HERINNER ADJT GD F.BOUCKENAERE
Foto
Inhoud blog
  • Welkom op deze Blog voor de herinnering aan Adjt Gd Bouckenaere
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    10-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op deze Blog voor de herinnering aan Adjt Gd Bouckenaere

    A. GESCHIEDENIS

    Als zoon van een Rijkswachter werd Fernand Bouckenaere op 15 april 1899 te Zelzate geboren. In het voorbeeldig spoor van zijn vader wordt hij op 16 februari 1921 ingelijfd bij de Rijkswacht. Door zijn inzet wordt hij al vlug keuronderofficier. Adjudant Fernand Bouckenaere wordt uiteindelijk Brigadecommandant te Aalst.
    Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kan hij zich niet neerleggen bij de bezetting. Hij sluit aan bij de verzetsgroep RITA. Door zijn inbreng heeft hij honderden Aalstenaren van de dood gered. Op het einde van de oorlog wordt hij ontboden naar Gent. Hij is verklikt en wordt door de Duitsers aangehouden. Ondanks de opsluiting en folteringen kan men hem niet tot spreken dwingen, noch zijn makkers en Vaderland te verraden. Te Oostakker wordt hij op 24 augustus 1944 gefusilleerd.
    Zijn lichaam wordt op 24 oktober 1944 ontgraven en op 9 november 1944 plechtig herbegraven te Gent.

    Een gedenksteen is er in 1945 gekomen op initiatief en onder financiering van de verschillende verzetsorganisaties van Aalst en geschonken aan de Groep RITA, verzetsgroep waarvan Fernand Bouckenaere lid was. Deze gedenksteen bevindt zich nog in de sinds 2001 verlaten oude Rijkswachtkazerne aan de Denderstraat.

     

    B. PETITIE
      MOTIVATIE VOOR DE PETITIE:

    - Buiten iedere huidige politieke beschouwingen of nationalistische profilering, stelt men vast dat het feit is dat Fernand Bouckenaere, tijdens de bezetting zijn positie als Brigade Commandant te Aalst gebruikt heeft om het leven van talrijke Aalstenaars te redden. Die man met vrouw en een zoon heeft dit op 45 jarige leeftijd met zijn leven moeten betalen.

    - Door het feit dat deze man zich voor de Aalstenaars opgeofferd heeft, zijn deze moreel verplicht om ervoor te zorgen dat deze daden niet in vergetelheid geraken.

    Daarom, en hoewel het gebouw eigendom is van de Federale Staat en in beheer is bij FOD Financiƫn, is het de morele plicht van de Stad Aalst (en dus van haar politieke gezagvoerders) om ervoor te zorgen dat deze gedenksteen gered wordt en op een prominente plaats ergens anders in de Stad een plaats vindt.

    - Ik zou het persoonlijk verschrikkelijk jammer vinden dat een souvenir aan zulke heldendaden gewoon door gebrek aan interesse zou kunnen verdwijnen.

    - Hoewel de verantwoordelijken van de Stad Aalst gunstig zouden zijn voor het vinden van een oplossing, heb ik toch besloten om hierrond een petitie via het internet te lanceren.
    De petitie heeft al 498 handtekeningen verzameld en heeft als hoofddoel de politieke gezagsvoerders van de Stad (de Burgemeester en de Schepen van monumentenzorg) een populair draagvlak te verlenen om initiatieven in die richting te rechtvaardigen, maar ook hen aan hun morele plicht te herinneren.

     

     WENSELIJKE TE NEMEN ACTIES:

    1. Eerste prioriteit is heel dringend: de denkplaat van de sloophamers te redden

    De Stad is niet bevoegd voor de verkoop van de gebouwen van de oude Rkw kazerne, maar wel het Ministerie van Financiƫn. Stad Aalst zal dus heel dringend initiatieven in die richting moeten nemen.

    2. Nadien kan men gerust een nieuwe geschikte plaats vinden  voor de plaat. Daar is de stad Aalst wel bevoegd.

     

    Ik zou heel graag alle vaderlandslievende verenigingen van Aalst uitnodigen zich bij deze te betrekken.


    DEZE PETITIE TELT 524 HANDTEKENINGEN

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    10-02-2010, 22:04 geschreven door Marc Deschrijver  
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Archief per week
  • 08/02-14/02 2010
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs