De belangrijkste basis van het bier zijn twee varieteiten van zure kersen/krieken: de Amarena en de Morel.
Een schok was wel de absolute afwezigheid van carbonisering (bruis)!
Vanzelfsprekend geven de hoofdingredienten het bier de zeer karakteristieke afdronk van zure krieken, hetgeen zeer verfrissend is, en de smaak enorm complex maakt. Des te meer als de mout zich laat proeven.
Een andere bijdrage aan de smaak is de zéér lange rijping van het bier (twee en een half jaar op vat, één jaar op de fles), hetgeen de smaak enkel maar ten goede komt. Na wat onderzoek, blijkt dat de zure basis twee jaar rijpt, nadien worden de Amarena's en Morellen toegevoegd voor zes maanden, en wordt daarna gebotteld, om verder te rijpen op fles voor minstens één jaar.
Die zure basis zorgt voor een zeer bekende smaak, namelijk zware Geuze! Dit bitterzure smaakje valt beter te rijmen met de zure krieken dan ik had durven hopen! Echter, het siroopachtige aan het bier, in combinatie met het totale gebrek aan bruis, maakt het nagenoeg een synergie tussen bier en wijn.
Persoonlijk moet ik toegeven dat dit bier na een half glas reeds zijn optimale vermogen om mij te boeien verloren had.
De hoofdreden hiervoor is dat de smaken nèt dat iets te complex waren, waardoor de nasmaak "mistig" wordt, en geen ruimte voor evolutie meer laat.
Kortom, het was echt een belevenis om het te proeven, maar eerlijk gezegd lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat ik hier ooit nog een tweede fles van in huis haal.
Hierbij een update over drie geproefde bieren. Gisterenavond een pizza-avondje gehad bij de schoonbroer, dus een uitgelezen kans om nog eens wat flesjes boven te halen!
De eerste was de Mikkeller Black Stout. Een stevig bier zonder meer. alcoholpercentage ligt in de 17+ regionen, net zoals de Tokyo van Brew Dog. De smaken zijn zelfs heel complementair, in die zin, dat ik veel karakteristieken kon terugvinden in dit bier, die ik ook vond in de Tokyo. Blijkbaar ben ik ook niet de enige die dat vindt, gezien Brew Dog, Mikkeler en Nøgne Ø een samenwerkingsverband hebben, die drie complementaire bieren combineert, namelijk de Black Tokyo Horizon.
- Mikkeller Black
- Brew Dog Tokyo
- Nøgne Ø Dark Horizon
Vandaar ook het herkenbare smaken en geuren, gezien ze deze drie "bij elkaar gegooid hebben".
De smaken verschillen ook wel in de Mikkeller Black, met name dat hij zuriger is van afdronk, fruitiger van neus, en bitterder qua nasmaak.
Dit zijn voor mij zeker aangename karakteristieken!
Bij het schenken, maakt hij z'n naam waar. Dit bier is ZWART. zelfs onder een sterk licht zijn de randjes aan het glas enorm donkerbruin. Donkerbruin is het nieuwe zwart schenkt ook vrij stroperig, dichte viscositeit, zoals het een zware stout betaamt. Een lichte schuimkraag, verdwijt wel snel, maar een prachtige cappuccinokleur, dat belooft!
De geur is een pak alcoholischer dan de Brew Dog Tokyo, maar er zit ook een diepere chocolade- en donkere fruitgeur aan. De geur is ook minder hoppig, maar des te meer geroosterd, heel waarschijnlijk de mout.
De afdronk is ENORM moutig, het geroosterde, gebrande komt heel sterk naar voor, maar wordt wel vergezeld door donkere vruchten. Deze combinatie maakt de moutige boventoon wat zachter. De volle smaak wordt ook aangevuld door een gecarameliseerde smaak, mijn schoonbroer sprak zelfs van bruine suiker. boven het zoete zweeft zelfs een zachte citrusachtige smaak, die in mijn geval wat versterkt werd door een ietwat sterkere aanwezigheid van "bruis" bovenop de tong. Ongewoon veel bruis voor een stout volgens mij. Niet onaangenaam, wel wat onwennig
Dit in combinatie met de wat sterkere alcoholische smaak, geeft een zeer karaktervol bier!
Ik moet er wel aan toevoegen dat dit bier echt voor de zware stoutliefhebbers is, niet voor doetjes! De combinaties en de sterke gebrande moutsmaak zal heel wat liefhebbers afschrikken, en in tegenstelling tot bvb de Brew Dog Tokyo, "went" deze smaak niet naarmate het drinken vordert.
Al bij al, een zeer geslaagde variatie voor mij, zeker top 10 voor mij!
Hierna volgt nog een speciaal extraatje, stay tuned!
Dit is m'n eerste blogervaring, dus geef me 'n beetje tijd om op mijn draai te vinden
Deze hele blog draait om bieren, en de belevenissen en ervaringen daaromtrent.
Activiteiten, degustaties, het proeven van een goed fris pintje voor de tv, alles komt aan bod!
Indien je vragen hebt, stel gerust, alsook wanneer je wil weten waar ik een bepaald bier gehaald heb, vuur maar af!
Vergeef me ook al op voorhand voor de mogelijke fouten, ik ben GEEN zytholoog
Zoals vanavond, heb ik de Tokyo geproefd van Brew Dog.
Echt waar, toen ik de fles ontkurkte, begon ik met een tikkeltje angst aan dit brouwsel, wegens het ontzettend hoge alcoholpercentage, namelijk
18.2 volumepercent alcohol!!!!
Echter, eens ik voorbij de eerste drempel was, werd me duidelijk dat dit zeker één van de pluspunten aan dit bier is, met name alle vluchtige geuren die de neus prikkelen door het hoge alcoholpercentage. Het feit dat het bier op Franse eikenhouten vaten gerijpt is, is overduidelijk in elk aspect. zowel de neus, de afdronk als de nasmaak. Echter kan de moutige afdronk zeker door mij gesmaakt worden, mede door de aanwezigheid van jasmijn en veenbessen tijdens het brouwproces. Dit geeft het een romige, zachte, en zeer volle afdronk met rijke koffieachtige aroma's, en een prettig tintelend gevoel op de tong, en in de keel. een haast citrusachtige boventoon bespeur ik tijdens de nasmaak, en evolueert nog rustig verder met een smaak die het bier volgens mij te danken heeft aan het drooghoppen (hop toevoegen aan de wort na het koken). Deze smaak is aangenaam bitter, en niet TE droog. De nasmaak blijft enorm lang hangen!
Verdere algemene opmerkingen over de smaak (alweer naar mijn opinie, dus geen absolute feiten) zijn de volgende smaken en geuren: drop, geroosterde mouten, vanille, koffie, port, stroperig, eikenhout.
Mijn idee over dit bier is dat dit een ideaal "dessertbier" is, wegens de toch relatief zoete boventonen, kortom, eentje om echt te genieten.
Samen met de Mikkeler Imperial Stout tot nogtoe één van mijn topfavorieten!
Wel oppassen, want door het alcoholpercentage is dit bier eentje die ervoor kan zorgen dat je voor je het weet "Auld Lang Syne" staat te zingen
A toast to your bonnie lass, and the guys from Brew Dog!
Up with it, up with it, up with it!
Down with it, down with it, down with it!
Away from me, away from me, away from me!
Towards me, towards me, towards me!
Drink it off!
And no other shall ever drink from this glass again!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen) Tags:Brew Dog - Tokyo