Niets geloven we zo vast als dat waarvan we de minste kennis hebben
Montaigne
Filosofen hebben er altijd op aangedrongen dat we onze overtuigingen tegen het licht houden.
Zijn onze overtuigingen gerechtvaardigd?
Zijn ze waar?
Zijn ze geschikt om ons tot richtsnoer te dienen?
Gaan onze huidige opvattingen vergezeld van echte kennis over de wereld waarin we leven en over onszelf, of zijn we allen aangewezen op niets beters dan louter meningen?
Dat zijn de vragen die we allemaal moeten stellen en beantwoorden.
RSS wordt gebruikt om links naar informatie op je website beschikbaar te stellen aan anderen. Die "anderen" kunnen bezoekers van je site zijn, maar bijvoorbeeld ook andere websites kun je gebruik laten maken van deze links.
In het Engels spreekt men bij RSS over "syndicated content". Het wil zoveel zeggen als het gelijktijdig beschikbaar stellen van informatie aan anderen.
Via een zogenaamde RSS feed maak je de links naar (nieuwe) informatie op je website beschikbaar, waarna anderen deze links kunnen gebruiken. Een andere webmaster kan deze links bijvoorbeeld automatisch laten opnemen in de voorpagina van zijn eigen website en bezoekers van je site kunnen via een zogenaamde RSS reader je RSS bestand ophalen en kunnen zo direct zien of er nieuwe informatie op je site is verschenen.
Met RSS kan je het je bezoekers een stuk makkelijker maken. Stel dat je een nieuw artikel hebt geschreven. Je kunt nu geïnteresseerden laten weten dat dit artikel verschenen is door de pagina als "item" op te nemen in het RSS bestand van je site. Mensen die je RSS feed bekijken met een RSS reader zien nu dat er wat nieuws is verschenen en kunnen met een druk op de knop het nieuwe artikel lezen. Hiervoor hoeven ze niet eens meer een browser te openen.
Een RSS feed kun je goed vergelijken met een nieuwsbrief.
Waar staan de letters RSS eigenlijk voor?
Really Simple Syndication
Phishing
Phishing is een zeer gevaarlijke vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een copie is van de echte website, en ze daar -nietsvermoedend- te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak via email naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggevens te controleren".
Methode
Bij phishing wordt dikwijls gebruikgemaakt van URL-spoofing, dit is het nabootsen van de URL van bijvoorbeeld een bank, zodat de gebruiker denkt de echte site te bezoeken, terwijl de URL die van de bedrieger is. Sinds het gebruik van het IDN-systeem (International Domain Name), waarbij niet-ASCII-tekens kunnen gebruikt worden in domeinnamen, kan phishing hiervan gebruikmaken door een echte domeinnaam na te bootsen met gelijkwaardige buitenlandse tekens, zodat de gebruiker niet merkt dat het adres niet klopt.
Een veelgebruikte methode is dat de fraudeur een email stuurt met een bijlage waarin een trojan horse zit verborgen. Zodra de gebruiker de bijlage heeft geopend wordt - op de achtergrond - het trojaanse paard geactiveerd. Hierdoor kan de fraudeur via internet zien welke wachtwoorden de gebruiker gebruikt bij het inloggen bij zijn of haar bank..
Waarom u een firewall nodig heeft?
Firewall ( In het Nederlands "brandmuur ). Dit soort muren worden veel in gebouwen
toegepast en dienen ertoe om te voorkomen dat een brand van de ene kant van de muur
overslaat naar de andere kant. Een brandmuur in een gebouw is te herkennen doordat deze
ook wel boven het dak uit steekt en heeft ook wel eens een opvallende kleur. Tussen uw
internet verbinding en uw netwerk zit geen brandmuur. Micro-Soft heeft wel een muur
opgetrokken maar deze is niet toereikend, waardoor uw verbinding vol gaten zit. Deze muur gaan we dichten met de firewall server van gateProtect.
Bij deze gaten beginnen de problemen voor de eigenaar van een computernetwerk. Want zeggen mensen ( hackers en crackers ), die het niet zo nauw nemen met de privacy, die man heeft gaten in zijn verbinding, ik zal eens kijken of ik daar binnen kan. Er is overigens een,verschil tussen deze twee categorieën van deze mensen. Hackers vinden het leuk om dit te doen en hebben eigenlijk geen kwade bedoelingen, ze plagen alleen maar. Crackers
daarentegen willen wel zoveel mogelijk gegevens van u stelen. Ook zijn ze instaat om
vervelende dingen te doen met uw hardware en software !!!
Een kleine uitleg is hier wel op zijn plaats, denk ik.
Het internet maakt gebruik van het programma TCP-IP. Zonder TCP-IP geen internet. In
TCP-IP zijn een aantal protocollen opgenomen waarmee je op internet kunt. Een aantal van deze protocollen zijn b.v. pop3 ( poort 110 ) voor e-mail, / smtp ( poort 25 ) voor het versturen van uw post, / ftp ( poort 20 en 21 ) voor b.v. het downloaden van bestanden. Deze poorten zijn nu de openingen ( gaten ) naar buiten en naar binnen. Zodra u kontact maakt met het internet worden deze poorten geopend en denkt de hacker, trali-trala ik ga eens kijken of ik binnen kan. En dan heeft u een probleem.
De zowat enigste manier om deze problemen op te lossen is het installeren van een firewall, deze wordt geplaatst tussen de internet verbinding ( ADSL of ISDN router, dat is dat ding
waar uw telefoon kabeltje aanhangt ) en uw computernetwerk. Na het installeren van
GateProtects firewall server hebben de hacker en cracker een probleem.
Naar analogie met een brandmuur heeft een firewall in een computernetwerk tot doel te voorkomen dat ongewenst verkeer van de ene netwerkzone ( u bent b.v. de ene ) terecht komt in een andere ( en uw buurman is de andere ), teneinde de veiligheid in de laatstgenoemde te verhogen. Het beschermde netwerk is vaak een
intranet of intern netwerk ( Uw netwerk dus ), en dit wordt
beschermd tegen het internet. Het ongewenste verkeer bestaat
bijvoorbeeld uit aanvallen van hackers en crackers, en computervirussen,spyware spam.)