Mijn Brouwerij
Een blog over brouwen en bier drinken
Inhoud blog
  • Hoe start je met bier brouwen?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    05-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe start je met bier brouwen?
    Dat was een vraag die ik me enkele jaren geleden ook stelde. Ik hield me toen bezig met het maken van wijn, zonder succes overigens, en hoorde links en rechts wel wat over bier brouwen.

    Na wat rondgesurft te hebben op het internet, was ik de draad helemaal kwijt. Jongens, wat bestaat daar veel informatie over zeg, over bier brouwen. De ene website zweert bij zus, de ander bij zo en nog een andere zweert bij iets volledig verschillend. Mijn hoofd tolde van begrippen als "maischen", "wort", "beslag" en "mout". Van "hop" had ik geen kaas gegeten, laat staan dat ik zou weten wat "adjuncts" zouden kunnen zijn.

    En zo landde het initiatief telkens in de "ooit nog eens" schuif. Tot een dag in 2006, ik nogmaals naar m'n vaste leverancier ging, namelijk  [url=www.brouwland.com]brouwland[/url] in Beverlo. Hier maakte ik kennis met "blikbier". Dit is een blik met geconcentreerde ingredienten voor het brouwen van een eigen bier. Poepsimpel systeem gewoon om een eerste poging te wagen. Waarom niet, dacht ik, voor 18 euro kan ik de gok wel eens wagen. Ik dus naar huis met het blik. De bijgeleverde handleiding toonde hoe ik te werk moest gaan. En een uurtje later stond m'n eerste "brouwsel" al te gisten in het gistvat. Nieuwsgierigen kunnen [url=http://www.brewferm.be/NED/index.htm]hier[/url] kijken hoe dat gaat.

    Over de smaak van het eerste biertje kan ik kort zijn : het was een "oud vlaams bruin" biertje en het smaakte wel. Al kon een en ander wel beter volgens mij. Maar ik ben dan ook nogal een perfectionist als het om bier gaat. Maar voor een eerste poging was ik zeker enthousiast. Dit was me met wijn nog nooit gelukt!

    Intussen ontdekte ik ook de vrij grote hobbybrouwersgemeenschap kennen die er op het internet bestaat. Kijk maar eens op www.bier-brouwen.nl en www.hobbybrouwen.nl . Via deze fora werd ik aangespoord om een eerste poging te doen tot het brouwen met granen. En gelijk kwamen de eerste obstakels opdagen : hoe plet je de mout (graan), ook wel schroten genaamd? Zo'n molen is zeer duur (tussen de 50 en 200 euro) en kan je enkel daarvoor gebruiken. Bovendien had ik dan ook een grote kookpan nodig (minimum 15 liter) en die kosten ook al wat. Het snuffelen bij brouwland en op websites als marktplaats.be en www.kapaza.be leverden echter het nodige materiaal op voor zo'n 200 euro in totaal. M'n schrootmolen werd dan maar een omgebouwde pastawals (die toch stof stond te vergaren in de berging), een kookpot van 27 liter en een bijhorend gaspit waren goed voor 100 euro. Gelukkig kosten mout en hop niet zoveel. Voor een 50 euro had ik een heleboel soorten mout en twee soorten hop. Na wat rekenwerk had ik een mooi receptje samengesteld en kon m'n eerste brouwsel van start gaan. Het werd een pale ale die mooi is vergist maar waar ik jammergenoeg kruiden had bijgegooid. En die kruiden zorgden voor een wrang-zurige afsmaak.
    Gelukkig werden m'n daaropvolgende biertjes steeds beter.

    Nu, twee jaar later, heb ik een digitale maischton, een eigengebouwde CCT (vergistingstank) en ben ik m'n eigen brouwerijtje aan het inrichten in de garage. Maar daarover volgende keer meer.

    Brouw ze,

    Walter
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    05-09-2008, 10:25 geschreven door Walter  
    Archief per week
  • 01/09-07/09 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs