Met een weekje vertraging (we hadden andere katten te geselen vorige week zaterdag naar vraag 3. De vra(a)g(en): Wie, waar en (nu we toch al vorige zaterdag vermeld hebben) welke link leg je met de projectdag? Succes. (antwoorden, of pogingen tot , kan je eenvoudig doorsturen via email of gewoon even op de knop reacties hieronder drukken)
Hopelijk geraken de hersenen niet oververhit in deze zomerse temperaturen maar hier is dan toch de tweede fotovraag, bestaande uit drie deeltjes: Waar? Welke familienaam hangt hieraan vast? Met welk dier breng je mij in verband? Voilà. Benieuwd wie eerst het juiste antwoord geeft.
Ja, ja. Het was weeral Sabine die het antwoord op vraag 2 eerst gevonden had. Het gaat hier inderdaad om het oorlogsgedenkteken op de Stedelijke Begraafplaats van Brugge (te Assebroek) van de hand van Octave Rotsaert (° Brugge 1885- + 1964). Het dier waarnaar gevraagd werd konden de bizons zijn aan de Canadabrug of eventueel het paard van het ruiterstandbeeld van Koning Albert Naast de drie werken hierboven ontwierp Rotsaert te Brugge ook nog het Pax-Beeld bij het Oud St-Jan, het borstbeeld van Maurits Sabbe aan het Begijnhof, de plaquette van Dr. Sebrechts (en echtgenote) aan het Stadspark Sebrechts en het gedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers uit WOI te St-Andries. Meer dan je zou vermoeden dus.
Nog een laatste setje vandaag om het af te leren. Binnenin vind je onder meer deze eikenhouten slingertrap uit de 18e eeuw. (Lijkt wel een beetje op die bij mij thuis ). Nog een detail van de console voor Koning David met daarop de afbeelding van een schalmei spelende zeemeermin. De wapenschilden aan de tuinzijde zouden geplaatst zijn door een latere bewoner Philippe van Borsele van der Haeghen.
Wat nu de hoofdingang is in de St-Jakobsstraat 23 - 25 was oorspronkelijk eigenlijk de koets- of achteringang. De tuinzijde, oorspronkelijk dus de voorkant, ziet eruit als op de foto onderaan.
Ja, ja dames en heren. Ik zat al klaar om een tip te geven maar 't zal niet meer nodig zijn. Nadat Joris de eerste helft van het antwoord wist te geven (waarmee hij bewees dat attributen niet alleen voor Heiligen van belang zijn maar ook voor dames.... eh, ik bedoel voor koningen.) is Sabine de eerste om Koning David ook te localiseren. Hij bevind zich inderdaad links achter de hoek in de hoofdingang van het conservatorium in de St-Jakobsstraat. Zoals op de foto hieronder. Koning David werd gemonochromeerd en bijgeknipt, op mijn communiezieltje niet om het moeilijker te maken (al had je waarschijnlijk aan de kleur kunnen zien dat hij buiten stond en was het stukje gevel misschien een hint over de bouwstijl van het pand). Wel omdat ik hem er nogal onbehoorlijk zag uitzien voor een koning, zelfs al is het er dan eentje uit het Oude Testament. De woning kwam aan bod in de cursus "een wandeling doorheen de Brugse architectuur" van Jean-Luc, u allen niet onbekend, in het deeltje Franse invloed in Brugge: van barok over rococo naar classicisme. De woning werd beschreven als het type van het Franse hôtel. Het pand werd gebouwd in 1741 door Albert Claesman, schepen en burgemeester van het Brugse Vrije.
Net waar iedereen zat op te wachten? Waarschijnlijk niet, maar toch.... Deze Blog is bedoeld voor: 1e > alle studenten (en binnenkort oud-studenten ) van de opleiding Stadsgids Brugge 7, CVO Spermalie. Ten 2e > de familie, vrienden, kennissen, buren, collega's en verwanten van het zevende knoopsgat van voorgaande en ten 3e > iedereen met een gezonde interesse in de geschiedenis van Brugge. Bedoeling is dat we op een ludieke manier via fotootjes elkaar gaan uitdagen tot het verdiepen van onze kennis van Brugge. Beetje volgens het systeem van de jammer genoeg ter ziele gegane bruggeblog http://blog.seniorennet.be/bruggeblog/ Et voila, kort en bondig. We zijn ermee weg en we zien wel waar we geraken langs Brugse wegen. Tot in den draai!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Wie ben ik en vooral waar ben ik? Stuur maar door die ideeën. (ene J Moerman mag ook een mailtje sturen maar komt niet in aanmerking als winnaar voor deze vraag want hij heeft me vanmorgen betrapt toen ik foto's stond te maken. Zelfs als nog-niet-afgestudeerde gids is een mens al niet meer veilig in de binnenstad...)