Onze 22ste TT was weer een groot succes , we mochten maar
liefst 865 vogels verwelkom heten verdeeld over 30 liefhebbers. De kleurkanaries was de grootste groep met
maar liefst 606 vogels en de postuurs hadden er toch 259 bij elkaar gekregen ,
wat toch een stijging is ten opzichte van vorige jaar.Volgende jaar willen we de kaap van 900
vogels bereiken , dus allemaal naar Hakendover volgende jaar , die dan doorgaat
het eerste weekend van oktober.
Wat ons ook opgevallen is dat er verschillende vogelliefhebbers
waren ,die ook met de vogels spelen, en
niet de minste .Ze kwamen eens op verkenning en hopelijke mogen we ze volgende
jaar ook welkom heten op onze TT , wat dan nog meer uitstraling gaat geven naar
de toekomst toe , laat ons hopen.
Natuurlijke kunnen we niet zonder onze helpers , die hun gans weekend belangeloos opgeofferd hebben om dit helpen mogelijk te
maken waarvoor dank.
Nog een extra dankwoordje aan onze sponsers, en de
mensen van de Leuvense aquarium vereniging De siervis die onze zaal hielpen
opfleuren met een paar mooieaquariums.
Een kijkje tussen de rekken , voor de drukte begint
Van onze Leuvense aqaurium vrienden
Een lege zaal op een rustige zondagmiddag , voor de drukte begonnen
Sectiekampioen met de vormkanaries
Aanblik van onze prijzentafel .
Sectiekampioen met de gekuifde kanaries
Zondagnamiddag voor de prijsuitreiking , eventjes rustige bijpraten
Onze volgende tentoonstelling zal doorgaan op het tweede weekend van oktober , met inkorving op vrijdag 07/10 keuring zaterdag 08/10 en opening om 19:00 uur en , zondag 09/10 de prijsuitdeling met daarna de uitkorving.
Er worden twee klassementen opgemaakt , een voor kleurkanaries en een voor de postuurkanaries. beiden zullen naargelang het aantal deelnemers dezelfde prijzentafel hebben.
Inlichtingen en inschrijvingen bij : Roosen Etienne Hof ter Mereweg 108 3300 Tienen e-mail: etienne.roosen@skynet.be
De laatste tijd krijg ik veel aanvragen voor
aankoop/verkoop en info mbt tentoonstelling, maar wanneer ik de mails wil
beantwoorden, krijg ik telkens een fout boodschap : verkeerd mail
adres.
Wellicht zullen er al een aantal liefhebbers teleurgesteld zijn in het
uitblijven van de nodige antwoorden. Voor elke aanvraag, zou het mogelijk
zijn om in het vervolg een telefoonnummer te vermelden en/of e-mail adres in het
bericht zodanig dat ik met jullie contact kan opnemen.
Alvast bedankt
voor jullie begrip en nogmaals mijn excuses voor het
ongemak.
Eind april was BSKPK weer aan de jaarlijkse spreekavond toe voor kleurkanaries.
De eer was weggelegd voor Dhr. Jan Mols, keurder bij AOB en wel om bekend.
Zoals gewoonlijk was de afspraak in Oplinter op onze gewone locatie en op het gewone uur.
Al moeten we eerlijk toegeven, we hadden iets meer volk verwacht op deze interessante voordracht. Thema was dit jaar de klassieke kleuren en mozaïeken, een hele boterham.
Aan de hand van mooie beeldenwerden de verschillende reeksen overlopen met de nodige
commentaar en uitleg. We begonnen met de lipochroomvogels of vetstofvogels. Zowel geel als rood werd uitvoerig besproken. Vooral de kleurdiepte bij deze vogels en de doorkleuring was een belangrijk item. Ookde manier van opvoederen werd uitvoerig uitgelegd: waarop letten en wat zeker verhinderen. De witte kanarie werd eveneens besproken en de belangrijkheid van de bevedering en vorm werden hier benadrukt. Dat een witte vogel uitzonderlijk goedwit dient gewassen was voor iedereen wel duidelijk .Enkele interessante tips deden ons de oren spitsen. Daarna stonden we stil bij de rubinos, de lutinos en de albinos. Er werden beelden getoond van prachtige exemplaren en de impact van deze factor op de kleur werd verduidelijkt. Daarna kwamen de mozaïeken (vetstof) aan de beurt. Aan de hand van mooie en foutieve exemplaren werden de positieve en de negatieve kanten besproken. Ook werden vergelijkingen gemaakt met vogels uit het buitenland en de wereldshow. We stellen vast dat er toch opmerkelijke verschillen aanwezig zijn in kweekmethoden en opkooien van vogels. Dhr. Mols kon hier een mooie vergelijking maken
aangezien hijzelf regelmatig naar het buitenland reist om hierover besprekingen te voeren.
Afwisselend werden vragen geformuleerd en af en toe werd er zeer zeker een hartig woordje gediscuteerd. Dit maakte de voordracht extra interessant want ook andere inzichten kwamen aan bod. En ja, dat de tijd voorbij vloog was wel duidelijk : ons voorop ingenomen tijdsschema liep danig uit de hand zodat we ons stukje taart maar opaten in een recordtempo.
Ook tijdens de koffie werd er vlot gepraat over de besproken items maar toch dienden we over te gaan naar ons tweede deel van de voordracht : de klassieke melaninereeksen .
We hielden eenzelfde manier van werken aan: zwartreeks bruinreeks agaatreeks isabelreeks. Deze kwamen ook uitgebreid aan bod, zowel in schimmels als intensieven.
In de zwart- en bruinreeks werd vooral gesproken over de bestreping en de laatste tendens
op het wereldkampioenschap. Ook werd ingegaan op enkele afwijkingen in de standaard van de COM AOB en de KBOF. De vele factoren die tegenwoordig in sommige vogels gekweekt worden zijn soms niet meer te overzien. De inbreng van Italiaanse en/of Duitse vogels (bredere bestreping zwartere hoorndelen) zorgen voor verschillende opvattingen.
Het wordt voor de keurder soms moeilijk om de juiste trend (en welke is dat dan al zelfs met de standaard in de hand) aan te geven. Onnauwkeurige standaardeisen van diepbruin chocoladebruin, zwartgrijs asgrijs, vermengd phaeo en een weinig phaeo maken het er niet makkelijker op. Alvast weer genoeg stof om over te debatteren .
Zo kwamen we tenslotte ook weer bij de mozaïeken bij de pigmentvogels en de invloed van deze factor. Dat deze vogels soms afgestraft worden omdat er een beoordeling dient te gebeuren zowel op mozaïekpatroon als op pigment werd vooral door de mozaiekliefhebbers aangekaart. Toch kan het ook niet andersom zijn dat deze vogels alleen moeten scoren op de mozaïektekening, de pigmentering blijft evenzeer belangrijk.
En dat het verhaal nog lang niet af en de debatten nog tot bijna middernacht doorgingen tonen
zeker wel aan dat ervoldoende animo aanwezig was . Toch diende er een einde gemaakt aan onze spreekavond en dit met een zeer goed gevoel over de inhoud van onze avond. Het deed ons vooral plezier dat ons publiek enorm aandachtig geluisterd heeft en vooral niet nagelaten heeft zich in de gesprekken te mengen zodat er aangename gedachtenwisselingen tot stand kwamen. De afwezigen hadden natuurlijk weer ongelijk
We houden bij een volgende gelegenheid de deur open om te kijkenwanneer er een dergelijke spreekavond kan worden georganiseerd over de postuurvogels en hopen dan ook weer op een boeiende geanimeerd spreekbeurt.
Nodigt leden en geïntersseerden uit op een Speciaal lezing
Op vrijdag 29 april organiseert de "Brabantse speciaalclub kleur - postuurkanaries " haar jaarlijkse spreekavond.
Een bijzondere leeravond voor al de liefhebbers van kanaries . Bij deze gelegenheid hebben wij de de alom geprezen spreker Dhr Jean Mols gecontacteerd.
Hij zal komen spreken over de kleurkanarie´s - lipochroom - melanine - mozaïek. Het zal vooral gaan over de klassieke kleuren en hoe moeten deze er juist uitzein van kleur , tekening ,enzovoort
Iedereen welkom zowel leden als liefhebbers van kanaries
Vrijdag 29 april om 20:00 uur in het
Parochiecemtrum Ganzendries 29 te Oplinter - Tienen
Onze gastspreker dit jaar is de heer Jean Mols, erkend kleurkanarie keurmeester van de AOB. Hij zal komen spreken over lipochroom, melanine, mozaïek, de klassieke kleuren, en meer in het bijzonder hoe deze klassieke kleuren er precies moeten uitzien, tekening, enz.
Onze spreekbeurt gaat door op vrijdag 29 april om 20:00 in de kleine zaal van het Parochiecentrum in Oplinter Ganzendries 29
Vous désirez devenir membre du club Brabantse Speciaalclub kleur- en postuurkanaries ?
Renvoyez-nous vos coordonnées par mail, et nous vous faisons parvenir toute information y afférente.
Les avantages en tant que membre du club BSKK
Vous recevrez mensuellement le magazine du KBOF.
Vous recevrez également trimestriellement le magazine du club Speciaalclub kleur en postuurkanaries.
Vous seriez la bienvenue à la soirée dinformation organisée par le BSKK sous présence dun orateur respecté.Pendant cette réunion le club vous offre une petite collation.
Vous pouvez commandez vos bagues à 0,20 par pièce, au lieu des 0,29 par pièce. Pour chacun entre vous, un petit calcul vous apprend vite quà la commande de 225 bagues, vous êtes membre à titre gratuit du KBOF et BSKK.
Cotisation membres
Pour une cotisation de 20 Euro par an, vous devenez membre avec les avantages comme décrit ci-dessus.
Vous pouvez également devenir membre de soutien du BSKK moyennant une cotisation de 8 Euro par an. Pour cela vous recevrez trimestriellement le magazine du BSKK et vous êtes bien entendu la bienvenue sur notre soirée dinformation.
Welkom op onze nieuwe site wij hebben de bedoeling om hier meer info te geven over onze hobby namelijk het kweken en tentoonstellen van onze gevleugelde vrienden de kleur - en postuurkanaries .
Op regelmatige tijdstippen wordt er nieuwe info geplaatst
Alvast bedankt en hopelijk zien we jullie terug
Het bestuur van de Brabantse speciaalclub kleur postuur kanarie