Inhoud blog
  • Pesttrauma-deskundigen gezocht!
  • Laatste nieuws over VG2.0 via Storify
  • LFB wegbezuinigd…
  • Seminar VG 2.0: waarom is dat een goed idee?
  • Week van de Alfabetisering: opbrengst?
    Zoeken in blog

    Reageren mag, heel graag zelfs...:-)
    Dropbox voor Bertho Smit

    Interessante tekst of bestand? Droppen maar!Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden. Max 2000 kb. Bedankt!

    Bertho Smit (Vilans) blogt toch?
    Zo af en toe geef ik ook mijn mening
    25-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zit ik nou in China of hoe zit dat?


    您正在搜索的网页可能已经删除、更名或暂时不可用。
    请尝试下列操作:
    如果您在“地址”栏中键入了网页地址,请检查其拼写是否正确。

    De dia in de presentatie van Wessel Visser (Bureau Taal) wekte de nodige hilariteit. Een straatbeeld van een Chinese stad met overal bordjes en reclame. “Chinees” merkte een van de deelnemers terecht op. Hij had de gedachte achter de dia gelijk begrepen. “Ja, zo voel ik me ook vaak. Een Chinees in mijn eigen land. Want mensen gaan er maar vanuit dat iedereen alles snapt. En daar voel ik me verloren bij. Ik zeg weleens tegen mijn begeleiding: Woon ik soms in China of hoe zit dat?”

     

    (Wessel Visser, van Bureau Taal)

      

    Wessel Visser bij Denktank101

    De 15 deelnemers van Denktank101 zijn burgers met een verstandelijke beperking. Ze kunnen behoorlijk lezen en schrijven, maar hebben toch vaak moeite met de informatie die op hen af komt. Ook met de informatie die persoonlijk aan hen gericht is. Vaak is die informatie afkomstig van organisaties als MEE, zorgaanbieders, Sociale Werkvoorziening-bedrijven. Daar kwamen in de groep zelfs de ‘sterkste’ voorbeelden vandaan.

    In zijn workshop gaat Wessel Visser daar dieper op in. Hoe zit dat met het taalgebruik in Nederland? Wat kan hij mensen adviseren die moeite hebben met taal? Visser bracht een verrassende boodschap die mensen nieuwe moed en energie gaf: Het ligt niet aan hen, maar aan de zender!

     

    1,5 miljoen mensen hebben moeite met informatie

    In Nederland wonen ca. 15 miljoen mensen. 1,5 miljoen heeft dagelijks moeite met taaluitingen die op hen afkomen. Van die 1,5 miljoen is 0,5 van allochtone afkomst. 1 miljoen heeft een Nederlandse taalachtergrond. Die groep van 1,5 miljoen bestaat niet alleen uit mensen met een verstandelijke beperking. Daarvan zijn er (maar) 100.000. 

     

    Die 1,5 miljoen mensen hebben moeite met dagelijkse taaluitingen. Als we ook niet-dagelijkse taaluitingen meenemen, dan komen we zelfs uit op 7 miljoen mensen! Want wie snapt zijn hypotheek-overeenkomst, het testament van een dierbare overledene, de brieven over zijn/haar pensioen, het loonstrookje, de post van de zorgverzekeraar? Eigenlijk stelt Visser: voor 7 miljoen mensen is de taal die instanties gebruiken domweg veel te ingewikkeld.

     

    Taalniveau B1 is begrijpelijk voor 95%

    Het leek wel of de deelnemers aan Denktank101 opgelucht waren: ze zijn dus niet enigen! Maar Visser ging door. Hij gaf een uitleg over taalniveau’s. Je kunt teksten beoordelen en indelen op moeilijkheidsgraad. De meeste officiële teksten zijn geschreven op C1 niveau. Teksten op dat niveau vormen een behoorlijk probleem voor 7 miljoen en een groot probleem voor 1,5 miljoen Nederlanders. Maar liefst 60% van de Nederlanders snapt 80% van die teksten niet! Het goede nieuws is: als organisaties en instanties schrijven op taalniveau B1, dan is de tekst voor 95% van de Nederlanders te begrijpen.

     
    Chinese News by SubZeroConsciousness.

    ‘Waarom gebeurt dat nu dan niet?’, vroegen deelnemers. Visser: “Mensen die een hogere opleiding doen leren niet om dingen op een eenvoudige manier te zeggen. Integendeel. Ze leren moeilijke taal in moeilijke boeken. Op den duur kúnnen ze soms ook geen eenvoudige taal meer gebruiken. Dat zijn ze kwijt. Daarnaast gebruiken ze graag moeilijke taal omdat ze denken dat het interessant overkomt. Het lijkt dan alsof ze heel intelligent zijn, en dat willen ze graag. Ook komt het voor dat mensen niet precies weten wat ze bedoelen. Dan gaan ze ingewikkeld praten of schrijven. Als je precies snapt en weet wat je wil vertellen, dan kan je dat ook in eenvoudige taal doen. Eigenlijk hebben de schrijvers van al die mistige teksten dus een groot probleem! Want als je iets wilt overbrengen, maar dat lukt je niet, dan heb je eigenlijk gefaald. Het ligt dus niet aan jou als je een brief niet begrijpt: de schrijver moet het gewoon eenvoudiger vertellen!” Het kwartje viel, maar Visser speelde natuurlijk een ‘’thuiswedstrijd”. In het dagelijks leven geeft hij trainingen en workshops aan bedrijven, instanties en gemeentes. Hij leert medewerkers om begrijpelijke informatie te schrijven. Medewerkers leren eigenlijk opnieuw te kijken naar hun boekjes, brochures en folders. Ze herschrijven ze op taalniveau B1.

     

    Dat taalniveau B1, is dat niet saai en kinderachtig? Ook hier heeft Visser een passend antwoord op. “Onderzoek wijst uit dat bijna alle lezers, ook de mensen die heel veel lezen en weten, dit taalniveau heel prettig vinden. Want je kunt ook bijsluiters, gebruiksaanwijzingen, CAO-overeenkomsten en notaris-acten in deze taal schrijven. Er is dus geen reden om dit niet te doen. Het heeft alleen maar voordelen.” Zijn voorbeelden maakten dat goed duidelijk.

     

    Niet langer Chinees in eigen land

    De deelnemers van de Denktank101 waren erg enthousiast over wat ze geleerd hadden. “Hier moeten we iets mee. Ik vind dat wij en al die andere mensen recht hebben op begrijpelijke informatie. Alleen, hoe gaan we dat duidelijk maken? We spraken af om daar later over door te praten. Makkers Unlimited, actiegroep van mensen met een beperking, is dan ook van de partij. Die zijn voorstanders van eenvoudige taal, maar ook erg goed in actie voeren. Dat belooft dus wat. U hoort daarom in de toekomst nog meer van Denktank101. Allemaal op taalniveau B1… Zodat straks niemand zich meer Chinees in Nederland hoeft te voelen. Behalve onze Chinezen zelf natuurlijk...

    Meer weten over Denktank101? Stuur een mail naar mijn werkadres: b.smit@vilans.nl

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

     (Links in de tekst werken niet, daarom voorlopig even hieronder, met excuus:


    http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/kennisplein/(1311)-Kennisplein/Inspiratie/Denktank-101.html
    http://www.makkersunlimited.nl/makkers/
    - http://www.bureautaal.nl

    Een presentatie van Wessel Visser is te vinden in het tweede deel van deze PDF:

    http://www.centrumklantervaringzorg.nl/fileadmin/site/ckz/procedures/Onderzoekersforum_CQ-index_2008-01-15.pdf



     

     

     

     



    25-06-2010 om 12:28 geschreven door Bertho Smit  


    23-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Paars Plus mislukt

    Onze politieke situatie

    De afstand tussen de burger en de politiek is debet aan de verkiezingswinst van de PVV.  Het ongenoegen van de burger over de overheid is debet aan de verkiezingswinst van de VVD en PVV.

    Burgers zijn teleurgesteld. Hun gevoelens worden vooral vertolkt door  VVD en PVV.  Hun remedie is echter: een kleinere overheid (minder personeel) met minder bevoegdheden (meer marktwerking).

    Jammer genoeg zal de remedie slechts leiden tot een grotere kloof tussen overheid en burgers en tot een nog slechtere dienstverlening van overheid (en een slechtere kwaliteit van de naar de markt overgedragen diensten, waar de overheid de schuld van krijgt).

    En zo zullen dit soort “anti-overheids partijen” - aanhalingstekens bewust - vervolgens weer meer steun verwerven.

    Hetzelfde mechanisme komen we tegen bij de economische crisis. Banken, beurshandelaren, gesteund door neo-liberalen hebben zich verrijkt aan een verwerpelijk soort consumentisme dat de crisis heeft veroorzaakt. De overheid (kabinet CDA-PvdA, CU) blust de brand, maar krijgt er (vooral het CDA, natuurlijk) van het electoraat, flinks van langs.  Bizar. Liberalen die dit soort ongein hebben mogelijk gemaakt, worden nu blijkbaar beschouwd als crisisbeheersers. De feitelijke logica is dan zoek, vind ik.

    En natuurlijk, personen spelen ook een rol. Balkenende was over de datum. Leers, Verhagen of Eurlings waren beter geweest. Cohen ging niet in debat maar gedroeg zich voorbarig als een burgemeester van Nederland.  Het gaf ideale schoonzoon Rutte de kans een vreemd soort campagne te voeren waarbij niet ideeën,  maar een wedloop naar de grootst mogelijke bezuinigingen de meeste stemmen verwierven.

    Veel kiezers leken niet te beseffen wat die bezuinigingen  voor henzelf zouden betekenen.  En kiezers lieten zich meeslepen door het Rutte verhaal, terwijl vooraanstaande economen bleven herhalen dat die kille bezuinigingen niet bepaald verstandig zijn voor de economie. Het speelde geen rol.

    Veel kiezers die teveel van de overheid verwachten hebben PVV gestemd. Daar zitten - ik ken er een aantal - en geloof me, er zitten ook veel negatieve, luie, chagrijnige en valse zeurburgers tussen die - voorbijgaand aan hun eigen rol- hun pijlen richten op virtuele buitenlanders (amper aanwezig in hun dorpen) en op de overheid die...??...ja... het allemaal voor ze regelt?
     

    De verkiezingscampagne en uitslag hebben geleid tot een ogenschijnlijke pad-stelling. Maar na het mislukken van VVD-CDA-PVV, Paars Plus en ‘Centrum (pvda-cda-vvd) lijkt me het tijd voor een Groen Kabinet (Pvda, Cda, GL, SP, D66) waar zeker een meerderheid voor is. Tien tegen één dat Verhagen echter alsnog kiest voor de PVV.  Met alle reeds beschreven gevolgen. Nederland wordt  een leeuw die in zijn eigen staart bijt. 

    In alle verhalen blijven de Nederlanders die snakken naar een duurzaam, groen beleid buiten beschouwing.  Terwijl dat op lange termijn wel eens dat de meest verstandige burgers zouden kunnen blijken te zijn. Als dat nog maar niet te laat is.

    En ja op de overheid valt veel af te dingen. Of ie nou groot of klein is. Dat moeten we in alle omstandigheden blijven doen, dat kritisch kijken naar de overheid. En zeker, progressief Nederland heeft dom campagne gevoerd. Desondanks gun je ons land toch een fatsoenlijke, verstandige en integere regering. Dat is toch niet teveel gevraagd?

     

     

     

     

     

     

    23-06-2010 om 09:51 geschreven door Bertho Smit  


    09-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stemmen uit mijn hoofd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is 9 juni 2010, dag van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Alle kranten gelezen, veel debatten gevolgd. Weken lang gezweefd. Stemmen in mijn hoofd. Tot vanochtend. Balans opgemaakt: Behoorlijk teleurgesteld over de inhoud van de campagne. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen, verder ging het nergens over. Tegenwoordig heet bezuinigen natuurlijk ‘hervormen’. En wie niet wil ‘hervormen’ die is niet progressief. Vinden alle partijen. Slechts SP probeerde nog wel eens andere kaart te spelen, maar niemand ging mee. Dus ja.

    Aan belangrijke onderwerpen als klimaat, milieu, alternatieve energie, kernenergie, defensie, voeding, bio-industrie, file-probleem, oorlog in Irak, Afghanistan, VMBO, AWBZ pakketmaatregel, integratie, vluchtelingen, ontwikkelingshulp, drugsbeleid, inclusie enzovoort enzovoort, zijn helaas weinig woorden gewijd. ‘Daar valt niet mee te scoren’, denkt men waarschijnlijk. (Liberale Femke ruikt de macht en Diederik Samsom was waarschijnlijk op vakantie) Politici en media draaiden zo wekenlang in een hysterisch kringetje rond het Gouden Kalf dat geloof ik steeds fletsere kleuren schijnt te krijgen. Hervormen...

    De enige die ik amper gehoord heb, was de Partij voor de Dieren. Ja even, tijdens het debatje van de kleintjes op 8 juni. Lijsttrekker Marianne Thieme werd daar voortdurend in de rede gevallen door een zeer irritante en vooringenomen gespreksleider (‘Je praat alleen maar over duurzaamheid’) en een belachelijke Rita Verdonk. Thieme won op punten, ook al liet ze zich flink opbutsen door de vreemde gang van zaken. Een strategische stem dus!.. Want ik hoop wel dat Job premier wordt, maar ik stem op Marianne Thieme. Omdat die al jaren wezenlijke onderwerpen op de agenda zet. Ik hoop dat ze dat kan blijven doen. Want als zij het niet doet, dan doet klaarblijkelijk niemand het… Succes Marianne Thieme. Ik zweef niet meer. Ben terug op aarde. Moeder aarde. Geen stemmen meer. Uit het hoofd.

    09-06-2010 om 00:00 geschreven door Bertho Smit  


    Tags:TK Thieme Dieren
    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sasha de hond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is Sasha de hond
    Die portemonnees en sigaretten steelt en verstopt
    Sasha drinkt graag uit een fles

    Het is een erg grappige hond

    23-06-2009 om 22:51 geschreven door Bertho Smit  


    Tags:hond sasha bertho smit
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vilans op You Tube

    Google search:

    Piet Paulusma: 113.000 hits.
    Piet Driest (Vilans): 30.600

    Natuurlijk, Flaubert scoort duizelingwekkend meer (al is dat mede dankzij Piet): 2.570.000

    Vilans en de nieuwe media. 2.0. Een voorproefje.

    You Tube search: Vilans
     
    ....uhhhh....

    The Villains
    Meeting of the Villains
    Disney Villains
    City of Villains
    Heroes and Villains

    en....

    Piet D.
    Natuurlijk

    'Villain' met een groot hart,

    Best practice van Vilans. Bron van inspiratie en plezier.

    Kijk hieronder naar het eerste Vilans filmpje op You Tube (Piet over zorgboerderijen, een van zijn kindjes)

     


     



     

    Bijlagen:
    http://www.youtube.com/watch?v=oybr_YkJGKg   

    16-06-2009 om 00:00 geschreven door Bertho Smit  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om erin te komen

    Beste bezoeker,

    Participatie van mensen met een (verstandelijke) beperking in de samenleving. En wat me verder zoal opvalt. Daarover zullen de meeste van de blogs gaan die hier te vinden zijn. De blogs zijn trouwens ook te lezen via mijn Linked In pagina:
    www.linkedin.com/in/berthosmit

    Participatie en mensen met een beperking.
    Er valt veel over te doen en te zeggen.
    Door ons professionals, door de mensen zelf, door mensen uit de samenleving.

    Vaak bestaan de reacties uit een interessante mix van goede bedoelingen, lef, onwetendheid, angst, enthousiasme, vanzelfsprekendheid, onrecht, kracht, politieke correctheid, valsheid, misverstand...  tientallen gevoelige termen zullen dus in deze blogs aan de orde komen.

    Allereerst (bijlage hieronder) maar een filmpje van Staaldraad, uhh...Draadstaal, om erin te komen. Waar scharen we deze onder?

    Tot blog!

    Bertho Smit

     

    Bijlagen:
    http://www.youtube.com/watch?v=tVn3FWfT5Xo   

    16-06-2009 om 00:00 geschreven door Bertho Smit  


    Tags:gehandicapt, verstandelijk, bertho smit, vilans, participatie


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Foto

    Wat links
  • Alles over seminar VG 2.0
  • Vilans, kennisinstituut langdurige zorg
  • MOVISIE
  • Linked In Bertho Smit
  • Twitter Bertho Smit

  • Zoeken met Google





    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs