Eurozone heeft weinig last van groeivertraging Chinese economie
(De Tijd - 24 september 2015 00:00 - Wouter Vervenne)
Samenvatting:
De Europese beurzen zijn de afgelopen dagen lichtjes gestegen omdat beleggers meer aandacht hadden voor de duurzame Europese economie dan voor de tegenvallende Chinese economie. De PMI-indicator* zakte in september naar zijn laagste pijl in 6,5 jaar. De Aziatische beurzen kregen klappen en de Europese beurzen gingen bij de opening ook in het rood, maar herstelden zich snel door de slechte cijfers uit China en door het betere nieuws uit de Eurozone. In Europa blijven de industrie en de dienstensector groeien. Vooral in Frankrijk was er sprake van groei, in Duitsland en de rest van Europa ging het er echter lichtjes op achteruit. We kunnen spreken van een stabiele groei in de Eurozone op het einde van het derde kwartaal, men verwacht dan ook een flinke groei bij het begin van het vierde kwartaal. De ECB* blijft wel waakzaam omdat het risico op een te lage groei en inflatie is toegenomen. Het is wel nog te vroeg om te oordelen of er stimulatiemaatregelen vereist zijn. De Europese beurzen sloten af met een lichte stijging en de Euro werd wat duurder.
Mijn mening:
De een zijn dood de ander zijn brood zullen ze in Europa gedacht hebben, door de tegenvallende resultaten van de Chinese economie. Hebben investeerders zich meer gefocust op onze duurzamere Europese economie, wat alleen maar in ons voordeel kan spelen. Europa moet wel waakzaam blijven voor en te lage groei of inflatie waardoor stimulatiemaatregelen misschien nodig zijn, maar op dit moment doet Europa het goed en hoeven we niet te klagen.
*
PMI-indicator: purchasing manager index = inkoopmanagersindex (zie "Chinese economie stort verder in" voor uitgebreide verklaring)
ECB: De Europese Centrale Bank is de centrale bank van de
Economische en Monetaire Unie. De voornaamste taak van de ECB is het behouden van de
prijsstabiliteit in de eurozone.Het is de overkoepelende bank voor alle centrale banken van de Eurozone.
De Chinese economie heeft deze maand de sterkste krimp meegemaakt sinds de wereldwijde financiële crisis van zes jaar geleden. De inkoopmanagersindex* van Caixin Media en Markit Economics (gerenomeerde onderzoeksbureaus) ligt nu op 47 punten en al sinds maart onder de 50, wat duidt op een krimp van de economie. De Chinese economie heeft steeds van een grote groei genoten, maar dat verandert nu. China maakt mee waar veel snel opkomende industriële last van hebben. Jarenlang trekt het veel buitenlandse investeringen aan, maar vanaf dat het iets minder gaat ontstaat er twijfel en trekken veel investeerders weg wat schadelijk is voor de groei. De leiders van het land willen daarom dat het land minder afhankelijk wordt van export en buitenlandse investeringen. De Chinese consumenten moeten daarvoor meer investeren, maar ze potten hun geld liever op. De overheid probeert de ouderwetse exportgedreven economie dan ook om te vormen naar een meer duurzame economie, maar volgens deskundige gaat het omschakelen echter veel te langzaam. Bij analisten valt het septembercijfer zwaar omdat ze er van uit gingen dat inkopers weer positiever zouden worden door de maatregelen van de Chinese overheid om de economie te stimuleren. Men vreest dat China op het einde van het jaar aan een groei van het bbp* uitkomt van 7%, wat i.v.m. Nederland (2%) toch hoog is. Maar voor een land dat jarenlang groeicijfers had boven de 10% toch teleurstellend is. Mede daarom heeft Amerika de rente niet verhoogt. Een hogere rente kan namelijk de geldvlucht vanuit China versnellen, wat nadelig is voor beide landen.
Mijn mening:
Volgens mij doet de Chinese overheid er goed aan om de exportgedreven economie om te vormen naar een meer duurzame vorm, waarbij China minder afhankelijk is van export en buitenlandse investeringen. De transformatie moet echter sneller gebeuren om de uitstroom van kapitaal te beperken. Ik vind echter ook dat investeerders meer geduld moeten hebben voor ze besluiten met hun kapitaal weg te trekken want mits de nodige maatregelen zie ik niet in waarom China geen economische grootmacht kan worden/ blijven.
*
inkoopmanagersindex: Index gebaseerd op de verwachtingen van inkopers bij industriële bedrijven. Zij kopen dagelijks grondstoffen om eindproducten te maken. Als ze verwachten dat bedrijven meer kunnen produceren, dan kopen ze meer grondstoffen in. Als ze verwachten dat de vraag daalt kopen ze minder in. De verwachting van veel inkopers samen lijdt tot een indexscore. Een index boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp van de industrie.
bbp: Het bruto binnenlands product is de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een bepaalde periode.