De Belgische Krulbolbond (BKB) slaagde er de laatste jaren in haar bestuur drastisch te verjongen. Voorzitter Patrick Huyghe vertelt ons hoe dat werd aangepakt. Ze volgden daarbij een bepaalde aanpak die succes had.
Belgische Krulbolbond De Belgische Krulbolbond overkoepelt 45 aangesloten krulbolclubs. Samen met die clubs voeren zij promotie voor het beoefenen van het "Krulbollen", zowel als recreatiesport als wedstrijdsport. Door die promotie willen ze de krulbolsport verder ontwikkelen en het "Krulbollen" als Vlaams Erfgoed in stand houden voor het nageslacht.
www.krulbol.be
Tieners en twintigers Een paar jaar geleden werden een drietal jonge krulbolders (toen nog tieners) aangesproken met de vraag lid te worden van het bestuur van de BKB. Het voorstel was dat ze het eerste jaar geen verplichtingen kregen als bestuurslid. Het was geen probleem als ze een bestuursvergadering misten en schoolwerk had altijd absolute voorrang. In dat jaar zonder verplichtingen konden ze de werking rustig leren kennen en proeven wat het is om in het bestuur te zetelen.
De aanpak zonder verplichtingen had succes, want na een jaar meevolgen, vroegen ze zelf om actief mee te werken. Ze nemen nu taken op als de boekhouding, technische realisatie tijdens evenementen,
elk volgens hun eigen talenten en interesses. Wanneer het even te druk wordt voor school, hoeven ze dat enkel te melden. Hun taken worden dan tijdelijk overgenomen.
Jonge dertigers Zo heeft de BKB drie adolescenten in het bestuur. Maar ook twee jonge dertigers hebben een speciaal statuut in het bestuur. Het is voor dertigers soms moeilijk om werk en gezin te combineren met een tijdsintensieve hobby. Daarom hebben zij in die drukke periode in hun leven ook geen vaste verplichtingen binnen het bestuur. Ook af en toe een vergadering missen is geen probleem. Maar ze stellen zich wel ten dienste van de vereniging om mee te werken. Eén van hen bouwde afgelopen winter bvb. de nieuwe website van de BKB, www.krulbol.be, wat een waardevolle bijdrage is voor een vereniging.
Flexibiliteit en open communicatie De BKB stelt zich bewust heel flexibel naar hen op, met het oog op de toekomst. Er wordt ook altijd een open communicatie gevoerd. Op die manier blijft het voor iedereen haalbaar en werkbaar.
Iedereen ontvangt sowieso het verslag en alle informatie. Wie niet op de vergadering kon aanwezig zijn, kan via e-mail zijn mening of ideeën nog doorgeven. Zo blijft iedereen betrokken en volledig geïnformeerd.
Hoewel die medewerkers zich nu niet altijd even hard kunnen inzetten, wordt met hen wel aan de toekomst gewerkt. Er worden nu reeds afspraken gemaakt om stap voor stap in de loop van de jaren meer bestuurstaken en zelfs voorzitterstaken over te nemen.
Aangezien de BKB, naast een erfgoedvereniging, ook een sportorganisatie is (krulbollen is een volkssport), is hun aanpak niet altijd even goed toe te passen op andere erfgoedorganisaties. Maar andere verenigingen kunnen hier zeker ook inspiratie uithalen voor hun werking.
|