Onze landgenoot Bernard Dewulf (foto) heeft met zijn novelle "Kleine dagen" de Libris Literatuur Prijs gewonnen. Aan de prijs is een cheque van 50.000 euro verbonden. Tijdens de bekendmaking van de laureaat in het Amstel Hotel in Amsterdam noemde juryvoorzitter Hans Wijers het winnende werk "een stilistisch kroonjuweel".
In "Kleine dagen" beschrijft de 50-jarige Dewulf, die ook bekend is als columnist, in een reeks columnachtige stukken zijn eigen dagelijkse omgeving, zijn vrouw, zijn kinderen, zijn huis en zijn tuin. Volgens de jury is de novelle "een fascinerende schildering van de evolutie van het samenleven in een gezin. Het zijn de beste schrijvers die geen kosmische thematiek nodig hebben om te schitteren, en om door te dringen tot de essentie van ons bestaan".
De andere genomineerden waren Tom Lanoye ("Sprakeloos"), Marie Kessels ("Ruw"), Walter van den Broeck ("Terug naar Walden"), Peter Terrin ("De bewaker") en Mensje van Keulen ("Een goed verhaal"). (belga/mvdb)
Meer dan zevenduizend vier- tot zestienjarige boekenlezers hebben via de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen vandaag hun lievelingsboeken bekroond. Onder meer Marian de Smet sleepte dit jaar een prijs in de wacht met haar boek 'De woorden van zijn vingers'.
Populair "De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is populair bij jonge lezers. Sinds 2002 steeg het aantal juryleden met 67 procent", stelt Stichting Lezen. Jaarlijks reikt de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen een prijs uit aan haar favoriete kinder- en jeugdboeken.
Winnaars Dit jaar waren de zes winnende boeken: 'Het vreemde ei' van Emily Gravett, vertaald door Rindert Kromhout (-6 jaar), 'Dievenschool op vrije voeten' van Dirk Nielandt met illustraties van Helen van Vliet (6-8 jaar), 'Red mijn hond!' van Anna Woltz met illustraties van Saskia Halfmouw (8-10 jaar), 'Sam Smith en de Dragons' van Jonas Boets (10-12 jaar), 'Gone = Verlaten' van Michael Grant en vertaald door Maria Postema (12-14 jaar) en 'De woorden van zijn vingers' van Marian de Smet (+14 jaar).
De uitreiking vond gisteren plaats in het ABC-huis in Brussel. Meer dan veertig auteurs en illustratoren waren aanwezig, samen met een delegatie jonge juryleden. (belga/ep)
De Nederlandse auteur Cees Nooteboom heeft 'De Gouden Uil 2010' gewonnen met de verhalenbundel ''s Nachts komen de vossen'. Tom Lanoye, de enige Vlaamse genomineerde, won de publieksprijs met zijn boek 'Sprakeloos'. Bij de jeugdliteratuur ging de Gouden Uil naar 'Wild verliefd' van de Nederlandse auteur Ditte Merle. Zij krijgen elk 25.000 euro, zo werd zondag bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Zaal Stuurboord in Antwerpen.
"De Gouden Uil 2010 gaat naar een boek vol verstilde verhalen op het raakvlak van leven en dood; een superbe verkenning van de mensenziel, en van de weemoed die daar woedt. Melancholie is 'the name of the game', en àls begrijpen al enig inzicht biedt, dan nog geen troost", aldus de jury over ''s Nachts komen de vossen'. De jury werd voorgezeten door Humo-boegbeeld Guy Mortier.
Andere genomineerden "De Gouden Uil Prijs van de Lezer" ging naar Sprakeloos van Tom Lanoye, de enige Vlaming in wedstrijd voor de hoofdvogel. De drie overige genomineerden bij de volwassenen waren Arnon Grunberg met "Kamermeisjes en soldaten", Thomas Rosenboom met "Zoete mond" en Mensje van Keulen met "Een goed verhaal".
Jeugdliteratuur De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd binnengehaald door Ditte Merle met "Wild Verliefd". "De overwinning gaat naar een boek dat getuigt van lef en doorzettingsvermogen. Een boek dat de jury's kijk op de wereld heeft veranderd. Een boek dat, de jury geeft het ootmoedig toe, wel meer heeft geprikkeld dan haar fantasie", zo luidt het bij de jury onder leiding van journaliste Jelle Van Riet.
"De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer" ging naar "De hondeneters" van Marita de Sterck. (belga/edp)
'Het mooiste boek dat ik ooit gezien heb.' Zo omschrijft de Brugse antiquair Lieven Moenaert het missaal dat hij onlangs kocht van een privéverzamelaar. Het boek, een gigantische turf uit de zestiende eeuw, weegt maar liefst 30 kilo. 'Geopend is 1,2 meter breed. De vorige eigenaar noemde het niet voor niets Bibzilla', zegt Moenaert.
Het monsterboek is zeker een slordige 150.000 euro waard. 'Met een beetje geluk kan dat bedrag zelfs oplopen tot 250.000 euro.' Het boek is volledig handgeschreven en staat vol met zeldzame miniaturen. 'Eén zo'n afbeelding is al minstens 3.000 euro waard', klinkt het. Maar lang zal het boek waarschijnlijk niet in Brugge blijven, want de antiquair is van plan om het weer te verkopen.
'Mijn moeder, die me de passie voor boeken bijbracht, heeft gezegd dat ik dat niet mag doen. Maar ik kan het me financieel onmogelijk permitteren om het te houden.' De interesse voor het boek is alvast groot. 'Een aantal verzamelaars heeft al een bod gedaan.'