Mijn opzoekingswerk is een "Never ending story". Dit werk is zeker niet voltooid of volledig. Ik ben er stellig van overtuigd dat er nog tal van aktes en registers met betrekking tot de stamreeks Braekman in de archieven klaar liggen om te worden ontdekt. Daarnaast zit ik nog met tal van vragen. Misschien kan jij als lezer mij helpen.
1) Ik ben op zoek naar een akte van "vercaevelinck"
De "vercaevelinck" van Jan Braeckman die bij zijn dood op 18 juli 1709 in de heerlijkheid in "de Burggravie van Gent" opgemaakt werd, is een opsomming van zijn bezittingen.
SINT-LIEVENS-HOUTEM - Walter Braekman (46) heeft een geïllustreerde familiekroniek samengesteld over de Brae(c)kmans, die in vroeger heel wat bakkers telden in Sint-Lievens-Houtem en Letterhoutem.
'Veel mensen in de regio met de naam Braeckman of Braekman behoren tot dezelfde stam', zegt Walter Braekman. Hij woont nu in Westrozebeke, maar heeft nog sterke banden met het Houtemse. De 'c' in de naam verdween door een schrijffoutje in de bevolkingsregisters.
'Mijn voorouders waren heel bekend. Joannus Baptiste baatte in de 18de eeuw de historische herberg 'Het Calf', nu 'Old Houtem', uit. En in een recenter verleden verspreidden zich heel wat telgen als bakker over Houtem en Letterhoutem.'
Frans Braekman startte er met de eerste 'nationale bakkerij', die brood uitvoerde naar andere bakkers. 'En in de vorige eeuw waren er zeven Brae(c)man-bakkers in Houtem, onder wie Michel, Hubert en Achiel. De laatste bakker was Aimé Braekman in de Mgr. Meulemanstraat.'
Walter Braekman werkte bijna dertig jaar aan het samenstellen van de familiegeschiedenis. 'Ik kreeg er al zin in op mijn zestiende, toen ik verbleef bij Urbain Braekman in de Krabbenijk. Hijzelf was geen bakker, maar hij was lange tijd koloniaal in Congo.'
Volgens Walter leven er wellicht nog veel Braekmans en Braeckmans in de regio die hij niet persoonlijk kent. 'Maar ze zullen zichzelf ongetwijfeld herkennen in de familiekroniek', besluit hij. (hls)