|
Vandaag zijn we vroeg op pad. Om 7 uur trekken we naar de
Mercado Central om te ontbijten. We zitten er tussen arme indianen die er een
koffie en een broodje komen nuttigen, voor quasi geen geld. Wij doen hetzelfde.
Met de minibus naar het busstation om naar Tarabuco te rijden. Daar gaat elke
zondag een grote artisanale markt door. Mensen uit heel de omgeving zakken naar
daar af om spullen te kopen en te verkopen. Tarabuco is gekend voor zijn
prachtige authentieke weefsels. Na anderhalf uur rijden hebben we de 60 km
afgelegd en zitten we op 3.200 meter hoogte. We stoppen een handvol
cocabladeren in onze mond om te zorgen dat we niet hoogteziek worden. De coca
wordt er in grote zakken verkocht en vindt er flink wat afnemers. Maar wij
hebben nog voorraad. We zijn er al vroeg bij en de busjes met toeristen zijn
nog niet aangekomen. Dat zorgt er voor dat we rustig kunnen rondkijken. De
verkopers en verkoopsters zijn absoluut niet agressief. Ze laten ons de tijd om
goed uit te kijken en te kiezen. Als we iets goed hebben gevonden, dan begint
het spel van bieden en afbieden. Maar in tegenstelling tot Afrika, China of
Marokko, laten ze hun prijzen niet echt zakken. Het moet gezegd, hun koopwaar
is kwaliteit. De alpacawol voelt zo zacht aan dat je voelt dat je kwaliteit in
handen hebt. Daarenboven, mocht je gaan rekenen hoeveel tijd er is ingestoken
om de stoffen te weven of te breien, je zou er nog geld bovenop leggen uit pure
schaamte. We gaan regelmatig overstag en kopen een gillet, handschoenen, een
sjaal, een muts. Ons kan niets meer overkomen in de vrieskou. Studenten
geneeskunde lopen rond om de mensen die uit de dorpen zijn afgezakt, medische
raad te komen geven. Schapen en geiten verwisselen van eigenaar. De klassieke
handdruk bij het vee kopen is hier ook van kracht. Toevallig is het deze zondag
ook culinaire markt met tal van lokale specialiteiten. Vrouwen in traditionele
klederdracht hebben lekkere dingen klaargemaakt in hun klassieke kleipotten. De
lokale bevolking lust er pap van. Her en der zijn er proevers op pad die de
gerechten punten geven. Er is blijkbaar een prijs te winnen met het beste
gerecht. De beste hobbykok wordt ook hier beloond. Met onze buit op zak nemen
we rond 3 uur de busjes die klaar staan om ons terug naar Sucre te brengen.
Terug in ons hotel vragen we ons af: hebben we te veel of te weinig gekocht?
Het antwoord vinden we snel op Google want daar vinden we exact dezelfde
alpaca-sjaal als diegene die we hebben gekocht. Wij hebben 4 betaald en op
internet staat identiek dezelfde sjaal aan 22. Gelukkig zijn onze valiezen
niet groot genoeg, anders zouden we teruggekeerd zijn.

|