E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Zoeken in blog

Bierdegustatieavonden:

Thema 1 - Ronde Van Vlaanderen
Thema 2 - Kennismaking Belgische biercultuur
Thema 3 - Op maat
Thema 4 - Belgian Family Brewers
Thema 5 - Belgische biologische bieren
Inhoud blog
  • Red de bron van Rochefort
  • Workshop biologische bieren ontdekken en proeven
  • Speciale tap
  • Degustatieavond abdijbieren
  • Opening Brouwerij Dilewyns, Dendermonde
    Dirk Van Esbroeck

    Maak je eigen badge
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Laatste commentaren
    Hoofdpunten blog dirkjogt
  • Animatiefilm Ariadne
  • Beer & Food - A Perfect Match
  • Dodentocht 2013 - The Day After
  • Dodentocht 2013 dag -8
  • Dodentocht 2013 dag -12
    Archief per week
  • 24/06-30/06 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 23/05-29/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
    Broeder Zozef vzw
    Vereniging ter promotie van de Belgische biercultuur

    Photobucket

    05-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broeder Zozef
    De vzw werd opgericht ter promotie van de Belgische Biercultuur.

    Wij organiseren bierdegustatieavonden op maat.
    Voor de verschillende thema's zie pagina links (thema aanklikken voor meer informatie)

    Wilt U een (semi)-professionele fotoreportage van uw brouwerij dan kunt U hier terecht. Een voorbeeldreportage kunt U
    hier zien.

    Voor alle vragen aangaande bier neem contact op en ik zal U zo snel en accuraat mogelijk proberen te beantwoorden.

    Voor contact zie linkse kolom bovenaan.


    Categorie:Bierdegustatie
    Tags:bierdegustatie
    26-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red de bron van Rochefort
    De firma Lhoist Industrie heeft een vergunning aangevraagd om de kalkgroeve op het Plateau de Gerny, in het gehucht ‘La Boverie’ in Rochefort dieper uit te graven.

    Het eerste gevolg van dit project zal zijn dat de bron van de Tridaine zal droogvallen. Zowel de Onze-Lieve-Vrouw-abdij van Saint-Remy en de stad Rochefort worden gratis bevoorraad met het water van deze van nature zuivere bron. Lhoist wil water oppompen om de watervoorziening van de stad en de abdij te verzekeren. Dat zou echter zeker de smaak van het water aantasten en dus ook die van het trappistenbier van Rochefort, dat door de brouwerij van de abdij wordt geproduceerd en wereldwijde faam geniet.

    De trappist van Rochefort, alsook de honderden banen die direct en indirect van de brouwerij afhangen, zijn bedreigd. Doordat de bron zou opdrogen zou ook het ecosysteem vernield worden dat dit bronwater nodig heeft voor zijn ontwikkeling en om het voortbestaan van de fauna en flora te verzekeren. Onderteken onze petitie en help ons om de Tridaine en de trappist van Rochefort te redden!

    Meer info : http://www.tridaine.be/red-de-tridaine

    Teken de petitie!

    Sauvez la source de Tridaine et la Trappiste de Rochefort !

    Categorie:Brouwerij
    Tags:Trappist, Rochefort
    04-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshop biologische bieren ontdekken en proeven
    Ben jij een bierfan? Ter gelegenheid van de Bioweek 2013 organiseert vzw Broeder Zozef ism bioboerderij 't Uilenbos, Moerbeke een workshop over Belgische biobieren. We gaan dieper in op de grondstoffen en verschillende aspecten van biobieren en hun brouwerijen. Bekende en minder bekende biobieren worden geproefd en besproken.

     photo broederzozeflogo1.jpg

    Datum: dinsdag 4 juni 2013 van 19u30 tot 22u00
    Plaats: Cultureel Centrum, Dr.J.Persynplein 6 te 9185 Wachtebeke
    Prijs: 12 € of 10 € voor leden VELT of Zythos
    Graag inschrijven op voorhand via broederzozef@yahoo.com of 0477 77 53 70

     photo bioweek2013_3_zps677d346d.jpg

    Categorie:Bierdegustatie
    Tags:biobier, Wachtebeke, bioweek
    08-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speciale tap
    Deze speciale manier van serveren heb ik nog niet gezien in België!


    Categorie:Buitenland
    Tags:biertap
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Degustatieavond abdijbieren
    Op dinsdag 24 mei waren we in The Maple in Ertvelde waar de Zythos-vereniging Ertveldsch Bier Ultimatum (kortweg EBU) een degustatieavond abdijbieren organiseerde. Gastspreker was Geroen Vansteenbrugge, stichter en bezieler van de Zythos-vereniging WBF (Waregemse Bierfanaten), en we weten dat hij altijd een mooie bierkeuze bij heeft, wat deze avond ook weer niet tegenviel. Hierbij onze proefbevindingen van de zes bieren.

    Pater Lieven Wit

    Naam: Pater Lieven Wit
    Land van herkomst: België
    Brouwerij: Van Den Bossche
    Kleur: blond (troebel)
    Alcoholgehalte: 4,5% alc.vol
    Schuim: wit
    Smaakbeschrijving: Aroma citrus. Smaak beetje zurig, weinig afdronk.
    Body: medium

    Abbaye de Forest Blonde

    Naam: Abbaye de Forest
    Land van herkomst: België
    Brouwerij: Brasserie de Silly
    Kleur: blond
    Alcoholgehalte: 6,5% alc.vol
    Schuim: wit
    Smaakbeschrijving: Aroma hoppig, kruidig. Smaak: citrus, bittere afdronk
    Body: medium

    Petrus Aged Pale

    Naam: Petrus Aged Pale
    Land van herkomst: België
    Brouwerij: Bavik
    Kleur: blond
    Alcoholgehalte: 7,3% alc.vol
    Schuim: wit
    Smaakbeschrijving: Aroma zurig, eik. Smaak zuur zoals lambiek, lekker voor de liefhebbers
    Body: medium
    Het basisbier Petrus werd gerijpt voor 20 maanden op eiken vaten.

    Cuerna

    Naam: Cuerna
    Land van herkomst: België
    Brouwerij: De Graal (in opdracht Lupiline)
    Kleur: bruin
    Alcoholgehalte: 7% alc.vol
    Schuim: romig, beige en plakkend
    Smaakbeschrijving: Aroma gebrand, koffie, chocolade. Smaak: bitter met een bittere afdronk
    Body: vol
    Wordt niet meer gebrouwen omdat de bierfirma Lupiline in 2011 ophield te bestaan

    St.Martin Triple

    Naam: Saint-Martin Triple
    Land van herkomst: België
    Brouwerij: Brasserie de Brunehaut
    Kleur: donkerblond, licht troebel
    Alcoholgehalte: 9% alc.vol
    Schuim: wit
    Smaakbeschrijving: Aroma citrus. Smaak fruitig en een lange zoete afdronk
    Body: vol
    Wordt niet in België verkocht, enkel voor uitvoer naar Canada

    Val-Dieu Grand Cru

    Naam: Val-Dieu Grand Cru
    Land van herkomst: België
    Brouwerij: Val-Dieu
    Kleur: donkerbruin
    Alcoholgehalte: 10,5% alc.vol
    Schuim: donker, romig
    Smaakbeschrijving: Aroma zoet, caramel. Smaak: zoet, fruitig en lange bitterige afdronk
    Body: vol

    The Maple, Ertvelde

    Kort samengevat een mooie gevarieerde selectie, waarbij de Saint-Martin Triple Fleur's favoriet was en de Petrus Aged Pale mijn favoriet van de avond.

    Categorie:Bierdegustatie
    Tags:Abdijbieren, Ertveldsch Bier Ultimatum, Ertvelde
    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening Brouwerij Dilewyns, Dendermonde
    Vorige weekend (20-21 mei) vond de opening plaats van brouwerij Dilewyns te Dendermonde.

    Photobucket

    Zaakvoerder is Anne-Cathérine Dilewyns, de oudste dochter van Vincent Dilewyns die sinds 2005 zijn Vicaris-bieren op de markt brengt (gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi).

    Brouwerij Dilewyns

    Maandag hadden Fleur en ik al een fotoreportage gemaakt van de brouwinstallatie, vrijdag had de receptie plaats waar half brouwend Vlaanderen aanwezig was voor de officiële opening.

    opening 20 mei 2011
    De officiële opening door burgemeester Piet Buyse van Dendermonde in gezelschap van Vincent Dilewyns met echtgenote Geneviève en dochter Anne-Cathérine.
    Zaterdag was er dan de opendeur voor het grote publiek, dat ook massaal aanwezig was.

    Photobucket

    Zaterdagmiddag heb ik tenslotte de afvulinstallatie en etiketteermachine (Italië) op foto gezet.

    Brouwerij Dilewyns

    De prachtige brouwinstallatie is afkomstig van VELO uit Italië en heeft een capaciteit van 25 hl per brouwsel. De brouwinstallatie kan momenteel 2 brouwsels per dag produceren. In elk van de vier lagertanks kunnen drie brouwsels zodat wekelijks tussen de 75 en 80 hl kan gebrouwen worden.
    De afvullijn is aangekocht bij CIMEC en de etiketteermachine bij Cavagnino & Gatti beiden uit Canelli – Italië.
    De afvullijn kan per uur 4.000 33cl en 3.000 75cl flessen vullen. De etiketteermachine kan 4.000 etiketten per uur op de flessen kleven. Tot slot gebruiken ze een Clayton stoomgenerator als warmtebron tijdens het brouwproces.
    Technische Fiche :
    Moutmolen met 4 rollen
    Kook en maischketel met een nuttige inhoud van 2500 liter
    Filterkuip 2500 liter
    Whirpool 2500 liter
    Warmwaterketel 5000 liter
    Koudwaterketel 5000 liter
    4 gist-en lagertanks 4 x 8000 liter
    CIP (Cleaning-in-place) installatie 2 x 5000 liter
    Opslagtank voor gist (200 liter)
    HBT (Heldere Bier Tank) - 8000 liter
    Koelinstallatie (35,8 Kw)

    Brouwerij Dilewyns

    Voor de gelegenheid bracht de brouwerij het 'feestbier' Vicaris 5 op de markt, pas zondag gebotteld. Een blond troebel lekker doordrinkbiertje (met tarwe?), aroma van citrus en bitterige afdronk.

    Photobucket
    We wensen hierbij de familie Dilewyns succes toe bij hun nieuwe onderneming.

    Categorie:Brouwerij
    Tags:Vicaris, Dilewyns, Dendermonde
    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armand'4 Lente Oude Geuze
    Armand’4 is een unieke, beperkte serie Oude Geuze gestoken met authentieke lambiek door Armand Debelder gebrouwen.
    Lente, Zomer, Herfst en Winter verwijzen naar de 4 elementen van lambiek: Water, Hop, Graan en Lucht. Elke botteling, 4 data, is uniek en de kenner-liefhebber zal de lichte smaakverschillen waarderen.
    Het etiket toont het Pajottenland met de Zenne als oerbron van de Brettanomyces- lambicus en Bruxelliensis, de wilde gisten.
    Armand’4 is de kroon op een levenswerk van vakmanschap, kunst en passie voor natuurlijke lambiek en geuze. Knipoog,“Armand’4” lees je als ”Armand’s fier!”

    geuze

    geuze

    We proefden dit biertje gisteren, een complex maar fantastisch aroma en dito smaak, onder andere eik, niet te zuur, uitgebalanceerd.

    Categorie:Bierdegustatie
    Tags:3 Fonteinen, oude geuze
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Alvinne te Moen
    Momenteel is brouwerij Alvinne nog niet actief op de nieuwe locatie in Moen (Kortrijk). Volgende maand wordt de brouwerij van uit China aangeleverd. Er is al heel wat werk verricht en vorige zaterdag was het brouwcursus op de nieuwe locatie. Voor deze gelegenheid werd de brouwzaal éénmalig ingericht als 'De Proefwerf'. Klik hieronder op de foto om het fotoalbum te bekijken van mijn bezoek aan de 'werf'.

    Brouwerij Alvinne


    Categorie:Brouwerij
    Tags:Alvinne, Moen
    19-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lupulus Triple
    Het mooie zonnig weertje nodigde uit om in de tuin een biertje te degusteren. Gisteren openden we een fles (75cl) Lupulus Triple, een bier gebrouwen in Brasserie Les 3 Fourquets.

    Photobucket

    Deze brouwerij werd opgestart in 2004 door Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie d’Achouffe, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense) brouwden. In 2008 verkocht Chris zijn aandelen (50%) aan Pierre Gobron. Enkele jaren geleden bracht de brouwerij zijn eerste bier uit, Lupulus Triple, ongefilterd, ongepasteuriseerd. Lichtblond, 8,5% alc.vol, mooie romige volle schuimkraag. Een kruidig aroma (tijm) en een volle smaak, licht kruidig, bitterig met een lange bitterige afdronk. Voor zowel Fleur als mezelf een topbiertje dat niet mag ontbreken in onze kelder.

    Photobucket


    Categorie:Belgisch
    Tags:Lupulus, Les 3 Fourquets
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer & Foodpairing met Black Albert & Black Damnation II

    Maandagavond een mooi beer-foodpairing experiment van Fleur.
    Food: Slaatje met ruccola, radijs, appel, gestoofd witloof, beulingen.

    Photobucket

    Beer: Black Albert (Batch '0') & Black Damnation II (Mocha Bomb). Twee schitterende bieren van De Struise Brouwers. Het tweede bier paste het best bij de schotel.

    Photobucket

    Zwart bier met romige beige schuimkraag, 13% alc.vol.
    Aroma: karamel. Smaak: koffie, gebrand, volle body, lange bittere afdronk

    Photobucket

    Zwart bier met romige beige schuimkraag, 12% alc.vol
    Blend van 50% Black Albert, gerijpt op Coumbiaanse koffiebonen, 25% Hel & Verdoemenis (brij.De Molen) gerijpt op Bourbon vaten en 25% Cuvée Delphine
    Aroma: alcohol (Whisky). Smaak: complex, lichte zurigheid, bittere toetsen, lange biterige afdronk


    Categorie:Beer and foodpairing
    Tags:De Struise Brouwers


    Foto

    Foto

    Categorieën
  • Beer and foodpairing (2)
  • Belgisch (1)
  • Bier en kaas (0)
  • Bierdegustatie (10)
  • Bierfestival (2)
  • Brouwen (1)
  • Brouwerij (8)
  • Buitenland (2)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs