Differentiëren in de klas
Inhoud blog
  • Kan nu elke leerkracht aan differentiatie doen?
  • Andere vormen van differentiatie
  • Welke vorm van differentiatie wordt het meest gebruikt door leerkrachten van natuurwetenschappen?
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    22-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan nu elke leerkracht aan differentiatie doen?
    In mijn laatste post ga ik het een beetje algemener houden en een tekst schrijven waarbij ik mezelf baseer op de lessen die ik zelf heb gehad over 'differentiatie'.

    Wat is differentiëren?
    Differentiatie betekent dat we rekening houden met de individuele kwaliteiten van de leerlingen tijdens het leerproces. We spreken over binnen-klasdifferentiatie wanneer de leeractiviteiten aangepast worden aan de diversiteit van individuele kwaliteiten.

    Kan elke leerkracht aan differentiatie doen?
    Ja! 
    Differentiëren is niet altijd gemakkelijk, en zeker niet op de dag van vandaag. Het is wel mogelijk om het toe te passen in alle klassen. Natuurlijk zullen er momenten zijn waar men niet aan differentiatie kan doen, maar als men dit kan dan moet dit ook gebeuren. 

    Differentiëren is niet moeilijk en het hoeft niet altijd complex te zijn.Creatief zijn met je lesvoorbereidingen is hier één van de belangrijkste aspecten. Door in te spelen op de interesses van de leerlingen, door goed te observeren hoe de leerling leert, door de leerlingen keuzes te laten maken, door didactisch materiaal mee te nemen naar de klas...kan men gemakkelijk differentiëren.

    Kan elke leerling gedifferentieerd worden?
    Ja! 
    Men heeft soms wel een slechte opvatting over welke leerlingen er allemaal gedifferentieerd kunnen worden. Men moet zich niet specifiek focussen op de zwakste of sterkste leerlingen. De focus moet altijd liggen bij "Hoe kan ik mijn leerlingen het best iets laten leren?", "Hoe kan ik iedereen de kans geven om te leren?". Men moet zien dat men alle leerlingen differentieert,  want elke leerling is uniek, en heeft zijn eigen manieren om iets te leren.

    Tot slot wil ik nog even de nadruk op leggen dat elke leerkracht elke leerling kan differentiëren, want "WAAR EEN WIL IS IS EEN WEG!"








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    22-05-2017, 20:03 geschreven door Serpil Kara  
    Reacties (2)
    15-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere vormen van differentiatie

    In mijn tweede post ga ik het hebben over de resterende differentiatievormen die minder worden toegepast door de leerkrachten die ik heb geënquêteerd.

    Differentiëren naar meervoudige intelligenties 

    Een van de resterende differentiatievormen is ‘Differentiëren naar meervoudige intelligenties”. Ik moet erbij zeggen dat dit wel één van de resterende vormen is maar wel nog altijd vrij veel gebruikte vorm.

    4/5 van de leerkrachten doen dit onder andere gebruik te maken van afbeeldingen en/of grafieken om de visuele ingesteldheid te bevorderen. Daarnaast gaan ze de leerlingen die de les ritmisch en/of muzisch beter begrijpen geluidsfragmenten laten horen. Tot slot kan men dit ook doen door gebruik te maken van communicatieve – en/of samenwerkingsopdrachten te laten maken om het sociaal vaardigheid te bevorderen.

    Differentiatie naar belangstelling

    De tweede resterende differentiatievorm is ‘Differentiëren naar belangstelling’. Hierbij geven de leerkrachten hun leerlingen keuzevrijheid in taken die zij tijdens de les uitvoeren. Soms mogen de leerlingen zelfs nadat de verplichte leerstof is behandeld zelf een onderwerp kiezen waarmee ze verder willen gaan.

    Differentiëren naar voorkennis

    Ten slotte is de laatste differentiatievorm ‘Differentiëren naar voorkennis’. Hierbij kan ik vermelden dat de meeste leerkrachten dit doen door de leerlingen met weinig voorkennis extra informatie en taken geven om hen op het gewenste niveau te brengen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    15-05-2017, 19:19 geschreven door Serpil Kara  
    Reacties (3)
    01-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke vorm van differentiatie wordt het meest gebruikt door leerkrachten van natuurwetenschappen?
    Inleiding

    Uit het kleine onderzoek dat ik heb gedaan aan de hand van een enquête die ingevuld is door 5 leerkrachten natuurwetenschappen is gebleken dat de leerkrachten natuurwetenschappen vrijwel veel aan tempo- en niveaudifferentiatie doen.
    Dit heb ik kunnen afleiden dankzij de enquête die ingevuld is door 5 leerkrachten natuurwetenschappen. Mijn enquête was opgesteld uit enkele vragen waarbij ik na enkele bewerkingen vrij goed kon zien welke vorm van differentiatie het meest word gebruikt. Ik zal hier beneden opsommen welke vormen van tempo- en niveaudifferentiatie deze leerkrachten gebruiken.

    Niveaudifferentiatie

    De leerkrachten die de enquête hebben ingevuld doen aan niveaudifferentiatie door in de klas doelbewust vragen te stellen van verschillend niveau aan leerlingen met een verschillend niveau. Daarnaast gaan ze nadat de basisstof is behandeld, leerlingen met een laag niveau herhalingsopdrachten geven en de leerlingen met een hoog niveau verdiepingsoefeningen geven. Uit mijn enquête bleek trouwens ook dat de leerkrachten waar nodig de (praktische) einddoelen verschillend verschillend opstallen. Een laatste opmerkelijke aanpassing die de leerkrachten doen is dat de leerkrachten doelbewust heterogene groepjes vormen.

    Tempodifferentiatie 

    Wanneer de leerkrachten aan tempodifferentiatie doen vallen er 2 zaken op. Eerst en vooral gaan ze leerlingen die sneller zijn meer opdrachten geven dan langzame leerlingen. Een andere toepassing van de leerkrachten natuurwetenschappen is dat ze de leerlingen die dat nodig hebben ( bijvoorbeeld dyslecten) geven ze meer tijd voor het maken van een toets.

    Voor mijn eerste post zal ik het hierbij houden, waarin ik het over de meest voorkomende vormen differentiatie heb gehad. Bij mijn tweede post ga ik het hebben over de resterende vormen van differentiatie. 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    01-05-2017, 21:07 geschreven door Serpil Kara  
    Reacties (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/blogvanserpil

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    01-05-2017, 17:24 geschreven door  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs