Ecuador
El Limonal
Inhoud blog
  • Bomen planten in El Limonal
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    19-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bomen planten in El Limonal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bomen planten in het regenwoud

     
    Vier vrijwilligers van Her&Der zijn de afgelopen drie weken naar Ecuador getrokken om er te gaan werken aan een project ter bescherming en herstel van het regenwoud.

    Zij hebben ter plaatse kunnen vaststellen hoe omwille van doorgedreven kappen en branden het regenwoud stilaan aangetast wordt door erosie. Hierdoor is de grond zodanig verarmd dat woestijnvorming het resultaat is geworden. Wat zestig jaar geleden gold als een regenwoud dat begroeid was met prachtige bomen en planten, waar een evenwicht heerste tussen fauna en flora, is momenteel een kaal berglandschap ontstaan waar boeren een strijd moeten leveren om in de verarmde grond nog aan landbouw te kunnen doen.

    De Belgen hebben kunnen ondervinden dat een evenwicht tussen natuur en landbouw het enige redmiddel is om de plaatselijke bevolking enige toekomst te bieden.

    Herstelprogramma voor het regenwoud

    Willy Gabriëls, Leo Bijnens en Martin Cleuren, drie gepensioneerde leraars van het Technische Instituut Sint-Lodewijk te Genk hebben in het verleden samen met leerlingen een aantal kampen met Bouworde georganiseerd. Hieraan hebben ze mooie herinneringen overgehouden zodat ze afgesproken hadden om na hun pensionering opnieuw een engagement aan te gaan met Bouworde. Door toeval kwamen ze in contact met Piet Sabbe, een Vlaming die in Ecuador een familieboerderij (Bospas) uitbaat en die als een Don Quicotte een strijd voert tegen de ontbossing en het gebrek aan respect voor wat de natuur te bieden heeft. Voor Veerle Simons uit Grimbergen was het een blij weerzien van vrienden die ze eerder leerde kennen tijdens haar bezoeken aan Ecuador.

     Zij hebben meegewerkt op de fruitboerderij (Finca) en een stuk verwaarloosd stuk land tegen een berg opnieuw beplant met exotische bomen die er vroeger thuis hoorden. Het was een zware onderneming in een enig mooi landschap. Het klimaat en alle mogelijke insecten waren spelbrekers die het hen erg moeilijk maakten. De brandende zon, het vochtige klimaat, muggen en mieren waren hun ergste vijanden. Sommige bomen die ze geplant hadden waren ’s anderendaags opgegeten door parasolmieren die in lange rijen blad per blad naar hun nest voerden. Door voedseltekort hebben de plaatselijke boeren de miereneter, die voor evenwicht zorgde, opgegeten en uitgeroeid. In principe zou een bos dat gerooid wordt spontaan zich terug moeten ontwikkelen. Maar dit wordt tegengehouden door het branden van grassen die zich eerst vormen en verdorren in het droog seizoen. Hierdoor worden ook de jonge boompjes vernield en kan de natuur zijn werk niet verrichten, met een enorme erosie als gevolg.

    Wij weten dat ons werk een druppel op een hete plaat is, zeggen de vier vrijwilligers . We willen zeker niet de pretentie hebben van oplossingen te hebben geboden. We beschouwen ons werk als ondersteuning van mensen die als pioniers een strijd voeren in natuurconservatie.

    Het samenwerken met de plaatselijke bevolking, zowel met indianen als afstammelingen van negerslaven, waren een unieke belevenis. Voor ons is dit meer een symbolische daad waarbij wij na ons werk onze achterban willen raadplegen over de problematiek van ontbossing. Vandaar dat we afspraken gemaakt  hebben om met beelden ons verhaal te brengen aan enkele verenigingen. Dit lijkt ons de meest waardevolle bijdrage te zijn die we kunnen leveren.

     Vrije tijd

    Van de vrije momenten maakten de vier vrijliggers gebruik om onder begeleiding het regenwoud en het hooggebergte (Paramo) uit de omgeving te verkennen. De bedreigde wouden en gebieden boden een uniek spektakel van bloemen en planten. Een wandeling door het gebergte op de grens met Columbië, trekken door de jungle en overnachten en eten bij de indianen was een belevenis die hen confronteerde met de levenswijze en de problematiek van de afstammelingen van de Inca’s. Gastvrijheid en vriendelijkheid, basisvoorzieningen waarvoor veel westerlingen hun neus zouden ophalen, een eenvoudige hutje voor een gezin van tien, het deed hen terugdenken aan het comfortabele wereldje  in België.

    ’s Anderendaags mochten zij hun paarden gebruiken om terug het hooggebergte in te trekken. Deze dieren waren voor de plaatselijke bevolking een bron van inkomen. Iedere week brachten de paarden de opbrengst van hun akkers, bonen, maniok, fruit, (..) naar El Angel, een stadje  op 40km daar vandaan.  Deze Indiaanse boeren leefden innig verbonden met de natuur.

    De laatste dagen brachten de vrijwilligers door in de hoofdstad Quito. Het is een stad met een rijk verleden, waar de invloed van de Spaanse overheersing nog voelbaar is. Maar het is ook een stad die naar de toekomst kijkt. Waar kunst en cultuur alle kansen krijgen. Een bezoek aan het museum van Guayasamin was een sprekend voorbeeld.  Een stad waar ondanks zijn hoge ligging (bijna 3000 m) op de evenaar toch een aangenaam klimaat heerst.

     Over Bospas (Bosque de Paz)

    Bospas is een familieboerderij met een sterk geloof in de filosofie en praktijk van permacultuur. De eigenaar, Piet Sabbe, is een Vlaming die in 1990 naar Ecuador kwam om er als technische assistent mee te werken aan een Indianenproject in Otavalo. Nu, jaren later, heeft hij 15 hectare verwaarloosd, gedegradeerd land veranderd in een prachtig groen eiland. Hij is een gepassioneerd trekker en houdt ervan nieuwe paden in de bergen te verkennen.

    Zijn echtgenote, Olda Gabriela Peralta, is een Afro-Ecuadoriaanse van de havenstad Esmeraldas.
    Zowel Piet als Olda zijn pioniers in natuurconservatie en ecotoerisme in het bekken van de Guallupe Rivier. Ze zijn ook leden van een boerenorganisatie en betrekken de plaatselijke gemeenschap in hun activiteiten.

    Ze hebben twee schattige dochters, Naomi en Maykin, die Spaans, Nederlands en Engels leren. Regelmatig bezoeken familieleden, buren en vrienden de boerderij.

    De naam Bospas staat voor Bosque de Paz (Vredesbos) en is voortgesproten uit de overtuiging dat planten en bomen essentieel zijn voor het leven, de voedselzekerheid en de sociale vrede. Als de mensheid zich in de komende decennia niet ernstig gaat toeleggen op het beschermen van bestaande natuurlijke ecosystemen en het herbebossen van grote schrale oppervlaktes op aarde (vooral in de tropische gebieden) zal de verwoestijning zich uitbreiden en zal de oppervlakte landbouwgrond inkrimpen, waardoor er gewelddadige conflicten zullen ontstaan over het bezit van vruchtbare gronden en waterbronnen. Bospas Farm / Bosque de Paz draagt zijn boompje bij om de aarde te groenen.

    De Vlaming Piet Sabbe verzeilde voor het eerst in Ecuador in 1990 als technisch assistent om in het bekende dorpje Otovalo een door Indianen gerunde buscoöperatieve te ondersteunen.

    Verbaasd en gefascineerd door de schoonheid en diversiteit van de ogenschijnlijk eindeloze smaragdgroene heuvels, begon hij de bergen van de westelijke Andes te beklimmen.
    Daar vond hij een prachtig rijk ecosysteem met een overvloed aan exotische fauna en flora. Hij kreeg de mogelijkheid om een stuk ongeschonden nevelwoud aan de voet van een vulkanische top te kopen (Cerro Golondrinas Cloudforest).

     Maar deze droom om zich in het bos een thuis te creëren werd vlug doorprikt en maakte plaats voor de bittere realiteit. Bij de boeren vond Piet een absoluut gebrek aan respect voor het woud en zelfs voor zijn eigen land. In de daaropvolgende maanden werd hij geconfronteerd met een schrijnend gebrek aan respect voor het land en voor de wet. Houthakkers en stropers betraden zijn gebied illegaal, hakten bomen en jaagden op wild. Naburige boeren zetten grote stukken bos op regelmatige basis in brand om er vee te laten grazen. Geschokt door deze destructieve mentaliteit, bracht Piet het Ministerie bevoegd voor Milieu op de hoogte.

     Al vlug werd duidelijk dat uit die hoek niet veel te verwachten viel: de magistraten bevoegd met het instellen en controleren van de wetten rond bosbeheer toonden niet de minste interesse in concrete actie. Het was duidelijk dat grootschalige corruptie op alle niveaus bestond en dat ministeriële magistraten eerder de activiteiten van de houthak- en veebedrijven steunden. Zelfs buitenlandse instellingen zoals de Europese Unie en de Belgische Technische Coöperatieve moedigden onbewust de vernieling aan door steunverlening aan programma’s voor veetelers.

    Al snel was het Piet duidelijk dat dit de algemene situatie in heel Ecuador was en dat andere organisaties en individuele milieubeschermers met dezelfde absurde en kwaadaardige apathie geconfronteerd werden. Tijdens het volgende jaar moest Piet tot de conclusie komen dat klagen bij deze bureaucraten volledig nutteloos zou zijn. Plaatselijke boeren proberen overtuigen leek nog hopelozer, aangezien zij geen enkele intentie hadden om de slash-and-burn-technieken op te geven die meer dan vijfhonderd jaar terug door de Spaanse veroveraars geïntroduceerd werden, tenzij wanneer deze opgave hen financieel profijt zou brengen. Toen hij besefte dat al zijn inspanningen vergeefs waren geweest, besloot Piet in 1997 helemaal opnieuw te beginnen op 15 hectare verwaarloosd land in het dal van de rivier de Guallupe, in het dorpje El Limonal, gelegen op de westelijke flanken van de Andes in de vallei van de rivier de Mira. Drijvend op de inspiratie van vele wereldwijde voorbeelden, probeerde hij een voorbeeld te stellen van hoe het mogelijk is om een gedegradeerd stuk land te veranderen in een levend vruchtbaar woud.

     Dankzij een waaier aan tropische vruchtbomen zoals Mango, Guanabana en Araza, en andere bomen zoals bamboe, bananen, klimplanten en geneeskrachtige planten, slaagde hij erin een veel meer gediversifieerde en economisch leefbaardere boerderij op te richten dan een die zich houdt aan de conventionele westelijke monocultuur. Het resultaat is dat veel meer voedsel en materiaal geproduceerd kan worden dan op een vergelijkbare oppervlakte in monocultuur en wat algemeen tot meer opbrengst leidt 

    Zelfs met de verwezenlijking van zijn ‘groene eiland’ kwam Piet al snel tot de ontdekking dat, hoe succesvol zijn model ook was, niemand op een eiland kan blijven leven. De enige manier om zijn model leefbaar te houden was om zijn horizon te verruimen en andere boeren in de vallei te betrekken in een gedeeld programma voor waterbeheer. In 2000 werd Piet lid van de plaatselijke boerenvereniging ‘El Progreso’, met de bedoeling tot samenwerking te komen en hen warm te maken voor de techniek van ‘forest farming’.

    Na vele jaren van aanplanting op zijn domein, nodigt Piet tegenwoordig groepen uit om de Bospas Forest Fruit Farm te komen bezoeken. Mensen krijgen de kans een kijkje te nemen naar de vele mogelijkheden die een food forest farm een individuele boer kan bieden, om zijn opbrengst en zo zijn levenskwaliteit te verhogen. Sinds 2004 heeft Piet ook ecotoerisme en home stay bij plaatselijke boeren geïntroduceerd als een manier om extra inkomsten te genereren om de boeren de tijd en de middelen te verschaffen om hun domeinen geleidelijk om te bouwen tot food forest farms.

    Dankzij Piets enthousiasme is de boerenorganisatie nu zover, dat zij verschillende voorstellen aan sponsors kan aanbieden. Eén programma, ‘Forest Farming’ (Fincas Forestales), zal de nadruk leggen op de ombouw van traditionele boerderijen tot fruit- en bosboerderijen. Een ander belangrijk initiatief ‘Stop the fires’ (Basta con los Incendios) is een maatregel om de ongecontroleerde branden in het droge seizoen te stoppen en om de watervoorziening en de plantengroei in het dal van de Guallupe te overzien.

     Een derde programma, ‘Tourist trails’ (Senderos turisticos) werd opgestart op Piets boerderij en wordt nu uitgebreid naar verschillende wandelpaden in de vallei. Bezoekers van Bospas Farm hebben de mogelijkheid om te genieten van de diensten van de plaatselijke boeren, die hen op paden door hun domeinen kunnen gidsen.

    Locatie
    Bospas bevindt zich in de weelderig groene vallei van de rivier Mira, in het dorp El Limonal, op anderhalf uur in het noordwesten van de stad Ibarra, op een hoogte van 1000 meter boven de zeespiegel (subtropisch klimaat en malariavrij).

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    19-12-2008, 11:34 geschreven door Martin  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/bouwkamp_ecuador

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    19-12-2008, 10:25 geschreven door  
    Archief per week
  • 15/12-21/12 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs