Zoals beloofd, een "specialleke".
La Luna Rossa van Birrificio del Ducato.
Een fruitbier van Italiaanse brouwers!
De belangrijkste basis van het bier zijn twee varieteiten van zure kersen/krieken: de Amarena en de Morel.
Een schok was wel de absolute afwezigheid van carbonisering (bruis)!
Vanzelfsprekend geven de hoofdingredienten het bier de zeer karakteristieke afdronk van zure krieken, hetgeen zeer verfrissend is, en de smaak enorm complex maakt. Des te meer als de mout zich laat proeven.
Een andere bijdrage aan de smaak is de zéér lange rijping van het bier (twee en een half jaar op vat, één jaar op de fles), hetgeen de smaak enkel maar ten goede komt. Na wat onderzoek, blijkt dat de zure basis twee jaar rijpt, nadien worden de Amarena's en Morellen toegevoegd voor zes maanden, en wordt daarna gebotteld, om verder te rijpen op fles voor minstens één jaar.
Die zure basis zorgt voor een zeer bekende smaak, namelijk zware Geuze! Dit bitterzure smaakje valt beter te rijmen met de zure krieken dan ik had durven hopen! Echter, het siroopachtige aan het bier, in combinatie met het totale gebrek aan bruis, maakt het nagenoeg een synergie tussen bier en wijn.
Persoonlijk moet ik toegeven dat dit bier na een half glas reeds zijn optimale vermogen om mij te boeien verloren had.
De hoofdreden hiervoor is dat de smaken nèt dat iets te complex waren, waardoor de nasmaak "mistig" wordt, en geen ruimte voor evolutie meer laat.
Kortom, het was echt een belevenis om het te proeven, maar eerlijk gezegd lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat ik hier ooit nog een tweede fles van in huis haal.
Enjoy!
|