij al uit bed om een douche te nemen en zich daarna op te maken en aan te kleden, want die audities beginnen al vroeg in de morgen en het duurt wel enkele uurtjes om naar de televisiestudio te reizen vanuit onze  woonplaats.
    Het televisieprogramma in kwestie bestaat al sinds 2005 onder verschillende namen (maar verhuisde naar verschillende televisiezenders, omwille van allerlei conflicten tussen de presentator, Willy Revillame, en zijn broodheren en veranderde bijgevolg ook van namen) en bestaat voornamelijk uit een voorronde waarin de kandidaten zich kunnen voorstellen, een liedje zingen of beter schreeuwen (want geen show is hier ooit volledig zonder liedjesgeschreeuw) en daarna enkele spelvragen dienen te beantwoorden in een eliminatieronde zodat er 1 eindkandidaat kan overblijven. Die eindkandidaat kan dan mogelijk 1 miljoen PHP winnen in cash, of een auto of een huis met bijhorende grond voor eenzelfde waarde.
    De ongemeen populaire presentator van het programma in kwestie verdient, volgens de geruchten en volgens de verspreiders van geruchten, zowat 1 miljoen PHP per aflevering.
    Zoals de meeste Filipijnen is mijn vriendin geobsedeerd met zingen dus wil zij dat overal demonstreren.
    Later op de avond kwam mijn vriendin weer thuis, teleur gesteld en ongelukkig want zij was niet geschikt bevonden. Zij had alles doostaan tot in de eliminatie van de laatste 20 kandidaten, maar was dan afgevallen.
    Dan maar een paar troostende woorden uitgesproken en aangeraden om niet op te geven en zich kandidaat te stellen voor andere,meestal gelijkaardige televisieprogramma's. Zowat een jaar geleden had zij zich al eens kandidaat gesteld voor een auditie voor hetzelfde televisieprogramma, was erheen gereisd maar had op het laatste nippertje niet genoeg zelfvertrouwen gehad om aan de audities deelte nemen. Nu had zij wel het nodige zelfvertrouwen, maar zonder gunstig resultaat.
    Misschien een derde keer goeie keer. Oftewel: Third Time Good Time...

    Foto: presentator Willy Revillame.


    Categorie:leven in een ander continent
    03-07-2012, 17:13 geschreven door cheverrant1
    26-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bomen planten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als men dezer dagen even verdwaalt of gewoon per ongeluk op de webiste van Vandemoortele Mayonnaise (uit Belgie) belandt, kan men daar lezen:
    "Vandemoortele mayonnaise kopen betekent bomen planten". Het artikel gaat door als volgt: "Vandemoortele zal in 2012 10.000 bomen planten op de Filipijnen, meer bepaald in de provincie Sarangani, gelegen in het zuiden van de Filipijnen. Dit was ooit een van de bosrijkste gebieden van de Filipijnen en zal in de komende 3 jaar volledig worden heraangeplant".

    Ik woon zelf in de Filipijnen maar ver weg vandaar. Ver weg vandaan wonen betekent vaak er niet bekommerd om te hoeven zijn. En toch...
    Als ik even op een website kijk, ontdek ik het volgende:

    "Sarangani is a province of the Philippines located in the SOCCSKSARGEN region in Mindanao. Its capital is Alabel and borders South Cotabato to the north and Davao del Sur to the east.

    Sarangani is part of the South Cotabato-Sultan Kudarat-Sarangani-Gen. Santos City (Soccsksargen) development cluster, and is linked by paved roads to the international airport and world-class fish port of Gen. Santos City. Good roads and regular flights through Gen. Santos City allow the province easy access to Manila, Cebu, Davao City, as well as the rest of the Soccsksargen areas. Gen. Santos City’s airport has one of the country’s longest runways.

    The province is situated as the country’s major gateway to the Brunei-Indonesia-Malaysia-the Philippines - East Asean Growth Area. With its proximity to its regional counterparts, Sarangani is in a unique position to marshal its resources, entice tourists and investors, and compete in an international market under a borderless trade regime.

    Strategically located at the southernmost tip of Mindanao, the province is protected by the resource-rich Sarangani Bay. Beyond this is the Celebes Sea, which is the province’s access to the rest of the world.

    Bordered by over 230 km of unspoiled coastline, Sarangani offers more than 4,400 km2. of typhoon-free land and marine resources, largely untapped tourism potentials, and vast investment possibilities."

    Afgaande op het Engelse voorgaande, lijkt het mij niet alsof er daar veel bomen dienen geplant te worden. Buitenlanders (en met name Belgen) die wel de Belgische mayonnaise prefereren boven de Filipijnse varianten die allemaal met suiker bereid worden omdat de locale smaak op zoetigheden is afgestemd, kunnen geen Vandemoortele mayonnaise volgens Belgisch recept vinden in de Filipijnen (tenzij misschien ergens in gespecialiseerde winkels die op buitenlandse klandizie gefocust zijn en bijgevolg duurdere prijzen hanteren voor hun producten dan in de landen van herkomst, met andere woorden wellicht in Makati, het financiele en economische hart van het land, de hoofdstad binnen de eigenlijke hoofdstad Manila), maar de producent kondigt welaan  bomen te zullen planten in een land waar er niet meteen een tekort is aan bomen. Als emmertjes water dragen naar de zee, nietwaar ?

    Als producenten van waar dan ook iets willen doen ter bevordering van een land (waar dan ook, maar zonder twijfel hier) is het de agricultuur stimuleren door fondsen beschikbaar te stellen.  De natuur is overvloedig in de Filipijnen en bomen en planten groeien er in overvloed; de natuur op zichzelf dient niet "geholpen te worden"; de natuur trekt zichzelf wel uit de slag; de vruchten van de agricultuur zijn echter vaak schaars en klein in omvang omdat de landbouwers niet voldoende middelen hebben om hun velden te bewerken. Voorbeeld: een dagdagelijkse bloemkool is in Belgie bijna zo groot als een mensenhoofd; in de Filipijnen is een bloemkooltje amper een kinderhandpalmtje groot. De prijs is zowat dezelfde in Belgie als in de Filipijnen... Er bestaan geen of nauwelijks subsidies voor de landbouw hier en vele landbouwers bewerken hun velden nog met prehistorische werktuigen aangetrokken door carabao (een soort van locale buffels). Zolang daar geen mouw wordt aan gepast, zal het aanbod van de locale landbouwsector nooit aan de vraag van de consumenten beantwoorden. Wel eens tijd voor internationale producenten (of die nu uit Belgie of elders vandaan komen) om daarbij stil te staan en vooral om er iets aan te doen!




    Categorie:leven in een ander continent
    26-06-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seniliteit of niet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zowat een jaar geleden deelde mijn vriendin mij mee dat er een oudere man in de buurt woont, een weduwnaar. Hij dwaalt langs de straten in de omgeving. Soms, wanneer hij het niet meer kan ophouden, piest en kakt hij waar hij zich bevindt, bij voorkeur ergens in de planten aan de voorkant van huizen in de straten. Aan de voorkant van ons huis bevinden er zich planten, levensgrote zelfs. Mijn vriendin beweerde dat de oude man in kwestie op een morgen zijn behoefte had gedaan in onze planten. Sommige buren hadden dat gezien.
    Gisteren sprak ik met een oudere man in de straat, eerder toevallig, en later zei mijn vriendin dat het om dezelfde ouderling gaat als die welke eerder in de planten had gekakt.
    De ouderling vertelde mij dat hij drieentachtig jaar oud is en weduwnaar sinds vele jaren. Hij sprak Engels tegen mij, sprak Tagalog tegenover andere Filipijnen in de buurt en sprak zelfs wat Spaans tegenover mij maar echt tegenover niemand in het bijzonder, alleen maar om te laten horen dat hij Spaans kon spreken. Uiteraard weet ik niet hoe groot zijn kennis van het Spaans is. Ik kon dat moeilijk doorgronden gedurende onze korte conversatie door de enkele korte zinnetjes die hij in het Spaans ten beste gaf..
    Ik weet niet hoe seniel hij is of verondersteld wordt te zijn; hij leek helder van geest gedurende onze ontmoeting. Misschien is hij het grootste gedeelte van de tijd helder en slechts seniel bij momenten, of vice versa. Moeilijk om uit te maken.
    Wat mij vooral opvalt is: deze oude man is al bijna zeventig jaren uit de schoolbanken. Toch kan hij nog altijd Engels en zelfs wat Spaans praten. Waarom kunnen jongeren dat niet? Is de kwaliteit van het onderwijs in de Filipijnen dan inderdaad zodanig gezakt als vele critici beweren of doen er nog weinige studenten enige moete?
    Misschien hebben oudere mensen wel onthouden wat zij ooit leerden omdat zij er belangstelling voor hadden en het wilden onthouden, of zij daar ooit een broodwinning mee konden verdienen of niet. Misschien onthouden jongere mensen zelden of nooit wat zij leren omdat zij er geen enkele belangstelling voor hebben en het niet willen onthouden omdat zij er waarschijnlijk geen broodwinning mee kunnen verdienen. Daar zijn we beland, waarschijnlijk. In de jaren volgend op de eerste wereldoorlog, dus na 1918, kwam er een bepaalde vorm van literatuur die men later indeelde als geproduceerd door '"the lost generation" met werken van Gertrude Stein, Ernest Hemingway, John Dos Passos en  Francis Scott Fitzgerald. In de jaren volgend op de tweede wereldoorlog werd er een zekere vorm van literatuur gepubliceerd, door schrijvers als Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady en natuurlijk William S. Burroughs die men de schrijvers van de "beat generation" noemt. Beat ? Beaten ? Wat noemt men het nu ? Wat noemt men de mensen van nu, lezers van boeken of niet ?

    Foto: bejaarde Filipino.



    Categorie:leven in een ander continent
    21-06-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    20-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetigheden (3) muziek niet zo zoet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alhoewel vele (de meeste ?) Filipijnen een boonthe hebben voor zoeterige liedjes die zij graag meekwelen op de radio en zelfs schreeuwerig overstemmen met behulp van een videoke-machine (of zonder, gewoon omdat zij hard kunnen en willen schreeuwen), zijn er ook andere muziekgenres te beluisteren.
    Popmuziek betekent vooral Sarah Geronimo (bijgenaamd The Princess of Pop). Zij is erg actief op televisie (ABS-CBN oftewel kanaal 2) en radio. Presentatrices zoals Kris Aquino (bijgenaamd The Queen of All Media) en zuster van de huidige president Benigno Aquino III  alsook dochter van voormalig presidente Cory Aquino kondigen haar graag aan. Ik vermeldde het al eerder: men schuwt hier geen superlatieven...
    Populair bijvoorbeeld in rock muziek zijn bands als Kamikazee en Sponge Cola en alternative rock bands zoals Bamboo.
    Rap-muziek is eveneens "in" want wat "in" is in de USA is "in" de Filipijnen.

    Vaak is het onduidelijk in welke catgegorie van muziek een bepaalde band thuishoort. Ringo Starr (drummer van the ex-Beatles) zei het al eens: "Toen wij jong waren waren en zo'n 6-tal verschillende nuziekvormen". Waarschijnlijk bedoelde hij klassiek, jazz, rock and roll, pop, rhythm and blues en ballads.
    "Tegenwoordig zijn er 30 of meer verschillende muziekvormen en eigelijk weet niemand welk nummer in welke categorie thuishoort..."
    De Black Eyed Peas is een voorbeeld: het heet nu een dance-popgroep, was aanvankelijk een alternatieve hiphop groep, en hebben R&B-, pop-, dance-, trance- electro- en techno-invloeden ondergaan en opgenomen in hun muziek (althans volgens muziekkenners)... Als men niet weet waar de soort muziek van 1 bepaalde band echt thuishoort, dan hoort het in tenminste 10 verschillende soorten thuis...
    Een van de leden van Black Eyed Peas Allan Pineda Lindo, Jr.  beter bekend als apl.de.ap is een philam oftwel Filipijnse Amerikaan die regelmatig eens langskomt in de Filipijnen en daar wat geld aan allerlei goede doelen bsteedt, als hij tenminste niet te stoned is door het gebruik van cocaine en andere gelijkaardige producten die de ondraaglijke lichtheid van het bestaan helpen overkomen.
    De rock bands en de rappers en wat al niet maken evenveel lawaai als de anderen hier. De Filipijnen zijn schreeuwerig, houden van schreeuwerige muziek en houden slechts even op met schreeuwen wanneer zij een siesta nemen.
    Ik kan daar allemaal wel mee leven, zolang als er mij enkele uren per dag vergund worden om mijn eigen muziek of zelfs helemaal geen muziek te spelen. De ogenblikken van rust en stilte zijn zeldzaam en dus kostbaar. De lichtheid zowel als de zwaarte van het bestaan zijn dan even draaglijk.

    Foto: Kamikazee.



    Categorie:leven in een ander continent
    20-06-2012, 16:16 geschreven door cheverrant1
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad en dorp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Antipolo City, waar ik woon en leef, ligt niet zo ver van de hoofdstad Manila. Op enkele uren kan ik met behulp van een vervoermiddel dat over een motor beschikt van mijn woonplaats tot in hartje Manila geraken. Enkele uren lijken lang als je dat vergelijkt met een treinreisje van bijvoorbeeld Antwerpen naar Brussel (pakweg 45 minuten), maar de afstanden zijn langer in de Filipijnen en het verkeer is er drukker.
    Naar Manila reizen doe ik bovendien enkel maar wanneer ik ertoe verplicht ben, als ik er persoonlijk iets af te handelen heb. Verder blijf ik er weg, want de aanwezigheid van zowat 20 miljoen inwoners, de stank, de vuiligheid, het lawaai, sporen niet aan om er vaak een bezoek te brengen.
    Antipolo City is, zoals de naam al zegt, een stad, maar lijkt in vele opzichten op een uitgestrekt dorp.
    De stadskern ligt op zowat 30 tot 40 minuten afstand van mijn woonplaats (alweer met behulp van een transportmiddel dat motorisch wordt aangedreven). De straten liggen er daar relatief proper bij. Het verkeer is er druk maar een stuk minder druk dan in hoofdstad Manila. De voetgangers zijn uiteraard alom tegenwoordig want met een populatie-aangroei van zowat 2 miljoen inwoners per jaar (over heel de Filipijnen maar zich uiteraard vooral concentrerend in de steden) kan men moeilijk verwachten eens een stil straatje door te wandelen.
    De stadskern citueert zich rond Antipolo Church, het stadhuis en de kantoren van de belastingen. De kerk, de overheid en het gewin van en over het plebs
    Waar ik woon en leef gaat het er een stuk  plattelandser aan toe: hanen kraaien, varkens knorren, duiven koeren, honden blaffen of huilen, katten miauwen. Daarnaast schreeuwen mensen. Zij schreeuwen wanneer zij door de straten marcheren en hun handelswaar aan de man proberen te brengen: zoals softdrinks-, plastiek, brood- en andere verkopers. Zij schreeuwen wanneer zij zingen (en zij zingen zowat de hele tijd). De gemotoriseerde voertuigen zoals motorfietsen, auto's, tricycles, jeepney's rijden rumoerig en hevig toeterend voorbij om de vele kinderen die op straat spelen uit de weg te doen gaan. De dierengeluiden zijn plattelands, de motor- en menselijke geluiden zijn eerder "van het stad".
    Velen ontwaken al rond vier uur 's morgens, wanneer het nog donker is. Velen hebben geen stromend water of, als zij al stromend water hebben, hebben zij niet noodzakelijk een badkamer. Zij wassen zich dus "op de koer", een soort van binnenplaats die meestal aan de voorkant van de woning ligt, maar zich ook achteraan of links of rechts van het huis kan bevinden. Als mensen zich daar wassen behouden zij toch graag een zekere vorm van privacy, zij willen niet in hun blootje gezien worden door de buren, dus wassen zij zich in het donker.
    Daarna wordt het al vlug licht en gaan de kinderen naar school. De eerste shift begint al om zes uur 's morgens. Die duurt vier uren, tot tien uur 's morgens, waarna de volgende shift aanvangt van tien uur 's morgens tot twee uur 's namiddags en dan komt er nog een derde shift van twee uur 's namiddags tot zes uur 's avonds. Gewoon omdat er zoveel kinderen schoollopen en men probeert om die allemaal wat lesuren te geven.
    De werkende mens vertrekt ook al vroeg van huis want zelfs met gemotoriseerde transportmiddelen duurt het een hele tijd vooraleer men op de werkvloer geraakt.
    De werkloze mens doet wat onderhoudswerkzaamheden in huis en besteedt de resterende uren van de dag met het passerende verkeer in de straat gade te slaan en met slapen (meestal tussen 1 en 3 uur 's namiddags) wanneer de zon op het hoogtepunt staat en het gewoon te heet is om zich naar buiten te begeven.
    De schoolkinderen wier shift afliep om twee uur 's namiddags moeten zich wel door de blakende zon huiswaarts begeven en de werkende mens wiens shift misschien al om zes uur 's morgens begon dient hetzelfde te doen rond twee uur 's namiddags nadat de shift er opzit.
    Er is minstens 1 kind hier in de straat die geestelijk onderontwikkeld is; het is fysiek geen mongooltje maar het is psychisch achterlijk. Hij loopt de hele dag op straat, luidkeels schreeuwend en spelend; hij wordt soms begroet met een high five door achterlijke volwassenen die ook wel eens door de straat voorbij kuieren en soortgenoten van om het even welke leeftijd herkennen. Waarschijnlijk gaat hij nooit naar school, want hij dient dan naar een school te gaan waar men dit soort van kinderen kan opvangen en dat is dan weer onbetaalbaar voor ouders met beperkte middelen.
    Aan land- en tuinbouwkunde wordt niet veel gedaan, want het is niet werkelijk een platteland. Men onderhoudt de tuin een beetje, als men er een heeft. Na drie uur 's namiddags, wanneer de zon alweer over het hoogtepunt heen is, ontwaakt men uit de namiddagslaap en begint men weer volop lawaai te maken, de radio's en de stereoketens op te zetten en schreeuwerig te zingen. De hanen kraaien lustig mee, de honden blaffen paniekerig wanneer het menselijke lawaai weer losbarst, de vogels houden zich op de vlakte en de varkens houden zich stil want weten dat zij wel eens zouden kunnen gekeeld worden om voedsel te verschaffen voor allerlei feestjes die de wakkergeworden mensen voorbereiden.
    Ik hou mij meestal op een afstand van allerlei feestjes, gewoon omdat ik er niet van hou. De buren zijn vriendelijk en laten mij met rust. Buren zijn heel gemakkelijk hier in de omgang. Zij tolereren zowat alles (voornamelijk lawaai zowel tijdens de dag als 's nachts), zij dringen zich niet op aan vreemdelingen maar als vreemdelingen zich opdringen aan hen staan zij daar joviaal voor open.
    Het is een complete mengelmoes van stads- en dorpsmentaliteit die zowat vierentwintig uur per etmaal doorgaat.


    Foto: Antipolo Church.


    Categorie:leven in een ander continent
    04-06-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    30-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetigheden (2) muziek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Muziek stemt tot rust, kalmt de gemoederen. Althans zo willen het de gemeenplaatsen. Gewoon larie want als dat zo was, waarom bestaan er dan militaire marsen die de soldaten aanwakkeren om ten strijde te trekken ?
    Hier in de Filipijnen is muziek al vaak net zo zoeterig als vele gerechten. Er zijn tienduizenden liedjes in Tagalog (de officiele taal) en in dialecten (zoals het Visaya of het Cebuano enz).
    Vele liedjes gaan over pag-ibig (love, liefde), mahal na mahal kita (I love you, ik hou van jou), Miss kita (I miss you, ik mis jou). Miss kita talaga (I miss you very much, ik mis jou zo zeer)...
    Het is hetzelfde als in Vlaanderen waar zangers en zangeressen als Paul Severs, Willy Sommers, Helmut Lotti, Dana Winner de ene schlager na de andere uitbrachten en daarmee een carriere tot stand brachten. Hetzelfde als in Nederland met De zangeres zonder naam, Johnny Jordaan, Corry Konings. Hetzelfde in Frankrijk met Michel Delpech, Daniel Gerard, Julien Clerc. Hetzelfde in Duitsland/Oostenrijk met Rex Gildo, Heino, Roy Black. Hetzelfde in Engeland met Tom Jones, Englebert Humperdinck, Matt Monro. Dan wil ik het nog niet hebben over de USA, want dan kan ik blijven namen noemen. Goed, 3 dan: John Denver, Johnny Mathis, Lionel Ritchie.
    Soms, heel soms, brachten deze zangers wel eens een liedje uit van 'betere' kwaliteit. We kunnen stellen dat de Franse taal zich leent voor een mengeling van nostalgie naar onschuldiger jaren zowel als naar sexueel verlangen, de Duitse taal zich leent voor een soort van heimat-verlangen, de Engelse taal zich leent voor een zelfgenoegzaamheid in de Britse sixties en naar een dito gevoel in de Amerikaanse om-het-even-welke periode, de Nederlandse taal zich vooral leent tot een behoefte aan 'meestampers' zoals Mien waar is mijn feestneus ? van Toon Hermans, De liefde van de man gaat door de maag van Ria Valk, Het is moeilijk bescheiden te blijven van Peter Blanker en andere carnavalhits.
    Wie ervan houdt maakt mij niets uit. Ik hou er ook wel eens van om lekker mee te stampen, vooral wanneer de alcohol rijkelijk gevloeid heeft en "in de man" is...
    In de Filipijnen is een populaire muziek nog altijd van het genre romantische liedjes die, als ik dat vergelijk met muziek uit Belgie, eigenlijk thuishoort in de stijl van "De tijd van toen", een televisie- en radioprogramma dat gepresenteerd werd door o.a. wijlen Jan Theys en bestond uit liedjes 'uit vervlogen jaren" zoals die van Bob Benny, Romain Deconinck,  Jean Walter, Jo Leemans, Marc Dex en anderen. 
    De mensen hier dromen graag weg van prinsen, prinsessen, snijbonen en andere Sneeuwwitjes. Populaire artiesten zijn: Richard Poon (spreek uit Poen, en dat zal hij wel verdienen...). K.C. Conception, Sharon Cuneta (toevallig of niet ook de moeder van K.C. Conception...), Regine Velasquez, Jed Madela, Martin Nievera, Gary Valenciano. Aan superlatieven heeft men in de Filipijnen geen gebrek: Sharon Cuneta is de Megastar, Regine Velasquez is de Philippine Nightingale, Gary Valenciano is Mister Pure Energy, Sarah Geronimo is de Princess of Pop enz.
    Het soort van muziek dat zij uitbrengen is meestal een kleverige brij die onderling verwisselbaar is voor al deze artiesten.
    Hetzelfde geldt voor de muziek van hogervermelde Europese en Amerikaanse zangers en zangeressen.
    De Filipijnen zingen dat soort liedjes graag en veel en om de haverklap, vooral tijdens allerlei bijeenkomsten waarbij zij dan ook nog zoeterige gerechten eten en zoeterige dranken drinken. Het is wel wat veel van het zoete... Het enige niet zo zoeterige detail aan dit geheel is dat Filipijnen nog liever schreeuwen dan zingen. Dan hebben de liedjes vaak een heel ander effect. Maar het geheel wordt er zelden beter door. Als men een soort van liedjes niet graag hoort wanneer die op de radio weerklinken, is de oplossing simpel: verander van kanaal of zet de radio af. Hier evenwel kan men het geschreeuw niet afzetten, want het is niet op de radio...




    Categorie:leven in een ander continent
    30-05-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    27-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zoetigheden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iets wat vele westerlingen tegen de borst zal stoten wanneer zij voor langere tijd in de Filipijnen verblijven is de zoetheid van vele gerechten en/of van vele ingredienten in gerechten.
    Brood is verkijgbaar in allerlei soorten en vormen: wellicht de twee meest voorkomende soorten zijn huishoudbrood in dikgesneden plakken (Amerikaanse stijl) en pan de sal (een soort van pistoletje).  Het is altijd slap en heeft een zachte korst en het is zoet. Voor diabeten is er suikervrij brood (enkel in gespecialiseerde winkels verkrijgbaar) maar heeft nog altijd een slappe korst. Men kan de korst wat harder krijgen door het brood thuis in de oven te steken en wat te laten verharden.
    Ik geef de voorkeur aan Frans stokbrood, hetgeen men enkel maar kan vinden in supermarkten en shoppingmalls. Dat is zoetvrij en de korst is niet te slap. Enkele jaren geleden kostte dat nog 80 PHP per stuk, thans kan men al voor 100 PHP drie stuks kopen. Het schijnt dus wel aan te slaan.
    Spaghetti-saus wordt bereid met suiker en daarom noemt men de pasta met deze saus spaghetti Pinoy style. In plaats van gehakt voegt men er meestal in stukjes gesneden zoete hotdogs aan toe Zowel kinderen (vooral bij verjaardagspartijtjes) als volwassenen lusten het en toegegeven, voor een keer kan het ermee door. Als je dat meer dan 1 keer eet, verlang je als westerling wel gauw terug naar spagehtti Italian style... Het is niet zo gemakkelijk om de nodige kruiden en specerijen te vinden om een degelijke saus op Italiaanse wijze te kruiden, maar met wat moeite lukt het wel.
    Mosterd kan men hier vinden in supermarkten, van verschillende merken en met verschillende kenmerken: al dan niet pittig, soms verwijst men op het label zelfs naar Dijon., maar meestal worden al die mosterds uitgebracht onder Amerikaanse, Australische of Nieuwzeelandse licenties, plaatselijk in de Filipijnen gefabriceerd en dus afgestemd op de binnenlandse voorkeur: met andere woorden, er wordt suiker aan toegevoegd. Mosterd met suiker is niet lekker. Totnutoe heb ik amper 1 merk aangetroffen dat ermee door kon: yellow mustard van Heinz. Die is genietbaar en smaakt alleszins niet zoeterig.
    Mayonnaise kan men hier eveneens vinden in supermarkten en zelfs in kleine locale voedingswinkeltjes. Een ongelooflijk aantal verschillende merken, van Kraft, Best Foods, Pure Foods, Clara Ole, Lady's Choice enz, varierend van regular over pittig naar light... De pittige variant noemt men dan soms Dijonnaise (waarmee men waarschijnlijk wil bedoelen dat er wat Dijon-mosterd werd aan toegevoegd), maar in de praktijk smaken al die mayonnaises zoet en wansmakelijk. Er wordt suiker aan toegevoegd. Er zijn mayonnaises voor diabetici verkrijgbaar, dat zijn dan varianten die eveneens zoet smaken want in plaats van suiker wordt er dan een zoet-surrogaat aan toegevoegd dat misschien wel heilzaam is voor diabeten maar de smaak ervan niet verbetert voor westerlingen.
    De mayonnaises zijn zo zoet hier dat die vaak gebruikt worden in dessertbereidingen met cocktailfruit (vooral bij Noche Buena, de feestavond voorafgaand aan Pasko (Kerstmis). Men maakt dit ook klaar met kondensada (gecondenseerde melk) in plaats van mayonnaise; ook die gecondenseerde melk is extra zoet.
    De soort van mayonnaises hier zijn dus compleet ongeschikt voor salades en friet en boterhammen. Ik herinner mij dat familieleden enkele jaren geleden, in mijn huis overnachtend na een lange Noche Buena, de volgende morgen een ontbijt voor mij gereedmaakten bestaande uit twee dikke sneden zoet brood aangesmeerd met zoete mayonnaise en daartussen een dikke plak zoete ham. Ik wou hen niet teleurstellen over hun bereidwilligheid om een ontbijt voor mij klaar te maken en at het op maar ik heb er langer over gedaan dan over welke boterham ooit voordien.
    Thans maak ik zelf mayonnaise zonder suiker en dat lukt aardig (wat eitjes, wat olie, wat specerijen, wat kalamansi-sap wat eigenlijk het sap is van een kleine locale variant van een citroen), een beetje kloppen en mixen et voila.
    Relish kan van alles zijn. Meest gangbaar: een mix van rauwe witte of groene kool met komkommer, fijn maar niet al te fijn gesneden, en dat doet het goed in combinatie met hotdogs.
    Hotdog: kan ook alweer van alles zijn. Het is een worstje dat kan gemaakt zijn van varkensvlees, rundsvlees, kippenvlees, of van een combinatie van verschillende soorten van dierlijk vlees. Het wordt gekookt in water of gefrituurd. Het wordt opgediend in een broodje of tussen twee sneden brood en op smaak gebracht met mayonnaise, mosterd, ketchup, relish enz.
    Hotdogs zijn populair in de Filipijnen, maar (of want) smaken zoet, althans hier. Het vlees ervan is ook alweer bereid met suiker. Als je dus een broodje met hotdog koopt, betekent dat: een zoet broodje met zoet vlees ertussen en met allerlei zoete sauzen en/of zoete relish. Het smaakt uiteraard zoet maar allesbehalve lekker.
    Gebak eet ik slechts zelden (altijd maar zelden gedaan), maar als je hier een taart koopt in een patisserie dan is die meestal ongelooflijk zoet. Zo zoet dat je mond ervan samentrekt ! Fruittaarten kent men hier nauwelijks, de beschikbare taarten zijn meestal van de chocolade- of botercreme soorten. Goldilocks en Red Ribbons zijn twee fameuze namen van verkopende patissiers (met winkels over het hele land) en toegegeven: de prijzen van hun producten zijn belachelijk in vergelijking met die in Belgie en de taarten zien er wel overheerlijk uit. Voor zoetebekken zullen zij ook wel overheerlijk smaken. Voor mij is de zoetigheid ervan te extreem.
    Dan maar proberen zelf eens een taart te bereiden, thuis...


    Foto: mayonnaise.


    Categorie:leven in een ander continent
    27-05-2012, 00:00 geschreven door cheverrant1
    Categorieën
  • leven in een ander continent (231)
  • Gastenboek
  • M.
  • op zoek naar contakten
  • zeer mooie blog
  • kENNISMAKING
  • frank

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 11-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Laatste commentaren
  • wil graag naar de filipijnen verhuizen (Tom)
        op Kerstmis en Nieuwjaar komen er alweer aan
  • wil graag naar de filipijnen verhuizen (Tom)
        op Kerstmis en Nieuwjaar komen er alweer aan
  • VERHUIZEN (nadia)
        op Belastingen
  • erg fijn en informatief (Marc Van Boom)
        op vervoer in Manila
  • alleen reizen (jansen ludo)
        op Plaatsen bezoeken in de Filipijnen

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs